بیکاری در آسیای مرکزی؛ مهاجرین کاری اقدامات مؤثر
با توجه به پاندمی کرونا و مشکل بیکاری، موضوع مهاجرت کاری به اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع و تمام جهان به چالش روز تبدیل کرده است.

با توجه به پاندمی کرونا و مشکل بیکاری، موضوع مهاجرت کاری به اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع و تمام جهان به چالش روز تبدیل کرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، با توجه به پاندمی کرونا و مشکل بیکاری، موضوع مهاجرت کاری به اتحادیه کشورهای مستقل مشترک المنافع و تمام جهان به چالش روز تبدیل کرده است.
برای مثال در قزاقستان بیش از 350 هزار نفر به طور موقت بیکار شدند که این امر باعث افزایش 150 برابری شاخص بیکار قبل از بحران جهانی شده است.
در این میان، 450 هزار نفر در کشورهای آسیای مرکزی پیش از بحران جهانی کرونا بیکار بودند.
بدین ترتیب، سطح بیکاری با وجود موقتی بودن آن از 5 تا 10 درصد جهش داشته است.
آخرین بار چنین جهشی را در اوایل سالهای 2000 میلادی تجربه کرده بودیم.
در سال 2001 میلادی سطح بیکاری 10.4 درصد و نهایتا اوج بیکاری در سال 1999 میلادی در سطح 13.5 درصد قرار گرفته بود.
بیکاری در کشورهای منطقه
در گزارش مشترک بانک توسعه آسیا و سازمان ملل متحد، تحت عنوان «کووید-19 در جمهوری قرقیزستان: ارزیابی تاثیر وضعیت اجتماعی و اقتصادی، آسیب پذیری و اقدامات پاسخی» در ماه آگوست سال جاری میلادی منتشر شد، افزایش سطح بیکاری در قرقیزستان پیشبینی شده است.
طبق این گزارش در سال جاری میلادی سطح بیکاری به 21 درصد نیز خواهد رسید.
در حالی که میزان حوالههای پولی طی 5 ماه گذشته سال جاری میلادی تا 25 درصد کاهش یافته است.
بر اساس آمار وزارت کار و امور مهاجرت تاجیکستان، تعداد مهاجران کاری تاجیک به خارج از کشور در 6 ماه اول سال 2020 میلادی نسبت به سال 2019 میلادی 57 درصد کاهش نشان میدهد.
همچنین در این مدت میزان حوالههای پولی تا 174 میلیون دلار کاهش یافته است.
در حالیکه سال قبل این شاخص در سطح 999 میلیون دلار قرار گرفته است.
این آمار را «جمشید نورمحمدزاده» رئیس بانک ملی تاجیکستان اعلام و تاکید کرد که از ماه ژوئن وضعیت فقط بهبود مییابد.
بهبودی حجم انتقال پول
با کاهش مرحله به مرحله محدودیتهای قرنطینه در روسیه، امکان بهبود وضعیت انتقال حوالههای پولی نه تنها در تاجیکستان بلکه در دیگر کشورها نیز فراهم میشود.
گزارشی درباره اپراتورهای انتقال پول که مهاجران کاری کشورهای آسیای مرکزی زمان ارسال پول به میهن از خدمات آن استفاده میکنند، منتشر کرده است.
بدین ترتیب، بر اساس آمار سیستم بانکی «یونیستریم»، رشد حجم حوالهها به قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان طی 6 ماه اول سال 2020 میلادی در مقایسه با 4 ماه گذشته تقریبا در سطح 25 درصد قرار گرفته است.
به نوبه خود، بخش مطبوعاتی سیستم بانکی «زالاتایا کرون» اعلام کرد که اگر انتقال حواله در ماههای مارس و آوریل سال 2020 میلادی نسبت به سال 2019 میلادی به ترتیب 10 و 50 درصد کاهش یافته، در ماههای می و ژوئن شاخصهای اصلی مشابه شاخص سال قبل است.
با توجه به خطرات ناشی از رشد سریع سطح بیکاری، این مورد جای خوشحالی دارد.
جذب اتباع دوتابعیتی در سرمایهگذاریهای وطنی
آمار یاد شده، آمادگی و علاقه مردم مستعد به کار در کشورهای منطقه برای کسب شغل در روسیه را به نمایش میگذارد.
از همین سو مقامات کشورهای آسیای مرکزی نیز باید برنامههای اجتماعی و اقتصادی را در این زمینه اصلاح کنند که برخی از کشورهای منطقه در این راستا گام برداشتهاند.
به طور مثال، در قرقیزستان «سارانبای جینبکاف» رئیس جمهور این کشور قانونی برای «تغییر در برخی قوانین حقوقی هم میهنان با تابعیت خارجی» امضا کرد.
بر اساس این سند، در پایه حقوقی کشورهای آسیای مرکزی مفهوم جدید «مقام هم میهن با تابعیت خارجی» متداول شد.
عدم دریافت روادید برای ورود به قرقیزستان، عدم دریافت مجوز اقامت و کار، شرایط برابر با شهروندان قرقیزستان برای پرداخت آموزش، خدمات پزشکی و دیگر مزایایی این سند است.
«مارس سارییف» کارشناس سیاسی قرقیزستانی در این زمینه گفت: بسیاری از شهروندان قرقیزستان در خارج از کشور مانند روسیه ثروتمند شدند.
ایجاد مفهوم «هم میهن» برای آنان امکان سرمایهگذاری در قرقیزستان را فراهم میکند.
پیش از این، با داشتن تابعیت روسیه یا کشورهای اروپایی، شهروندان ثروتمندتر قرقیزستان ضمن شکایت از بوروکراسی از فساد و حتی عدم دریافت سود از سرمایهگذاری در کشور خود واهمه داشتند.
این قانون در جذب سرمایهگذاری و بازگشت هم میهنان کمک بسیاری میکند.
انتهای پیام/ح