جای خالی برگزاری نمایشگاههای ماهیان زینتی در چهارمحال و بختیاری
پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغالزایی در حفظ تنوع زیستی تاثیر بسزایی دارد و در بسیاری از کشورهای توسعهیافته در راستای جهشهای اقتصادی به پرورش آن پرداخته میشود.

ایسنا/چهارمحال و بختیاری پرورش ماهیان زینتی، علاوه بر اشتغالزایی در حفظ تنوع زیستی تاثیر بسزایی دارد و در بسیاری از کشورهای توسعهیافته در راستای جهشهای اقتصادی به پرورش آن پرداخته میشود.
به گزارش ایسنا، پرورش ماهیان زینتی در کنار سودآوری و زودبازده بودن سبب ایجاد آرامش در محیط، ایجاد اشتغال برای دانشآموختگان شیلات و علاقهمندان به این صنعت میشود، البته جلوگیری از ورود انواع غیرایرانی ماهی زینتی به داخل کشور و حمایت از کارآفرینان این عرصه گامی مهم برای توسعه بازار و حمایت از تولید داخلی است.
مهدی باقری یک کارآفرین و پرورشدهنده ماهیان زینتی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه فعالیت خود را در زمینه پرورش ماهیان زینتی از سال ۹۲ آغاز کرده است، اظهار کرد: ۱۲۰ متر زمین برای پرورش ماهیان زینتی در نظر گرفته شد و در این مجموعه ماهیانی از جمله کوی، آنجل، تگزاس، سورم، جوئل، اسکار، بریلی، گلدفیش، کت فیش و کوسهماهی پرورش مییابند.
وی میزان سوددهی سالانه این مجموعه را رقمی بین ۳۰ الی ۴۰ میلیون تومان تخمین زد و افزود: البته این عدد بستگی به تلاش فرد و مجموعه داشته که در صورت رسیدگی بهتر و بیشتر این میزان سوددهی افزایش پیدا میکند.
این کارآفرین به ضررهای ناشی از شیوع ویروس کرونا بر پرورش ماهیان زینتی اشاره کرد و توضیح داد: اوضاع تا پیش از شیوع این ویروس رضایتبخش بود اما انتشار این بیماری سبب متضرر شدن، افزایش تلفات و به فروش نرسیدن محصولات شد، شرایط اقتصادی و گرانی بیش از حد بر خوراک و تجهیزات ماهیان زینتی نیز اثر گذاشت و از طرفی قیمت ماهی زینتی ثابت ماند و این ضرر تنها متوجه پرورشدهنده ماهیان زینتی بود، البته باید به نقش منفی دلالان در این بین نیز اشاره کرد.
باقری تعداد افراد شاغل را در مجموعه خود سه نفر عنوان کرد و ادامه داد: شرایط نابسامان اقتصادی سبب شد که در حال حاضر به تنهایی به کار ادامه دهم، فروش محصول کاهش یافته و دو نیروی دیگر از ادامه فعالیت منصرف شدند و در شرایط کنونی تنها کار زندهنگه داشتن این ماهیان است.
تاثیر کرونا بر صادرات ماهیان زینتی
باقری با بیان اینکه بیشتر صادرات این مجموعه به استانهای اصفهان و البرز است، اضافه کرد: پیش از کرونا صادرات این ماهیان به کشور عراق از طریق دیگر استانها انجام میشد که در شرایط حاضر تنها فروش ما به استان همجوار یعنی اصفهان است، مشکل اصلی نبود حمایت آنچنانی از فروش است و برگزاری نمایشگاههای فروش ماهیان زینتی در استان در تشویق مردم برای خرید موثر است.
وی به مشکلات حوزه کاری خود اشاره کرد و گفت: بیمهای برای شخص کارآفرین و ماهیان زینتی در نظر گرفته نمیشود، از طرفی چون پمپهای این مجموعه از طریق برق کار میکنند احتمال برقگرفتگی وجود دارد و اگر شرایط حاضر پیش نمیآمد و کار گسترش پیدا میکرد نیروی بیشتری مشغول به کار شده و شاید برای مسئله بیمه اقدامات موثری صورت میگرفت.
