خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 08 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

پخت نان برایمان نمی‌صرفد

ایسنا | استان‌ها | سه شنبه، 28 مرداد 1399 - 10:42
مدتی است که بحث‌های فراوانی در خصوص قیمت نان مطرح شده و مسئولان تاکید دارند که نانوایان به هیچ عنوان اجازه افزایش قیمت نان را ندارند و در صورت مشاهده گرانی با آن‌ها برخورد می‌شود، در آن طرف اما نانوایی‌ها قیمت فعلی نان را جوابگوی هزینه‌های فراوان نانوایی نمی‌دانند.
نان،قيمت،تومان،آرد،نانوايي،اصناف،رعايت،نانوايان،اتاق،روز،تخل ...

ایسنا/خراسان رضوی مدتی است که بحث‌های فراوانی در خصوص قیمت نان مطرح شده و مسئولان تاکید دارند که نانوایان به هیچ عنوان اجازه افزایش قیمت نان را ندارند و در صورت مشاهده گرانی با آن‌ها برخورد می‌شود، در آن طرف اما نانوایی‌ها قیمت فعلی نان را جوابگوی هزینه‌های فراوان نانوایی نمی‌دانند.
عمده مشکل نانوایی‌ها در تامین آرد است، آن‌ها سهمیه آرد خود را متناسب با میزان تولید نمی‌دانند و می‌گویند که مجبور هستند از بازار آزاد خریداری کنند، به همین دلیل 100 یا 200 تومان به قیمت نان اضافه می‌کنند تا بتوانند به پخت خود در ماه ادامه دهند.
در این میان بازرسان اتاق اصناف و سازمان صمت نیز برای رعایت قوانین مجبور به برخورد با نانوایی‌ها به دلیل گران‌فروشی هستند، در حالی که نانوایان مدعی‌اند با وجود اینکه هزینه‌های اداره نانوایی افزایش داشته، اما قیمت نان تغییری نکرده است.
با وجود تمام این مسائل، قانون نرخی را برای نانوایی‌ها تعیین کرده که رعایت نکردن این نرخ تخلف محسوب می‌شود، گزارش‌هایی نیز در خصوص این عدم رعایت قیمت مشخص شده وجود دارد، به همین علت روز گذشته طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی با همکاری بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و بازرسان اتحادیه نانوایان در مشهد آغاز شد.
بازرسی از نانوایی‌های مناطق 10گانه مشهد
مهدی مقدسی، مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، در خصوص طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی، اظهار کرد: ما مطلع شدیم که متاسفانه برخی از نانوایان قیمت‌های مصوبی که تایید و ابلاغ شده را رعایت نمی‌کنند، البته تعدادشان بالا نیست، اما به این دلیل که نان قوت غالب مردم بوده، ما در این زمینه با کسی شوخی نداریم و یکی از خط قرمزهای ما است.
وی افزود: متاسفانه برخی قیمت نان را حدود 2 تا 3 برابر افزایش دادند و تعدادی نیز وزن نان را کم کردند.
اگر 2 تا 3 هزار نانوایی داریم، درصد محدودی این کار را انجام دادند، اما همان درصد کم نیز برای ما قابل قبول نیست، بنابراین طرح ضربتی یک روزه برخورد با نانوایان متخلف را برنامه‌ریزی کردیم.
مقدسی بیان کرد: از مدیرکل تعزیرات حکومتی دستور گرفتیم که آرد در نانوایی‌های بدون پروانه تحت عنوان تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا به عنوان قاچاق توقیف و به سازمان جمع ‌آوری و فروش اموال تملیکی منتقل شود.
برای گران‌فروشی و کم‌فروشی آن‌ها نیز پرونده تخلف تعزیری تنظیم می‌شود، علاوه بر این اگر ظرف 7 روز قیمت‌های خود را اصلاح نکنند، منجر به پلمب آن واحدها در 7 روز آینده خواهد شد.
مسئول بازرسی و رسیدگی به شکایات سازمان صمت خراسان رضوی ادامه داد: مناطق 10گانه بررسی و انتخاب شده که کار مشترکی میان بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و بازرسان اتحادیه نانوایان بوده و اتاق اصناف محوریت این اقدام را پذیرفته است.
گشت‌های خودرویی با نصب بنر به سمت شهر خواهند رفت و هدف‌گذاری روی واحدهایی است که تخلف آنها بیشتر بوده و از قبل شناسایی شده‌اند.
