خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پرداخت ۶۰ درصد از مالیات‌های کل کشور توسط تهرانی ها!

باشگاه خبرنگاران | اقتصادی | یکشنبه، 16 شهریور 1399 - 16:08
معاون سازمان مالیاتی تهران سهم پایتخت را از درآمد‌های مالیاتی کل کشور ۶۰ درصد اعلام کرد.
ماليات،مالياتي،افزايش،اجاره،درآمد،مشمول،خبرنگاران،باشگاه،جوا ...

معاون مالیاتی تهران در گفت وگوی تفصیلی با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرد؛
به گزارش خبرنگار اقتصاد و انرژی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، طرح مالیات بر خانه‌های خالی یکی از طرح‌هایی بود که برای کوتاه کردن دست سوداگران و سر و سامان دادن به بازار مسکن در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
اما همچنان در پیچ و خم رسیدن به اجرا و عملیاتی شدن مانده است.
گرفتن جزئیات از اجرایی شدن این طرح و موضوعات فرار‌های مالیاتی و سهم استان تهران در کل مالیات‌های اخذ شده و مطلع شدن از سهم درآمد‌های مالیاتی کشور در تامین کسری بودجه سال ۹۹ بهانه‌ای شد تا گفت و گویی را با محسن ابراهیمی معاون حسابرسی امور مالیاتی استان تهران ترتیب دهیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: درباره جزئیات و نحوه اخذمالیات از خانه های خالی توضیح دهید.نتایج اجرای این قانون را چطور ارزیابی می کنید؟
ابراهیمی: در سال ٩۴ که قانون مالیات‌های مستقیم برای اجرا از سال ٩۵ تصویب شده بود در ماده ۵۵مکرر پیش بینی برای بر خانه‌های خالی شده بود که در واقع جریمه‌ای بود برای کسانی که واحد‌های مسکونی خود را خالی نگه می‌دارند.
مقرر شده بود سامانه املاک توسط وزارت راه و شهرسازی تاریخ شود و بعد سازمان مالیاتی مکلف است این مالیات را پیگیری کند .فقط میزان مالیات خانه‌های خالی سال اول به میزان نصف مبلغ اجاره و سال دوم یک برابر و در سال‌های بعد به ترتیب دو برابر خواهد شد.
این عدد پایینی بود و کارایی نداشت.
با توجه به افزایش بی رویه قیمت مسکن بسیاری از سازندگان تمایلی برای فروش ملک نداشتند و منتظر افزایش قیمت هابرای کسب سود بیشتر بودند.
به همین دلیل این ماده قانونی که برای این شرایط را در نظر نداشت توسط نمایندگان مجلس مورد بازنگری قرار گرفت و اخیرا تصویب شد و ارقام آن افزایش پیداکرد.
به صورتی که در سال اول معادل ۶برابر مالیات متعلقه و سال دوم ١٢برابر و سال سوم ١٨ برابر.
نکته دیگری که در این مصوبه وجود دارد زمان است که یکسال را به چهار ماه تبدیل کردند به این معنا که اگر یک واحد مسکونی چهارماه اول سال خالی بماند کل سال مشمول به مالیات اجاره خواهد شد .
و معتقدم با این افزایش نرخ بتواند در کاهش منازل خالی موثر باشد؛ و در نتیجه رونق فروش املاک و اجاره املاک رخ دهد که در شهر‌های بزرگ هم افزایش اجاره بها و هم افزایش مبلغ مسکن به شدت مشاهده می‌شود.
امیدوارم با این ماده جدید و قانونی که با دو فوریت و خارج از نوبت مورد تصویب قرار گرفت موثر باشد.
مالیات درآمد بیش از پنج میلیون با ۴درصد افزایش مالیات قطعی می شود
باشگاه خبرنگاران جوان: به دنبال اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی آیا تمهیداتی را برای فشار نیامدن به اقشار ضعیف جامعه و مستاجران در نظر گرفته اید؟
ابراهیمی: در مورد مالیات بر اجاره تا میزان ١۵٠متر اگر کسی بخواهد ملک خود را برای سکونت به اجاره بگذارد مشمول مالیات اجازه نخواهد بود.
کسانی مشمول این مالیات هستند که ملک آنها بیشتر از ١۵٠متر باشند و برای مازاد آن مشمول هستند، پس مالیات بر اجاره برای قشر متوسط معنا ندارد.
مگر اینکه برای سکونت اجاره ندهند.
البته اجاره به فرزند هم در صورت نگرفتن اجاره مشمول مالیات نمی‌شود.
