شناخت عمیق از عرفان سیدالشهدا در دعای عرفه
اصفهان-رئیس مرکز بین المللی مطالعات صلج گفت: بازخوانی دعای عرفه سیدالشهدا در شبهای محرم می تواند به شناخت و درک عمیق انسان از عرفان سیدالشهدا منتج شود.

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام والمسلمین سید سلمان صفوی در سلسله نشستهای عرفان سیدالشهدا اظهار داشت: دعای عرفه سیدالشهدا را میتوان از ابعاد ساختارشناسانه، معناشناسی و نشانه شناسی بررسی کرد اما برای ورود و فهم این دعا لازم است که ساختار این دعا به درستی شناخته شود.
وی افزود: برای درک دعاهای بلندی نظیر دعای عرفه سیدالشهدا لازم است انسجام متن در روابط مختلف آن فهمیده شود و با رویکرد کل نگرانه به متن نگریست.
اهمیت دعای عرفه و مرور آن در شبهای محرم
رئیس مرکز بین المللی مطالعات صلح با اشاره به اهمیت دعای عرفه و مرور آن در شبهای محرم تصریح کرد: عرفان دانشی متکفلِ بیان نظری توحید و چگونگی سیر و سلوک الی الله است و در دعای عرفه میتوان به عرفان سیدالشهدا دست یافت.
وی با اشاره به اینکه عرفان نظری بر ارتباط بین خدا با تجلیات نظر دارد و عرفان عملی به چگونگی بازگشت به حضرت حق دلالت دارد، گفت: دعای عرفه سیدالشهدا بر توحید نظری (توحید ذاتی، صفاتی و افعالی) اشاره دارد و بخشی از دعای عرفه سیدالشهدا توحید را روایت میکند.
حجت الاسلام صفوی با بیان اینکه دعای عظیم جوشن کبیر به طور کامل به توحید اختصاص یافته است، گفت: این دعا که منبع عظیم عرفان است به طور کامل بر توحید دلالت دارد اما بخشی از دعای عرفه سیدالشهدا به توحید نظری، عبادی و سلوکی اشاره دارد.
رابطه خدا و انسان در دعای عرفه
وی با بیان اینکه امام حسین (ع) در دعای عرفه به رابطه خدا و انسان میپردازد، تصریح کرد: در دعای عرفه رابطه تکوینی انسان با خدا تحلیل میشود و این رابطه سلوکی برای آنها که اهل دل هستند تجلی بخش ارتباط غنی سالک با حضرت حق تعریف میشود.
این محقق و پژوهشگر دینی و عرفانی با اشاره به اینکه یک «بود» است و مابقی «نمود» است، اظهار داشت: این غایت نهایی مبدا و ارتباط خدا با جهان را سیدالشهدا در دعای عرفه با عظمتی وصف ناپذیر بیان میکند.
وی اضافه کرد: سیدالشهدا در دعای عرفه به رابطه جهان با خدا هم میپردازد و همه جهان را سراسر مشتعل به عشق الهی میداند که همچون دانههای تسبیح به هم پیوسته به سرنخ آنکه حضرت حق است متصل میشود و همه به ذکر باری تعالی مشغول هستند.
انسان عاصی و غافل از جمادات هم عقب ماندهتر است
حجت الاسلام والمسلمین صفوی با ابراز ناخرسندی از غفلت انسانها گفت: انسان عاصی و غافل که از عرفان و معنویت دور مانده است از جمادات هم عقب ماندهتر است و در این شبهای عزیز و عمر باقی میتوان به جمال و شکوه و جلال عالم ملکوت پیوست.
وی خلوت کردن انسان با خود و جست و جو در یافتن سه پرسش «از کجا آمدهایم؟
برای چه آمدهایم؟
و به کجا میرویم؟» را در این شبهای محرم توصیه کرد و گفت: یافتن این سه پرسش میتواند زندگی انسانها را سامان بخشد.
هر قطره اشک در دهه محرم لبیک به حضرت حق است
رئیس مرکز بین المللی مطالعات صلح، شکل گیری ارتباط خدا با سالک را در ریختن اشک دانست و گفت: هر قطره اشک در دهه محرم لبیک به حضرت حق است.
هر قطره اشک اقیانوس آبی است در آتش غفلت، و توفانی است که گرد و غبار نشسته بر روی قلوب را می زداید و قلب تلطیف میشود.
وی در نهایت به اهمیت ذکر «یارب، یارب» در دعای عرفه پرداخت و گفت: ذکر و مراقبه و فکر بالهای پرواز هستند.
تکرار ذکر «یارب، یارب» سیدالشهدا در شبهای محرم درس عملی مهمی است که میتواند ارتباط انسان را با خدا پیوند بزند.