تا زمانی که قیمت نان تغییر نکرده، نانوا موظف است آن را رعایت کند
محمود بنانژاد، رئیس اتاق اصناف مشهد، نیز در خصوص این طرح، تصریح کرد: ما 96 اتحادیه را در زیرمجموعه اتاق اصناف داریم که از این تعداد چند مورد اهمیت ویژه‌ای دارند، از جمله اتحادیه نانوایان که با قوت روزانه مردم سروکار دارند و شغلی است که در سلامت و قوت مردم تاثیر مستقیمی دارد.
وی خاطرنشان کرد: چند ایده در خصوص گشت‌های مشترک وجود داشت.
از قبل بازرسی‌هایی انجام می‌شد، اکنون نیز مانوری است که اطلاع‌رسانی در سطح شهر انجام شده و نانوایی‌ها هم باید اطلاع پیدا کنند که نظارت انجام می‌شود.
پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های بهداشتی در دستور کار نظارتی ما قرار دارد که باید حتما رعایت کنند.
از اسفند ماه به بعد در این زمینه تغییراتی را در نانوایی‌ها احساس کردیم، اما همانند جامعه عادی‌سازی شد و تقریبا به حالت قبل برگشته است.
بنانژاد با بیان اینکه هر نفر به طور متوسط روزانه سه بار با حوزه اصناف سروکار دارد، عنوان کرد: مردم هر روز با نان سروکار دارند، بنابراین لازم است حتما در خصوص کیفیت، کمیت و قیمت کنترل و نظارت صورت گیرد.
بخش‌هایی دست نانوا است که قطعا باید رعایت و کنترل کند اما بخشی مانند کیفیت نان دست نانوا نیست، بلکه به کیفیت آرد، پخت و پز و خمیرمایه نیز بستگی دارد.
کمیت در دست نانوا بوده و قیمت آن مشخص شده، هرچند ممکن است ایراداتی به قیمت وجود داشته باشد، البته ما به دنبال اصلاح قیمت هستیم و تمام این موضوع مربوط به استان نیست، بلکه باید به صورت کشوری تغییراتی اتفاق بیفتد.
رئیس اتاق اصناف مشهد اضافه کرد: ما به دنبال این هستیم که این تغییرات اتفاق بیفتد تا کسب و کار نانوا برای وی سودآور باشد که به سمت تقلب و تخلفات دیگر نرود.
تا زمانی که همین قیمت وجود دارد نانوا موظف است آن را رعایت کند.
تلاش می‌کنیم با کمک سازمان صمت، استانداری و کارگروه گندم و آرد اصلاحی در قیمت نان انجام شود.
شاید برای مردم سخت باشد اما باید اتفاق بیفتد تا نانوایی پابرجا بماند و به درستی کار کند.
وی با اشاره به اینکه بررسی و نظارت گشت‌ها در زمینه کیفیت، کمیت و قیمت به خصوص در نانوایی‌های یارانه‌ای کامل است، تصریح کرد: نانوایی‌ها باید ساعت را رعایت کنند، زیرا اگر یک ساعت از کار خود کم کند به این معنی است که آرد آن یک ساعت اضافه می‌آید.
همچنین باید ساعت کار را در معرض دید مردم نصب کنند.
مردم نیز به عنوان مطالبه‌گر نقش ویژه‌ای ایفا می‌کنند که نیاز داریم به ما کمک کنند و ما نیز تلاش می‌کنیم بدون تنش و بروز مشکل بازار را کنترل کنیم تا آرامش در سطح جامعه ایجاد شود.
به همراه با بازرس اتاق اصناف و سازمان صمت به محله الهیه رفتیم تا از نزدیک شاهد اقدامات نظارتی این طرح باشیم.
در این بازرسی به نانوایی‌هایی سر زدیم که احتمال تخلف در آن‌ها وجود داشت و اکثر آن‌ها نیز 100 تا 200 تومان به قیمت نان خود اضافه کرده و میزان آن را کم کرده بودند که برای آن‌ها پرونده تشکیل شد.
در یک نانوایی که پخت نان بربری داشت، نان لواش بدون سیب سلامت فروخته می‌شد که بازرسان به عنوان تخلف به وی تذکر دادند و بیان کردند که حتما باید تاریخ تولید و انقضا داشته باشد.
این نانوایی همچنین نان 800 تومانی را 1000 تومان می‎فروخت و ادعا می‌کرد که وزن را از 380 گرم به 400 گرم رسانده، در نان روغن استفاده می‌کند و کیفیت خوبی هم دارد که حتی دو روز ماندگاری دارد.
وی همچنین مدعی بود که نان کنجدی را 1200 تومان می‎فروشد، در حالی که فیش خرید مشتریان قیمت 1500 تومان را نشان می‌داد.
