عالمی که عامل بود/ تأکید بر ابراز عشق در خانه
مشهد ـ حجتالاسلام دیانی، مدرسه علمیه امام باقر(ع) را به سطحی رساند که در شرق کشور شاخص شده است؛ وی در کنار آموزش مباحث علمی، بر ابراز عشق در خانه برای استحکام بنیان خانواده نیز تأکید داشت.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: شیخ عبدالمجید دیانی از پدری به نام مرحوم ملا محمد در سال ۱۳۱۹ شمسی در روستای تیلک چهاردانگه دیده به جهان گشود عموی ایشان شیخ رضا تیلکی و جدشان ملا تقی تیلکی ایضا از علما بودند.
لذا هنگامی که شیخ عبدالمجید متولد شد پدرش حدود یک ساعت در گوش وی اذان و اقامه گفت و به دعا مشغول شد، ملامحمد آرزوی داشت فرزندش از طلاب علوم دینیه و خدمتگذار دین شود و تمام دعای وی همین بود که پسرش سرباز امام زمان(عج) شود تا جایی که اطرافیان از اصرار دعای پدر در حق فرزند متعجب شدند.
حجت الاسلام دیانی در سن نوزده سالگی به همراه برادرش آقای رنجبر وارد حوزه علمیه کوهستان شد و از محضر حضرت آیت الله کوهستانی کسب فیض کرد سپس به ساری رفت و مدت دو سال در آنجا تابستانها مشغول کار و ایام تحصیل در مدرسه امامیه به تحصیل اشتغال داشت.
استاد دیانی در سال ۱۳۳۹ وارد حوزه علمیه مشهد شد و در مدرسه پریزاد موقتا ساکن شد و پس از آن به مدرسه خیرات خان که امروز بخشی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی است، به ادامه تحصیل مشغول شد، وی در سال ۱۳۵۲ جهت تحصیل طلاب شخصا به تأسیس مدرسه استیجاری امام محمدباقر (ع) اقدام کرد و سال ها به امر تربیت طلاب می پرداخت.
این استاد بزرگوار ۲۵ مهرماه بعد از تحمل یک دوره بیماری، دار فانی را وداع گفت.
دلسوزی و نظارت در امر تدریس
حجت الاسلام علی ابراهیمی، مدیر مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به شخصیت چند بعدی حجت الاسلام دیانی، گفت: در عرصه علمی باید به دو نکته اشاره کرد یکی جایگاه علمی آقای دیانی که سالیان سال به تدریس مشغول بودند و از مدیرانی بودند که خود مدرس بودند.
از آنجایی که ایشان مدرس بودند دلسوزی و نظارتشان هم به مراتب بیشتر بود، لذا مدرسهای که تاسیس کرده اند و تا به امروز هم پابرجا است، از مدارس پویا و فعال در عرصههای علمی، اخلاقی و اجتماعی است.
استادی دلسوز با مهربانی پدرانه بود و به شاگردان خود صرفا درس نمیدادند، بلکه در پی این بودند تا شاگردان آن دروس را یاد بگیرند
وی بیان کرد: وی استادی دلسوز با مهربانی پدرانه بود و به شاگردان خود صرفا درس نمیدادند، بلکه در پی این بودند تا شاگردان آن دروس را یاد بگیرند.
در واقع ایشان در عرصه علمی یک عالم عامل بودند.
همچنین در عرصه تربیت طلبه هم همین صفت خود را به شاگردان خود انتقال داده اند.
حجت الاسلام ابراهیمی با اشاره به خدمات فراوان و منحصر به فرد حجت الاسلام دیانی در عرصه علمی، اظهار کرد: مدرسه علمیه امام محمد باقر (ع) یکی از بزرگترین مدارس علمیه شرق کشور است، این مدرسه در خراسان رضوی همزمان سه سطح حوزه را دارا است که این جایگاه، اشراف علمی حجت الاسلام دیانی را در عرصهها و ابعاد گوناگون علمی را نشان میدهد.
