کاهش تولد در چهارمحال و بختیاری/ برخی مشکلات جوامع سالمند
شهرکرد- واقعه ازدواج و رویداد ولادت سال به سال در چهارمحال و بختیاری کاهش می یابد و میانگین سن جمعیت در این استان در حال افزایش است.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: جامعهای که دارای نیروی جوان است با سرعت بیشتری در مسیر توسعه حرکت میکند.
وجود نیروی جوان در جوامع از مهمترین ظرفیتها به شمار میرود که سازندگی و پیشرفت بیشتر را به ارمغان میآورد.
کاهش ازدواج زمینه ساز کاهش فرزند آوری است که موجب میشود سن جمعیت آن جامعه بالا برود و تبعات ناشی از آن بسیار زیاد شود.
ازدواج در چهارمحال و بختیاری ۸.۵ درصد کاهش یافته است
مدیر کل ثبت احوال استان چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: ازدواج در چهارمحال و بختیاری در سال ۹۸ نسبت به سال ماقبل آن ۸.۵ درصد کاهش یافته است.
عبدالرضا کریمی بیان کرد: در سال ۹۸، شش هزار و ۸۲۵ واقعه ازدواج ثبت شده است که بیشترین ازدواج مردان در گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال و در زنان در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال بوده است.
وی بیان کرد: یک هزار و ۴۰۹ واقعه طلاق در چهارمحال و بختیاری در سال گذشته ثبت شده است که بیشترین واقعه طلاق در مردان در گروه سنی ۳۰ تا ۳۴ سال و در زنان در گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال ثبت شده است.
مدیر کل ثبت احوال استان چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه شش هزار و ۲۹۳ واقعه ولادت در این استان در سال ۹۸ ثبت شده است، بیان کرد: واقعه ولادت در این استان ۱۳.۴ درصد کاهش یافته است.
دلایل بسیار زیادی در راستای کاهش ازدواج در این استان وجود دارد که یکی از مهمترین دلایل آن بیکاری و نبود فرصتهای شغلی به شمار میرود.
ترس از آینده، بیکاری و مسائل شغلی، هزینههای ازدواج، درگیری با تحصیل، مسکن، کاهش آزادی، درآمد کم و عدم امنیت شغلی از موارد تأثیرگذار در ازدواج نکردن جوانان است عضو شورای پژوهش اداره کل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری در این زمینه با اشاره به اینکه عوامل بسیاری از جمله پیدا کردن فرد مورد علاقه، اوضاع اقتصادی و … در ازدواج نکردن جوانان تأثیرگذار است، به خبرنگار مهر گفت: ۴۹ چالش در وضعیت کنونی ازدواج دخیل است.
این استاد دانشگاه با اشاره به پژوهشهای صورت گرفته در خصوص ازدواج نکردن پسران، گفت: عدم پیدا کردن فرد مورد علاقه، اوضاع اقتصادی، عدم اعتماد به جنس مخالف، عاشق نشدن و عدم احساس نیاز به جنس مخالف، ترس از آینده، بیکاری و مسائل شغلی، هزینههای ازدواج، درگیری با تحصیل، مسکن، کاهش آزادی، درآمد کم و عدم امنیت شغلی از موارد تأثیرگذار در ازدواج نکردن جوانان است.
این روانشناس تاکید کرد: از عوامل تأثیرگذار در به تأخیر افتادن ازدواج زنان نیز بیکاری، فقدان شغل مناسب، فقدان درآمد کافی است و بالا بودن هزینه ازدواج، تغییرات شدید اقتصادی و نگرانی از آینده، عدم حمایت دولت، پیدا نکردن فرد مورد علاقه از دیگر عوامل مهم این واقعه است.
ربیعی همچنین بالا بودن هزینه ازدواج، بیکاری، فقدان شغل مناسب، فقدان درآمد کافی، تغییرات شدید اقتصادی، مخارج سنگین عقد و عروسی، نداشتن مسکن، عدم حمایت دولت، اجاره بها، بالا بودن انتظارات را نیز مهمترین عامل تأخیر ازدواج در مردان دانست.
