قیمت مواد اولیه، دلار و قوانین، عوامل افزایش قیمت خودرو
یک دکترای علوم اقتصادی با اشاره به اینکه قیمت مواد اولیه، قیمت دلار و قوانین از عوامل افزایش قیمت خودرو است، گفت: پیشبینی قیمت خودرو کار سادهای نیست و نیاز به بررسی فاکتورهای بسیاری دارد اما اگر قیمت دلار کنترل شود ممکن است قیمت خودرو در بازار کنترل شود اما اگر روند قیمت دلار افزایشی باشد بازار خودرو هم از افزایش قیمت ارز تبعیت خواهد کرد.

ایسنا/قزوین یک دکترای علوم اقتصادی با اشاره به اینکه قیمت مواد اولیه، قیمت دلار و قوانین از عوامل افزایش قیمت خودرو است، گفت: پیشبینی قیمت خودرو کار سادهای نیست و نیاز به بررسی فاکتورهای بسیاری دارد اما اگر قیمت دلار کنترل شود ممکن است قیمت خودرو در بازار کنترل شود اما اگر روند قیمت دلار افزایشی باشد بازار خودرو هم از افزایش قیمت ارز تبعیت خواهد کرد.
پویا ثابتفر در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: از روزهای اولیه خروج آمریکا از برجام، صنعت و بازار خودرو با بحران و التهاب روبهرو شد و شرایط به شکلی پیش رفت که صنعت با افت تولید و رشد قیمت در بازار خودرو مواجه شد.
وی ادامه داد: بعد از خروج آمریکا از برجام، اولین بازار و صنعتی که تحت تأثیر قرار گرفت خودرو بود چون شرکای صنعت خودرو از ایران رفتند و ارتباط خود را با خودروسازان داخلی قطع کردند.
از سویی دیگر به خاطر تحریم و بسته شدن راههای انتقال پول، شرکتهای خودروسازی برای تأمین قطعاتی که خارج از کشور وارد میشد با مشکل مواجه شدند.
در حقیقت علاوه بر مشکلات مطرحشده، اقتصاد کشور نیز با چالش مواجه شده بود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد اسلامی قزوین بیان کرد: از ابتدای سال ۹۹ شاهد افزایش نرخ ارز بودیم و تورم بالا داشتیم، علاوه بر آن با کاهش قیمت نفت با کاهش درآمدهای ارزی مواجه شدیم و شیوع کرونا نیز مزید بر علت شد و التهابی را وارد بازار خودرو کرد.
وی در خصوص عوامل مؤثر بر قیمت خودرو تشریح کرد: تأمین مواد اولیه، نخستین عامل است، برای مثال در صنعت خودرو از ورق گالوانیزه استفاده میشود و اگر نگاهی به این ورق داشته باشیم مشاهده میکنیم که تقریباً قیمتها نسبت به سال گذشته ۲ برابر شده است، درنتیجه قیمت خودرو افزایش یافت.
ثابتفر اشاره کرد: افزایش قیمت دلار، دومین عامل در افزایش قیمت خودرو بوده است، قیمت هر دلار در سال گذشته حدود ۱۳ هزار تومان بود که با افزایش بیش از ۲ برابری الآن ۳۰ هزار تومان است.
این دکترای علوم اقتصادی در خصوص عامل سوم افزایش قیمت خودرو به قوانین اشاره و بیان کرد: قوانینی مانند ممنوعیت واردات برخی از مواد اولیه و خودروها باعث افزایش قیمت خودرو شده است.
در حقیقت ممنوعیت به خاطر حمایت از صنعت خودرو انجامشده و آن را اشتباه نمیدانیم ولی در افزایش قیمت خودرو مؤثر بوده است.
وی در تحلیل سطح تقاضا در بازار خودرو بیان کرد: قیمت بالای خودرو، پایین بودن کیفیت و ضعف مشوقها باعث میشد تقاضای خریداران واقعی کاهش پیدا کند همچنین افزایش هزینه خانوادهها موجب شده که مشتریان واقعی نتوانند خودرو بخرند.
ثابتفر عنوان کرد: افت کیفیت خودروها به این دلیل این است که قطعات از منابع اصلی خارجی تأمین نمیشوند و خودروسازان مجبور هستند از بازارهای غیرمعتبر تهیه کنند.