تأکید مرحوم دیانی بر ابراز عشق و علاقه در خانواده
حسن دیانی، فرزند مرحوم حجتالاسلام دیانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، گفت: ایشان در محیط خانوادگی به تمام معنا پدری دلسوز و مهربان برای فرزندان و نوههای خود بودند.
در برخورد با بچهها با عشق و محبت برخورد و این عشق و علاقه خود را ابراز میکردند و به فرزندان و شاگردان خود تاکید میکردند که عشق و علاقه خود را ابراز کنید، ایشان این ویژگی اخلاقی را برای استحکام پایههای خانواده لازم و ضروری میدانستند.
فرزند حجتالاسلام دیانی، بیان کرد: پدر من همواره توصیه میکردند که همسران خود را گرامی بدارند و با آنها با احترام رفتار کنند و خود نیز عامل به این توصیه بوده اند.
وی با اشاره به اینکه شخصیت پدر را در حوزه اجتماعی در دو بعد تاسیس مدرسه و ارتباط با مردم میبینم، افزود: ایشان با تاسیس مدرسه علمیه امام محمد باقر (ع) در سال ۵۲ به تربیت طلبههای زیادی پرداختند و با کمک خیران توانستند این مدرسه را گسترش دهند، تمام دغدغه ایشان تربیت طلبه و طلاب علوم دینی برای تبلیغ دین اسلام بود.
ایشان علاوه بر اینکه استاد حوزه بودند و فعالیتهای زیادی در زمینه تبلیغ دین انجام میدادند، یک روحانی برای عامه مردم بودند و با آنها بسیار مانوس بودند.
تاکید مرحوم دیانی بر سادهزیستی و دوری از تجملات
دیانی بیان کرد: پدر بنده بسیار فردی ساده زیست بودند و به رغم اینکه میتوانستند محل سکونت خود را تغییر دهند، اما این کار را انجام ندادند و در طول عمر خود سبک زندگی خود را تغییر نداده و همیشه تاکید به دوری از تجملات در زندگی داشتند.
پدر در ارتباط با عامه مردم نیز بسیار فروتن و متواضع بودند و احترامی که برای یک فرد روستایی قائل بودند، با افراد دیگر تفاوتی نداشت.
دیانی با اشاره به صداقت در گفتار و رفتار حجتالاسلام دیانی، اظهار کرد: این صداقت در رفتار باعث این شده بود که بسیاری از مردم جذب ایشان شوند و به ایشان اعتماد داشته باشند، لذا افراد بادیدن صداقت، ایشان را در ساخت انواع کارهای خیر همراهی میکردند و مشارکت داشتند.
وی، گفت: پدر در تاسیس ۱۷ مسجد مشارکت داشتند، همچنین فعالیتهای گوناگونی در ساخت مدرسه علمیه، خیریه، صندوق قرضالحسنه و غیره انجام دادند، ایشان تمام این امور خیر را با مشارکتهای مردمی و به واسطه اعتماد مردم انجام دادند.
فرزند حجت الاسلام دیانی، بیان کرد: پدر من همیشه در انجام امور خیر پیشرو بودند، لذا افراد وقتی این ویژگی پدر را میدیدند در انجام امور خیر با ایشان همراه میشدند پدر من همیشه در انجام امور خیر پیشرو بودند، لذا افراد وقتی این ویژگی پدر را میدیدند در انجام امور خیر با ایشان همراه میشدند، طلبهها و شاگردان پدر هم بارها گفته بودند که زمانی که با این الگوی استاد جلو میرویم، مردم ما را بیشتر همراهی میکنند.
نذر صلوات مرحوم دیانی برای گره گشایی از مشکلات
دیانی در رابطه با بحث تربیت طلبه توسط مرحوم دیانی، گفت: پدر به شاگردان خود تاکید بسیار بر نماز شب داشتند و بر این عقیده بودند که خواندن نماز شب آثار و برکات فراوانی در زندگی به دنبال دارد، همچنین در بحث معنوی، تمامی کارهای خود را با ذکر صلوات پیش میبردند و به دیگران هم توصیه بر فرستادن صلوات داشتند، بارها شده بود که با نذر صلوات اموری که بر زمین مانده بود حل میشد.
