57 هزار و 755 واحد از مسکن مهر تحویل متقاضیان شده است/ لزوم ورود اداره تعاون به ماجرای تعاونیها در پروژهٔ مسکن مهر
از میان 58 هزار و 545 واحد متعهد شدهٔ مسکن مهر در استان قزوین، پس از 13 سال، کماکان 790 واحد ساخته و تحویل مالکان نشده است. در این میان بهدلیل بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی، برخی پیمانکاران از ادامهٔ کار سر باز میزنند و برخی تعاونیهای مسکن نیز زمان فعالیت هیئت مدیرهٔ آنان به اتمام رسیده است و نسبت به برگزاری جلسات جهت انتخاب هیئت مدیرهٔ جدید اقدام نمیکنند و این باعث سردرگمی و بلاتکلیفی مردمی شده است که سالهاست در انتظار صاحبخانه شدن هستند.

از میان 58 هزار و 545 واحد متعهد شدهٔ مسکن مهر در استان قزوین، پس از 13 سال، کماکان 790 واحد ساخته و تحویل مالکان نشده است.
در این میان بهدلیل بالا رفتن قیمت مصالح ساختمانی، برخی پیمانکاران از ادامهٔ کار سر باز میزنند و برخی تعاونیهای مسکن نیز زمان فعالیت هیئت مدیرهٔ آنان به اتمام رسیده است و نسبت به برگزاری جلسات جهت انتخاب هیئت مدیرهٔ جدید اقدام نمیکنند و این باعث سردرگمی و بلاتکلیفی مردمی شده است که سالهاست در انتظار صاحبخانه شدن هستند.
به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین، مقدمات پروژهٔ ملی مسکن مهر که از نخستین سال دولت نهم کلید خورد، بسیاری از مستأجران را نجات داد و افراد زیادی را که تمکن بالایی نداشتند، صاحبخانه کرد.
در کنار مزایا، معایبی نیز در این پروژه وجود داشت که از آن جمله میتوان طولانی شدن ساخت و تحویل برخی واحدها در برخی استانها اشاره کرد.
اکنون پس از سالها بیش از یکدهه از آغاز فعالیت این پروژه، کماکان مسکن مهر با مشکلات گوناگونی دست و پنجه نرم میکند و برخی واحدها هنوز از ساخته یا تحویل مالکان نشدهاند.
حتی واحدهای تحویل شده نیز بهدلیل کمکاری و یا بعضاً کمگذاری پیمانکاران با مشکلات عدیدهای روبهرو هستند و صاحبان واحدها اغلب از نوع ساخت آنها رضایت کافی را ندارند.
ساخت و تحویل ۳۱ هزار واحد مسکن مهر در دولتهای نهم و دهم
کل واحدهای مسکن مهر تعهد شده در استان قزوین 58 هزار و 954 واحد بوده است.
تا روی کار بودن دولت نهم ساختوساز واحدهای مسکن مهر با سرعت بالایی دنبال میشد و دولت نیز تلاش کرد تا واحدهای زیادی را تا پایان عمر دولت تحویل دهد.
در همین زمینه در ۱۶ خردادماه ۱۳۹۲، با حضور محمدرضا رحیمی معاون اول و علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی وقت، از ۲۱ هزار واحد مسکن مهر در قزوین بهرهبرداری شد و در نهایت نادر محمدزاده مدیرکل وقت راه و شهرسازی استان قزوین در ۲۳ تیرماه همان سال در نشست خبری با اصحاب رسانه از تکمیل ساخت و تحویل ۳۱ هزار واحد در استان قزوین خبرداد.
بدین ترتیب تعیین تکلیف و ادامه ساخت بیش از ۲۷ هزار واحد به دولت یازدهم موکول شد.
اما پس از این کمی روند ساخت و تحویل واحدها با تغییر سیاستهای دولت در موضوع مسکن و عدم توجه مدیران دولتی به مسکن مهر کند شده و با سختی مواجه شد.
برای تکمیل واحدها نیز همواره وعدههایی نیز داده میشد و مردم انتظار داشتند که این واحدها تمام شده و تحویل گردند که به مرور انجام شدند.
قرار بود بهار امسال پرونده مسکن مهر قزوین بسته شود
گذشته از وعدههای سالهای گذشته، آخرین وعده در بهمن ماه 98 توسط مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین داده شد که وعده داد تا پایان خرداد ماه 99 پروندهٔ مسکن مهر در استان قزوین بسته خواهد شد؛ اینبار نیز وعدهها خبر از پایان سال جهت تحویل واحدهای باقیماندهٔ مسکن مهر میدهند.
حسین رحمانی، سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری ادارهکل راه و شهرسازی استان قزوین در گفتوگو با خبرگزاری فارس در قزوین میگوید: پروژهٔ مسکن مهر که از سال 86 آغاز شده و کماکان نیز ادامه دارد، بنا است تا پایان سال جاری پروندهٔ این پروژه در کل کشور از جمله در استان قزوین بسته شود.
