تیشه واردات کالاهای مشابه داخلی به ریشه تولید است/ نظارت دقیق مجلس برای جلوگیری از واردات
گروه استانها- رونق و جهش تولید از اساسیترین مولفههای اقتصاد کشور به شمار میرود و امروزه بسیاری از اقشار و طیفهای اجتماعی برآن تاکید دارند اما گستره واردات کالاهای مشابه نه تنها تعطیلی کارخانهها را رقمزده بلکه تیشهای برریشه تولیدات داخلی است

به گزارش تسنیم از اصفهان، قانون ممنوعیت واردات با مصوبه هیات وزیران در سال 1387 به تصویب رسید و مقرر شد برای حمایت از تولید داخل، سالیانه لیستی از کالاهای داخلی جهت ممنوعیت واردات آن توسط بخش دولتی، ارایه شود.
البته در سال 1393 این قانون مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت و وزارت صنعت، معدن و تجارت متولی ارایه لیست کالاهای داخلی شد تا هر 6 ماه یکبار لیست مربوطه را بروزرسانی کند.
براساس این قانون طی سالهای گذشته ارایه لیست برای عدم واردات کالاهای مشابه تولید داخل تدوین شد و هیات وزیران هم در جهت حمایت از تولیدات اقداماتی را اجرایی کردند اما در سال 1395 تمامی اقدامات روی دیگر سکه را نشان داد چرا که در آن سال دولت یازدهم با واردات 40 میلیارد دلار معادل 111 هزار میلیارد تومان کالا از چین در 42 ماه اعم از سگماهی، سنگ پا، قلوهسنگ، تلهموش، شلنگ، بیل و کلنگ، بوق، خلالدندان، زیپوبند شلوار، تولیدات مشابه داخلی، رکورددار واردات اجناس چینی در میان تمام دولتها شد.
اهمیت این ممنوعیتها به قدری بود که مقاممعظم رهبری سال 1396 در سخنرانی نوروزیشان در حرم مطهر رضوی به آن تاکید کرده و فرمودند: «واردات کالاهایی که در داخل بهقدر کافی تولید میشود، باید بهصورت یک حرام شرعی و قانونی شناخته بشود.
ایشان واردات کالاهای مصرفی دارای تولید داخل همچون مواد خوراکی، پوشاک، وسایل منزل و لوازمالتحریر را «مایه شرمندگی» در مقابل تولیدکننده و فروشندگان خارجی این کالاها خواندند و گفتند: برخی اجناس اساسی اگرچه در کشور تولید نمیشوند اما قابلیت تولید را دارند، بنابراین باید با رفع موانع و تولید آنها، از وارداتشان به کشور جلوگیری کرد.
مقام معظم رهبری در پاسخ به برداشتهای نادرست از جملات قبلی فرمودند: «منظور از منع واردات، واردات کالاهایی نیست که در داخل بهقدر کافی تولید نمیشوند یا واردات آنها میتواند برای تولید داخل الگو قرار گیرد، بلکه آن وارداتی باید متوقف شود که کارخانه داخلی و تولید را تعطیل میکند».
در همان ابتدای سال 96 لیستهای متعددی در جهت اجرای فرمان رهبری از سوی دولت و وزارتخانهها به منظور اعمال ممنوعیت واردات پیشنهاد شد.
اما دولت در نهایت چکیدهای از لیستهای پیشنهادی که شامل 114 مورد کالا بود را جهت اعمال ممنوعیت واردات تصویب و به وزارتخانههای مرتبط و دستگاههای دولتی ابلاغ کرد.
با وجود این تا نیم سال نخست سال 97 غیر از چند محصول که مشابه تولید داخلی داشتند، بقیه موارد خیلی مورد توجه قرار نگرفت.
براین اساس 30 دی 1397 نمایندگان مجلس در جلسه علنی، ماده 17 طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات را مصوب کردند که به موجب آن وزارت صمت موظف شد از ثبت سفارش کالاهای مصرفی و مصرفی بادوام خارجی دارای مشابه ایرانی تا پایان سال 1400 ممانعت کند.
بر اساس این ماده، وزارت صنعت، معدن و تجارت موظف است ثبت سفارش کالاهای مصرفی و مصرفی با دوام خارجی دارای مشابه ایرانی که با کیفیت مناسب و به میزان کافی تولید شده باشد را تا پایان مدت قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ممنوع کرده یا بر اساس ماده 22 قانون احکام دایمی برنامههای توسعه کشور از موانع تعرفهای و فنی جهت مدیریت واردات استفاده کند.
