گردو غبار فراموشی بر مدرنترین کارخانه نساجی خاورمیانه/ تاثیر فعالیت کامل سبلان پارچه بر اشتغال استان اردبیل
مدرنترین کارخانه نساجی خاورمیانه با نام تجاری سبلان پارچه سالهاست که به دلایل مختلف فعالیت کامل نداشته و در صورت شروع مجدد فعالیت این کارخانه با توجه به میزان اشتغالزایی و همچنین وضعیت اقتصادی کشور و نیاز به افزایش توان تولید داخلی بهخصوص در حوزه نساجی، به تنهایی میتواند در برطرف کردن بخش وسیعی از مشکلات اقتصادی استان و ایجاد اشتغال کمک بسزایی داشته باشد.

مدرنترین کارخانه نساجی خاورمیانه با نام تجاری سبلان پارچه سالهاست که به دلایل مختلف فعالیت کامل نداشته و در صورت شروع مجدد فعالیت این کارخانه با توجه به میزان اشتغالزایی و همچنین وضعیت اقتصادی کشور و نیاز به افزایش توان تولید داخلی بهخصوص در حوزه نساجی، به تنهایی میتواند در برطرف کردن بخش وسیعی از مشکلات اقتصادی استان و ایجاد اشتغال کمک بسزایی داشته باشد.
خبرگزاری فارس- اردبیل؛ سرویس اقتصادی: در سال ۱۳۸۶ مدرنترین کارخانه نساجی خاورمیانه با نام تجاری سبلان پارچه آغاز به کار کرد.
این پروژه شامل ۷ کارخانه از تبدیل الیاف تا دوخت پوشاک به صورت یکپارچه بود که برآورد میشد سالانه ۳۵ میلیون قطعه پوشاک تولید و ۴۰ درصد محصولات را نیز به بازارهای هدف در کشورهای خاورمیانه و اروپا صادر کند.
کارخانه نساجی سبلان پارچه اردبیل با پیشرفتهترین دستگاههای روز دنیا بهعنوان بزرگترین کارخانه نساجی خاورمیانه در شهرک صنعتی شماره ۲ اردبیل به بهرهبرداری رسید و قرار بر این شد تا نزدیک به ۴ هزار و ۵۰۰ نفر از جوانان استان در این کارخانه مشغول بهکار شوند.
این مجموعه بزرگ نساجی کشور در فضایی به مساحت ۲۰۰ هزار متر مربع و ۱۲۰ هزار متر زیربنا با استفاده از تسهیلات و مشارکت بانک تجارت در مدت زمانی کمتر از سه سال به مرحله بهرهبرداری رسید.
این مجموعه بزرگ نساجی کشور در فضایی به مساحت ۲۰۰ هزار متر مربع و ۱۲۰ هزار متر زیربنا به بهرهبرداری رسید.
انور حجازی پور، موسس و مدیرعامل این مجتمع بزرگ تولیدی بود که در سال ۸۶ و در یک کنفرانس خبری، راه اندازی این مجتمع را عامل ایجاد بیش از پنج هزار شغل در استان اردبیل دانست.
براساس اظهارات پورمتین، مدیر امور اعتباری بانک تجارت، در همین کنفرانس خبری، این بانک بیش از یکهزار و یازده میلیارد ریال تسهیلات به این مجتمع صنعتی اعطا نموده که این مبلغ شامل ۲۱۹ هزار میلیارد ریال تسهیلات ریالی و بیش از ۴۲ میلیون یورو تسهیلات ارزی بوده است.
مدیر امور اعتباری بانک تجارت با یادآوری این نکته که میزان مشارکت بانک تجارت در اجرای این طرح بیشتر از ۸۰ درصد بوده است گفته بود: حمایت از صنایع مادر و پروژه های ملی همچنان در دستور کار بانک تجارت قرار دارد.
(پرتال بانک تجارت)
اما دیری نپایید که این واحد تولیدی عظیم بهدلیل مشکلات مدیریتی مابین مدیرعامل کارخانه و بانک عامل به تعطیلی کشانده شد و در نهایت باستناد وثایق اخذ شده در خصوص تسهیلات اعطایی به این کارخانه توسط بانک تجارت اقدام قانونی علیه شرکت انجام شده و این مجموعه برای بهرهبرداری در اختیار بانک تجارت قرار گرفت و البته در همین اثنا شعبه ۲۲ دادگاه عمومی حقوقی نیز حکم به ورشکستگی این کارخانه داد و بههمین دلیل موضوع این کارخانه به یک مشکل بسیار حاد تبدیل شد و این بار اداره امور ورشکستگی کشور، اداره کارخانه سبلان پارچه را در زیر نظر خود گرفت.