قانون به اندازه کافی نسبت به مراعات درآمد اجاره در فصل املاک ایشان بینی‌های لازم را انجام داده است؛ و مشکل خاصی در این زمینه وجود نداشته است.اما موضوع مهم اینجاست که فردی ملکی را می‌سازد یا چند ملک را می‌خرد که نه به اجاره واگذار می‌کند و نه می‌فروشد که در این صورت به سیستم تجاری مسکن خلل وارد می‌کند.
در واقع وقتی مالکان ملک خود را عرضه نکنند و یا ملک را اجازه ندهند قیمت ملک افزایش بی سابقه خواهد داشت.
این دیگر تجارت نبوده و سوداگری است.
در گذشته هم خرید و فروش به قصد کسب منفعت وجود داشته است؛ و در مورد اجاره ارفاقات مالی وجود داشت.
امروز در موضوع خانه‌های خالی قانونگذار این ماده را به عنوان جریمه وضع کرده است که افراد تمایل پیدا کنند برای ملک خود را عرضه کنند.
قانونگذار در قانون مالیات‌های مستقیم در تبصره ١٠٠برای مشاغل کوچک پیش بینی کرده بود که تا هفت برابر درآمد معافیت مالیاتی اگر کسی درآمد داشته باشد سازمان مالیاتی می‌تواند عددی را تعیین کند و نیازی به اسنادو مدارک نداشته باشد و میزان درآمدش بررسی نشود.
این موضوع در قوانین بودجه افزایش پیدا کرد و به ٣٠برابر رسید یعنی اگر شخصی که مکلف به داشتن اسناد و دفاتر نباشند تا ٩٩٠میلیون تومان درآمد و فروش داشته باشد مشمول این تبصره ماده ١٠٠قرلر می‌گیرند.
کسانی که کمتر از دو میلیون و پانصد هزار تومان مالیات سال گذشته شان بوده و جز گروه ه‌های اول و مکلف به داشتن دفاتر نبودند می‌توانند همان ٢میلیون ۵٠٠هزار تومان را در سامانه اظهار کنند و مأموران مالیاتی به آن‌ها مراجعه نخواهند کرد.کسانی که با همین شرایط هستند و و جز گروه‌های دوم و سوم بودند، اما مالیات سال ٩٧ آن‌ها بیش از دو میلیون و پانصد است و چنانچه بیش از پنج میلیون باشد با ۴درصد افزایش می‌توانند مالیات خود را قطعی کنند.
اگر بیش از ۵ تا ١٠میلیون باشد ٨درصد افزایش و اگر بیش از ١٠میلیون تومان باشد ١٢ درصد افزایش خواهد داشت.
تاکید می‌کنم شرط این است که حجم درآمدشان کمتر از ۹۹۰میلیون تومان در سال باشد و جز گروه‌های دوم و سوم باشند یعنی بازرگانان و تجاری که حجم درآمدشان بیش از ٣میلیارد بوده است را شامل نمی‌شود.
در این رابطه هماهنگی‌های زیادی با اتحادیه‌ها انجام شده و اگر صاحبان مشاغل.
سوای داشتند سامانه ١۵٢۶ سازمان مالیاتی فعال است و هم اتحادیه‌ها می‌توانند به مودیان جهت ابهامات پاسخگو باشند.
در سایت tax.gov هم مودیان می‌توانند مراجعه کنند از فرم تبصره ١٠٠ استفاده کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان :آیا صادر کننندگان ملزم به پرداخت مالیات از محل ارز حاصل از صادرات خود هستند؟نحوه اخذ این مالیات به چه صورت است؟
ابراهیمی: در بودجه سال ۹۷ با توجه به این موضوع اخیر برگشت ارز حاصل از صادرات به کشور و صادرکنندگانی که ارز خود را به کشور باز نمی‌گردانند، در مجلس تصویب شد برای سال‌های ۹۶ و ۹۷ از معافیت مالیاتی برخوردار نباشد.
قبلا برای صادرات معافیت قائل بودیم که صادر کننده‌ای که فروش خود را خود را در خارج از کشور انجام می‌داده است از مالیات بر درآمد معاف و مالیات بر ارزش افزوده نیز بر آن مسترد می‌شده است.
این امتیاز‌ها جهت تشویق صادرکنندگان به صادرات در نظر گرفته شده بود.
اما در سال‌های ۹۶ و ۹۷ بحران‌های ارزی که به وجود آمد موضوع افزایش صادرات و بازگشت ارز حاصل از صادرات برای دولت و مجلس بسیار مهم بود.
صادر کنندگان متخلف مشمول معافیت نشده و مالیات بر ارزش افزوده به آن‌ها مسترد نمی شود
معاون حسابرسی امور مالیاتی شهر و استان تهران با اشاره به جزئیات برگشت ارز حاصل از صادرت هم یادآورشد: در نتیجه در بودجه سال ۹۷ این مسئله قید شد و و در بودجه سال ها‌ی ۹۷ و ۹۸ این موضوع احصا شد.
