خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 29 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

نظارت دیوان محاسبات نباید جسارت مدیران را کاهش دهد

مهر | استان‌ها | یکشنبه، 02 شهریور 1399 - 14:05
قزوین-رئیس مجمع نمایندگان استان قزوین گفت:نظارت دیو ان محاسبات باید بر اساس شرح وظایف، نگاه مشورتی و راهنمایی تخصصی باشد تا ضمن پیشگیری ازتخلف، جسارت مدیران در انجام کارهای بزرگ کاهش نیابد.
نظارت،ديوان،خدمت،محاسبات،دستگاه،تخلف،مدير،بودجه،قانون،مجلس،ق ...

به گزارش خبرنگار مهر، لطف الله سیاهکلی نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه در نشست تخصصی با امیر خلیلیان مدیرکل و معاونان دیوان محاسبات استان بر ضرورت نظارت دقیق و کارشناسی بر نحوه خدمت رسانی دستگاه‌ها و پیگیری از انحراف در شرح وظایف دستگاه تاکید کرد.
لطف الله سیاهکلی در این جلسه اظهار داشت: اگر نظارت بر عملکرد دستگاه‌های اجرایی به خوبی صورت گیرد با همین اعتبارات محدود هم می‌توان کارهای بزرگی کرد و موجب رضایت مردم شد.
وی بیان کرد: در مجلس هم پیگیر نظارت بیشتر هستیم البته منظور از نظارت این نیست که ببینیم آیا مدیر فقط در چارچوب قانون و محاسبه مالی خوب کار کرده یا نه بلکه می‌توان نحوه عملکرد مدیر و دستگاه را در چارچوب وظایف محوله بررسی کرد و مثلاً ببینید آیا جاده سازی در استان عقب مانده و خدمات آب، برق و گاز به خوبی داده شده و یا چرا مراجعه و نارضایتی از برخی دستگاه‌ها زیاد است و به نظر می‌رسد نظارت باید جامع باشد تا به نتیجه برسد.
سیاهکلی تصریح کرد: وقتی حجم زیادی از پرونده‌ها در یک حوزه خاص است باید نظارت و ریشه یابی کنیم تا ببینیم علت نارضایتی مردم از این مشکلات ناشی از ضعف قانون، ضعف مدیریت و یا عوامل دیگر است و آن را برطرف کنیم.
رئیس مجمع نمایندگان استان قزوین یادآور شد: دیوان محاسبات می‌تواند شرح وظایف را مورد بررسی کارشناسی قرار دهد و ببیند بانک‌های تخصصی تا چه میزان تسهیلات خود را در چارچوب وظایف خود متمرکز و ارائه کرده اند و در این موارد تذکر دهد و به نظر می‌رسد اگر کنترل کنید تا دستگاه‌ها بر اساس شرح وظیفه بررسی و رصد شوند به دستاورهای بهتری می رسیم.
وی با انتقاد از فلسفه وجودی تفریغ بودجه گفت: وقتی تفریغ بودجه بعد از یک سال مالی تهیه می‌شود و گاهی مدیر دستگاه تغییر یافته تهیه آن چه معنایی دارد در حالی که نظارت دیوان باید به روز باشد و اگر انحراف و تخلفی دیده شد با تذکر اصلاح و هدایت شود و پیشگیرانه باشد و بررسی موضوع بعد از چند ماه هیچ نتیجه‌ای ندارد و این روش قدیمی است.
سیاهکلی گفت: تفریغ بودجه با راه اندازی سیستم متمرکز چه معنایی دارد وقتی یک سال زمان زمان می‌برد بهتر است بگوییم بررسی بودجه چون این روش قدیمی است.
سیاهکلی با طرح این سوال که ریشه فساد در بانک‌ها چیست اظهار داشت: چون چرخه بانک غلط است و میزان وام، نوع وثیقه، نحوه پرداخت تسهیلات، توسط خود بانک تعریف شده و اجرا می‌شود و حتی نظارت با خودش است این چرخه غلط تعریف شده و شاهد تخلف هستیم.
وی بیان کرد: این که سیاست گذار، مجری و تصمیم گیر و ناظر همه با یک نهاد و دستگاه و چرخه کامل مدیریت وقتی به طور کامل در اختیار یک نهاد، بانک و دستگاه باشد و رئیس شعبه می‌تواند هر تصمیمی بگیرد این روش فساد انگیز است و نهادی مانند دیوان محاسبات می‌تواند با رصد و پیگیری این مسائل از تخلف پیشگیری کند.
مدیران اتو کشیده نمی‌خواهیم / جسارت مدیر را نگیریم
