نیمنگاهی به زندگی عالم مجاهد «آیتالله سیدرضا فاضلیان»
آیت الله سیدرضا فاضلیان، عالم برجسته و مجاهد همدانی پس از سالها مجاهدت و دفاع از دین در سن 92 سالگی دار فانی را وداع گفت.

آیت الله سیدرضا فاضلیان، عالم برجسته و مجاهد همدانی پس از سالها مجاهدت و دفاع از دین در سن 92 سالگی دار فانی را وداع گفت.
خبرگزاری فارس – همدان: «قدمش را باید طلا بگیریم»، جملهای است که سیدباقر در سال ۱۳۰۷ وقتی سیدرضا دیده به جهان گشود، بر زبان آورد.
دلیل این سخنش نیز گشایشروزی بود و اینکه سیدباقر توانسته بود، خانهای بخرد و از اجارهنشینی رهایی یابد.
رشد در خانوادهای عالمپرور
پدر از همان ابتدا دانست که این کودک طالع سعیدی دارد و قرار است کارهای بزرگی را به انجام برساند، که رساند.
سیدباقر فرزند سید محمودفاضل بود و به چهل واسطه به امام سجاد(ع) میرسید.
او عالمی وارسته و مورد وثوق مردم بود و فرزندش یعنی سیدباقر نیز همین راه را رفت.
سیدباقر در روستای شورین ساکن بود و در ۱۳۰۰ با نیره سادات وصلت کرد که از این ازدواج ۶ فرزند به نامهای سید جعفر، فاطمه بیگم، سید رضا، اشرف السادات، منیره سادات و سید تقی متولد شدند.
نیره سادات رضوی از معلمان قرآن بود که کرامت و وارستگی خود را از پدرش به ارث برده بود.
او از سادات رضوی بود و با حدود سی و چند واسطه به امام رضا(ع) منتسب میشد.
مرحوم سیدباقر توسط آیتالله نائینی و آیتالله اصفهانی معمم شده بود و در مسأله گفتن تبحر داشت.
از همین رو سید رضا در خانوادهای متولد شد که نماز شبشان ترک نمیشد و عالمخیز بود.
منزل پدری او محل رفت و آمد بزرگانی مانند حاج میرزامحمد دریایی و حاج میرزامحمدقمی و دیگران بوده است.
وی در ابتدا وارد برای مدتی برای تأمین امرار معاش وارد بازار شد، اما به زودی بازار را رها و به تحصیل علم پرداخت و در این راه جهد و تلاش فراوان کرد، آیتالله فاضلیان در این باره بیان میکند: اجناسی را در اختیارم گذاشته بودند که از آنها نگهداری کنم با خودم فکر کردم که این چه عمری است که برای فروش جنس میگذرانم؟
باید فکری کرد که عمر اینگونه صرف نشود و از آن موقع به فکر تحصیل علم در حوزه علمیه افتادم و البته مسائل معیشتی هم به لطف امام حسین(ع) حل شد.
آغاز تحصیل
تدریس را چنان با جدیت دنبال میکرد که روزی پایش زخمی شد اما به قدری درگیر درس بود که متوجه نشد تا زمانی که برای نماز عزم مسجد کرد و قبل از ورود فردی دیگر او را مطلع ساخته بود.
وی در باره دوران تحصیل میگوید: در روزگار بلند تابستان ۱۴ ساعت یا ۱۵ ساعت درس می خواندم از طلوع آفتاب تا مغرب این درس تمام میشد، درس دیگری را شروع میکردم.
حضرت آیتالله، «معالم» را نزد آقا شیخ محمد تقی نجفی خوانده، «شرح لمعه» را در محضر دو عالم جلیلالقدر آقا شیخ محمد حسین بهاری و مرحوم حاج محمد علی دامغانی گذراندند.
«رسائل و قوانین» را نزد حاج میرزا آقا دامغانی و «کفایه» را محضر پرنور آیتالله آخوند ملّا علی معصومی همدانی تلمذ و در فلسفه «شرح منظومه» از محضر حاج شیخ ابوالقاسم ربانی شاهنجرینی استفاده کرده است.
