خانهتکانی یا زلزله 8 ریشتری
در این روزهای پایانی سال و نزدیکشدن به نوروز و سال جدید، ایرانیان رسمی قدیمی دارند و آن خانهتکانی است که عقیده دارند با تمیزکردن تمام نقاط خانه و از بین بردن گرد و غبار و کثیفیها، بیماری و غم و اندوه را از خود و اهالی خانه دور میکنند.

در این روزهای پایانی سال و نزدیکشدن به نوروز و سال جدید، ایرانیان رسمی قدیمی دارند و آن خانهتکانی است که عقیده دارند با تمیزکردن تمام نقاط خانه و از بین بردن گرد و غبار و کثیفیها، بیماری و غم و اندوه را از خود و اهالی خانه دور میکنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، در این روزهای پایانی سال و نزدیکشدن به نوروز و سال جدید، ایرانیان رسمی قدیمی دارند و آن، خانهتکانی است که عقیده دارند با تمیز کردن تمام نقاط خانه و از بین بردن گرد و غبار و کثیفیها، بیماری و غم و اندوه را از خود و اهالی خانه دور میکنند.
ولی تا به حال به مضرات این کار فکر کردید؟
تمیزکاری منازل کاری است که بانوان در طول سال، به صورت مداوم انجام میدهند و اکثر روزهای سال، خانه مانند نوروز منظم و تمیز است، ولی با این حال، با رسیدن به پایان سال، باز هم دوست دارند بیکار نمانند و دوباره دستی به خانه خود بکشند.
این حجم تمیزکاری در سراسر ایران و در یک بازه زمانی کوتاه، باعث هدر رفتن آب، برق و مواد شوینده بسیاری میشود و از طرفی هم بانوان که بیشترین حجم کار را بر عهده دارند، با آغاز سال جدید مجبور به دست و پنجه نرم کردن با انواع بیماری و در حالت خوب آن، خستگی فراوان هستند.
پیشنهادی که برای تمام بانوان سرزمینم داریم این است که قسمتهایی از خانه را که به تازگی تمیز کردهاید از لیست خانهتکانی حذف کنید و بقیه را هم از اوایل بهمن ماه آغاز و به مرور زمان انجام دهید تا سال جدید را با خستگی شروع نکنید و برای تمیزکاری اکثر نقاط خانه، به جای استفاده از شیلنگ آب، از طی خیس یا دستمال نمدار استفاده کنید تا در مصرف آب هم صرفهجویی داشته باشید.
این موضوع را نیز همیشه به یاد داشته باشید که اگر سال تحویل شود و تمام نقاط خانه را برق نینداخته باشید، دنیا به آخر نمیرسد و هیچ اتفاق ناگواری گریبانگیر شما نمیشود، پس کمی به اینگونه مسائل سادهتر نگاه کنید و دست از وسواس بردارید و از زندگی لذت ببرید، نه اینکه با سختگیریهایی که مطمئناً بی دلیل هستند، کام خود را تلخ کنید.
در این میان حتی برخی از بانوان برای خانهتکانی رفتارهای پرخطری انجام میدهند که باعث آسیب رساندن موقت و گاه دائم به خود و حتی خانواده میشوند، این افراد باید به این فکر کنند که آیا رعایت نکردن مسائل ایمنی ارزش یک عمر پشیمانی را دارد؟
و یا اینکه داشتن منزلی تمیز همراه با مصدوم یا مسمومیت خود، شیرین و لذتبخش است؟
ترکیب مواد شوینده با یکدیگر، ممنوع
فرهاد کاوه آهنگران در رابطه با رفتارهای پرخطر شهروندان و به ویژه بانوان برای خانهتکانی در ایام پایانی سال، اظهار کرد: اولین توصیه ما برای داشتن خانهتکانی ایمن این است که از شهروندان و به خصوص بانوان از ترکیب مواد شیمیایی مانند شویاندهها به طور جد خودداری کنند، زیرا صددرصد باعث مسمومیت میشود و ممکن است مسمومیت فقط در همان لحظه نباشد بلکه تا آخر عمر گرفتار سرفه و نفس تنگی شوند.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان در ادامه افزود: حتی از مواد شوینده شیمیایی به صورت جداگانه هم در محیطهای بسته استفاده نشود زیرا باعث مشکلات متعدد تنفسی برای افراد میشود.
