معامله دسترنج زمینهای وقفی نه عرف است و نه قانونی
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان یزد از برخی توقعات عوام فریبانه در حوزه وقف به خصوص در حوزه زمینهای وقفی گلایه کرد و گفت: در هر تصمیمگیری باید مصلحت وقف رعایت شود.

ایسنا/یزد مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان یزد از برخی توقعات عوام فریبانه در حوزه وقف به خصوص در حوزه زمینهای وقفی گلایه کرد و گفت: در هر تصمیمگیری باید مصلحت وقف رعایت شود.
حجت الاسلام «حسین زارعزاده» در نشست کمیسیون املاک و اجارات سازمان اوقاف و امور خیریه که با حضور جمعی از مسئولان این سازمان برگزار شد، به برخی از تفکرات اشتباه موجود در جامعه نسبت به وقف اشاره کرد و با بیان این که بعضا برخی از این دیدگاهها عوام فریبی است، گفت: نه من و نه هیچ فرد دیگری اجازه تعریف کاربری برای زمینهای وقفی به صورت رایگان را ندارد و امروز این توقع از وقف، یکی از مشکلات این حوزه در استان محسوب میشود.
وی به برخی از مشکلات اجتماعی در حوزه بلاتکلیفی برخی از زمینهای وقفی اشاره کرد و گفت: برخی از زمینهای موقوفه در شهرهای بزرگ، تبدیل به زبالهدانی شده و زمینه آزار و اذیت را فراهم کردهاند لذا باید این اراضی به سرعت تعیین تکلیف شوند.
وی با بیان این که تنها حاکم اسلامی در شان تعیین تکلیف برای چنین موقوفاتی است، تاکید کرد: هیچ مسئولی از مقامات بالای اجرایی استان تا ائمه جمعه نمیتوانند در این باره تصمیمگیری کنند.
زارعزاده حجم بالای موقوفات یزد را از عوامل موثر در افزایش توقعات نسبت به موقوفات دانست و گفت: حجم بالای موقوفات حوزه کشاورزی در یزد باید تعیین تکلیف شوند چرا که بلاتکلیفی این موقوفات بعضا تبعات اجتماعی نیز دارد اما در رابطه با سرمایهگذاری بر این املاک، مبلغ بالای صدور پروانه جزو موانع سرمایهگذاری است به طوری که طرح را از صرفه اقتصادی خارج میکند.
این مسئول معتقد است که با شناختی که نسبت به زمینهای موجود در محدوده شهری دارد برای سرمایهگذاری به صرفه نیستند لذا بهتر است که این اراضی به صورت اعیانی واگذار و در حوزه سرمایه گذاری وارد تا ذخیرهای برای موقوفه شود.
زارعزاده با تاکید بر این که در هر تصمیم گیری باید مصلحت و غبطه وقف رعایت شود، گفت: من به عنوان نماینده سازمان اوقاف در یزد به هیچ وجه در این باره کوتاه نمیآیم و باید مصلحت و غبطه وقف رعایت شود اما در کنار آن در هر جایی که بتوانیم به مردم کمک کنیم کوتاهی نخواهیم کرد.
72 درصد رقبات فاقد کاربری هستند
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان یزد ضمن ارائه اماری از وقف استان تصریح کرد: ۵۰ درصد رقبات استان زمین و ۲۴ درصد عرصه و عیان و ۱۵ درصد آب و ۱۱ درصد عرصه هستند.
وی افزود: نکته قابل توجه در این باره این است که ۷۴ درصد رقبات استان شامل ۲۲ هزار و ۴۰۵ رقبه در حوزه کشاورزی است که از این میزان ۱۲ هزار رقبه که ۷۲ درصد رقبات فاقد کاربری است، نیز دراین حوزه میگنجد.
وی با بیان این که این رقبات عمدتا در بخشی از محدوده شهر واقع و بخشی نیز قابل کشت نیستند، گفت: ۸۲ درصد رقبات بلامعارض نیز کاربری کشاورزی دارند اما نه قانونا و نه شرعا زمانی که مصلحت وقف به این مسئله نیست، نمیتوانیم متناسب با درخواستها این زمینها را واگذار کنیم.
وی به برخی از موانع موجود بر سر ساخت و ساز و استعمار(به معنای آباد) موقوفات با وجود استعداد بهره وری و کاربری خوب آنها اشاره کرد و گفت: در برخی از نقاط یزد دسترنج موقوفات در دفترخانهها معامله میشود که هر چند خلاف شرع و قانون است اما به صورت عرف انجام میشود و بعضا برخی از افراد تا ۳۰ درصد قیمت زمین وقفی را دسترنج دانسته و در برخی موارد نیز این دسترنج به عنوان مهریه و صداق عروس تعیین میشود.
وی به لزوم توجه جدی به این موارد اشاره کرد و گفت: برخی از موارد این مسائل به صورت قضایی پیگیری شدهاند.
وی با بیان این که به علت بالا بودن حجم موقوفات و کمبود نیرو و امکانات یزد نسبت به سایر نقاط کشور اقدامات انجام نشده زیادی باقی است، تصریح کرد: در برخی از نقاط مانند اردکان و میبد سرمایه گذاری بر روی موقوفات صورت نمیگیرد و در برخی نقاط مانند یزد ظرفیت و درخواست های بیشتری وجود دارد.
مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان با بیان این که با توجه به برخی از مشکلات در حوزه زمین های وقفی و سرمایه گذاری بر انها در خصوص سهم سرماهی گذار و وقف باید اقدام شود، گفت: بهتر است به صورت اعیان این زمینها واگذار و از این پول در فضاهای تجاری سرمایه گذاری شود که خوشبختانه در مواردی مانند حوزه دام داری و ساخت و ساز اقدامات خوبی را در یزد شاهد هستیم.
انتهای پیام