خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

روایتی از خالق بحارالانوار؛ علامه مجلسی به نگارش مجموعه‌های حدیثی علاقه داشت

تسنیم | استان‌ها | پنجشنبه، 30 مرداد 1399 - 08:01
گروه استان‌ها_ علامه مجلسی بیش از هر چیز به نگارش مجموعه‌های حدیثی علاقه داشت و از میان کتاب‌های او بحارالانوار‌ که مجموعه بزرگی از احادیث امامان شیعه است،‌ بیش از همه شهرت دارد؛ او شاگردان زیادی تربیت کرد که از مشاهیر علمی زمان خود بودند.
مجلسي،علامه،محمد،حديث،ملا،شيعه،علماي،شاگردان،باقر،نگارش،شيخ، ...

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، ملا محمدباقر مجلسی فرزند ملا محمدتقی مجلسی، در سال 1037 قمری در اصفهان‏ زاده شد و در سال 1110 قمری، در همان شهر چشم از جهان فرو بست.
او به «مجلسی دوم» و پدر بزرگوارش به «مجلسی اول» مشهور است و هر دو در شمار دانشمندان بزرگ شیعه می‌‌باشند.
علامه محمد باقر مجلسی از بزرگ‏ترین عالمان شیعه است که خدمات گوناگون و فراوانی به جهان اسلام و مذهب تشیع کرده است.
از جمله خدمات فرهنگی و دینی او تألیف کتاب‏های بسیاری در موضوعات مختلف دینی به دو زبان فارسی و عربی است.
امّا در میان آثار گران سنگ علامه مجلسی، مجموعه عظیم بحارالانوار که به حق دایرة المعارف بزرگ شیعه است، بیش از دیگر آثار سبب شهرت او شده است.
او با تربیت شاگردان و آثار پر تعداد خود که بسیاری از آنها را به زبان فارسی و برای استفاده عموم مردم نگاشت، بر فرهنگ شیعی و روش‌های علمی علمای پس از خود تاثیر گذاشت.
علامه مجلسی محقق پر کارى بـود که در عمر شریف خود لحظه‌اى از تألیف و تحقیق دست برنداشت و تـوانست کتابخانه بزرگى را که یادگار نیاکانـش بـود غنـى تر و پـر بارتر ساخته و برای استفاده علاقه منـدان در اختیار دانـش پژوهان قرار دهد.
او براى به دست آوردن کتب نادر و کمیاب به کشورهاى دیگر از جمله یمـن مسافرت کرد.
به دست تواناى علامه مجلسـى کتب زیادى نگارش یافت که به دو بخـش، تألیفات فارسـى و عربى قابل تقسیم است.
اساتید و شاگردان
درباره مراحل تحصیل محمد باقر مجلسی آگاهی‌های روشنی در دست نیست.
ظاهرا او بیش از هر استاد دیگری نزد پدرش محمد تقی مجلسی آموزش دیده است و از آنجا که پدرش از شاگردان شیخ بهایی بود، می‌توان از تاثیر اندیشه‌های شیخ بهایی بر علامه مجلسی به واسطه پدرش محمد تقی مجلسی سخن گفت.
افزون بر آن محمد باقر مجلسی از بسیاری از علمای دوران خود حدیث شنیده و از آنان اجازه روایت داشت که از مهم‌ترین این افراد باید به ملا صالح مازندرانی، ملا محسن فیض کاشانی و شیخ حر عاملی اشاره کرد.
محمد باقر مجلسی، شاگردان بسیار و مجالس درس متعددی داشته است.
برخی منابع، شاگردان او در مجالس درسش را بالغ بر هزار تن ذکر کرده‌اند.
از بین شاگردان علامه برخی از مشاهیر علمای شیعه تربیت شدند که از آن جمله می‌توان به میرزا عبدالله افندی اصفهانی، سید نعمت الله جزایری، شیخ عبدالله بحرانی، محمد بن علی اردبیلی، میر محمد حسین خاتون آبادی و سید ابوالقاسم خوانساری یاد کرد.