ساخت برخی از واحدها در استان قزوین بهصورت سه جانبه و تحت مدیریت راه و شهرسازی بوده، برخی واحدها نیز بر عهدهٔ بنیاد مسکن و برخی واحدها بر عهدهٔ تعاونیها بوده است.
واحدهای بنیاد مسکن ساخت و تحویل شدهاند، در حال برنامهریزی هستیم که واحدهای تحت مدیریت راه و شهرسازی و تعاونیها نیز تا پایان سال به اتمام رسیده و تحویل شوند.
وی ادامه میدهد: برخی واحدها نیز وجود دارند که پیشرفت فیزیکی آنها کمتر از 30 درصد بوده است، احتمالاً ما کار اتمام سخت این واحدها را در طرح اقدام ملی مسکن به برخی تعاونیها یا افراد بسپاریم.
790 واحد مسکن مهر در استان قزوین هنوز ساخته و تحویل نشده است
اصغر گونجی، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان قزوین در گفتوگو با خبرگزاری فارس در قزوین اظهار میکند: 5 هزار و 300 واحد از پروژهٔ مسکن مهر در استان قزوین در شهرهای زیر 25 هزار نفر جمعیت در استان قزوین بر عهدهٔ بنیاد مسکن استان بود که ما جزو نخستین استانهایی بودیم که این واحدهای تعهد شده را ساخته و به مالکان تحویل دادیم.
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری ادارهکل راه و شهرسازی استان قزوین نیز اظهار میکند: از کل واحدهای تعهد شده در استان قزوین، اکنون 790 واحد مسکن باقی مانده که هنوز ساخته و تحویل نشدهاند که در حال ساخت هستند و پیشرفت خوبی در این زمینه داشتهایم.
وی در رابطه با امکان یا عدم امکان واگذاری واحدهای جدید عنوان میکند: امکان واگذاری واحدهای جدید در پروژهٔ مسکن مهر وجود ندارد، زیرا پروندهٔ واگذاری واحدها بسته شده است، واحدهایی نیز که اکنون در حال ساخت هستند از قبل متقاضی داشتهاند، برای مثال این افراد کسانی هستند که ممکن است سال 90 ثبتنام کرده باشند.
البته یکی از شرکتها یکی از بلوکهایش که به میزان 150 واحد است، نیمهکاره بوده و بهدلیل این که متقاضی نداشت آن را در طرح اقدام ملی مسکن آوردهایم.
هیئت مدیرهٔ تعاونیها با مشکل مواجه شدهاند
در این میان یکی از مشکلات اصلی برخی واحدهای نیمهکارهٔ مسکن مهر، مشکلات تعاونیها هستند.
گویا زمان فعالیت هئیت مدیرهٔ برخی تعاونیها به سر رسیده و هنوز جلسه برای انتخاب هیئت مدیرهٔ جدید نیز برگزار نشده است.
همچنین با توجه به افزایش بیرویهٔ قیمت مصالح ساختمانی، برخی پیمانکاران حاضر به ادامهٔ پروژههایی که بر عهده گرفتهاند نیستند، این در حالی است که پیشاپیش پول آنها را گرفتهاند.
سرپرست معاونت مسکن و بازآفرینی شهری ادارهکل راه و شهرسازی استان قزوین در این رابطه بیان میکند: قراردادهای مسکن مهر به چند صورت بودهاند؛ یا سه جانبه بودهاند، یعنی قراردادی میان اداره راه و شهرسازی و مالک و بانک.
به این معنا که شرکت پیمانکار با ما طرف قرارداد بوده و همچنین بانک یا متقاضی نیز طرفهای دیگر قرارداد بودهاند.
مدیریت ساخت مسکن مهر در این قبیل پروژهها با ما بوده است.
در این قراردادها اگر پیمانکار کار نمیکرد ما پولش را پرداخت نمیکردیم، زیرا در قراردادها ناظر داشتیم.
شکل دیگری از قراردادهای مسکن مهر، بهصورت خود مالک بوده است.
برخی دیگر از قراردادها نیز از طریق تعاونیها بوده است.
یعنی برخی تعاونیها که متعلق به بعضی از شرکتها بودهاند که این تعاونیها هیئت مدیره یا تعاونی مسکن تشکیل دادهاند که این تعاونیهای مسکن با پیمانکارانی قراردادهایی منعقد کردهاند.
این تعاونیها از اعضا پول گرفته دادهاند و همچنین پولشان را از بانک آزاد و به پروژه تزریق کردهاند.
