خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 03 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

«اصول و ضوابط واژه‌گزینی» در یک کتاب

ایسنا | فرهنگی و هنری | شنبه، 15 شهریور 1399 - 11:48
کتاب «اصول و ضوابط واژه‌گزینی همراه با شرح و توضیح» منتشر شده است.
فرهنگستان،اصول،ضوابط،شوراي،تصويب،اعضاي،گروه،مورخ،تخصصي

کتاب «اصول و ضوابط واژه‌گزینی همراه با شرح و توضیح» منتشر شده است.
به گزارش ایسنا، این کتاب با قیمت ۱۵هزار تومان توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسی به چاپ رسیده است.
در معرفی کتاب «اصول و ضوابط واژه‌گزینی» عنوان شده است: شورای فرهنگستان به حکم وظیفه‌ای که در امر واژه‌گزینی برعهده دارد، از همان نخستین جلسات لازم دید که پیش از انتخاب و تصویب واژه‌های فارسی در برابر لغات بیگانه، «اصول و ضوابطی» وضع کند تا مبنا و میزان و راهنمای کار باشد.
پس از بحث‌های طولانی، اصول و ضوابط واژه‌گزینی تنظیم شد و در جلسه پنجاه‌وهشتم (مورخ ۷۳/۷/۱۱) شورای فرهنگستان در قالب ۹ اصل تصویب شد.
سپس در سال ۱۳۷۶ گروه واژه‌گزینی شرحی بر این اصول و ضوابط نوشت و در جلسه یکصدوپانزدهم (مورخ ۷۶/۴/۲) شورای فرهنگستان به تصویب رساند.
پس از ۱۰ سال تجربه واژه‌گزینی و تصویب بیش از ۱۰‌هزار معادل در برابر واژه‌های بیگانه در سال ۱۳۸۴ گروه واژه‌گزینی با جمع‌بندی بحث‌ها و پرسش‌هایی که در گروه‌های تخصصی و شوراهای واژه‌گزینی و گاه در شورای فرهنگستان مطرح می‌شد لازم دید در اصول و ضوابط خود بازنگری کند.
به این منظور کارگروهی به ریاست دکتر حسن حبیبی، رئیس وقت فرهنگستان و مدیر وقت گروه واژه‌گزینی تشکیل شد و در جلسات متعدد به بحث و اظهارنظر درباره اصول و ضوابط پیشین پرداخت و سرانجام پیش‌نویس جدیدی تهیه شد که پس از نظرخواهی از اعضای شورای فرهنگستان و اعضای شوراهای واژه‌گزینی و اعضای گروه‌های تخصصی واژه‌گزینی و حدود ۵۰ تن از صاحب‌نظران اصلاحاتی در آن صورت گرفت و در هم‌اندیشی یک‌روزه‌ای در سال ۱۳۸۶ به اطلاع همه دست‌اندرکاران رسید و در جلسه سیصدوسی‌ویک شورای فرهنگستان (مورخ ۸۶/۹/۲۶) به تصویب رسید.
اصول و ضوابط واژه‌گزینی در سال‌های گذشته به صورت دفترک ساده‌ای تکثیر شده بود و در دسترس کارشناسان و اعضای گروه‌های چندده‌گانه واژه‌گزینی قرار داشت.
اخیراً تصمیم گرفته شد تا این مجموعه به صورت کتابی خواناتر و خوش‌دست‌تر برای آگاهی و استفادۀ همگان در زمره انتشارات فرهنگستان به چاپ رسد تا هم به آگاهی بیشتر مترجمان و نویسندگان و استادان مبانی و روش‌های واژه‌گزینی در فرهنگستان کمک کند و هم پاسخی باشد برای بسیاری از پرسش‌هایی که مردم در ذهن دارند.
این اصول و ضوابط در حال حاضر راهنمای کار پژوهشگران و پژوهشیاران گروه واژه‌گزینی و اعضای گروه‌های تخصصی واژه‌گزینی است.
انتهای پیام