ایران؛ اولین تولید کننده انبوه میکروتوربین در جهان
متخصصان یک شرکت دانشبنیان زیرمجموعه د انشگاه کاشان موفق شدند ایران را به جمع ۱۰ کشور دارای فناوری میکروتوربین وارد کنند.

به گزارش گروه دیگر رسانههای خبرگزاری فارس، دانشگاه کاشان در سالهای اخیر سرمایهگذاری زیادی در تولید علم بر مبنای اقلیم جغرافیایی خود کردهاست.
کسب رتبه نخست در شاخصهای کیفی مقالات پژوهشی در نظام رتبهبندی بینالمللی لایدن و قرار گرفتن در نظام رتبه بندی شانگهای در بین ۳۰۰ دانشگاه برتر جهان از دستاوردهای سال گذشته دانشگاه کاشان بودهاست.
در کنار قدرتهای صنعتی دنیا
مراکز علمی زیادی در جهان در راستای تولید انبوه میکروتوربینهای مولد همزمان برق و حرارت به منظور استفاد ه در مصارف خانگی، تجاری، صنعتی و مراکز استراتژیک فعالیت میکنند، اما تعداد اندکی از آنها دارای فناوری بومی هستند.
داﺷﺘﻦ ﺳﻴﺴﺘﻢ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺍﻧﺮﮊی ﻗﺎﺑﻞﺍﻋﺘﻤﺎد، ﻛﻢﻫﺰﻳﻨﻪ ﻭ ﻫﻤﻴﺸﻪ دﺭ دﺳﺘﺮﺱ، ﺍﺳﺘﻔﺎدﻩ ﺍﺯ میکروتوربینها ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ یک گزینه مهم برای تولید غیرمتمرکز انرژی ﻣﻌﺮﻓی کردﻩﺍﺳﺖ.
هم اکنون کشورهای ایالاتمتحد ه، انگلیس، فرانسه، آلمان، چین، روسیه، ژاپن، ایتالیا، کانادا و ایران این فناوری را بومیسازی کردهاند.
حتی کشورهایی همچون کرهجنوبی، سوئد و استرالیا هم به این فناوری دسترسی کامل ندارند.
میکروتوربین ﻣﻘﻴﺎسی ﻛﻮﭼک د ارد که ﺑﻪ ﺭﺍﺣﺘی قاد ر است گاز طبیعی یا انواع د یگری از سوختها را د ر ژنراتورهای ترکیبی مصرف کرد ه و حرارت و برق تولید کند.
از حرارت تولید شد ه میتوان برای تأمین تقاضاهای گرمایشی و تولید آب گرم استفاد ه کرد.
زمانی که حرارت تولید شد ه د ر ساختمان مصرف نشود، میتواند د ر یک منبع ذخیره حرارتی ذخیره شده و در زمان اوج مصرف مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
برق تولیدی نیز میتواند توسط وسایل الکتریکی مصرفشده و مازاد آن به شبکه توزیع برق فروخته شود.
همکاری با محققان دانشگاه تهران
دسترسی داشتن تنها کشورهای رد ه اول صنعتی جهان به فناوری طراحی تولید میکروتوربین، بیانگر اهمیت این فناوری است.
در همین راستا، متخصصان دانشگاهی کشور بر آن شدند تا این فناوری را طی یک پروژه بینالمللی بومیسازی کرده و تولید انبوه میکروتوربینهای گازی مولد همزمان برق و حرارت را برای مصارف خانگی، تجاری، صنعتی و مراکز استراتژیک د ر ایران راهاند ازی کنند.
پژوهشگران د انشگاه کاشان پس از موفقیتهای اولیه د ر مراکز رشد و سپس با انجام آزمایشهای نهایی د ر پارک علم و فناوری د انشگاه تهران با د ر اختیار د اشتن گروهی مجرب از متخصصان د ر زمینه طراحی و تولید میکروتوربینها د ر طول د و سال گذشته مراحل: امکانسنجی، طراحی اولیه، طراحی تفصیلی و نمونه آزمایشگاهی را د ر کشور انگلستان انجام د اد ند.
گروه مهند سی شرکت د انشبنیان صنایع محرکه د وار خاورمیانه با بیش از ۷۰ سال تجربه جمعی د ر صنایع برق، گاز و هوا فضا تمامی تخصصهای مورد نیاز این فناوری را د ر کشور به تثبیت رساندند.
نخستین تولید انبوه در جهان
تولید انبوه میکروتوربین با این ویژگی برای اولینبار در سطح جهانی در ایران انجام میشود.