هیئت مدیرهٔ برخی از این تعاونیها غیرمتخصص بودهاند و بهصورت غیرتخصصی این پروژهها را به پیمانکارانی واگذار کردهاند و البته خودشان نیز ملزم به کنترل پروژه بودهاند.
وی ادامه میدهد: دورهٔ هیئت مدیرهٔ برخی از این تعاونیها به سر رسیده و جلسهٔ انتخاب اعضای هیئت مدیرهٔ جدید را برگزار نکردهاند و اکنون بلاتکلیف هستند.
به همین دلیل هیئت مدیرهٔ قبلی میگویند دورهٔ فعالیت ما به اتمام رسیده است، مالکان نیز در این میان بلاتکلیف هستند.
ما همهٔ این مشکلات را به اداره تعاون منتقل کردهایم که مشکلات را بررسی کنند و نسبت به حل آنها اقدامات لازم را انجام دهند تا مردم از این بلاتکلیفی در بیایند.
رحمانی اظهار میکند: در قراردادهای سه جانبه ما کنترل دقیقی روی انجام و پیشرفت پروژه داشتیم و اگر پروژه پیشرفت نداشت به پیمانکاران اخطار میدادیم و پول متقاضیان را به پیمانکاران نمیدادیم و نیز اجازه نمیدادیم از بانک به آنها پول تزریق شود.
به این معنا که پیشرفت فیزیکی و اقتصادی ما متناسب با یکدیگر حرکت میکردند، اما متأسفانه برخی تعاونیها ناشی بوده و پیشاپیش پول را به پیمانکاران پرداخت کردهاند و آنها نیز پول را گرفته و کار نکردهاند، اکنون هم این پیمانکاران میگویند ما بهدلیل افزایش قیمت مصالح ساختمانی کار نمیکنیم.
اما در مجموع، از 790 واحد باقی ماندهٔ مسکن مهر، مدیریت حدود 500 واحد با راه و شهرسازی و مابقی واحدها با تعاونیها است.
مشکلات مسکن مهر؛ از مشکلات تأسیساتی و فرهنگی تا مشترک بودن کنتورها
همانگونه که پیشتر نیز اشاره شده، متأسفانه واحدهای مسکن مهر با مشکلات عدیدهای مواجه هستند و ساکنین این واحدها از برخی مشکلات از قبیل مشکلات تأسیساتی و مشترک بودن کنتورها و مشکلات فرهنگی در منطقهٔ شهری مهرگان که واحدهای مسکن مهر در آن واقعند، گلایهمندند.
یکی از ساکنین این واحدها که در محلهٔ پردیسان ساکن است، در گفتوگو با خبرگزاری فارس در قزوین میگوید: واحدهای ما بهنحوی ساخته شده است که اگر در طبقات بالاتر روی زمین خانه راه برویم، همسایهٔ ساکن طبقه پایین صدای پای ما را میشنود یا اگر در منزل حرف بزنیم، همسایه بغلی متوجه گفتوگوی ما میشود.
همین امر باعث بروز مشکلات بسیاری شده است.
وی ادامه میدهد: یکی دیگر از مشکلات این واحدها مشترک بودن کنتورهای آب و گاز است.
این مسئله نیز مشکلات بسیاری را بهوجود آورده است و مدیر ساختمان به ما اجازهٔ شستن فرش یا پتو و یا سرخ کردن خوراکیهای فریزری را نمیدهد و میگوید برای انجام این کارها، لازم است به ازای هر ساعت فعالیت، منهای هزینهٔ اصلی فیشها، مبلغی را پرداخت کنیم.
گویا مدیر ساختمان به ادارات آب و گاز رفته و آنجا نیز گفتهاند که هر واحد باید برای مجزا کردن کنتورها مبلغ 2 میلیون تومان پرداخت کند.
او عنوان میکند: همچنین امکاناتی از قبیل داروخانه و دیگر امکانات به ما دور است و تنها یک درمانگاه در نزدیکی ما وجود دارد که آن هم داروخانه ندارد و برای تهیهٔ دارو باید به ابتدای مهرگان برویم.
رحمانی در رابطه با مشکل مشترک بودن کنتورها اظهار میکند: از ابتدا که کار ساخت واحدهای مسکن مهر آغاز شد قرار بود کنتورها جداسازی شوند، اما در آن دوره شرکتهایی نظیر شرکت گاز گفتند ما چنین مجوزی نداریم که به این واحدها بهصورت مجزا انشعابات را بدهیم، بلکه به این شرط کنتور میدهیم که هر ۱۰ واحد یک کنتور مشترک داشته باشند.
ما هم بهدلیل عجلهای که برای آغاز و انجام کار داشتیم، پذیرفتیم.
اما اکنون ساکنین میتوانند با پرداخت مبالغی مشخص به ادارات گاز و آب، کنتورها را جداسازی کنند تا این مشکل رفع شود.
گزارش از معصومه امینی
انتهای پیام/و