کاهش شکایات کار در اردبیل؛ برخی کارگران امیدوار بازگشت به شغل قبلی هستند
گروه استان ها- ورودی پروندههای شکایت کارگران از کارفرماها با وجود مشکلات اقتصادی ناشی از کرونا به دلایل قابل توجه از جمله برنامههای حمایتی، در اردبیل کاهش یافته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، با وجود اینکه از اسفند ماه سال گذشته، شیوع ویروس کرونا منجر به بیکاری تعداد قابل توجهی در استان اردبیل شده است، اما مسئولان میگویند، تنش و اعتراضات در روابط کار با کاهش محسوس به نسبت سالهای قبل مواجه است.
در وضعیتی که بخش عمدهای از مشاغل در استان اردبیل مربوط به حوزه خدمات است، با شیوع بیماری کرونا و ضرورت رعایت توصیههای بهداشی بسیاری از کارگاههای تولیدی و بنگاههای ارائه خدمات ملزم به تعطیلی شدند.
تا جایی که مجموع این اتفاقات موجب شد بخش خدمات و گردشگری به تعبیر مسئولان بیشترین زیان را متوجه خود ببیند و این تصور به وجود آید که تنشهای کارگر و کارفرما با افزایش همراه شده و برخی کارفرمایان بدون ملاحظه شرایط کارگران خود صرفا به بقای مجموعه خود بیندیشند.
اما به نظر میرسد این تصور که وضعیت فعلی بیکاری موقتی است و افراد بر سر کار قبلی خود بازخواهند گشت و همچنین برخی برنامه های حمایتی دولت فضای موجود را از شکایت و نارضایتی به دور نگه داشته و با وجود اینکه مشکلات اقتصادی مردم با افزایش همراه است اما پذیرش این مشکلات و کنار آمدن قابل توجه بوده است.
شناسایی 21 هزار واحد کارگاهی نیازمند حمایت
در سطح کشور از بین مشاغل مختلف 14 رسته و 550 حرفه شناسی شده که از بیماری کرونا آسیب دیدهاند.
به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل در پی اعلام این موضوع از سوی وزارت کار، شناسایی کارگاههای آسیب دیده و اختصاص تسهیلات به آنها آغاز شد.
قاسم رحیمی با بیان اینکه، در استان اردبیل، بیشترین آسیب متوجه بخش خدمات، گردشگری و حمل و نقل است، گفت: 21 هزار واحد کارگاهی بیمه شده شناسایی شد که مشمول حمایتها هستند.
وی تاکید کرد: برخی واحدهای تولیدی همچنان تعطیل هستند و به همین دلیل دولت حمایت از آن ها را در دستور کار قرار داد.
تاکنون 10 هزار و 500 واحد جهت دریافت تسهیلات به بانک ها معرفی شدهاند و بالغ بر 50 میلیارد تومان تسهیلات نیز به 4600 واحد پرداخت شده است.
رحیمی میزان تسهیلات اعطایی را 12 تا 16 میلیون تومان عنوان و اضافه کرد: این تسهیلات با نرخ سود 12 درصد و اقساط دو ساله است.
15 هزار خانواده به مددجویان پیوستند
در پی بیکاری سرپرستان خانوار، بسیاری از خانوادههایی که تا دیروز نیازمندی ضروری خود را با درآمد ماهانه تامین می کردند، به مددجویان کمیته امداد پیوستند.
مدیرکل کمیته امداد استان اردبیل در این خصوص تصریح کرد: در وضعیت فعلی 41 هزار و 162 خانوار استان تحت پوشش کمیته امداد است.
از این تعداد 26 هزار خانوار مددجوی دائمی ما محسوب میشود.
به گفته حسین دشتی 15 هزار خانوار به صورت موقت و در قالب تبصره 14 تحت پوشش ما قرار گرفتهاند که شامل خانوادههایی هستند که به دلیل شرایط اقتصادی نیازمند به پرداخت مستمری و حمایت کمیته امداد شدهاند.
وی تصریح کرد: تعداد کل مددجویان تحت پوشش کمیته امداد استان شامل 86 هزار و 127 نفر است و با توجه به استمرار شرایط بد اقتصادی و بیکاری برخی سرپرستان همچنان حمایت های ما ادامه دارد.