در همین راستا روند ممنوعیتها با ورود به سال 98 نیز ادامه یافت؛ بهطوریکه 132 قلم کالا ممنوع اعلام شد که از مجموع 8 هزار قلم کالا یکهزار و 524 قلم کالا در ماههای پایانی سال 97 و سال 98 را شامل میشود.
دفتر مقررات صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز خبر از ممنوعیت ورود 1500 کالای دیگر داد که نشان از افزایش سختگیریها برای ورود کالاهای غیرضرور به داخل کشور دارد.
در این میان براساس آمارها حجم واردات کشور در سال 1398 حدود 34،5 میلیون تن بود که با توجه به هدفمند شدن واردات این میزان نسبت به سال 97، کاهش داشته است.
اما برای نمونه طبق آمار منتشره از سوی گمرک در سالهای اخیر واردات انواع عروسک از کشور چین به حجم بیش از 249 تن و به ارزش یک میلیون و 191 هزار و 373 دلار بوده است.
واردات اقلامی همچون عروسک، جوهر خودکار، جایگاه تیراندازی، قوطی، جعبه، پارچه مخمل، ماشین خشکشویی، عدس، ظروف ملامین و روغن کرچک که هرکدام به ارزش چند هزار میلیارد و به وزن چند تن وارد کشور شدهاند که مغایر با اهداف و سیاستها در خودکفایی و توسعه تولید داخل است.
بنابراین واردات این دست اقلام که در گروه چهار کالاهای وارداتی قرار می گیرند باوجود کارخانجات مختلف و فعال در این زمینه توجیه اقتصادی نداشته و واردکنندگان بدون توجه به سیاستگذاریهای مجلس و دولت، با دور زدن قوانین به اقتصاد کشور آسیب وارد کردهاند.
امسال هم شاید از عمدهترین اقلامی که از واردات آن متعجب میشویم میتوان به غذای سگ و گربه، آب پنیر، لوازمالتحریر، پوشاک، پوره برخی از میوهها، میوههایی که در داخل تولید میشوند و برخی موارد دیگر اشاره کرد.
در همین راستا فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی از گمرکات کشور خواست با قدرت جلوی واردات کالاهای گروه چهار را که بیشتر شامل کالاهای لوکس و غیرضروری است را در شرایط خاص اقتصادی کشور بگیرند.
ترخیص کالاهای گروه چهار در سال 98 بهدلیل رسوب زیاد این کالاها و بر اساس صدور مجوزهای موردی هیات وزیران و وارت صنعت صورت گرفته است.
براین اساس در تازهترین ابلاغیه وزرات صنعت معدن و تجارت نیز که ابتدای سالجاری صادر شد بر موضوع مدیریت واردات تاکید شد و مدرس خیابانی سرپرست وزارت صمت گفت: مدیریت واردات در سال جهش تولید، یکی از دستور کارهای جدی وزارت صنعت، معدن و تجارت است که علاوه بر اجرای سیاستهای مرتبط با آن از سوی این وزارتخانه، برخی شرایط محیطی از جمله نرخ و محدودیتهای ارزی نیز سبب شده تا واردات به طور طبیعی با اُفت مواجه شود.
به گفته وی ممنوعیتهای وارداتی در مرحله اول برای 1600 قلم کالا از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعمال شد و در مرحله جدید نیز، برای 50 ردیف تعرفه دیگر نیز ممنوعیت واردات در نظر گرفته شده؛ ضمن اینکه به شدت جلوی واردات کالاهای دارای مشابه تولید داخلی را سد خواهیم کرد و در این مسیر، هیچگونه چشمپوشی جایز نیست.
مدرس خیابانی با بیان اینکه برخی شرایط و محدودیتهای ارزی، سد راه واردات شده است، اظهار داشت: مسیر واردات باید از مسیر صادرات بگذارد؛ به این معنا که بخش عمدهای از واردات باید برای کالاهایی صورت گیرد که تولید صادراتی داشته و خود میتوانند در مقابل استفاده از ارز وارداتی، محصول تولید شده آن، خود ارزآور باشد؛ بنابراین باید شرایط را برای واردات تنها در فضایی تسهیل کرد که اشتغال کشور را حفظ کرده و تولید را به حرکت درآورد؛ در غیر این صورت مسیر واردات برای کالاهای لوکس، غیرضرور و دارای مشابه تولید داخلی باید سنگلاخ باشد.
