بازار سرمایه جای دعوت همگانی نیست/ بورس تا مدتی نوسانی خواهد بود
در تحلیل بنیادی نمی توان تاثیر سیاست و اقتصاد جهانی در بازار را نادیده گرفت ولی مشخصا نمیتوان پذیرفت مثبت شدن امروز به دلیل انتخابات آمریکاست.

خبرگزاری فارس البرز؛ فتانه احدی: بازار سرمایه در دو ماه اخیر باعث بروز مشکلاتی برای مردم شد.
بسیاری متضرر شدند و سرمایه های خود را از دست دادند، و علی رغم هشدارهای کارشناسان مبنی بر حضور با احتیاط در بازار بورس افرادی حتی با فروش ملک و دارایی خود برای رسیدن به سود بیشتر در بورس سرمایه گذاری کردند و خیلی زود با شکست مواجه شدند.
این روند زیانده موجب افزایش فروش سهم و ریزش در بورس شد چرا که همین افراد هنگامی که با ضررهای هر روزه مواجه شدند، ترجیح دادند که سهام خود را فروخته و از بورس خارج شوند.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که حضور دولت و تغییر قوانین منجر به این اتفاقات شد که نمیتوان در این مورد نظر قطعی داد.
برخی از تحلیل گرها هم با مثبت شدن بازار در چند روز اخیر به این نتیجه رسیده اند که با نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری امریکا شاخص مثبت خواهد شد و حتما این روند افزایشی و مثبت ناشی از تب و تاب انتخابات است.
تا چه حد این پیش بینی درست است یا غلط باید از متخصصان این امر پرسید و جستجو کرد.
در ادامه گفتوگوی فارس با علیرضا نصرتیفر، مدیر بورس منطقه ای استان البرز، در رابطه با وضعیت بازار سرمایه را از نظر میگذرانیم:
فارس: در چند روز اخیر بورس چه روندی داشته است؟
نصرتیفر: در روزهای اخیر مثبت بوده، تا دیروز ادامه داشته به گونهای که بیشترین سهم ها روند رو به افزایشی داشتند.
فارس: عده ای معتقدند ورود دولت بر بازار بی اعتمادی ایجاد کرده و اقدام درستی نبوده است، نظر شما چیست؟
نصرتیفر: دولت براساس قانون بودجه وارد بورس شد و این ورود از لحاظ اقتصادی اقدام بسیار خوب و درستی بوده است که باید زودتر از این زمان انجام می گرفت.
اگر هم عدهای نقدهایی که به ورود دولت دارند، شاید می توان به شیوه های اجرایی آن اعتراض کرد که به جای صندوق از روشهای دیگر استفاده می شد.
ممکن است به نحوه ورود آن نقدهای کارشناسی شود اما در اصل ورود، نقد نیست.
از ابتدای امسال تا مرداد شاخص مثبت بوده است و ورود دولت با استقبال مواجه شد، بنابراین ورود دولت عامل این روند منفی نیست.
ورود دولت بر بازار تاثیر زیادی گذاشت و زیاده روی شد شاخص در طول ۳۱ سال ۵۰۰ هزار بود که در ۵ ماه ابتدایی امسال ۳ برابر گذشته افزایش داشت، خود افزایش در قیمتها باعث شد ان عده ای در شرایط اوج وارد بازار شدند، برای این افراد عقب نشینی و کاهش قیمتها منجر به ضررهای خیلی سنگین شد.
فارس: راهکاری برای ورود دولت در بازار بود که تاثیر بهتری داشته و مردم عادی متضرر نمیشدند؟
نصرتیفر: دولت با صندوق و تبلیغ نباید مردم را دعوت به حضور در بازار میکرد.
میتوانست عرضه خود را در بازار داشته باشد، منابع را تامین کند و مازاد نیاز را برداشت کند.
این اثر بهتری داشت.
خود افزایش هم باعث جذب بود مقداری هم تبلیغ برای ورود بود.
افزایش قیمت ها باعث انگیزه ورود افراد و تبلیغ شد.
فارس: افرادی که متضرر شدند باید چه اقدامی کنند که تصمیمات هیجانی نگیرند؟
نصرتیفر: بسیاری که تحمل ضرر را ندارند و منطقی وارد بازار نشدند، برای اینکه ضرر بیشتر نشود، سهم خود را به فروش می رسانند.