به دلیل افت کیفیت هزینه تعمیر برای مصرفکننده افزایش پیدا میکند و مشتریان مجبور هستند از تولیدات صفرکیلومتر خودرو به سمت بازارهای دستدوم بروند.
دلالان بازار خودرو به جای مشتریان واقعی
وی بیان کرد: وقتی دلار افزایش قیمت پیدا کند قیمت قطعات برای تعمیر خودروهای خارجی افزایش پیدا میکند و این از عهده خیلی از مشتریان خودرو خارج است و انتظار میرود تقاضا کاهش پیدا کند اما میبینیم که تقاضا کاهش پیدا نکرده است و سایتهای پیشفروش خودرو بهمحض باز شدن بهسرعت پر میشوند چون بخشی از این متقاضیان، دلالان بازار خودرو هستند که جای خالی مشتریان واقعی را پُر میکنند و همچنین از سویی دیگر برخی از مردم داراییشان را تبدیل به خودرو میکنند تا ارزش پول خود را حفظ کنند، تمام اینها باعث شده است تقاضا در سطح بازار بالا برود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه آزاد قزوین اشاره کرد: فکر نمیکنم خودروسازان در سال ۹۹ با مشکل مواجه شوند چون آنان تعهداتی برای تولید داشتند که تا آخر ۹۹ باید تولید کرده و تحویل مردم دهند، ضمن آنکه فروش فوری هم وجود دارد.
وی تشریح کرد: این مهم است که چه میزان نقدینگی وارد صنعت خودرو میشود و خودروسازها چقدر میتوانند با افزایش قیمت دلار نفس بکشند، وزیر صمت اعلام کرد خودروسازان هرچه تولید کردند با همان قیمت متعهد شده در اختیار مردم قرار دهند و تولیدات جدید میتواند با قیمت جدید باشد.
قیمتهای جدید میتواند ضررهای افزایش قیمت دلار را برای شرکتهای خودروسازی جبران کند امیدواریم با نامگذاری سال به نام «جهش تولید»، خودروسازها با عرضه هر چه بیشتر محصول، نیاز مردم و بازار را تأمین کنند.
دونرخی شدن خودرو به دلیل تقاضای سفتهبازی است
ثابتفر اظهار کرد: دونرخی شدن خودرو ممکن است به دلیل تقاضای سفتهبازی مردم باشد چون نیاز دارند که ارزش پول خود را حفظ کنند، ولی به نظر من صنعت خودرو تلاش خود را میکند تا تعهد خود را تحویل مردم دهد ولی مشکلاتی میتواند روی فروش آنها اثر بگذارد.
این دکترای علوم اقتصادی تصریح کرد: پیشبینی قیمت خودرو کار سادهای نیست و نیاز به بررسی فاکتورهای بسیاری دارد چون میدانیم بازار خودرو در کنار بازارهای ارز و مسکن یکی از بازارهای جذاب سرمایهگذاری در ایران است و تحریکپذیری بسیار زیادی دارد و با توجه به حساسیتی که نسبت به اخبار مختلف دارد آمادگی آن را ندارد در مقابل افزایش قیمتها از خود مقاومت نشان دهد.
وی خاطرنشان کرد: با مقایسه سطحی در بازار دیده شد از سال گذشته با افزایش قیمت دلار، بازار خودرو قابلیت رشد ۲ برابری دارد، اگر قیمت دلار کنترل شود ممکن است قیمت خودرو در بازار کنترل شود اما اگر روند قیمت دلار افزایشی باشد بازار خودرو هم از افزایش قیمت ارز تبعیت خواهد کرد.
ثابتفر در پایان با اشاره به بومی نبودن صنعت خودرو در کشور توضیح داد: صنعت خودرو همیشه تلاش داشته است که خودرویی بومی تولید کند ولی هیچوقت ۱۰۰ درصد بینیاز نبودیم چون خودروهای خارجی در کشور داریم که میطلبد شرکای خارجی در کشور فعال باشند و علاوه بر آن خودروهای چینی و کرهای تقاضای خود را در بازار دارند و نمیتوانیم بگوییم همه مردم متقاضی خودروی داخلی هستند اما امیدواریم روزی تولید خودروی بومی در کشور محقق شود.
انتهای پیام