روحانی: ایران و عراق میتوانند نقش تأثیرگذاری در منطقه ایفا میکنند
رئیسجمهور در دیدار رئیس جریان حکمت وطنی عراق گفت: ایران و عراق نقش مهم و تأثیرگذاری در منطقه ایفا میکنند.

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور روز سهشنبه در دیدار با سید عمار حکیم، رئیس جریان حکمت وطنی عراق با اشاره به اینکه امروز منطقه و جهان به واسطه توسعه علم، فناوری و ارتباطات شاهد تحولات گستردهای است، خاطر نشان کرد: باید تلاش کنیم تا به وظایف خود در برابر ملتهای دو کشور به خوبی عمل کنیم.
وی با بیان اینکه ایران و عراق نقش مهم و تأثیرگذاری در منطقه ایفا میکنند، گفت: باید متناسب با شرایط، آرمانها و اهداف دو ملت و دو کشور برنامهریزی کرده و در راستای توسعه همه جانبه همکاریها و مناسبات تهران – بغداد گام برداریم.
رئیسجمهور با بیان اینکه قدرتهای بزرگ به ویژه آمریکا همواره به دنبال توطئه و برنامهریزی علیه ملتهای منطقه هستند، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا همچون گذشته در راستای حل معضلات منطقهای و توسعه گفتگوها و تعاملات میان کشورهای منطقه گام بردارد.
سید عمار حکیم رئیس جریان حکمت وطنی عراق نیز در این دیدار ضمن ارائه گزارشی از اوضاع اجتماعی، سیاسی و فضای عمومی در عراق، گفت: امروز عراق توانسته است از چالشهای بزرگ عبور کند و در مسیر بازسازی و توسعه قرار بگیرد و مطمئناً توسعه بیش از پیش روابط و همکاریها با ایران میتواند در تسریع این روند، مؤثر باشد.
وی با اشاره به ضرورت تلاش در راستای حفظ وحدت و انسجام گروههای مختلف در عراق، گفت: وظیفه خود میدانیم تا در برابر فضاسازیها، زیادهخواهیها و تبلیغات گسترده مستکبران و قدرتهای بزرگ علیه جمهوری اسلامی ایران ایستادگی کنیم.
** دیدار با نوری المالکی
حجت الاسلام روحانی همچنین در دیدار «نوری المالکی» نخست وزیر اسبق عراق و رئیس ائتلاف دولت قانون و دبیر کل حزب اسلامی دعوت عراق، با بیان اینکه همواره روابط خوبی میان ایران و عراق بوده است، گفت: افراد برجسته و سیاسیون عراق در هر مسوولیتی نقش مهمی در توسعه، امنیت و ثبات این کشور و روابط دوجانبه تهران- بغداد ایفا میکنند.
وی اظهار داشت: مناسبات برادرانه و دوستانه دولتها و ملتهای ایران و عراق در طول سالهای گذشته با تلاش مسوولان دو طرف به خوبی حفظ شده و روبه توسعه است.
رئیسجمهور با تجلیل از مواضع پارلمان و دولتهای گذشته عراق در زمینه روابط و همکاریهای فی مابین، اظهار داشت: مصمم به توسعه روابط و همکاریها با عراق بر مبنای منافع مشترک هستیم.
«نوری المالکی» نخست وزیر اسبق عراق نیز در این دیدار، سفر روحانی به عراق را سفری مهم و تاریخی در مناسبات دو کشور دانست و با تاکید بر حمایت همه احزاب و گروههای سیاسی عراق از توسعه روابط با ایران گفت: ایران و عراق میتوانند روابط و همکاریهای خود را در زمینههای مختلف اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری و همکاریهای منطقهای و بینالمللی بیش از پیش گسترش دهند.
** دیدار با حیدر العبادی
حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور در دیدار با حیدر العبادی نخستوزیر سابق عراق، با ابراز خرسندی از نشاط و فعالیت مسئولان عراقی، در روند توسعه این کشور و توسعه روابط و همکاریها با جمهوری اسلامی ایران، گفت: خوشبختانه روابط دولتها و ملتهای ایران و عراق، همواره روند مثبتی داشته و مسئولان دو کشور مسیر توسعه روزافزون مناسبات را به خوبی دنبال کردهاند.
وی با بیان اینکه ایران و عراق در کنار دیگر کشورهای منطقه مانند ترکیه نقش تأثیرگذاری در منطقه ایفا میکنند، خاطر نشان کرد: باید تلاش کنیم تا علاوه بر روابط دوجانبه، همکاریهای چندجانبه در زمینههای گوناگون مانند ترانزیت، راهآهن و مبارزه با تروریسم را میان کشورهای منطقه گسترش دهیم.