وعدههای مسؤولان نتیجهای نداشته است
وعدههای پیدرپی مسؤولان در خصوص راهاندازی مجدد کارخانه نساجی سبلان پارچه بینتیجه بوده و از ابتدای کار که این کارخانه با مشکل مواجه شد مسؤولان استانی با وعدههای بسیار زیاد در فکر راهاندازی مجدد این کارخانه بودهاند.
از سال ۸۹ به بعد این کارخانه با مشکلات جدی مدیریتی مواجه شده و به تعطیلی کشانده شد، بهطوریکه در این مدت استان اردبیل شاهد تغییر مسؤولان ذیربط زیادی بوده و هر یک از آنها نیز در تلاش برای رفع مشکلات این کارخانه بودند اما تلاشهای آنان ثمری نداشته و در طول این مدت استانداران و مسؤولان استانی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی وعدههای زیادی بابت احیاء این واحد بزرگ تولیدی دادهاند ولی اقدام عملی برای راهاندازی مجدد این ظرفیت عظیم در استان انجام نیافته تا اینکه مشکلات این کارخانه به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است.
وعدههای پیدرپی مسؤولان در خصوص راهاندازی مجدد کارخانه نساجی سبلان پارچه بینتیجه بوده است
مصطفی افضلیفرد، نماینده مردم اردبیل در دوره نهم مجلس شورای اسلامی در دیدار مردمی که در ۲۳مهرماه سال ۱۳۹۲ انجام شد، سبلان پارچه را بهعنوان یکی از عظیمترین پروژههای سرمایهگذاری در این استان عنوان و عدم مدیریت مناسب را دلیل مشکلات مجموعه دانست.
وی تصریح کرد: کارخانهای که قرار بود برای بیش از ۶هزار نفر ایجاد اشتغال کند تنها برای یک هزار و ۸۰۰ نفر آن هم ابتر و ناقص ایجاد اشتغال کرده است.
این نماینده مجلس به برخی مجادلات خود با مسئولان سبلان پارچه و بانک تجارت در آن دوران اشاره کرد و افزود: بنده از وزیر اقتصاد خواستم تا با پیگیریهای خود از مدیرعامل بانک تجارت بخواهند این مشکل را حل کند وگرنه در صحن علنی مجلس از وزیر سئوال خواهم کرد.
وی از تشکیل پرونده سبلان پارچه در اداره ورشکستگی قوه قضائیه خبر داد و خاطرنشان کرد: مدیران سبلان پارچه مدعی هستند این مجموعه ورشکسته نشده است در حالی که ورشکستگی آن محرز است و اگر آن هم به قول آنها ورشکسته نشده با حداقل ظرفیت کار میکند.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در دوره نهم مجلس شورای اسلامی به واگذاری این کارخانه به بانک تجارت و فعالیت با نام زرین تجارت اشاره کرد و ادامه داد: بانک تجارت نیز به دنبال سوددهی در این مجموعه است و ریالی از مطالبات گذشته این کارخانه را پرداخت نکرده است.
(منبع)
مدیرعامل بعدی این مجموعه در نشست خبری که در شهریور سال ۱۳۹۲ انجام شد، گفت: مجموعه گروه کارخانجات سبلان پارچه به عنوان بزرگترین مرکز نساجی کشور دارای زنجیره کامل تولید محصولات نهایی پوشاک است و در کشور ما نظیر این کارخانه و مجموعههای تولیدی وجود ندارد، بهطوری که حتی در کشورهای همسایه نظیر ترکیه چنین مجموعهای را شاهد نیستیم.
مجموعه گروه کارخانجات سبلان پارچه به عنوان بزرگترین مرکز نساجی کشور دارای زنجیره کامل تولید محصولات نهایی پوشاک است و در کشور ما نظیر این کارخانه و مجموعههای تولیدی وجود ندارد
وی افزود: این مجموعه در یک حرکت تاثیرگذار در صنعت نساجی، پوشاک، مد و لباس طلایهدار محسوب شده به گونهای که زیباترین و با کیفیتترین مدلها و لباسها تولید شده و در اختیار مردم قرار میگیرد.
