جزئیاتی درباره نهاده های دامی/اراده ای برای کنترل قیمت وجود ندارد
اراک- عضو کمیسیون کشاورزی و نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی گفت: در دولت اراده کافی و جدی برای کنترل قیمت افسار گسیخته نهاده های دامی وجود ندارد.

علیرضا نظری در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: سالهای گذشته در صنعت مرغ داری و دامداری، تولید شیر و… در بحث نهادههای دامی به خارج از کشور وابسته بودیم یعنی هر ساله برای واردات رقم ۱۳ میلیارد دلار را دولت به عنوان یارانه ارز ۴,۲۰۰ تومان اختصاص میداد تا این حجم از نهادههای مورد نیاز از جمله ذرت، کنجاله سویا را به داخل کشور وارد کنند.
وی ادامه داد: هر سال این رقم به نام مردم از صندوق توسعه ملی کشور برداشت میشد اما چیزی که به دست تولید کنندگان میرسید، مبلغ تخصیصی دولت نبود یعنی تولید کننده در خوشبینانه ترین حالت ۳۰ درصد نهادههای دامی خود را از طریق ارز تخصیصی ۴۲۰۰ تومانی تأمین و ۷۰ درصد مابقی را باید آزاد خریداری میکرد به نحوی که به نام تولید کننده بود اما به کام واسطهها و دلالان تمام میشد.
اختصاص ارز نیمایی برای تأمین نهادههای دامی
نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی افزود: اخیراً دولت بواسطه تحریمها و مشکلات با محدودیت منابع ارزی مواجه شده است، به همین دلیل تصمیم گرفت برای تأمین نهادهای دامی به جای ارز ۴,۲۰۰ تومان ارز نیمایی را تزریق کند این در حالی است که ارز نیمایی با توجه به نوسانات قیمت دلار حدود ۲۱ هزار تومان است.
به گفته نظری تا مادامی که نهادههای دامی با ارز نیمایی خریداری شود به تبع هزینههای تمام شده تولید از قبیل تولید مرغ، تخم مرغ، دام سبک و سنگین و فرآوردههای لبنی افزایش پیدا میکند بنابراین بخش عمدهای این افزایش قیمت نهادههای دامی در این شرایط طبیعی است.
اختصاص یارانه توسط دولت برای تولید کنندگان نهادههای دامی / حذف واسطهها
نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولتها در تمامی دنیا برای اقلام پر مصرف یارانه اختصاص میدهند، گفت: این یارانه در کشور به وارد کننده تخصیص پیدا میکند و به دست تولید کننده نمیرسد و باید دولت در راستای حمایت از مردم، مصرف کنندگان و کمک به بخش تولید این یارانه را اختصاص دهد با این اقدام مجموعهای از زنجیره دلالی حذف شده و وارد کنندگان مختلف برای واردات نهادهها ورود پیدا میکنند و در بین آنها رقابت واقعی در کاهش قیمت ایجاد میشود.
وی اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی در کمیسیون کشاورزی روز یکشنبه در صحن علنی در بحث قیمت گذاری خرید تضمینی محصولات زراعی و باغی تاکید کرد که همان روند قیمت گذاری فرآوردههای گوشتی و… انجام شود تا قیمت واقعی اعلام کنند و تولید کننده بنا به تناسب هزینه تمام شده برای تهیه جنس اقدام کند و دولت حمایت خود را از بخش مصرف کننده انجام دهد در این صورت تولید رونق و تولید کننده از این آسیبها نجات پیدا میکند، مردم نتیجه حمایت دولت را در بخش یارانهای لمس میکنند و مشکل رانتها از چرخه تولید صنایع گوشت کشور از سفید، قرمز، لبنیات و… برطرف میشود.
تذکر نمایندگان مجلس به دولت در خصوص کنترل قیمت نهادههای دامی
نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی گفت: تذکرات نمایندگان مجلس و کمیسیونهای مختلف در خصوص افزایش قیمت نهادههای دامی و کنترل قیمت بارها مطرح میشود و به نظر میرسد در دولت اراده جدی برای انجام این کار وجود ندارد.
در وزارت صمت که در گذشته ترکیبی از چند وزارتخانه مستقل بود و اکنون یک مجموعه بزرگ در حوزه کاری تعریف شده، در شرایطی که عمد مسائل مردم مشکلات معیشتی است و رئیس جمهور این وزارتخانه را پس از گذشت سه ماه با سرپرست اداره میکند و معرفی یک وزیر نباید با مشکلی مواجه باشد و مجلس این مهم را پیگیری میکند.
مافیای واردات
نظری گفت: متأسفانه در داخل کشور نگاه غلبه واردات بر صادرات یکی از معضلات اصلی رانت خوارها و سو ء استفاده گران است چرا که آنها حاضر نیستند نهادهای دامی در داخل کشور تولید شود و دولت را متقاعد میکردند که نهادهها در مسیر واردات تأمین شود و مانع از اصلاح این کار شدند و یکی از برنامههای کمیسیون کشاورزی مجلس الزام دولت به تأمین نهادههای دامی در داخل کشور است که مقرر شده بر اساس آمایش سرزمینی با وجود منابع آبی و زمین متناسب با تولید محصولات کشاورزی برای تأمین نهادههای دامی و محصولات توسط وزارت کشاورزی بر اساس ارائه الگوی کشت در داخل کشور اقدام و بحث بومی سازی آن دنبال شود.
به گفته وی پیش بینی مجلس این است که در مسیر تأمین نهادههای دامی مانند ذرت، کنجاله سویا و در بحث دانههای روغنی و نهادههای کشاورزی که با ارز وارد کشور میشد، بومی سازی انجام خواهد شد تا وابستگیها به طور کلی در این حوزه کاهش پیدا کند.