رئیسجمهور اظهار داشت: امروز باید با گسترش ارتباطات میان فعالان سیاسی و احزاب و روابط علمی میان دانشگاههای دو کشور و توسعه روابط دو ملت در جهت گسترش بیش از پیش همکاریهای تهران – بغداد در بخشهای مختلف از جمله تجاری، اقتصادی و آموزشهای عالی مشترک تلاش کنیم.
حیدر العبادی نخست وزیر سابق عراق نیز در این دیدار با مهم توصیف کردن سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به عراق، گفت: دو کشور در سالهای گذشته روابط و همکاریهای بسیار نزدیکی به ویژه در مبارزه با تروریسم در منطقه داشتهاند و امروز باید تلاش کنیم تا مناسبات فیمابین در زمینههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و تجاری بیش از پیش گسترش یافته و استمرار داشته باشد.
وی افزود: همه احزاب و سیاسیون عراق از گسترش همکاریها و روابط با جمهوری اسلامی ایران حمایت میکنند و هیچ عاملی نمیتواند در این روابط استراتژیک خدشهای وارد کند.
** سخنرانی روحانی در جمع نخبگان عراقی
حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهور روز سه شنبه در جمع نخبگان عراق در بغداد، اظهار داشت: در مذاکرات در خصوص همه مباحث مهمی که مورد نظر دو دولت در حوزه دوجانبه، منطقهای و بینالمللی بود، گفتوگو و به توافقات خوبی دست یافتیم.
وی با قدردانی از میهماننوازی گرم دولت و ملت عراق از هیئت ایرانی و به ویژه مردم عراق به خاطر پذیرایی از زائران اربعین حسینی، گفت: در مذاکرات فشرده با مقامهای عراق، راجع به همه موضوعات مورد علاقه دو کشور با حسن نیت کامل گفتوگو و توافقات بسیار خوبی حاصل شد.
رئیسجمهور با ابراز خرسندی از اینکه درهمه شرایط پیچیده و سخت منطقه، ملتهای ایران و عراق پیوسته در کنار هم بودهاند، افزود: در جریان مبارزه با داعش، جمهوری اسلامی ایران در کنار مردم عراق بود.
روحانی با برشمردن اهداف قدرتهای سلطهگر از کشاندن تروریستها و داعش به منطقه، گفت: ایجاد شکاف و تفرقه میان کشورها و ملتهای منطقه، ایجاد اختلافات عمیق میان قبایل و مذاهب، توجیه حضور نامشروع خود در منطقه، انهدام عراق و سوریه و برخی کشورهای منطقه و در نهایت معرفی خودشان به عنوان منجی و در نهایت ارائه چهرهای خشن از اسلام، از جمله اهداف قدرتهای سلطهگر بود.
** اجازه ندادیم قدرتهای سلطهگر بتوانند خود را منجی منطقه معرفی کنند
وی با تاکید بر اینکه ملت بزرگ عراق و سوریه و مردم هشیار منطقه، تمام توطئههای قدرتهای استکباری را نقش بر آب کردند، اظهارداشت: مسلمانان منطقه توانستند به دنیا بگویند که این تروریستها مسلمان واقعی نیستند و بر خلاف تبلیغات اسلامستیزانه، اسلام دین عدالت، رحمت و همزیستی مسالمتآمیز با همه اقوام و ادیان است.
رئیسجمهور با بیان اینکه ملتهای منطقه به همه جهانیان نشان دادند که حامی اصلی تروریستها خود استکبار جهانی است، افزود: کاملا آشکار بود که این تروریستها از کجا تامین مالی و تسلیحاتی میشوند و نفت و آثار باستانی غارتشده منطقه را چگونه و در چه بازارهایی به فروش میرسانند.
روحانی تصریح کرد: ما همچنین اجازه ندادیم قدرتهای سلطهگر بتوانند خود را منجی منطقه معرفی کنند و اکنون همگان میدانند در نابودی تروریستها در منطقه، این قدرتهای غربی هیچ نقشی نداشتند و تنها با هواپیماها و بالگردهای خودشان عملیات نمایشی انجام دادند و قدرتی که توانست تروریستها را از بین ببرد، ملت، ارتش، مجاهدان عراقی و فتوای مرجعیت بود.
وی با بیان اینکه ما به عنوان وظیفه اسلامی، دینی و همسایگی از روز نخست در کنار مردم عراق بودیم و امروز هم هستیم، گفت: در دنیا هیچکس تردیدی ندارد که پیروز این جنگ ملت عراق بود و تروریستها هیچ ارتباطی با اسلام و پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) نداشته و ندارند.