به این ترتیب که اگر صادر کننده‌ای می‌خواهد از معافیت مالیاتی برخوردار شود علاوه بر اینکه باید پروانه صادراتی داشته باشد به این معنا که صادرات خود را از مبادی رسمی انجام دهد، ارز مربوط به این صادرات را در فواصل زمانی تعیین شده به کشور برگرداند، در غیر این صورت از معافیت مالیاتی برخوردار نمی‌شود.
کسانی که ارز حاصل از صادرات خود را در موعد مقرر تحویل ندهند نسبت صادراتشان مشمول معافیت می‌شوند و رقم مالیات بر ارزش افزوده نیز به آن‌ها مسترد نخواهد شد.
محاسبه ٢۵درصدی مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
باشگاه خبرنگاران جوان :از نحوه اجرای اخذ مالیات بر درآمد بفرمایید و اینکه سال گذشته سازمان امور مالیاتی چه میزان مالیات بر درآمد دریافت کرده است؟
ابراهیمی: در مورد مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی نسبت به سودی که حاصل می‌کنند ٢۵درصد مالیات محاسبه می‌شوند طبق ماده ١٠۵ قانون مالیات‌های مستقیم برای اشخاص حقیقی هم به طور میانگین که نرخ به صورت تصاعدی بین نرخ ٢٠ تا ٢۵ درصد است.
اگر ارقام بالا باشد مشمول مالیات بر سود هستند.
یعنی سود حاصل از فعالیت شان نزدیک به ٢۵درصد مشمول مالیات می‌شوند که به صادرات رانندگان هم تعلق می‌گیرد.
در حال حاضر همکاران ما در سازمان امور مالیاتی، مالیات سال ٩٧ را محاسبه می‌کنند و پرونده‌های متخلفان مالیاتی سال ٩٧ را بررسی می‌کنند.
تا یک ماه آینده مهلت تسلیم اظهارنامه سال٩٨ تمام می‌شود که سازمان امور مالیاتی یک سال برای رسیدگی فرصت داریم.
زمانی که مأمور مالیاتی رسیدگی می‌کنند باید بررسی کند که در زمان موعد مقرر ارز وارد کشور شده یا نه اگر نشده باشد معافیت شامل فعال اقتصادی یاصادر کننده نخواهدشد.
در حال حاضر ارقام مربوط به عملکرد سال ٩٧ است برگه‌های تشخیص در حال بررسی است و آماری را در این رابطه نداریم که ارائه کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان: سازمان امور مالیاتی چه راهکارهایی را در مواجهه با فرار مالیاتی و دسترسی به دیتای مودیان اتخاذ کرده است؟
نقش هوشمندسازی نظام مالیاتی را در این رابطه بفرمایید.
ابراهیمی: قانونگذار از اصلاحیه قانون در ٣١ تیر ٩۴ که از سال ٩۵ که مکلف به انجام شد برای موارد تخلف جرم مالیاتی تعریف کرده است در ماده٢٧۴ و کسانی که را که واقعا به ارایه اطلاعات هستند و کسانی که مخفی می‌کنند اطلاعات شأن را و یا اطلاعات نادرست ارائه می‌کنند و حتی حسابدارانی که از این تخلف آگاه باشند همگی مشمول ماده قرار می‌گیرند و مجرم هستند و توسط دادستانی انتظامی اقامه دعوی می‌شود.
براساس همین ماده قانونی و دیتا‌هایی که سازمان امور مالیاتی نیاز دارد تا مالیات عادلانه‌ای را تنظیم کند مستند به اسناد و مدارک بسیاری از دستگاه‌های دولتی و نهاد‌های عمومی باید یک سری اطلاعات به ما ارائه دهند.
همکاری‌های خوبی در یک سال گذشته اتفاق افتاد.
انتظار داریم مودیان مالیاتی هم که در رابطه با ماده صدو شصت و نه موظف هستند سه ماه یک بار اطلاعات فعالیت‌های خود را ارائه دهند.
تا وضعیت ثبت نام و اظهار نامه‌های مالیاتی بررسی شود.اگر این اتفاق نیفتد علاوه بر جرایمی که در قانون پیش بینی شده نسبت به متخلفان مالیاتی در خصوص جرم مالیاتی هم اقامه دعوی خواهد شد.
دسته دیگر کسانی هستند که مجرمانه با تشکیل شرکت هاو وکالت نامه‌های سوری فعالیتی را به نام دیگران انجام می‌دهند و باعث می‌شوند سازمان مطالبه مالیات را از فرد دیگری داشته باشد که یا فعالیتش واقعیت ندارد و در شهر نیست و از کدملی شخصی در روستا استفاده کنند و به نام او فعالیتی اقتصادی می‌کنند.