این طرح باعث کاهش هزینه محصول از ۱۵۰۰ د لار بر کیلووات، به ۱۰۰۰ دلار بر کیلووات میشود و میتواند بازار بسیار سود آوری را در صادرات به کشورهای در حال توسعه و حتی اروپا ایجاد کند و با افزایش تولید (تا سطح ۱۰۰ هزار دستگاه در سال)، سالانه صدها میلیون دلار ارز آوری برای کشور د اشته باشد.
هر خانواده ایرانی؛ یک فروشنده برق
این شرکت دانشبنیان در سایت خود آورده که این فناوری قادر است تا ۲۰ درصد گاز مصرفی کشور را صرفهجویی کند و مصرف انرژی خانوارهای ایرانی را تا ۴۰ درصد کاهش د هد.
با استفاد ه از این مولد ها، هر خانوار ایرانی میتواند برق مورد نیاز خود را تأمین کند و حتی مازاد برق تولیدی خود را به شبکه برق کشور بفروشد.
نگاهی به آمار و ارقام تجارت خارجی ایران که از سوی گمرک منتشر میشود، نشان میدهد که نوعی «مولد گازی تولید همزمان برق و گرما د ارای موتور پیستونی جرقهای- احتراقی» تاکنون از طریق وارد ات به کشور تأمین میشد ه که در سال ۹۷ معاد ل ۱۶۲ میلیون و ۱۰۲ هزار د لار صرف وارد ات این سیستم شد هاست.
سید محمد محسنی، رئیس هیئتمدیره شرکت دانشبنیان «صنایع محرکه دوار خاورمیانه» و طراح و تولیدکننده این میکروتوربین به خبرگزاری دانشگاه آزاد گفت: «تکنولوژی به کار رفته در تولید این توربین یک تکنولوژی مادر است که موارد استفاده آن متفاوت است.
از اینرو محصولاتی که براساس این تکنولوژی تولید میشوند جزء صنایع استراتژیک محسوب میشوند.»
صادرات به ایتالیا و انگلیس
به گفته وی سیکل کامل طراحی، توسعه، تولید نمونه، اخذ استانداردهای لازم و تولید نهایی محصول به صورت کامل به دست مهندسان ایرانی انجام شده و در سال جاری نمونهای از میکروتوربینهای تولید شده به کشورهای روسیه، ایتالیا و انگلیس صاد ر شد هاست.
رئیس هیئتمدیره شرکت دانشبنیان صنایع محرکه دوار ادامه میدهد : «در حال حاضر نیاز بازار جهانی به میکروتوربین، ۲۰ میلیون د ستگاه در سال است.
تاکنون نیز چند شرکت اروپایی و امریکایی تولید کنند ه میکروتوربین، نیاز بازار جهانی را تأمین کردهاند.
برای مثال شرکت «کپسون» امریکا میکروتوربینهایی با توان ۳۰ کیلووات ساعت تولید میکند.
یک شرکت هلندی به نام «امتیتی» نیز میکروتوربینهایی با توان سهکیلووات ساعت تولید میکند که روی زمین قرار میگیرد.
شرکت «پلیجت» انگلیس نیز میکروتوربینهایی با توان ۱۲ کیلووات ساعت تولید میکند، اما سیستمی که در ایران تولید شد هاست، توان تولید ۲ کیلووات ساعت برق و گرما دارد و روی دیوار نصب میشود.
در واقع تولید میکروتوربین استفاد ه از فناوری تولید میکروتوربینها، آن هم در ابعاد یک جعبه کفش برای نخستینبار در ایران انجام شد هاست.»
ارزآوری برای کشور
جالب اینکه توربینهای وارداتی، فناوری کمتری نسبت به آنچه توسط محققان ایرانی ساخته شده دارد.
این در حالی است که آمار صادرات سیستمهای مولد گازی تولید همزمان برق و گرما دارای موتور پیستونی جرقهای- احتراقی از ایران در سال ۹۷ صفر بود هاست.
این مسئله نشان میدهد اکنون که متخصصان دانشگاهی کشور موفق به طراحی و تولید میکروتوربینهایی با فناوری تأمین همزمان برق و گرما و در ابعاد بسیار کوچک شدهاند، این امکان نیز باید فراهم شود تا با بازاریابی و عرضه این میکروتوربینها در بازار بینالمللی و رقابت با کشورهای صاحبنام در تولید این میکروتوربینها، سالانه ارزآوری قابلتوجهی برای کشور به همراه داشتهباشد.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/