رئیسجمهور با تبریک این پیروزی بر تروریستها به ملت و دولت عراق، افزود: البته مسئله تروریسم هنوز تمام نشده نیست و ممکن است تروریستها به اشکال مختلف برای مردم منطقه مشکل ایجاد کنند چرا که آمریکاییها خواب دیگری را برای منطقه دیدهاند و در حال انتقال تروریستها به افغانستان، آسیای مرکزی و قفقاز هستند.
روحانی با بیان اینکه همه ملتهای مسلمان و متعهد منطقه جنگ با تروریسم را تا از بین بردن فتنه ادامه خواهند داد، گفت: ما نیازمند یک وحدت و اتحاد بزرگ برای ایجاد قدرت بزرگ منطقهای هستیم تا وقتی ابرقدرتها راجع به این منطقه فکر میکنند در سطر اول ذهنشان نفت و غارت منطقه نباشد و به فکر این باشند که این منطقه دارای تمدن عظیم و فرهنگ بزرگ و با وحدتشان یک قدرت بزرگ در منطقه هستند.
** خواهان عراقی در کنار ایران و ایرانی در کنار عراق هستیم
وی روابط دو دولت و ملت ایران و عراق را بسیار ممتاز و مثال زدنی در منطقه و جهان دانست و گفت: اینکه میلیونها عراقی و ایرانی طی سال به کشور یکدیگر رفت و آمد میکنند نشان از علائق تاریخی و فرهنگی میان دو ملت بزرگ ایران و عراق است.
رئیسجمهور افزود: ما خواهان عراقی در کنار ایران و ایرانی در کنار عراق هستیم و میخواهیم در کنار هم سازنده یک قدرت بزرگ در منطقه نه علیه کشور دیگر باشیم بلکه میخواهیم با وحدت و اتحاد، دیگر کشورهای دوست در منطقه را جذب و جلب کنیم و این دو قدرت هر چه سریعتر تبدیل به سه، چهار و پنج قدرت در کنار یکدیگر باشند.
روحانی با اشاره به اینکه تردید نداریم اقتصاد، فرهنگ، روند سیاسی ما و اهداف منطقهای ما مکمل یکدیگر خواهد بود، گفت: در این سفر تصمیم گرفتیم که روابط اقتصادی، فرهنگی، علمی و سیاسی دو ملت روز به روز افزایش یابد.
وی افزود: ما همچنین تصمیم گرفتیم خطوط راهآهن دو کشور به یکدیگر متصل شود، روابط تجاری را تسهیل و پول ویزا را حذف میکنیم و دولت عراق هم اعلام خواهد کرد که این کار را انجام میدهد.
رئیسجمهور با بیان اینکه به طرف عراقی پیشنهاد دادیم که میتوانیم مبادلات تجاری را با پول ملی و بدون نیاز به ارز خارجی انجام دهیم، گفت: ما علاقهمندیم که ویزا برداشته شود و به راحتی ملتها با هم رفتوآمد کنند اما دولت عراق در این مرحله معتقد بود که مبلغ ویزا در مرحله نخست برداشته شود و در مرحله بعدی ویزا حذف شود.
روحانی با اشاره به اینکه علاقهمند هستیم که دانشگاهها و مراکز علمی دو کشور همکاریهای خود را توسعه دهند، اظهارداشت: اعلام آمادگی کردهایم که تمام آزمایشگاههای دانشگاههای عراقی را با همه امکاناتی که داریم نوسازی و بازسازی کنیم.
وی عراق یکپارچه و متحد را به نفع عراق، منطقه و ایران دانست و افزود: وحدت ملت عراق بسیار با اهمیت است.
ما میدانیم اگر وحدت طوایف، اقوام، مذاهب و ادیان نباشد آن جامعه نمیتواند قدرت واقعی خود را در برابر دشمنان نشان دهد.
رئیسجمهور اظهارداشت: اگر فردی در عراق به دست تروریستها کشته میشد اشک تاثر ما جاری میشد قبل از اینکه بپرسیم آن فردی که کشته شده دارای چه زبان، مذهب و عقیدهای بوده است.
اگر یک بیگناه کشته شود انسانیت قربانی شده است.
در این دیدار چندتن از رهبران ادیان، مذاهب، قومیتها و سران عشائر عراق نظرات خود را درخصوص روابط دو جانبه و مسائل منطقه مطرح کردند.
قدردانی از کمکهای بیدریغ جمهوری اسلامی به عراق در جنگ با داعش و تاکید بر ضرورت گسترش روابط همه جانبه از مهمترین محورهای سخنان این شخصیتها بود.
انتهای پیام/