نانوایی دیگری که به دلیل گران‌فروشی برای وی پرونده تشکیل شد، عنوان کرد که خمیرمایه را 200 تومان می‌خریدم اما الان باید 330 تومان بخرم، روغن 20 لیتری از 108 هزار تومان به 168 هزار تومان رسیده و مزد کارگر گران شده است، پخت این نان برای من صرف نمی‌کند.
به نانوایی دیگری سر زدیم که گران‌فروشی داشت و نان را به جای 600 تومان، 700 تومان می‌فروخت، نرخنامه را در معرض دید مشتری‌ها قرار نداده بود و پروتکل‌های بهداشتی را نیز رعایت نمی‌کرد.
وی در خصوص نداشتن نرخنامه بیان کرد که وقتی برای گرفتن پروانه کسب رفتیم به ما نرخنامه چاپی ندادند و ما هم نرخنامه مصوب شده نگرفتیم، به ما گفتند نان ماشینی را 700 تومان بفروشید.
همه همین نان را 700 تومان می‌دهند، ما هم همین قیمت می‎فروشیم.
اتحادیه می‌گوید نان را 1000 تومان بفروشید ما پشتتان هستیم
نانوای دیگری در خصوص علت گران فروختن نان خود می‌گوید که نصف آرد مورد نیاز خود را باید آزاد خریداری کنم که 103 هزار تومان قیمت دارد.
اتحادیه به من می‌گوید شما 1000 تومان بفروشید ما پشتتان هستیم.
اگر دانه‌ای 200 تومان بیشتر می‌فروشم به دلیل تورم، قیمت خمیرمایه و آرد آزاد است.
یک نانوای دیگر هم عنوان می‌کند که ما در ماه 300 بسته آرد مصرف داریم اما 160 بسته می‌گیریم و بقیه آرد را باید به صورت آزاد تهیه کنیم، وگرنه باید 15 روز پخت داشته باشیم و 15 روز تعطیل کنیم.
باید قیمت را 100 تومان افزایش دهیم تا بتوانیم هزینه آرد آزاد را تامین کنیم.
سه سال است قیمت نان همین بوده و اضافه نشده، سهمیه‌ای هم برای آرد اضافه نمی‌کنند.
این 100 تومان را اضافه می‌بینید اما درد دل ما را بشنوید و مشکل ما را حل کنید.
وی ادامه می‌دهد که زندگی یک کارگر با روزی 100 هزار تومان نمی‌چرخد، باید 200 بسته آرد اضافه بخریم تا هزینه کارگر را بدهیم، این 100 تومان افزایش قیمت برای همین است و به جیب من نمی‌رود.
تشکیل 42 گزارش تخلف در روز اول طرح تشدید نظارت بر نانوایی‌ها
امیر دلداری، مدیر بازرسی و نظارت اتاق اصناف مشهد، در خصوص آمار تخلفات طرح تشدید نظارت بر واحدهای صنفی نانوایی در روز اول، اظهار کرد: در اولین روز این طرح، گشت‌های مشترکی با همکاری بازرسان سازمان صمت، اتاق اصناف و اتحادیه نانوایان تشکیل شد که در نهایت پرونده‌ها را برای رسیدگی به تعزیرات می‌فرستیم.
وی افزود: 10 تیم بازرسی تشکیل شده و در واحدهای صنفی نقاط مختلف شهر بازرسی را انجام دادند که طی روزهای آینده نیز ادامه خواهد داشت.
در این گشت 121 واحد صنفی بازرسی شدند که حدود 42 فرم گزارش تخلف به ارزش 760 میلیون ریال تنظیم شد و این تخلفات در مناطق مختلفی از شهر بوده است.
دلداری گفت: شهروندان در صورت مشاهده تخلف، آن را به شماره پیامک 3000134124 و یا تلفن 31730 گزارش دهند.
هرگونه افزایش خودسرانه قیمت نان تخلف است و تا زمانی که تصمیمی در کارگروه گندم، آرد و نان استان مبنی بر افزایش قیمت گرفته نشود، باید نرخنامه‌‎ها نصب باشد و قیمت‌ها رعایت شود.
این نظارت‌ها بر قیمت و بازرسی برای جلوگیری از تخلفات اقدام مناسبی است اما آیا جریمه نانوایان با وجود اینکه مشکلات افزایش هزینه‌ها این صنف را به خود درگیر کرده، موثر واقع می‌شود یا نیاز است که مسئولان کمک بیشتری برای حل مشکلات نانوایان کنند و تنها به فکر ثابت نگه داشتن قیمت نان به هر قیمتی نباشند.
انتهای پیام