مدیرعامل وقت شرکت نساجی آرتا تجارت اردبیل یادآور شده بود که؛ این کارخانه تاثیرات بینظیر استانی و منطقهای در عرصه تولید اشتغالزایی و ایجاد ظرفیت نقدینگی برای استان و منطقه به همراه داشته است، به طوری که بیش از ۴ هزار نفر از جوانان این خطه در این حوزه مشغول فعالیت هستند که در کنار آن راهاندازی این کارخانه به افزایش نقدینگی در حوزه تولیدات استان و بسترهای مطلوب و مناسب در زمینه بهبود گردش مالی اقتصادی استان کمک کرده است.
وی با اعلام اینکه درصدد راهاندازی و افتتاح مجموعه دانشگاهی برای تربیت نیروهای متخصص، جوان و زبده هستیم، عنوان کرده بود: این دانشگاه با محوریت علم نساجی، مکانیک، الکترونیک و صنایع میتواند فرصت و زمینه ارتقای تربیت و پرورش نیروهای مهارتی ارزشمند و فارغالتحصیلان مجرب را فراهم آورد.
اما دیری نپائید که این وعدهها هم عملی نشد و این مجموعه که قرار بود بیش از ۴هزار نفر نیرو جذب و بکارگیری کند مجددا با مشکل مدیریتی مواجه شد.
بهطوری که در تیرماه ۱۳۹۵، سید حامد عاملی، رئیس وقت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل با اعلام ورشکستگی این کارخانه بیان کرد: کارخانه سبلان پارچه در حال حاضر توسط اداره ورشکستگی قوه قضائیه مدیریت و به یک سرمایهگذار اجاره داده شده که این مجموعه فعال، گروه توانمندی است که میتوانند به احیای کامل کارخانه سبلان پارچه کمک کنند.
وی تصریح کرد: بعد از پایان مدت اجاره و خروج از شرایط ورشکستگی باید این مجموعه برای واگذاری به صاحبان صلاحیتدار به مزایده گذاشته شود تا با فعال شدن همه بخشهای آن شاهد اشتغال بیش از ۶۰۰ نفر فعلی در این کارخانه باشیم.
(منبع)
عاملی در شهریور همان سال در جریان بازدید از کارخانه سبلان پارچه، تنها راه نجات این کارخانه را تعیین مالکیت آن دانسته و گفته بود: سبلانپارچه در حال حاضر با ۴۰ درصد ظرفیت خود فعالیت میکند و اداره ورشکستگی قوه قضائیه حدود یک سالی است که این کارخانه را از بانک تجارت به یک شرکت جدید به نام سیوان واگذار کرده است.
وی با بیان اینکه این پروژه در مسیر حقوقی قرار گرفته و باید نسبت به تقسیط بدهی آن به بانک اقدام شده سپس احراز مالکیت برای آن اتفاق بیفتد، تصریح کرد: باید این مراحل را هر چه سریعتر اداره ورشکستگی قوه قضائیه انجام داده و تنها راه نجات سبلان پارچه نیز تعیین تکلیف مالکیت آن است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: اگر مالکیت مشخص شود براساس ظرفیتی که در این کارخانه وجود دارد سایر بخشها نیز فعالتر میشود.
عاملی با بیان اینکه مستأجر این کارخانه با دلگرمی و توان بالا نمیتواند در این پروژه سرمایهگذاری کند، افزود: امیدواریم فرآیند این کار در تعیین تکلیف واقعی مالکیت کارخانه انجام شود.
وی با بیان اینکه بانک تجارت به عنوان طلبکار از این کارخانه دعاوی خود را در مراجع قضایی پیگیری کرده و حتی حکم به توقیف اموال گرفته است، تصریح کرد: جالب است با توقیف ماشینآلات و برخی از واحدهای این کارخانه در مسیر کار مستأجر این پروژه برخی کارشکنیها را شاهد هستیم که انتظار میرود اداره ورشکستگی قوه قضائیه این کارخانه را به یک سرمایهگذار صاحب صلاحیت و فرد قابل وثوق واگذار کرده و در این روند تسریع ایجاد کند.
(منبع)
تلاش برای شروع بکار مجدد کارخانه سبلان پارچه
اکبر بهنامجو، استاندار کنونی اردبیل در ۱۸ فروردین ماه سال ۹۷ خبر از راهاندازی مجدد این کارخانه داده و گفته بود: کارخانه نساجی سبلان پارچه اردبیل در سه ماهه اول سال دوباره به چرخه تولید باز میگردد که این وعده نیز عملیاتی نشده و همچنان شاهد ادامه فعالیت لاک پشتی این کارخانه هستیم.