وی در مورد درس مرحوم آیتالله آخوند ملّا علی معصومی همدانی بیان میکند: کفایه و درس خارج حضرت آیت الله آخوند را شرکت میکردم، «تفسیر» هم جداگانه میفرمودند، در درس خارج مرحوم آخوند کتابهایی نظیر کتاب الصلاة تدریس میشد.
بنده درس خارج مرحوم آخوند را مینوشتم.
روایات درس وسائل آقای آخوند را تحقیق و بررسی میکردم.
آیتالله فاضلیان در سال ۱۳۳۷ هجری شمسی به عتبات عالیات مشرف و در درس خارج کفایه حضرت آیتالله سید ابوالقاسم خویی و آیتالله حاج شیخ حسین حلی شرکت میکند.
وی درباره مرحوم آیت الله بروجردی میگوید: بنده درس آیتاللهالعظمی بروجردی(ره) را درک کردهام و معتقدم که دو صفت سبب شد که ایشان به این مرحله برسد، نخست دستگیری از فقرا و دوم جنگ با هوای نفس.
آیتالله فاضلیان درباره صفات فقا میافزاید: هر کسی از فقها که دارای چهار وصف کنترل نفس، کنترل غرور، حافظ دین و مخالف هوای نفس باشد میتواند به مراحل عالیه دست یابد.
عالم دین و کسی که به حوزه علمیه ورورد پیدا می کند باید مطیع امر مولی بوده و از هوای نفس و خواستههای دل خود دوری کند.
به گفته او امام زمان(عج) به کسی اجازه ملاقات میدهد که خود ساخته باشد و برای رضای خدا و کمک به خلق خدا از حق خود گذشته باشد، تقوا و اخلاص علمای ربانی همچون علامه بحرالعلوم سبب شد تا حضرت ولی عصر(عج) با ایشان ملاقات کند.
در محضر آقای آخوند و بروجردی
آیت الله فاضلیان یکبار در جمع طلابی که به دیدار او رفته بودند در پاسخ یکی از سوال یکی از حضار که رمز موفقیت علمای ربانی چه بوده است؟
میگوید: رمز موفقیت علمای قدیم همچون آیتالله آخوند(ره) و آیت الله بروجردی(ره) این بود که آنها احکام شرعیه را دو چیز می دانستند، حرام و واجب؛ بدین معنا که تمام مستحبات را بر خود واجب و تمام مکروهات را برخود حرام میدانستند.
مرحوم آیت الله فاضلیان از سال ۱۳۶۱ با حکم امام خمینی(ره) به عنوان امامجمعه ملایر منصوب شد و پس از ۳۴ سال که عهده دار این مسئولیت بود، شهریورماه سال ۱۳۹۵ از این سمت کناره گیری کرد.
وی در آخرین خطبههای نماز جمعه این شهر خواستار حضور پرشور مردم در صفوف به هم پیوسته نماز جمعه میشود و تأکید میکند: طبق تاکید رهبر معظم انقلاب ، قرارگاه نماز جمعه قرارگاه ایمان، تقوا و فعالیت های فرهنگی و سیاسی است و رونق آن به حضور مردم و جوانان است.
آیتالله فاضلیان خطاب به مسؤولان میگوید: حب جاه و مقام نباید دولتمردان را در هیچ پست و مقامی از وظیفه خطیر خود در خدمتگزاری به مردم و کسب رضای خداوند دور کند.در هر پست و مقامی که وارد میشوید، نگاه شما هوا و هوس و جاه و مقام نباشد، بلکه برای بزرگ شدن و کسب رضای خداوند و مردم، باید تقوای الهی را پیشه خود کنید.
آیتالله سیدرضا فاضلیان در زمان پیروزی انقلاب اسلامی یکی از فعالان و افراد تأثیرگذار در شهر همدان بود، در آگاهی رساندن به مردم نقش برجستهای ایفا کرد و در زمان هشت سال دفاع مقدس در بطن دفاع از وطن قرار داشت، پنج آبان ماه ۱۳۹۹ و در سن ۹۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.
انتهای پیام/89040/خ