نظارت دقیق مجلس برای جلوگیری از واردات اجناس مشابه تولید داخل
امام جمعه اصفهان با بیان اینکه مسئله نظارت در مجلس شورای اسلامی ضعیف است، گفت: راه درآمد برخی از افراد در واردات است که مجلس باید با نظارت دقیق جلوی واردات اجناس و کالاهایی که در داخل کشور تولید میشود را بگیرد.
آیتالله سید یوسف طباطبایینژاد در دیدار نمایندگان شهرستان اصفهان در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: رهبر انقلاب اسلامی با صراحت فرمودند که مجلس شورای اسلامی کنونی بهترین مجلس در طول تاریخ 40 ساله انقلاب اسلامی است چراکه افرادی در آن حضور دارند که دلبسته به انقلاب اسلامی و ولایتفقیه هستند.
وی افزود: تفاوت مسئولان انقلابی و غیرانقلابی این است که حقیقتاً تابع ولایت و سخنان مقام معظم رهبری و امام راحل باشند یا خیر که نمایندگان این دوره از مجلس نه تنها در زبان بلکه در عمل از سخنان رهبر انقلاب پیروی میکنند.
نماینده ولی فقیه در استان اصفهان تصریح کرد: امام راحل و رهبر انقلاب بر اساس قرآن سخن میگویند و همواره بر اساس دستورات قرآنی مسئولان را راهنمایی کردهاند، در قرآن کریم میخوانیم « فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لَا أَیْمَانَ: با سران کفر بجنگید چراکه به حرفشان پایبند نیستند» رهبر انقلاب همین موضوع را همواره گوشزد کردهاند.
وی ادامه داد: در آیه دیگری میخوانیم: « یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْیَهُودَ وَالنَّصَارَى أَوْلِیَاءَ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ وَ مَنْ یَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ: یهود و نصارا را دوست نگیرید چراکه هر کس با یهودیان و نصارات باشد، جزئی از آنان است»، در جای دیگر میفرماید دشمنان خود را دوست نگیرید.
آیتالله طباطبایینژاد بیان کرد: در روایتی آمده است که خداوند همه چیز را به بندهاش واگذار کرده بهجز ذلت؛ بنابراین کسی حق ندارد ذلیل باشد، کسی حق ندارد زیر بار حکومتی رود که ذلیل شود؛ از سوی دیگر جمهوری اسلامی عزت برای همه ما رقم زد و امروز با همه سختی، عزت داریم و زیر سیطره کشورهای غربی و آمریکا نیستیم.
وی با بیان اینکه مجلس باید به گونهای اقدام کند که مشکلات اقتصادی برطرف شود، گفت: نمایندگان باید به خوبی از همه طرح و لوایح آگاه باشند و آن را مطالعه کنند، سپس در کمیسیونهای مربوطه طرحها و لوایح را بررسی کنند تا بتوانند تصمیمات درستی بگیرند، مبادا به گونهای اقدام شود که طرحها و لوایح جدید مانع از به ثمر نشستن طرحها و لوایح خوب مجلس قبل شود؛ متأسفانه برخی از قوانین و طرحها علاوه بر اینکه راهگشا نبوده، گره در کار انداخته است.
امام جمعه اصفهان با بیان اینکه مسئله نظارت در مجلس شورای اسلامی بسیار کمرنگ است، خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب فرمودند اجناسی که در مملکت تولید میشود نباید وارد شود، متأسفانه راه درآمد برخی گروهها و افراد از واردات است که لازم است مجلس در این بخش نظارت جدی داشته باشد و مانع از واردات چنین کالاهایی شود.
ممنوعیت کامل واردات کالاهای مشابه برای تحقق جهش تولید
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: برای تحقق شعار جهش تولید باید واردات کالاهای مشابه ساخت داخل به کشور کامل ممنوع شود زیرا تولید ملی در سایه سنگین واردات به کشورمان اجازه رشد ندارد.
حجتالاسلام سید ناصر موسوی لارگانی واردات را یکی از عوامل اصلی بیکاری جوانان برشمرد و اظهار داشت: واردات بیرویه و بیتوجهی به تولیدات داخل عمدهترین مشکلات پیشروی تولید در کشور است برخی از کالاها باید وارد شود چرا که توان تولید آن در کشور وجود ندارد اما با اعمال قوانین از ورود این کالاها از مبادی غیررسمی جلوگیری شود.