وی تصریح کرد: افزایش مشکلات روانشناختی، کاهش جمعیت، پیر شدن جمعیت، افزایش تجرد قطعی، افزایش فاصله سنی والدین و عدم درک آنها از آینده، افزایش ناهنجاری، افزایش مشکلات جنسی از دیگر مشکلات تأخیر در امر ازدواج است.
ربیعی افزود: طی بررسیهای انجام شده، باور لذت بردن از دوران مجردی و عدم مسئولیت پذیری هم یکی دیگر از عوامل ازدواج نکردن جوانان است.
۸.۸ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری را سالمندان تشکیل میدهند
سرپرست بهزیستی چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه سن جمعیت در استان چهارمحال و بختیاری به علت کاهش موالید در حال افزایش است، بیان کرد: در حال حاضر شاهد این هستیم که ازدواج و موالید در این استان کاهش یافته است و سن جمعیت در حال افزایش است.
معصومه محمدی گفت: در حال حاضر ۸.۸ درصد جمعیت چهارمحال و بختیاری را سالمندان تشکیل میدهند.
سرپرست بهزیستی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بیش از ۱۲ هزار سالمند از خدمات بهزیستی در استان چهارمحال و بختیاری بهره مند هستند که حدود پنج هزار نفر از سالمندان را مردان و شش هزار و ۹۸۰ نفر را زنان تشکیل میدهند.
وی عنوان کرد: در حال حاضر سالمندان از خدمات مراکز شبانهروزی، روزانه و خدمت در منزل در استان چهارمحال و بختیاری بهره مند هستند.
سرپرست بهزیستی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: هم اکنون خدمات بهزیستی با رعایت پروتکلهای بهداشتی به سالمندان در این استان ارائه میشود.
پایین بودن سن جمعیت و افزایش تعداد بالای نیروی جوان در یک جامعه از مهمترین شاخصها در مسیر توسعه یک کشور به شمار میرود کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص تبعات افزایش سن جامعه بیان کرد: جامعهای دارای تعداد بالای نیروی جوان باشد جامعه توانمند و فعال است و میتواند به برکت سرمایه جوانش به افتخارات ارزشمندی در بخشهای مختلف اقتصادی، ورزشی، اجتماعی و… دست یابد.
علی صمیمی بیان کرد: به عنوان مثال در برخی از کشورها از جمله کشورهای اروپایی سن جمعیت بالا رفته است و نیروی کار ندارند که از کشورهای مختلف جهان نیرو جذب میکنند.
وی بیان کرد: در این کشورها حتی برای حضور در مسابقات ورزشی ورزشکار جوان کمیاب است و ورزشکار از دیگر کشورها برای افتخارآفرینی جذب میکنند.
وی بیان کرد: پایین بودن سن جمعیت و افزایش تعداد بالای نیروی جوان در یک جامعه از مهمترین شاخصها در مسیر توسعه یک کشور به شمار میرود.
وی تاکید کرد: در حال حاضر وجود نیروی جوان در کشور یک ظرفیت به شمار میرود که باید از این ظرفیت در مسیر توسعه کشور بهره گیری مناسب داشت.
کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی بیان کرد: فراهم آوردن فرصتهای شغلی در کشور و استان میتواند زمینه را برای افزایش ازدواج جوانان فراهم کند که این امر موجب افزایش موالید و کاهش سن جمعیت میشود.
نبود فرصتهای شغلی در استان چهارمحال و بختیاری و افزایش قیمتها و هزینههای زندگی از مهمترین دلایلی است که موجب شده است جوانان از ازدواج هراس داشته باشند و این در حالی است که مسئولان با فراهم آوردن تسهیلات و ایجاد فرصتهای شغلی و افزایش حمایتها میتوانند نقش مهمی در جلوگیری از افزایش سن جمعیت داشته باشند.