از وسایل ایمن برای تمیز کردن منزل استفاده کنید
وی در ادامه از ممنوعیت تمیز کردن پنجرهها در ارتفاع سخن گفت و تصریح کرد: بسیار دیده میشود که از چهارپایه برای بالا رفتن و پاک کردن شیشه استفاده میکنند که اگر دچار لغزش شوند با شیشه برخورد و به پایین سقوط میکنند، به همین دلیل روی ارتفاع رفتن و تمیز کردن بالادستها جزو رفتارهای پرخطر است.
کاوه آهنگران ادامه داد: شهروندان زمانی که میخواهند قسمت بیرونی پنجره را تمیز کنند، روی لبه پنجره میایستند که بسیار خطرناک است، حتی کفشی که زمان تمیز کردن منزل به پا میکنند، تأثیرگذار است و اکثراً از دمپاییهای لیز استفاده میکنند که خطر سرخوردن روی سرامیکها و سقوط از راهپله و نمای ساختمان را در پی دارد.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان به الزام محتاط بودن در زمان خانهتکانی اشاره کرد و عنوان کرد: اگر شهروندان مراقب نباشند، موقع پاک کردن شیشههای شکسته یا دیوار، نقاط تیز شیشه یا میخهایی که داخل دیوار است، باعث بریدگی دستشان میشود.
دودکش و بستهای گاز را چک کنید
وی با اشاره به اینکه در زمان جابهجایی بخاری یا ضربه به آبگرمکن، باید از تنظیم صحیح آنها مطمئن شوید، متذکر شد: در زمانهایی که برای تمیزکردن دیوار، بخاری را جابهجا میکنید، حتماً دقت کنید که دودکش بخاری، کلاهکها یا خرطومیهای مخصوص لولههای بخاری و مخصوصاً آبگرمکن در محل دقیق خود قرار گررفته باشند.
کاوه آهنگران در ادامه گفت: برخی از شهروندان برای تمیزکاری منزل خود از نیروهای خدماتی استفاده میکنند که این افراد ممکن است، پس از تمیزکاری فراموش کنند دودکش بخاری و آبگرمکن را چک کنند، به همین دلیل خود مالک باید پس از اتمام کار، این موارد را چک کند که راهی برای نشت گاز مونوکسیدکربن به داخل منزل وجود نداشته باشد.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با اشاره به اینکه شهروندان باید بستهای گاز را در تمام نقاط منزل و وسایل گازسوز را قبل از استفاده، چک کنند که در اثر جابهجایی بخاری و تمیز کردن، بستها باز نشده و نشتی نداشته باشند، خاطرنشان کرد: این کار باید به وسیله کف صابون انجام شود ولی برخی از افراد به وسیله کبریت یا فندک بستهای گاز را تست میکنند که باعث انفجار میشود و در سال گذشته این مورد را داشتیم.
نه به رفتارهای پرخطر در تمام سال
وی در پایان از مردم خواست: در نهایت در هر موردی رفتارهای پرخطر را کم کنید و این شعار نه به رفتارهای خطرناک در چهارشنبهسوری را در طول سال سرلوحه خود قرار دهید و کلیه رفتارهای پرخطر که استاندارهای مشخصی دارد را انجام ندهید تا پایان سال 97 و سال 98، سال ایمن، شاد و همراه با سلامتی، برای شهروندان و هموطنان باشد.
با رعایت نکات ایمنی در انجام هر کاری از جمله خانهتکانی، میتوان از حوادث ناگوار جلوگیری کرد و به نظر منطقی است که اعتقاد خود مبنی بر اینکه، تمیز کردن خانه باعث دورشدن بلا میشود را با این منطق که رعایت نکات ایمنی باعث دور شدن بلا میشود، تعویض کنیم و از این پس به سال نو و نوروز به دید تمیزکاری، خستگی و دردسر نگاه نکنیم تا لحظه سال تحویل را با حال و هوای بهتر و با نشاطتری بگذرانیم.
انتهای پیام/63088/ج20/ن