یک تصمیم و هزار نگرانی / دانش آموزان خراسان شمالی در راه مدرسه
بجنورد- مدارس خراسان شمالی از صبح امروز آغاز به فعالیت کردند اما دانش آموزان در دو راهی حضور و عدم حضور در مدرسه قرار گرفته اند.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: با ورود کرونا از اوایل اسفند ماه در ایران مدارس نیز به تعطیلی کشانده شد و دانش آموزان فرایند تحصیل و آموزش را از شبکههای مجازی دنبال کردند.
با بازگشایی مدارس تناقضات بسیاری در بین وزرات بهداشت و آموزش و پرورش این روزها دیده میشود.
از یک طرف وزرات بهداشت مردم بخصوص کودکان را تشویق به ماندن در منزل میکند و از سوی دیگر وزیر آموزش و پرورش در آستانه مهر ماه از ۱۵ شهریور دانش آموزان را به مدرسه فراخوان میکند.
حضور دانش آموزان در مدارس نه تنها کادر آموزش و پرورش را به تکاپو انداخته بلکه اولیا را نیز بیش از پیش گیج و مبهوت سیاستهای مسئولین کرده است.
اولیا دانش آموزان با یک سوال اساسی این روزها در ذهنشان روبرو هستند.
آیا فرزندشان به عنوان دانشآموز به مدرسه برود یا نرود؟
وزرات بهداشت و درمان هر روز از کمبود و خستگی کادر درمان سخن میگوید، اما انگار نه انگار؛ نه مسئولین و نه مردم این سخنان را نمیشنوند یا در گوششان پنبه کردهاند.
چگونه است که بارها و بارها مسئولین اعلام و هشدار دادهاند که پاییز و زمستان اوج بیماری خواهد بود و اکنون وزارت آموزش و پرورش اینگونه و از روی هیچ توجهی به متخصصان این حوزه دستور بازگشایی میدهد؟
مگر در بازههای زمانی مختلف تجمعات چند نفری ممنوع نشد؟!
اکنون چگونه ما میتوانیم شاهد تجمعات حداقل ۲۰۰ نفری در مدارس دولتی و بعضاً خصوصی باشیم.
امیدوارم به کرونا مبتلا شویم
حسام دانشآموز کلاس سوم دبستان است.
او میگوید: ما در مدرسهمان فقط ۳ سرویس بهداشتی داریم، کلاسمان کوچک است و حتی به راحتی نمیتوانیم از بین میزها رد شویم.
او که با مظلومیت تمام صحبت میکند ادامه میدهد اما اگر مجبور باشیم به مدرسه برویم؛ رعایت میکنم.
کسری دانشآموز دیگری است که میگوید مادرم اجازه رفتن به مدرسه را به من نمیدهد.
او نگران است و میترسد ما کرونا بگیریم.
مدرسه ما ۲۰۰ دانشآموز دارد که خیلی زیاداست.
هستی نیز دانشآموز کلاس ششم است او که مدرسهاش را یکی از بهترین مدارس شهر میداند گفت: مدرسه ما حدود ۴۰۰ دانشآموز دارد.
مدیر و معلم ما چگونه میتوانند دانش آموزان کوچکتر را ملزم به رعایت نکات بهداشتی کنند.
مگر بچههای کلاس اول میتوانند ماسک خودشان را نگه دارند.
هستی که از دلتنگی برای مدرسهاش صحبت میکرد بغض گلویش راگرفت و ادامه داد: حدود ۶ ماه است که مادرمان ما را نه به خیابان نه به بازار و نه به پارک برده و دلیلش فقط این است که ما بچهها نمیتوانیم ماسک و نکات بهداشتی را رعایت کنیم و ممکن است به کرونا مبتلا شویم؛ آخر ما چگونه به مدرسه برویم.
امکان تقسیم دانش آموزان در طول هفته وجود ندارد
خانم قاسمی که خود فرهنگی و معلم مدرسه راهنمایی است در گفتگو با مهر میگوید: مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شاید بتوانند تفکیک و جداسازی دانش آموزان و کلاسها را در ۶ روز هفته انجام دهند اما در مقاطع راهنمایی و دبیرستان به هیچ وجه امکان پذیر نیست و هیچ گونه هماهنگی را نمیشود بین معلمان و کلاسهای دانش آموزان انجام داد.