سیاهکلی افزود: چون دیوان محاسبات بازوی نظارتی مجلس محسوب می‌شود می‌تواند با شناسایی مشکلات و قوانین و مقررات زائد و انعکاس آن به نمایندگان برای رفع آن کمک باشد و به نظر می‌رسد هنوز نهادی که آئین نامه بنویسد و تنظیم کند نداریم و لازم است برای نگارش و تدوین آئین نامه‌ها با استفاده از کارشناسان همت کنیم.
نماینده قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: معمولاً مجالس ما سیاسی هستند و تخصص آنها در سطح مقررات نویسی است در حالی که قوانین باید توسط متخصصان و قانون دانان و حقوق دانان نوشته شود اما فعلاً اینگونه نیست و هر فردی که با هر تخصص و توانی وارد مجلس شد بلافاصله قانون نویس می‌شود که اشکال دارد و امروز بسیاری از قوانین ما کارآمدی لازم را ندارد چون سیاسی هم نوشته می‌شود و جامع نیست.
وی با اشاره به نحوه عملکرد دیوان محاسبات در نظارت بر فعالیت مدیران اظهار داشت: وقتی ما در زندگی شخصی هیچگاه مطابق بودجه خود عمل نمی‌کنیم و همیشه بدهکاریم چطور انتظار داریم یک دستگاه اجرایی فقط به اندازه بودجه خود کار کند و مدیری که بیشتر از اعتبارش کار کرده را بازخواست می‌کنیم.
سیاهکلی اظهار داشت: ما باید مدیری که جسارت کرده و فعالیت خود را افزایش داده و بیشتر از اعتبار مصوب کار کرده و بدهکار شده را تشویق کنیم نه آنکه با معرفی به دستگاه‌های نظارتی هم بازخواست کنیم و جسارتش را بگیریم و این نوع نظارت باید اصلاح شود.
وی گفت: باید موانع را برطرف کنیم تا خدمت رسانی به مردم تسریع شود و مدیرانی که از نظر مالی بدهکار هستند در واقع کار بیشتری کرده و از افزایش هزینه‌های عمرانی در آینده جلوگیری کرده اند لذا حتی اگر در جایی از مقررات به نفع مردم عدول کردند باید همراهی شود تا کارها متوقف نشود.
نماینده قزوین در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: امروز همه باید به فکر مردم باشیم و بدانیم مشکلات معیشتی، گرانی، بی عدالتی آنها را رنج می‌دهد و اگر خدمت رسانی هم متوقف و یا کم شود باید از مردمی که با این همه سختی‌ها همچنان ما را با بزرگواری تحمل می‌کنند شرمسار باشیم و خدمت صادقانه و شبانه روزی را سرلوحه کارمان قرار دهیم.
وی اظهار داشت: دستگاه نظارتی باید مراقب باشد تا اعتبارات خارج از ضوابط و قانون هزینه نشود اما اگر به دلیل ضعف مقررات و جامع نبودن آن مدیری مجبور شد هزینه را در جای دیگری برای خدمت رسانی مصرف کند اگر در قالب وظیفه بوده سخت گیری نکرده و پرونده را به دادگاه ارسال نکنید بلکه در فکر تدبیر و گره گشایی باشید.
رئیس مجمع نمایندگان استان قزوین گفت: اگر تخلف و یا انحرافی در مسیر اجرایی یک مدیر مشاهده شد باید ابتدا رهنمایی کنید تا از شما نترسند بلکه به عنوان مشاور و راهنما روی شما حساب کنند و جسارت مدیر هم کم نشود البته با تخلف آگاهانه و عامدانه باید برخورد جدی صورت گیرد.
سیاهکلی یادآور شد: دیوان محاسبات باید قانونمند و عاقلانه به مسائل نگاه کند و در حسابرسی به خدمت محوری توجه داشته باشد تا خدمت رسانی متوقف و یا کند نشود زیرا اگر سخت بگیرید خدمت کاهش می‌یابد و نظارت شما مانند فیلتر آبی است که اگر زیاد صافی داشته باشد و همه املاح گرفته شود گاهی املاح مفید آب هم حذف می‌شود که منطقی نیست.
وی از کارشناسان دیوان محاسبات خواست در مورد تدوین آئین نامه‌ها، اصلاح قوانین و پیشگیری از مشکلات دستگاه‌های اجرایی دیدگاه‌های تخصصی خود را به نمایندگان منتقل کنند تا در قانون گذاری لحاظ شود.
سیاهکلی اضافه کرد: با آموزش مدیران، راهنمایی به موقع و ارائه نظر کارشناسی باید کاری کنید تا مدیران بدانند دستگاه‌های نظارتی فعالیت آنها را رصد کرده و از تخلف غیر عمد احتمالی جلوگیری و با تخلف عامدانه بشدت برخورد می‌شود.