البته به مردم هم حق می دهیم مدت طولانی با کاهش قیمت مواجه بودند، از طرفی مردم دعوت شدند به ورود به بازار از طرفی تبلیغ شد که بمانند که البته بازار سرمایه جای دعوت و تبلیغ نیست.
بنابراین بسیاری از مردم ضرر دیدند، خارج شدند.
اگر صبر می کردند، شاید مثل امروز که بازار روند رو به رشد داشته که البته امیدواریم ادامه داشته باشد، بازار مثبت را هم درک می کردند.
فارس: آینده بورس را چگونه می بینید؟
نصرتیفر: وقتی صحبت از آینده بازار می شود، باید بلند مدت مورد نظر باشد نه چند هفته و چند ماه، آینده بورس در هفته بعد و ماه بعد نیست.
اگر بگوییم مثبت و منفی شد، با گلایههای زیادی مواجه خواهیم شد.
اما بازار همیشه برای اهلش و با سرمایه گذاری بلند مدت خوب است.
همیشه در بازارهای مختلف نوسان و کاهش قیمت وجود داشته است اما بازاریان از آن خارج نمی شوند به عنوان مثال اگر قیمت طلا دچار کاهش و افزایش شود، صنف و کسبه طلافروشان به کارشان ادامه می دهند.
این کاهش قیمت اولین بار نیست.
افرادی که در بورس سابقه دار هستند می دانند که کاهش و افزایش در بازار وجود دارد.
فارس: آیا انتخابات ریاست جمهوری در امریکا، تاثیری دربورس ایران دارد و آیا قبل از انتخابات شاخص مثبت می شود و بعد از آن احتمال ریزش وجود دارد؟
نصرتیفر: چراکه نه!
در تحلیل بنیادی نمی توان تاثیر سیاست و اقتصاد جهانی در بازار را نادیده گرفت ولی مشخصا نمیتوان پذیرفت مثبت شدن امروز به دلیل انتخابات آمریکاست.
قبل از انتخابات ابهام وجود دارد که چه فردی انتخاب می شود، این ابهام حتی شاید باعث منفی شدن شود، دلیلی برای مثبت شدن ندارد.
اگر در مورد این ادعاها کنکاشی شود، دلیل قانع کننده و منطقی برایش پیدا نخواهد شد.
تحلیل ها باید جامع باشد.
در بازار از روی احتمالات می توان پیش بینی کرد، اما نمی توان پیشگویی کرد و درست نیست.
پیش گویی ارزش ندارد آنچه ارزش دارد پیش بینی است.
بازار محاسبه احتمالات است که می شود پیش بینی کرد و دلیل منطقی و محاسبات باید گفته شود شاید دلیلی پیدا نشود.
فارس: کاهش و افزایش قیمت دلار چه تاثیری در بورس دارد؟
نصرتیفر:کاهش و افزایش قیمت دلار در مرحله اول مربوط می شود به صادرات و یا واردات شرکت و سود و زیانی که از این بابت متوجه شرکت می شود.
این موضوع ؛ شرکت به شرکت متفاوت است.
اثر بعدی که بازار سرمایه از آن متاثر می شود به عنوان بازار موازی است.
این جا اثر متقابل دارد یعنی کاهش قیمتها در بازار موجب تمایل به سرمایهگذاری در بازار یا بازارهای دیگر از جمله دلار و بلعکس می شود.
اثر دیگری که در گذشته بازار سرمایه از آن متاثر شد اثر شبه تورمی است یعنی اثری که روی داراییها می گذارد یعنی افزایش نرخ دلار باعث افزایش ارزش دارایی ها شده و این اثر در بازار موجب افزایش ارزش شرکت ها می شود.
فارس: آیا اگر شاهد روند افزایشی در بازار باشیم، این روند در کوتاه مدت با افزایش فشار فروش نیز توام خواهد بود و ممکن است باعث کند شدن روند رشد شود؟
نصرتیفر: ممکن است ولی معمولاً روند رو به رشد از فشار عرضه می کاهد و بیشتر باعث افزایش تقاضا می شود .ولی به نظر می رسد مدتی بازار از یک روند نوسانی برخوردار باشد.
فارس: آیا التهاب های بازار با خروج سرمایه گذاران کوتاه مدت، فروکش می کند؟
نصرتیفر: سرمایهگذاری کوتاه مدت هم یک استراتژی سرمایه گذاری است و همیشه در بازار وجود داشته و باید به منظور نقد شوندگی بازار وجود داشته باشد.
انتهای پیام/ب/ی