آقای رضایی ولی ۳ دانشآموز است که در این گفتگو میگوید: حتی اگر تمامی پروتکلهای بهداشتی به بهترین نحو ممکن در مدرسهی فرزندانم اجرایی شود به دلیل مشکلات مالی نمیتوانم روزانه حدود ۱۵ هزار تومان برایشان ماسک تهیه کنم و این جدای نیازشان به تهیه ژل و الکل جهت ضدعفونی دستهایشان است.
توکلی مدیر مدرسهای با ۳۰۰ دانشآموز است؛ او که مانده چه بگوید فقط بیان کرد: خانوادهها باید بدانند دانش موزانشان، فرزندان ما هستند و تمامی تلاشمان را در حوزه سلامت و بهداشت عزیزانمان انجام میدهیم.
مدیر یکی از مدارس پسرانه حاشیه شهر میگوید: ما هیچ سرانهای نداریم و اگر هم اعتباری واریز شود آنقدر ناچیز است که مدرسه توانایی خرید مواد ضدعفونی کننده را قادر نیست و اولیا نیز توانایی کمک مالی به مدرسه را ندارند.
هر چند این روزها در کشورهای مختلف آسیایی و اروپایی شاهد بازگشایی مدارس هستیم و این مسئله را بارها از زبان مسئولان شنیدهایم اما آیا مسئولان از خودشان نحوه بازگشایی مدارس توسط کشورهای مختلف را پرسیدهاند.
مسئولان آموزش و پرورش ایران و به تبع آن استان خراسان شمالی با کدام زیر ساختها میخواهند و میتوانند پروژه مهر را زودتر از موعد مقرر بازگشایی کنند.
آیا این روزها مسئولان آموزش و پرورش فضای مجازی را رصد میکنند یا نه؟
اما گاهاً با دیدن تصاویر و ویدئوهایی که در فضای مجازی منتشر میشود میبینیم که چگونه همین کشورها زیرساختها را آماده کردهاند و چگونه کلاسهای درس آماده پذیرش دانش آموزان هستند.
اکنون که دانش آموزان و والدین سردرگم هستند نقش مدیر مدرسه، شورای معلمین و انجمن اولیا و مربیان به نظر میرسد از نقش وزیر و وزرا حساستر است و تنها سیبل مورد هدف جامعه دانش آموزی و اولیایشان مدیر مدرسه میباشد.
تدابیر آموزش پرورش خراسان شمالی با ۳ مدل آموزشی / ۴۸ هزار دانشآموز ابتدایی بی بهره از فضای مجازی
در استان خراسان شمالی نیز دانش آموزان در مقاطع مختلف از امروز به مدرسه میروند و قطعاً خانوادههایی فرزندانشان را به مدرسه نخواهند فرستاد و دیگر اولیا در کنار تمام این دل نگرانیها و با دلی شوریده فرزندانشان را در آغاز سال تحصیلی روانه مدرسه خواهند کرد.
هر چند بازگشایی مدارس در ۱۵ شهریورماه کمی غریبانه است و قطعاً بوی ماه مهر را نمیدهد اما چه کنیم که کرونا شرایط ناخواستهای را بوجود آورده است.
عصمت بدخشان، معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش و پرورش استان خراسان شمالی به تمام این دل نگرانیهای خانوادهها از باب حضور و آموزش پایان میدهد.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: حضور فیزیکی دانش آموزان با شرایط کرونا تا بعد دستورات ستاد ملی کرونا میباشد و هر آنچه که دستورالعمل باشد اجرایی خواهیم کرد.
وی اظهار کرد: برنامههای ارسالی از سوی وزرات آموزش و پرورش نیز بر اساس دستورات ستاد ملی کرونا است و با توجه به مصوبات ستاد ملی کرونا ما در ۳ وضعیت قرمز، زرد و سفید قرار خواهیم داشت.