وی، افزود: پدر از هر فرصتی برای امر تبلیغ دین و اسلام استفاده میکردند، همیشه همسو با نظام حرکت میکردند و برای نظام و انقلاب قدم بر میداشت و شاگردان و طلاب خود را در همین جهت تربیت میکردند.
پدر پیشنهادات کاری زیادی را داشتند که به لحاظ مالی هم بسیار خوب بود، اما پدر اینها را نپذیرفتند، چرا که علاقه بسیاری به تربیت طلبه و انجام کارهای تبلیغی در بین مردم داشتند.
حجت الاسلام جواد غلامی، از شاگردان مرحوم دیانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مدرسه علمیه امام محمد باقر(ع) که موسس آن مرحوم دیانی بودند، هم اکنون قریب به ۳۳۰ نفر ظرفیت پذیرش طلبه را دارد، بیان کرد: در حال حاضر در این مدرسه ۲۰۰ طلبه مشغول به تحصیل و ۶۰ استاد در سه مقطع عمومی، سطح دو و سه حوزه مشغول به تدریس هستند.
مسئول آموزش مدرسه امام محمد باقر (ع) و یکی از شاگردان حجت الاسلام دیانی، گفت: ایشان همچنین شعبه دو مدرسه امام محمد باقر(ع) را در شمال کشور در شهر کیاسر تاسیس کردهاند.
وی، افزود: مدرسه امام محمد باقر (ع) ۳۶ شهید دفاع مقدس و یک شهید مدافع حرم را تقدیم نظام و انقلاب کرده است مدرسه امام محمد باقر(ع) ۳۶ شهید دفاع مقدس و یک شهید مدافع حرم را تقدیم نظام و انقلاب کرده است، همچنین این مدرسه قریب به ۱۲۰ جانباز را دارد.
حجت الاسلام غلامی، اظهار کرد: حجت الاسلام دیانی از ابتدای تاسیس مدرسه خود همزمان مشغول به تدریس شدند، خروجی این مدرسه طی این چند سال حدود سه الی چهار هزار طلبه بوده که در مناصب مختلف دولتی و خصوصی شامل قوه قضاییه، ارگانهای فرهنگی، سازمان تبلیغات، عقیدتی و سیاسی، نیروهای مسلح، وزارت دفاع، وزارت اطلاعات و دفاتر اسناد مشغول به فعالیت هستند.
وی، افزود: از آنجایی که خود استاد دیانی در راس مدرسه قرار گرفته بودند، این مدرسه توانسته است خروجیهای خوبی را به لحاظ علمی داشته باشد.
حجت الاسلام غلامی با اشاره به اینکه مدرسه امام محمد باقر (ع) علاوه بر مباحث علمی در بحثهای سیاسی و انگیزشی هم فعال بود، گفت: مدرسه امام محمد باقر (ع) از اوایل شروع انقلاب فعالیتهای زیادی را داشته که در فضاهای سیاسی و حمایت از ولایت نقش پررنگی را در عرصههای مختلف ایفا کرده است.
وی، گفت: همچنین ایشان علاوه بر مباحث علمی در مباحث معیشتی طلاب اعم از پرداخت وام، کمک هزینه خرید جهیزیه و ساخت و ساز حسینیه، مسجد، مدرسه علمیه فعالیت داشتند.
حجت الاسلام دیانی با تاسیس مدرسه امام محمد باقر (ع) در شهر مقدس مشهد طلاب بسیاری را تربیت کردند، طلاب این مدرسه در عرصههای مختلف جامعه مشغول به فعالیت هستند، همچنین این مدرسه شهدای بسیاری را تقدیم نظام و انقلاب کرده است، مرحوم دیانی علاوه بر اینکه در خانواده پدری دلسوز و مهربان بودند در ارتباط با عامه مردم هم عالمی مردمی بود و در طول زندگی خود توانستند خدمات بسیاری را به مردم انجام دهند.