درخواست بیمه بیکاری با جهش قابل توجه
وضعیت پیش آمده از ناتوانی در تامین حداقل های زندگی نه تنها سبد خرید خانوارهای اردبیلی را کوچک کرده بلکه بخشی از بیکاران برای دریافت بیمه بیکاری از اداره کار استمداد طلبیدند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل در این خصوص گفت: با شیوع کرونا و اعلام وزارت کار، 17 هزار و 500 کارگر از استان اردبیل در سامانه بیمه بیکاری ثبت نام کردند.
به گفته رحیمی از این تعداد 9850 نفر مشمول بیمه بیکاری شناسایی شده و حق بیمه ماههای اسفند، فروردین و اردیبهشت به آن ها پرداخت شد اما در صورتی که بیکاری این افراد ادامه یابد، کمکهای حمایتی و حق بیمه هم استمرار خواهد داشت.
وی تاکید کرد: این در حالی است که در سنوات گذشته به طور میانگین 2 هزار نفر در استان تحت پوشش بیمه بیکاری قرار میگرفتند.
رحیمی همچنین در خصوص میزان شکایت کارگران از کارفرمایان در دوران شیوع بیماری کرونا گفت: خوشبختانه وضعیت شکایتها عادی است و شاید یک دلیل آن به امیدواری فرد برای بازگشت به کار سابق مرتبط است.
وی به کاهش مدت زمان رسیدگی به پرونده در هیئتهای تشخیص از 14 روز به 9 روز و حل اختلاف از 24 روز به 18 روز اشاره و تصریح کرد: در یک سال گذشته به 5 هزار دادخواست بدوی و 3 هزار دادخواست تجدید نظر در مراجع حل اختلاف استان رسیدگی شده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اردبیل همچنین به انجام 13 هزار مورد بازرسی کار ادواری و موردی طی یک سال گذشته اشاره و تاکید کرد: شکایت کارگران از کارفرمایان در بازه زمانی ذکر شده 4 درصد کاهش را نشان میدهد.
امیدواری برای بازگشت به کار
اما آنچه موجب سعه صدر و پذیرش شرایط فعلی شده است این است که بر اساس آمارها بسیاری از بیکار شدهها در لیست بیکاران وارد نشدهاند.
به عبارتی عدم جستجوی شغل آنها را وارد این لیست نکرده و این افراد به تعبیر معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان اردبیل گروهی هستند که امیدوار به بازگشت به وضعیت سابق شغلی خود هستند.
فریبرز دهقان با بیان اینکه در بهار 98، در کشور نرخ بیکاری 10.8 و در اردبیل 9.1 درصد بوده است، اضافه کرد: نرخ بیکاری ما کاهش یافته که به ظاهر وضعیت متناقضی را با شیوع کرونا نشان میدهد.
وی تصریح کرد: برخی شاغلین به دلیل اینکه امید بازگشت به شغل قبلی خود را دارند در جستجوی کار نبودهاند و این افراد در گروه بیکاران (در جستجوی کار) قرار نگرفتهاند.
به گفته دهقان همچنین با توجه به تعطیلی فعالیتهای اقتصادی و همچنین محدودیتهای اجتماعی وضع شده در اردیبهشت ماه طبیعی است که با توجه به این شرایط افراد بیکار(در جستجوی کار) از انجام اقدامات مورد نظر برای جستجوی کار دست کشیده و لذا از خیل بیکاران خارج شده و به عنوان بیکار تلقی نشدهاند.
آرامش حاکم در روابط کار البته نباید ذهن مسئولان را از بهبود بازار کار بازدارد.
بسیاری از خانواده های ضربه دیده از کرونا روز به روز با مشکلات اقتصادی سختتری مواجه میشوند.
تورم و انباشت نیازهای اولیه موجب میشود که هر ماه تامین معیشت برای بسیاری از خانواده ها سختتر از قبل باشد.
تا جایی که فقر انباشته خود را عیان ساخته و مهاجرت از مراکز شهر به حاشیه شهرها به دلیل افزایش اجاره بها آغاز شده است.
هرچند اقدامات حمایتی دولت، در این مقطع آب روی آتش بوده و کارگران را مجاب به آرامش میکند اما تدبیر و عزمی جدی برای آینده نزدیک ضروری است.
گزارش از ونوس بهنود
انتهای پیام/136/ ع