عجب محرمی بشه امسال...
همه ساله، چه پیش از آغاز ماه محرم و در زمان این ماه برنامههایی برگزار می شود که مستلزم اجتماعات گسترده مردمی است اما محرم امسال شرایط با سالهای گذشته متفاوت شده و باید نکاتی را که مورد تاکید مسئولان بهداشت و درمان می باشد مورد نظر قرار بگیرد.

ایسنا/مازندران همه ساله، چه پیش از آغاز ماه محرم و در زمان این ماه برنامههایی برگزار می شود که مستلزم اجتماعات گسترده مردمی است اما محرم امسال شرایط با سالهای گذشته متفاوت شده و باید نکاتی را که مورد تاکید مسئولان بهداشت و درمان می باشد مورد نظر قرار بگیرد.
هرچه به محرم نزدیکتر میشویم، فشارهای روانی برخی رسانههای معاند درباره وضعیت برگزاری مجالس عاشورایی بیشتر میشود چرا که این روزها با شیوع کرونا همه چیز تغییر کرد و تأثیر این ویروس بر مناسک دینی بیسابقه بود.
بسته شدن درب مساجد و اماکن مقدس، برای مردمی که همواره رفتن به این مکانها را جزء ضروریات زندگیشان میدانند، بسیار سخت و غیرقابل تحمل بود، اتفاقی که چالشهای بسیاری را در پی داشت و شکل جدیدی از برگزاری مراسم مذهبی را به وجود آورد.
در ابتدای همهگیری این ویروس، با سختگیریهای وزارت بهداشت و همراهی مردم در جدی گرفتن این موضوع، شاهد بسته شدن بسیاری از اماکن، کاهش جلسات مذهبی و تعطیلی بسیاری از هیئتها بودیم، حتی کرونا باعث لغو برگزاری رویدادهای مختلف ارزشی شد که هر ساله به صورت باشکوه برگزار میشد؛ این جریان مدلهای جدیدی را از ارائه برنامههای مذهبی به جامعه نشان داد که توانست تا حدودی خلأ ایجاد شده در این حوزه را جبران کند.
برای مثال مدل برگزاری جلسات مذهبی از فضای حقیقی به مجازی تبدیل شد و به اصطلاح حسینیههای مذهبی و هیئتهای آنلاین رویکرد جدیدی را برای هیئتها به وجود آوردند، اما با نزدیک شدن محرم چگونگی برگزاری مراسم محل بحث مردم و مسئولان شده بود، به طوری که با توجه به قدرت انتقال بسیار بالای این ویروس از فرد آلوده به سایر افراد، معتقد بودند مراسمی که در هیئتهای مذهبی برگزار میشود، میتواند ریسک ابتلا به این ویروس را افزایش دهد.
همه ساله، چه پیش از آغاز ماه محرم و در زمان این ماه برنامههایی برگزار می شود که مستلزم اجتماعات گسترده مردمی است اما محرم امسال شرایط با سالهای گذشته متفاوت شده و باید نکاتی را که مورد تاکید مسئولان بهداشت و درمان می باشد مورد نظر قرار بگیرد.
فاصله اجتماعی یکی از این اصلی ترین نکات برای مصون نگه داشتن خود و همچنین دیگران در مقابله و کنترل این بیماری است که همواره از سوی مسئولان به صورت موکد بیان می شود.
فاصله ۲ متری که البته در مکان های عمومی همچون پاساژه ها، بانکها و نانواییها با زدن پرچسب ها بر روی زمین و یا خط کشی ها به افراد گوشزد شده است و باید مواظب بود در اجتماعات عزاداری، رنگ نبازد.
در مازندران که به استان علویان شناخته می شود مراسم ماه های دینی و مذهبی همواره به صورت پررنگ و ویژه تر برگزار می شود و حتی در برخی مناسبت های دینی با برگزاری مراسمی به پیشواز آنها نیز می روند که از جمله آیین های تشت گذاری، قلک شکنی و یا علم گردانی در ماه محرم است.
با توجه به حضور زیاد و پرشمار مردم در این آیین، با نظر و صلاحدید متولیان برگزاری این مراسم و آیین با قدمت ۴۰۰ ساله امسال برگزار نمی شود چرا که سلامت مردم از مسائل مورد اهمیت است که باید آن را لحاظ کرد.