این مشکل را سازمان مالیاتی با تعاملی که با قوه قضائیه ایجاد کرده و مسئولان قوه قضائیه هم به جد پیگیر هستند توانستیم به گروه‌های که در این خصوص متخلف بودند اطلاع پیدا کنیم و در ته آن و سایر نقاط کشور دادستان‌ها بر این موضع تکیه دارند و شعب خاصی را برای این موضوع ایجاد کردند که امیدواریم طی زمان کوتاهی نتایج به اطلاع مردم برسد.
١۴٠ هزار میلیارد تومان رقم درآمد‌های مالیاتی امسال
باشگاه خبرنگاران جوان :سهم رقم درآمد‌های مالیاتی سال گذشته در بودجه چقدر بوده است؟
و پیش بینی شما با توجه تعطیلی واحد‌های تولیدی امسال چقدر است؟
ابراهیمی: سال گذشته بیش از ٩٨درصد بودجه کشور و در تهران بیش از رقم بودجه اختصاصی را وصول کردیم که ١٠٠هزار میلیارد تومان بود.
امسال هم ١۴٠هزار میلیارد تومان افزایش داشته است که طی چند ماه گذشته بر ارقام بالای ٩۵درصد هستیم و پیش بینی می‌کنیم با توجه به ظرفیت‌های ایجاد شده برای فرایند‌های مالیاتی انجام دادم بتوانیم این رقم بودجه را تامین کنیم.
یکی از موضوعاتی که کمک کنند است شفافیت سازی است.
امسال سامانه صندوق فروش عملیاتی می‌شود.
اشخاص حقوقی با توجه به سامانه ١۶٩ قرار است اطلاعات مالیاتی خود را سه ماهه ابراز کنند وکسانی که اطلاعات نمی خواهند شفاف سازی درباره درآمدشان داشته باشند را شناسایی کنیم.
جذب۶٠ درصدی درآمد‌های مالیاتی کل کشور در تهران
باشگاه خبرنگاران جوان:چند درصد درآمد مالیاتی مربوط به تهران است؟
ابراهیمی: چیزی حدود جذب می‌شود.
البته مراکز بسیاری از فعالیت‌ها در تهران و فعالیت‌ها در استان هاست.
رارزش افزوده به صورت سیستمی به استان‌های مربوطه منتقل می‌شود.
ولی با توجه به اینکه تهران پایتخت است درآمد‌های بالای۵۵و ۶٠درصد از نظر وصول مالیات در تهران اتفاق می‌افتد.
باشگاه خبرنگاران جوان: مالیات بر ارزش افزوده به جایگاه داران سوخت منجر به افزایش قیمت بنزین و حامل‌های انرژی نمی‌شود؟
ابراهیمی: وقتی قیمت بنزین لیتری ٣هزار تومان است مالیات و عوارض محاسبه می شود.
قبلاً به این شکل بود که در هر مرحله‌ای از فرایند انتقال سوخت تا جایگاه داران جداگانه پرداخت و مسترد می‌شد، اما در حال حاضر در انتهای زنجیره وصول می‌شود.
بوروکراسی‌های اداری کاهش پیدا می‌کنند و باید مالیات آن پرداخت شود.
باشگاه خبرنگاران جوان:فکر می‌کنید امسال چه میزان از کسری بودجه را درآمد‌های مالیاتی جبران می‌کند؟
ابراهیمی:این مسئله باید از اعضای خزانه سوال شود اینکه آیا سایر درآمد‌های دولت محقق می‌شود یا خیر معلوم نیست.
افزایش ارقام مالیات در سال‌های گذشته بی نظیر بوده است.
افزایش مالیات ۵درصد تا ١٠درصد بود اما در سال‌های اخیر ارقام مالیات از ٣٠تا ۴٠درصد درسال افزایش پیدا می‌کند.
نشان می‌دهد که سهم درآمد‌های مالیاتی در بودجه سهم معناداری شده است و ظرفیت آن وجود دارد.
اگر در قانون آمده است که باید ٢۵درصد در آمد اشخاص حقوقی باید درآمد واقعی مالیات داده شودبایدشناسایی و اجرا شود..به دلیل عدم کنترل دولت پرداخت نشود به نظر بی عدالتی بوده و برای کمک به اقتصاد کشور و اقشار ضعیف باید شفافیت مالیاتی به وجود بیاید.
تلاش می‌کنیم به ظرفیت برسیم اعداد و ارقام حاکی از این است که به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات مالیات‌ها به طور کامل پرداخت نمی‌شود.
انتهای پیام/