شاهرگ کاهش فرونشست زمین در اصفهان استمرار جریان زاینده رود است
اصفهان-مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: بدون شک استمرار جریان آب در رودخانه زایندهرود یکی از راهکارهای موثر برای جلوگیری از فرونشست زمین در استان اصفهان است.

منصور شیشهفروش در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به برگزاری جلسه با نماینده دفتر مخاطرات زمین شناسی کشور با موضوع فرونشست زمین در دشتهای اصفهان اظهار داشت: ۳۶ کشور دنیا در حال حاضر دچار تنش آبی شدید هستند.
ایران یکی از دوازده کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است که دچار تنش آبی شدید است.
وی افزود: بر اساس تعریف، تنش آبی شدید در یک کشور زمانی رخ میدهد که آن کشور بیش از هشتاد درصد منابع آب تجدیدپذیر خود را استفاده کند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان بیان داشت: وضعیت بحرانی منابع آب زیرزمینی در حال حاضر باعث تشدید افت سطح آب زیرزمینی و کسری حجم مخزن دشتها شده به گونهای که حدود ۴۰۸ محدوده از ۶۰۹ محدوده مطالعاتی کشور در وضعیت ممنوعیت توسعه بهرهبرداری قرار گرفته و سالیانه با حدود ۶ میلیارد متر مکعب کسری مخزن مواجه شده است.
میزان سرانه آب تجدید پذیر در حوضه زاینده رود کمتر از ۶۰۰ مترمکعب در سال است
وی اضافه کرد: در حوضه زایندهرود میزان سرانه آب تجدیدپذیر کمتر از ۶۰۰ مترمکعب در سال است که بر اساس شاخص فالکن مارک در رده کمآب و میزان برداشت از آبهای تجدیدپذیر، بیش از ۱۰۰ درصد آبهای تجدیدپذیر برداشت شده که بیانگر کم آبی شدید در این منطقه است.
شیشه فروش اظهار داشت: در استان اصفهان نیز پدیده فرونشست زمین و درز و شکافهای منتج از این پدیده در دشتهای مهیار شمالی، مهیارجنوبی، کاشان، گلپایگان، برخواراصفهان، اردستان و فلاورجان مشاهده و بررسی شده است وبدون شک در آیندهای نزدیک به یکی از معضلات ومخمصه های پیش رو تبدیل خواهد شد.
علت فرونشست زمین در اصفهان برداشت خارج از توان آبخوانهاست
وی اضافه کرد: عامل فرونشست در دشتهای استان اصفهان، برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی خارج از توان آبخوان طی سه تا چهار دهه گذشته است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: محدوده تحت تأثیر فرونشست در دشت اصفهان برخوار، حدود ۳۷۰۰ کیلومترمربع است که دارای بیشترین مقدار فرونشست سالانه تا ۱۸ سانتیمتر در سال است.
مساحت محدوده تحت تأثیر فرونشست با نرخ سالانه بیش از ۱۰ سانتیمتر حدود ۲۵ کیلومتر مربع است که در این محدوده راه آهن مسیر اصفهان یزد به طول ۹۸ کیلومتر قرار دارد.
تشکیل کمیتهای برای توسعه طرحهای احیا و تعادل بخشی
وی افزود: مقرر شد کمیتهای در شرکت آب منطقهای تشکیل شود و نظارت دقیقی بر روند آبخوانها انجام شود.
از دیگر وظایف این کمیته توسعه طرحهای احیا و تعادل بخشی، پر و مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز، نصب کنتورهای هوشمند و برخورد با متخلفان خواهد بود.
شیشهفروش با تاکید بر اینکه مقابله با اثرات و مخاطرات پدیده فرونشست زمین یک مسأله ملی است، تصریح کرد: مقرر شد سازمان زمین شناسی کشور با همکاری دانشگاه اصفهان تکمیل مطالعات پدیده فرونشست را در دستور کار قرار دهد.
توسعه روشهای نوین آبیاری و اصلاح الگوی کشت در کاهش فرونشست زمین
وی با تاکید بر نقش سازمان جهاد کشاورزی در مقابله با مخاطرات جدی پدیده فرونشست زمین گفت: توسعه روشهای نوین آبیاری و اصلاح الگوی کشت در بخشهای مختلف کشاورزی به ویژه در مناطقی که با پدیده فرونشست زمین دست و پنجه نرم میکنند در اولویت قرار دهد.
تأثیر مثبت استمرار زاینده رود بر کاهش پدیده فرونشست زمین در اصفهان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان با بیان اینکه لازم است سازمان زمینشناسی کشور نیز پدیده فرونشست زمین در اصفهان را بصورت ملی پیگیری کند، اضافه کرد: بدون شک استمرار جریان آب در رودخانه زایندهرود یکی از راهکارهای مؤثر برای جلوگیری از فرونشست زمین در این استان است.