بهنام جو در مورخه ۳۱ خرداد سال ۹۷ نیز با اشاره به تلاش برای خروج از بحران این کارخانه بیان کرده بود: مشکلات این کارخانه طی چندین جلسه مورد بررسی قرار گرفته و در حال حاضر این کارخانه زیر نظر اداره کل ورشکستگی قوه قضاییه قرار دارد و با اینکه این مجموعه بزرگ با عنوان بزرگترین کارخانه نساجی خاورمیانه مطرح است وضعیت چندان مطلوبی ندارد.
استاندار اردبیل در ۱۷ تیر سال ۹۸ در خصوص وضعیت این کارخانه گفته بود: متأسفانه علیرغم همه قولهای مساعد و توافقات بهعمل آمده، حل مشکل سبلان پارچه در عمل اولویت اول بانک تجارت نیست و لازم است بانک با اهتمام ویژه نسبت به گرهگشایی از این واحد تولیدی مهم استان اقدام کند.
بهنامجو با اشاره به اینکه پرداخت مطالبات بانکی این واحد به نرخ ارز مرجع و خرید کارخانه از سوی بانک و اجاره به بخشخصوصی از جمله توافقات حاصل شده گذشته در نشستهای متعدد با مدیران بانک تجارت بود، افزود: بهدلیل نظر کارشناسی بانک و محاسبه بدهی سبلان پارچه به نرخ روز و قیمت افزایش یافته ارز مشکلات عدیدهای برای این واحد تولیدی بهوجود آمده که بیشک برای بانک تجارت نیز در فروش و یا تملک آن این موانع متصور است.
از آنجائیکه مشکل این کارخانه در طول سالیان گذشته بیش از پیش شده، ورود قوه قضائیه به موضوع این کارخانه و رفع مشکل آن میتواند تاثیر بسزایی در ایجاد اشتغال و رفع معضل بیکاری استان اردبیل ایفا کند.
ورود قوه قضائیه به موضوع این کارخانه و رفع مشکل آن میتواند تاثیر بسزایی در ایجاد اشتغال و رفع معضل بیکاری استان اردبیل ایفا کند.
مدیر کل تصفیه امور ورشکستگی قوه قضائیه در ۱۴ تیر سال جاری با حضور در استان اردبیل و بازدید از این کارخانه گفت: کارخانه سبلان پارچه اردبیل بزرگترین واحد ورشکسته احیا شده در کشور است که تلاش داریم تا یک سال آینده آماده واگذاری به بخش خصوصی شود.
حاجعلی افزود: اولویت سازمان ورشکستگی قوه قضاییه واگذاری مجموعه سبلان پارچه به بخش خصوصی است اما چند اعتراض به رای دادگاه در پرونده این مجموعه وجود دارد که تا تعیین تکلیف این اعتراضات در سیستم قضایی، بهره برداری از این واجد بهصورت اجاره موقت انجام میگیرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، در صورت شروع مجدد فعالیت این کارخانه با توجه به میزان اشتغالزایی و همچنین وضعیت اقتصادی کشور و نیاز به افزایش توان تولید داخلی بهخصوص در حوزه نساجی، این مجموعه به تنهایی میتواند در برطرف کردن بخش وسیعی از مشکلات اقتصادی استان و ایجاد اشتغال در استان کمک بسزایی داشته باشد.
این مجموعه به تنهایی میتواند در برطرف کردن بخش وسیعی از مشکلات اقتصادی استان و ایجاد اشتغال در استان کمک بسزایی داشته باشد.
با توجه به وعدههایی که در دهه اخیر داده شده و عدم عملیاتی شدن این وعدهها نیاز مبرم به یک همافزایی و هم فکری جامع بین مسؤولان برای رفع مشکل این کارخانه بهعنوان بزرگترین کارخانه نساجی خاورمیانه وجود دارد.
امیدواریم که مسؤولان امر با درک صحیح و منطقی از وضعیت اقتصادی استان و جنگ اقتصادی موجود در کشور تصمیم قاطع و عملیاتی در طی روزهای آتی برای شروع مجدد فعالیت کارخانه را اتخاذ نمایند.
گزارش: مهران عقلمند
انتهای پیام/3463/117/و