علامه مجلسی در علوم مختلف اسلامی مانند تفسیر، حدیث، فقه، اصول، تاریخ، رجال و درایه تخصص داشت و به نگارش آثاری در این زمینه‌ها پرداخت.
او نویسنده‌ای بسیار پر کار بود و بر اساس برخی محاسبات، در طول حیات علمی خود (بعد از دوران بلوغ) به طور متوسط روزانه 67 سطر می‌نوشت که هر سطر به طور متوسط 50 کلمه داشته است.
آثار علامه مجلسی
علامه مجلسی بیش از هر چیز به نگارش مجموعه‌های حدیثی علاقه داشت و از میان کتاب‌های او بحارالانوار‌ که مجموعه بزرگی از احادیث امامان شیعه است،‌ بیش از همه شهرت دارد.
بازگشت به متون حدیثی و جمع آوری مجموعه‌های حدیثی و نیز شرح کتب حدیثی گذشتگان، جریانی بود که در دوران صفویان رواج یافت و ریشه در تلاش علمای شیعه برای پاسخ‌گویی به نیازهای عقیدتی دوران خود داشت.
نگارش کتاب بحارالانوار نیز بخشی از توجه عمومی علمای دوران به حدیث و حدیث نگاری بود.
علامه مجلسی کتاب‌ها و رسالات متعددی به زبان فارسی نگاشت، که تعداد آن را تا 49 کتاب و رساله شمارده‌اند.
نگارش رسالات فارسی با هدف ترویج علوم دینی بین مردم عادی انجام می‌شد و رویه‌ای بود که مدتی پیش از علامه مجلسی آغاز شده بود، اما آثار مجلسی از شهرت بیشتری برخوردار شد و با استقبال بسیاری از فارسی زبانان همراه شد.
گرایش به حدیث
علامه مجلسی در دورانی زندگی می‌کرد که گرایش به حدیث و نیز گرایش‌های اخباری‌گری نزد علمای شیعه رواج بسیاری داشت.
وی نیز بیش از هر چیز دلبسته علوم نقلی و بخصوص حدیث بود و حدیث امامان شیعه را مهم‌ترین منبع دریافت معارف دینی و فرامین شرعی می‌دانست و بر سایر علوم اسلامی بخصوص علوم فلسفی و عقلانی برتری می‌داد.
در اندیشه علامه مجلسی و بسیاری از دیگر محدثان عصر او، حدیث امامان نه تنها یگانه منبع دریافت دانشهای مورد نیاز برای سعادت اخروی و هدایت انسان است بلکه، منبع معتبر و مهمی در همه زمینه‌های علم و دانش بشری نیز به شمار می‌رود.
مقبره علامه مجلسى
محمدباقر مجلسی در شب 27 رمضان سال 1110قمری و در 73 سالگی در اصفهان از دنیا رفت.
آقا جمال خوانساری بر وی نماز گذارد؛ وی بنا بر وصیتش در کنار مسجد جامع اصفهان و در جوار پدرش به خاک سپرده شد.
مقبره علامه مجلسى در بقعه مجاور مسجد جامع عتیق است و مدفونین در آن عبارت اند از: شیخ شمس الدین محمد؛ ملا محمد تقى مجلسى؛ علامه ملا محمد باقر مجلسى؛ آخوند ملا محمّد صالح مازندرانى؛ آقا محمد هادى؛ آمنه بیگم مزبوره و بسیاری دیگر از بزرگان و علما که تعدادشان به 33 نفر می‌رسد.
روایتی از پدر علامه مجلسی و دعا برای فرزند
از ملا محمد تقى مجلسى، پدر علامه مجلسى نقل کرده‌اند که فرمـود: «در یکـى از شبها بعد از نماز شب یک حالت خـوشـى به مـن دست داد که فهمیدم هر حاجتى از خدا بخـواهـم برآورده مى‌شود و فکر کردم در امـور دنیا و آخرت چه چیز از خـدا مسئلت بنمایـم.
ناگاه صداى گـریه محمـد بـاقـر از گهواره بلنـد شد.
عرض کردم الهى به حق محمد و آل محمـد (صل الله علیه وآله) این طفل را مروج دیـن خـودت و نشر کننده احکام سید رسولانت قرار بده و او را موفق کـن به تـوفیقـاتـى که انتهایـى بـراى آن نبـاشـد».
انتهای پیام/164/ی