کرونا بازار ماهی در بام ایران را کساد کرد
شهرکرد- شیوع کرونا و تعطیلی تالار های عروسی و دانشگاه ها بر روی صنعت آبزی پروری تاثیر قابل توجهی گذاشته است و تولید کنندگان این بخش را در یک قدمی ورشکستگی قرار داده است.

خبرگزاری مهر - گروه استانها: استان چهارمحال و بختیاری یکی از استانهای توانمند در زمینه پرورش ماهی به ویژه ماهیان سردآبی کشور است که توسعه مزارع پرورش ماهی در این استان طی ۱۵ سال گذشته موجب شده است که بیشترین ماهی سردآبی کشور در این استان تولید شود.
وجود منابع آب و جاری بودن رودخانههای کوچک و بزرگ در این استان موجب شده تا مزارع پرورش ماهی قزل آلا در این استان گسترش یابند و سالانه بیش از ۲۲ هزار تن ماهی تولید شود.
استان چهارمحال و بختیاری از دیرباز دارای منابع آبی قابلتوجه از جمله رودخانه، دریاچه، چشمه و قنات بوده است.
استان چهارمحال و بختیاری دارای منابع آبی عظیم شامل یک هزار و ۲۰۰ دهنه چشمه، ۷۸۰ رشته قنات، سه هزار حلقه چاه کشاورزی، ۲۰ رودخانه دائمی به طول چهار هزار کیلومتر، سه تالاب، چهار سد مخزنی کشاورزی و برقابی بوده بهطوریکه بخش عمدهای از منابع آبی کشور را دارا است.
در حال حاضر ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی در این استان فعالشده است که نقش مهمی در افزایش اشتغال بخش کشاورزی داشته است.
افزایش قیمت ارز بر روی نهادههای بخش کشاورزی نیز تأثیر قابل توجهی گذاشته و هم اکنون قیمت محصولات تولیدی از جمله خوراک آبزیان نیز افزایش یافته است.
با توجه به اینکه بیشترین هزینه جاری یک مزرعه پرورش ماهی اختصاص به تأمین خوراک دارد و قیمت خوراک ماهی نیز افزایش یافته است، این امر موجب شده درآمد تولید ماهی کاهش قابل توجهی پیدا کند و صرفه اقتصادی برای فعالان این بخش نداشته باشد.
قیمت پایین خرید ماهی از تولید کننده و قیمت بالای تأمین خوراک ماهی از طرف دیگر در کنار افزایش قیمت هزینههای دیگر از جمله حمل و نقل، کارگر و… موجب شده است فعالان این بخش با مشکلات مختلفی مواجه شوند.
خوراک ماهی بسیار گران شده است و تأمین خوراک با قیمت بالا برای مزارع پرورش ماهی مشکلاتی را ایجاد کرده است یکی از فعالان تولید ماهی در چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: خوراک ماهی بسیار گران شده است و تأمین خوراک با قیمت بالا برای مزارع پرورش ماهی مشکلاتی ایجاد کرده است.
طاهری تاکید کرد: هم اکنون قیمت خرید یک کیلوگرم ماهی حدود ۱۸ تا ۲۲ هزار تومان از تولید کننده است که افزایش هزینههای تولید موجب شده قیمت تولید هر کیلوگرم ماهی بیش از قیمت فروش آن شود.
وی با بیان اینکه اگر شرایط به اینگونه پیش برود تمام مزارع پرورش ماهی با ورشکستگی مواجه میشوند، تاکید کرد: بیشترین سود تولید ماهی در جیب دلالان میرود که با قیمت پایین ماهی را خرید میکنند و با قیمت بالا میفروشند.
وی ادامه داد: حمایت از واحدهای پرورش ماهی برای حفظ اشتغال پایدار این بخش ضروری است و باید تلاش شود که تولید ماهی برای فعالان این بخش صرفه اقتصادی داشته باشد.
تولید ماهی در چهارمحال و بختیاری صرفه اقتصادی ندارد
مدیرعامل اتحادیه پرورش ماهی چهارمحال و بختیاری در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه شرایط برای تولید ماهی در استان بسیار نگران کننده شده است، بیان کرد: بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد هزینههای جاری مزارع پرورش ماهی اختصاص به تأمین خوراک ماهی دارد.
محمد عبدالهی بیان کرد: افزایش قیمت غذای ماهی از طرفی و قیمت خرید پایین ماهی موجب متضرر شدن تولید کنندگان ماهی در استان چهارمحال و بختیاری شده است.
وی بیان کرد: بررسیهای نشان میدهد که با توجه به هزینه تولید و قیمت فروش ماهی، تولید ماهی در شرایط فعلی صرفه اقتصادی ندارد.
مدیرعامل اتحادیه پرورش ماهی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: اگر شرایط به همین وضع پیش برود تمام مزارع پرورش ماهی تعطیل میشوند و تولید ماهی با مشکل مواجه میشود.
تقاضا برای خرید ماهی در سطح کشور کاهش یافته است و همین امر سبب شده است تا قیمت خرید ماهی پایین بیاید کارشناس ارشد گرایش علوم دام، طیور و آبزیان در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: تقاضا برای خرید ماهی در سطح کشور کاهش یافته است و همین امر سبب شده است تا قیمت خرید ماهی پایین بیاید.
رشید شاهرخ با بیان اینکه شیوع کرونا یکی از مهمترین عوامل اصلی در کاهش تقاضای خرید ماهی به شمار میرود، بیان کرد: شیوع کرونا طی چند ماه گذشته موجب تعطیلی تالارهای عروسی، دانشگاهها و مراسم ختم و… شد که این امر سبب شد تا مصرف ماهی در کشور کاهش یابد.
این محقق بیان کرد: در این شرایط که تقاضا برای ماهی در سطح جامعه پایین است و از طرفی صادرات نیز انجام نمیشود، قیمت خرید بسیار پایین میآید و این امر متضرر شدن تولید کننده را سبب میشود.
وی با اشاره به اینکه حمایت دولت از صنعت آبزی پروری همانند حمایت از مرغداران ضروری است، بیان کرد: در اختیار گذاشتن خوراک ماهی با قیمت دولتی از طرفی و خرید ماهی با قیمت تضمینی و منجمد سازی در شرایط فعلی و ذخیره سازی به از طرف دیگر به عنوان مهمترین راهکار برای حفظ فعالیت مزارع پرورش ماهی به شمار میرود.
فعالیت ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی در چهارمحال و بختیاری
مدیر شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ۴۰۰ مزرعه پرورش ماهی در استان چهارمحال و بختیاری فعالیت میکنند.
پرویز منصوری بیان کرد: این مزارع پرورش ماهی سالانه بیش از ۲۲ هزار تن ماهی تولید میکنند.
وی تاکید کرد: چهارمحال و بختیاری قطب تولید ماهی سردآبی کشور است و هم اکنون بیشترین ماهی سردآبی کشور در این استان تولید میشود.
مدیر شیلات و آبزیان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: تولید ماهی در قفس در سد کارون چهار نیز مورد توجه قرار گرفته است که نقش مهمی در افزایش تولید ماهی در سطح استان داشته است.
حمایت دولت از مزارع پرورش ماهی برای ادامه دار بودن بخش تولید در سال رونق تولید باید افزایش یابد و تمهیدات لازم برای جبران خسارتها اندیشیده شود.
صنعت آبزی پروری یکی از مهمترین بخشهای اشتغالزای بخش کشاورزی به شمار میرود که حفظ اشتغال پایدار این بخش نیازمند افزایش حمایتهای دولتی است.