همچنین ستاد ملی مقابله با کرونا مقررات ویژه ایام محرم را صادر کرده است که در آن برپایی هرگونه خیمه عزاداری ممنوع است و همچنین برگزاری مراسم شیرخوارگان حسینی نیز به صورت مجازی و پخش از تلویزیون خواهد بود.
علاوه بر این زمان برگزاری عزاداری محرم در مساجد، تکایا و حسینیهها با رعایت پروتکلهای بهداشتی حداکثر یک ساعت اعلام شد.
دشمن امروز کشور، کرونا است
آیتالله محمدباقر محمدی لایینی، نماینده ولیفقیه در مازندران با اشاره به اینکه، نه می شود سواحل و بازار را تعطیل کرد و نه معنویات را کنار گذاشت، بلکه باید با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی، اقدام کرد، اشاره کرده که، حفظ جان یک مسئولیت مهم و بر هر فردی واجب است، گاهی دشمن، دشمن بیگانه و خارجی است، اما الان کرونا در جنگ با ما است، نمیتوانیم بیتوجه باشیم.
وی همچنین به این نکته اشاره کرد که، اگر به تاریخ نگاه کنیم اجداد ما هم شبیه به هم عزاداری نکردند، شرایط متفاوت بود، گاهی ناامنی و تنگدستی بود و گاهی آزادی، ما باید بر طبق شرایط عزاداری کنیم، در تاریخ بیماریهای واگیر دار زیادی وجود داشت، آیا در آن زمان هم مراسم عزاداری به همان شکل اولیه انجام میشد، پس نادانی و جهالت است که شرایط کنونی را در نظر نگیریم، مبارزان سلامت که بر اثر این بیماری درگذشتند، با این فداکارای به شهیدان کربلا وصل شدند.
ثبت نام 200 هیئت در سامانه بیرق
حجتالاسلام ناصر شکریان مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران، در جمع خبرنگاران به این نکته اشاره کرد که، عزاداری در مسجد و تکایا با رعایت پروتکل های بهداشتی انجام شود و برپایی مراسم بومی خاص یک منطقه با مصوبه شورای شهرستان خواهد بود.
وی همچنین گفته که، نذورات عام باید به کمکهای مومنانه تبدیل و غذاهای نذری بهتر است به صورت برون بری، بین مردم و خانهها توزیع شود.
شکریان همچنین با تاکید بر پررنگتر شدن تبلیغات محیطی در سطح جامعه به این موضوع اشاره کرد که، سالمندان و کسانی که بیماری مزمن دارند در حسینیه و یا عزاداری فضای باز نیز حضور پیدا نکنند.
مدیرکل تبلیغات اسلامی مازندران از پویش "هر خانه یک پرچم" خبر داد و گفته که، ستاد استانی در جلسه ای که با حضور فعالان فرهنگی، بسیج طلاب و کانون تبلیغات، کانون مداحان برگزار شد درخواستی را به استاندار ارایه کردند که طی آن در هفته اول محرم سواحل تعطیل شده و با توجه به اینکه تاسوعا و عاشورا نیز تعطیل است در بحث ورود به استان ممنوعیتی ایجاد شود.
سواحل مازندران در تاسوعا و عاشورا تعطیل است
احمد حسینزادگان، استاندار مازندران با تاکید بر اینکه سواحل خزر در روزهای تاسوعا و عاشورا، تعطیل است و استفادهای از آن نخواهد شد، گفته که، با توجه به تعطیلات تاسوعا و عاشورا پیشنهادی به ستاد ملی کرونا دادهایم تا محدودیت هایی در محورهای مواصلاتی و تردد به مازندران اعمال شود که باید منتظر پاسخ باشیم.
وی همچنین گفته که، مداحان و هیئت های مذهبی می بایست توسط سازمان تبلیغات اسلامی نسبت به نحوه عزاداری با توجه به شرایط کشور توجیه شوند بنابراین انتظار داریم امسال مراسم عزاداری ماه محرم را با پیوست سلامت و کرونایی تجربه کنیم و این اتفاق میسر نمی شود مگر با همکاری همه گروه ها اعم از عزاداران سالار شهیدان، هیئت های مذهبی، کانون مداحان تا به مجموعه علوم پزشکی و کادر درمان کمک کنند با توجه به شرایط سختی که کادر درمان و پرستاران طی ماه های اخیر داشتند، شاهد اتفاقات ناگواری نباشیم و خبرهای خوش در این راستا را شاهد باشیم.
انتهای پیام