باقری بیان کرد: در ابتدا و برای راهاندازی این کارگاه وام ۴۰ میلیون تومانی و با بهره چهار درصد تخصیص یافت و سود آن افزایش پیدا کرد که متاسفانه برنامهای مبنی بر افزایش سود بانکی وجود نداشت و حمایت چندانی نیز از سوی سازمان شیلات صورت نمیگیرد، در زمینه خوراک ماهیان نیز پیش از این غذای فرانسوی بیومار به ماهیان خورانده میشد که کیفیت بسیار بالایی داشت و ماهیان دچار بیماری نمیشدند اما هم اکنون به دلیل گرانی، خرید آن مقدور نیست، از خوراک ماهیان دیگری نیز استفاده شد که به دلیل کیفیت پایین شاهد تلفات در ماهیان بودیم و در حال حاضر از خوراکهای تولیدی شیراز استفاده کرده که البته قیمت بالایی دارد.
این کارآفرین تاکید کرد: برای ضدعفونی کردن از ماده هالومین استفاده میشود که قیمت آن گران است که اگر سهمیهای برای خوراک، تجهیزات و موادضدعفونی کننده در نظر گرفته شود قطعا شاهد گسترش کار خواهیم بود و اگر نسبت به برگزاری نمایشگاه ماهیان زینتی اهتمام صورت گیرد، رونق این صنعت را شاهد خواهیم بود.
افزایش ۳۰ درصدی تولید ماهیان زینتی در چهارمحال و بختیاری
در ادامه رضا احمدی کارشناس مسئول شیلات سازمان جهادکشاورزی استان چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری در زمینه پرورش ماهیان زینتی عملکرد متوسطی دارد، اظهار کرد: سال گذشته ۳۹۰ هزار قطعه ماهی زینتی در استان تولید شد که این رقم در مقایسه با سالهای گذشته افزایش حدود ۳۰ درصدی داشته است.
کارشناس مسئول شیلات سازمان جهاد کشاورزی درباره وام حمایت از پرورشدهندگان ماهی زینتی توضیح داد: در ابتدای کار به کارآفرینان تسهیلات سرمایهای و سرمایه در گردش پرداخت میشود که ممکن است به علت انجام ندادن تعهدات از سوی بهرهبرداران نرخ سود آن افزایش یابد، ضمن اینکه با پیگیریهای صورت گرفته پرورش ماهیان زینتی نیز در رسته مشاغل آسیبپذیر از کرونا قرار گرفت و بر اساس دستورالعمل مصوب آن به ازای ایجاد اشتغال برای هر نفر ۱۲ میلیون تسهیلات در اختیار کارآفرینان قرار خواهد گرفت.
پتانسیل چهارمحال و بختیاری در احداث شهرک ماهیان زینتی
وی با بیان اینکه در استانهایی مانند اصفهان و مرکزی شهرکی تحت عنوان ماهیان زینتی وجود دارد، افزود: چهارمحال و بختیاری پتانسیل تاسیس این شهرک را داشته و در صورت تامین اعتبار برنامهای برای مطالعه جهت احداث ان شهرک وجود دارد.
احمدی به مسئله صادرات اشاره و بیان کرد: مشکل عمده پرورشدهندگان مسئله بازاریابی است، زیرا پرورش و خرید ماهیان زینتی در استان طرفدار زیادی نداشته و حتی بسیاری از خانوادهها در منازل خود هم آکواریوم ندارند، از طرفی برگزاری نمایشگاههای عرضه ماهیان زینتی نیازمند اعتبار و استقبال مردمی است.
کارشناس مسئول شیلات سازمان جهادکشاورزی چهارمحال و بختیاری در پایان گسترش و رونق این حوزه را نیازمند همکاری صدا و سیما و رسانهها عنوان و خاطرنشان کرد: در زمینه بیمه افراد کارآفرین در حوزه پرورش ماهیان زینتی مشکلی وجود ندارد و کارآفرینان میتوانند با مراجعه به شعب تامین اجتماعی نسبت به این کار اقدام کنند.
انتهای پیام