وی با اشاره به اینکه حمایت از تولیدکنندگان داخلی باید در عمل دیده شود تا رشد اقتصادی همسو با کشورهای پیشرفته برای ما هم رخ دهد، افزود: سال 96، سال تولید و اشتغال اعلام شده بود، اما شاهد کاهش اشتغال و افزایش بیکاری در کشور بودیم و متأسفانه با سیر نزولی صادرات غیرنفتی درصد واردات بیش از سالهای قبل بود.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی عبور از مشکلات پیشروی تولیدکنندگان را لازمه رشد اقتصادی دانست و بیان کرد: تأمین اعتبارات مورد نیاز برای تولید داخل مهمترین چالش فعلی اقتصاد کشور است و برنامهریزی مشخص و مدون از سوی دولت برای حمایت از تولید ملی میتواند حرکت در مدار اقتصاد مقاومتی را تضمین کند.
وی با بیان اینکه در شرایط فعلی بسیاری از واحدهای صنعتی کوچک و متوسط استان اصفهان تنها با 25 درصد از ظرفیت خود کار میکنند و به دلیل بدهی مالیاتی و بدهی بانکی، کارگران خود را تعدیل کردهاند، افزود: واردات تا جایی پیش رفته که امروز بسیاری از کالاهایی که جزء ضروریات و نیازهای اولیه مردم نبوده در حال ورود به کشور است.
موسوی لارگانی مشکل اصلی مردم را معیشت و اقتصاد دانست و گفت: شهروندان به کالایی نیاز دارند که جزو ضروریات است، اما اکنون کالاهای لوکسی در حال ورود به کشور است که بههیچ عنوان ضروری بهشمار نمیروند و فقط قشری خاص از آن استفاده میکنند.
وی پیرامون اینکه ممنوعیت ورود کالاهای قاچاق و مشابه تولید داخل به کشور یکی از عمدهترین راههای تحقق جهش تولید است، اظهار داشت: نامگذاری سال 99 توسط مقام معظم رهبری با توجه به شرایط فعلی کشور نشان از نگاه ویژه ایشان به تولید ملی و مسایل اقتصادی ایران است و همه در دولت، مجلس و دستگاههای اجرایی برای بهبود وضعیت اقتصاد و خروج کشورمان از بنبست باید تمامی انرژی خود را در این مسیر متمرکز کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس درباره اینکه جهش تولید در گرو اصلاح ساختار تولید ملی است، افزود: در راستای تحقق شعار سال 99 باید به ظرفیتهای داخلی کشورمان توجه داشته و نگاه به خارج از کشور را کاهش دهیم زیرا تنها راه نجات اقتصاد اکتفا به داشتههای خودمان است.
وی با بیان اینکه اگر رونق تولید در کشور محقق شود خیلی از مشکلاتی که ما در سالهای گذشته به دنبال حل آنها بودیم بدون شک با جهش تولید حل میشود، گفت: با توجه به رکودی که در کشور وجود دارد، دولت باید از کسانی که زندگیشان را در عرصه صنعت و تولید گذاشتهاند حمایت کند.
موسوی لارگانی با بیان اینکه واردات کالاهای خارجی ضربه مهلک بر پیکره تولید داخلی است، اظهار داشت: توجه به اقتصاد مقاومتی و منویات رهبر معظم انقلاب کلید رشد تولیدات ملی و در نهایت بهبود وضعیت اقتصادی کشور است.
وی عبور از مشکلات پیشروی تولیدکنندگان را لازمه رشد اقتصادی دانست و افزود: تأمین اعتبارات مورد نیاز برای تولید داخل مهمترین چالش فعلی اقتصاد کشور است و برنامهریزی مشخص و مدون از سوی دولت برای حمایت از تولید ملی میتواند حرکت در مدار اقتصاد مقاومتی را تضمین کند.
به گزارش تسنیم، طی این سالها که واردات کالاهای مشابه داخلی صدمات فراوانی بر پیکر اقتصاد ملی کشور و تولیدات صنعتی و تولیدی وارد کرده و سالیانه خسارت مالی بسیاری از محل ورود کالاها و خروج ارز به اقتصاد وارد شده است.
اگر به طوری جدی مسیر واردات برای کالاهای لوکس، غیرضرور و دارای مشابه تولید داخلی سنگلاخ میگردید و هزینههای هنگفت وارداتی و خروج ارز کشورمان در جهت حمایت از تولید داخلی صرف میشد اکنون بیکاری و عدم اشتغال به معضل مهم جوانان تبدیل نشده بود.
در این میان برای حل معضلات اقتصادی، حفظ استقلال و خودکفایی کشور، مسئولان و دولتمردان در کنار مردم باید مسئله ممنوعیت ورود کالاهای مشابه داخل که از تاکیدات رهبر معظم انقلاب است را توجه ویژه داشته باشند.
انتهای پیام/171/ی