بدخشان افزود: شرایطی که کرونا بر فضای آموزشی حاکم کرده است ۳ موضوع مهم، رسانه، فناوری و یادگیری الکترونیکی را در دستور کار آموزش و پرورش قرار داده است.
معاون آموزش ابتدایی اداره کل آموزش پرورش خراسان شمالی ضمن تشریح ۳ وضعیت کرونایی ادامه داد: در مناطق سفید دانش آموزان باید حضوری در کلاس درس حاضر شوند و فضای مجازی مکمل آموزش میباشد و در شرایط زرد مدل متفاوت خواهد بود که در این شرایط ۵۰ درصد حضوری و ۵۰ درصد در فضای مجازی و برنامه شاد است؛ در این وضعیت تغییر ساعت و زمان به عهده مدیر و معلم است.
وی با بیان اینکه بیشترین نگرانی خانوادهها در خصوص وضعیت قرمز از باب آموزش میباشد گفت: در وضعیت قرمز دانش آموزان به مدرسه نمیروند و تمام آموزش در فضای مجازی انجام میشود.
دانش آموزانی که شاد ندارند چه کنند؟
در این میان اطمینان خاطر بدخشان به خانوادههایی که دسترسی به فضای مجازی ندارند، شاید بتواند دغدغه آموزش را رفع کند.
بدخشان در رابطه با مسئله عدم دسترسی بعضی خانوادهها به فضای مجازی و برنامه شاد گفت: در مرحله اول آمادگی کامل داریم کل محتوای های الکترونیکی که در دبیرخانههای تولید محتوای الکترونیکی در استانهای دیگر تدوین شده است را در روزهای آینده به صورت درس به درس و فصل به فصل به تمام مناطق و شهرستانهای آستان ارسال کنیم تا دانش آموزانی که دسترسی به شبکه شاد ندارند بتوانند با خیال راحت و با یک معلم متخصص و با تمام تکنولوژی رسانهای فرایند آموزش را طی کنند.
وی با اشاره به مدل دوم آموزشی برای دانش آموزانی که فضای مجازی ندارند گفت: در مرحله دوم در کنار محتوای الکترونیکی، درس نامههای درس به درس و فصل به فصل متناسب با پایههای تحصیلی دانش آموزان دوره ابتدایی تدوین شده است که در روزهای آینده به مناطق مختلف شهرستانهای استان خراسان شمالی ارسال تا در دسترس دانش آموزان قرار بگیرد.
بدخشان به مدل سوم آموزش نیز این چنین اشاره کرد و گفت: آخرین مدل آموزشی، مدل تجمیع با ارسال بستههای آموزشی یادگیری خودآموز در قالب درس نامه ؛Dvd و محتوای الکترونیکی در مناطق روستایی، عشایری و حاشیه شهر و هر آنجا که دانش آموزان دسترسی به فضای آموزشی ندارند انجام خواهدشد.
۴۵ درصددانش آموزان ابتدایی در مناطق روستایی ساکن هستند
بدخشان گفت: بیش از ۴۵ درصد دانش آموزان در مناطق روستایی و ۳ درصد از آن از آنها در مناطق عشایری سکونت دارند که با تدابیر انجام شده قطعاً در امر آموزش دانش آموزان صدمهای وارد نخواهد شد.
وی در پایان گفت: ۴۸ هزار دانشآموز ابتدایی روستایی و عشایری و حاشیه شهر به شبکه شاد دسترسی ندارند؛ آموزش پرورش خراسان شمالی تمام توان خود را جهت بهره برداری تمامی دانش آموزان در تمام نقاط استان از مباحث آموزشی به نحو احسن به کار گرفته است تا دانش آموزی در هیچ نقطهای به دور از فضای مجازی عقب ماندگی تحصیلی نداشته باشد.
امیدواریم همانگونه که گفته شد بستههای آموزشی به زودی در اختیار تمام دانش آموزان قرار گیرد تا خانوادهها دغدغه آموزش فرزندانشان را نداشته باشند.