وقفهایی صدساله که همنوای عزای حسین(ع) میشوند
در خراسان جنوبی وقفهای بی شماری با نیت عزاداری امام حسین(ع) انجام شده، وقفهایی که قدمت آنان حتی به سه قرن پیش برمیگردد، صاحبانش چهره در خاک کشیدهاند، اما هنوز هر سال محرم طنین عزای امام حسین(ع) از آن برمیخیزد.

ایسنا/خراسان جنوبی در خراسان جنوبی وقفهای بی شماری با نیت عزاداری امام حسین(ع) انجام شده، وقفهایی که قدمت آنان حتی به سه قرن پیش برمیگردد، صاحبانش چهره در خاک کشیدهاند، اما هنوز هر سال محرم طنین عزای امام حسین(ع) از آن برمیخیزد.
وقف سنتی کهن است که مردم ایران پس از ورود اسلام به کشور با آن آشنا شدند.
وقف به معنای هدیه ابدی برای خدمت عمومی یا نگهداشتن اصل چیزی و جاری بودن منفعت آن در جهت خیر و رضای خداست.
به گزارش ایسنا، به تعریف دقیق (ماده ۵۵ قانون مدنی) وقف عبارت است از این که «عین مال حبس و منافع آن تسبیل شود.».
جمع این واژه اوقاف است و به مال و زمین وقفشده، موقوفه گفته میشود.
وقف از جمله عقود معینی است که در فقه اهل سنت و امامیه از اعتبار خاصی برخوردار است.
مردم خراسان جنوبی از قدیمالایام با وقف داراییهای خود سعی در زنده نگه داشتن معروفهای جامعه داشتند و این حس خوب نسل به نسل و سینه به سینه چرخیده است.
مردم کویر دستی بخشنده دارند و این را از آسمان کویرشان به ارث بردهاند.
آنان هرساله در رثای حسین(ع) و یاران باوفایش فعالیتهایی بس شنیدنی داشتهاند، از اطعام هزاران نفر تا وقف خانههایی که حتی خود در آن سکونت داشتند و اینها همه به معنای ارادت به مکتبی است که بر سر در آن جوانمردی و پایمردی میدرخشد.
یکی از موقوفات مشهور در این حوزه، مدرسه شوکتیه بیرجند است که در سال ۱۳۱۲ هجری قمری به دستور امیر اسماعیل خان شوکتالملک به منظور برپایی مراسم عزاداری امام حسین(ع) ساخته شد.
موقوفهای که هنوز هم سالهاست نوای "یا حسین(ع)" در آن میپیچد.
وقفهایی با قدمت ۳ قرن در رثای حسین(ع)
حجتالاسلام پرویز بخشیپور، مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسانجنوبی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: هدف از وقفهای حسینی، تقویت باورهای دینی و تبیین قیام عاشورا است.
وی افزود: خراسانجنوبی، ۹ هزار و ۸۸۶ موقوفه دارد که از این تعداد ۳۸۶۴ موقوفه نیتهای مرتبط با محرم و عزاداری امام حسین(ع) را دارند.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسانجنوبی بیان کرد: در خراسانجنوبی، ۴۸۷ وقف با نیت روضهخوانی، ۳۲۵۲ وقف با نیت تعزیه و ۲۶۸۱ وقف با نیت اطعام و تعزیه داریم.
بخشیپور با اشاره به قدیمیترین وقفها با نیت عزاداری محرم، تصریح کرد: موقوفه الله قلی خان در شهرستان سربیشه ۳۳۲ سال قبل با نیت عزاداری امام حسین(ع) وقف شده است.
وی ادامه داد: در شهرستان قاین نیز موقوفه حاج ملاحسن در ۳۰۶ سال قبل با نیت اطعام و عزاداری امام حسین(ع) در مسجد محله پایین قاین وقف شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه خراسانجنوبی بیان کرد: در شهرستان طبس موقوفه میارزه در ۲۶۷ سال گذشته با نیت اطعام و عزاداری امام حسین(ع) و در خوسف موقوفه والده امیرحسنخان در ۲۴۵ سال قبل با نیت عزاداری محرم و اربعین وقف شده است.
بخشیپور تصریح کرد: در شهرستان بشرویه موقوفه محمد حسین بیک ۲۴۱ سال قبل به نیت عزاداری امام حسین(ع) و در بیرجند موقوفه نجیبه بیگم ۲۳۴ سال قبل با نیت اطعام عزاداران وقف شده است.
وی یادآور شد: در شهرستان زیرکوه موقوفه عبدالکریم ۱۲۹ سال قبل با نیت عزاداری امام حسین(ع) و در سرایان موقوفه کربلایی ابراهیم ۱۵۵ سال قبل با نیت عزاداری محرم و صفر و در خضری نیز موقوفه محمد علی بیک ۲۳۲ سال قبل با نیت عزاداری امام حسین(ع) وقف شده است.
این وقفها در واقع میراثی از جنس عزاداری هستند، وقفهایی که صدای نالههای مادرانه برای جگر سوخته رباب و طنین زنجیرزنی برای شهادت بزرگمردانی در تاریخ و یا رثای افرادی که تاریخ دیگر مثل آنان را نخواهد دید، سالهاست در آجرهای آن میپیچد، آری این صدا تا همیشه در گوش تاریخ طنین انداز خواهد بود، صدایی که شاید آدمهایش و واقفانش رفته باشند، اما هنوز اثر آن در طول تاریخ زنده است...
انتهای پیام