روی ترش مردم به تسهیلات کرونایی دولت/ چرا کسی این وام را دوست ندارد؟
وام حمایت از آسیب دیدگان کرونا، ویژگی یک وام حمایتی مناسب را ندارد و همین مهم موجب عدم استقبال از این وام شده است و این سیاست حمایتی را تا کنون با شکست مواجه کرده است، تا جایی که در استان قم، تنها 10 درصد از کل مبلغ تخصیصیافته برای وام، تقاضا شده است.

ایسنا/قم وام حمایت از آسیب دیدگان کرونا، ویژگی یک وام حمایتی مناسب را ندارد و همین مهم موجب عدم استقبال از این وام شده است و این سیاست حمایتی را تا کنون با شکست مواجه کرده است، تا جایی که در استان قم، تنها 10 درصد از کل مبلغ تخصیصیافته برای وام، تقاضا شده است.
با آغاز شیوع ویروس کرونا و لزوم قرنطینهی خانگی و کاهش تردد و تجمعات عمومی در شهر، یکی از مسائلی که به جهت اهمیت زیاد و تاثیر عینی، در همان ابتدای امر مورد توجه کارشناسان، مردم و مسئولین قرار گرفت، تبعات شیوع کرونا بر اقتصاد کشور و وضعیت مشاغل کوچک و بزرگ بود.
بررسیها نشان میداد که اغلب مراکز اقتصادی با کاهش درآمد مواجه شدند و به جز مراکز تولید کننده لوازم بهداشتی و ارائه دهنده خدمات پزشکی، تمام بنگاههای کوچک و بزرگ از شیوع کرونا، آسیب دیدهاند اما میزان این آسیب بنابر نوع فعالیت واحدهای اقتصادی متفاوت بودند، برای مثال مراکز گردشگری و هتلها و مسافرخانهها، بیشترین میزان آسیب را متحمل شدند اما فروشگاههای اینترنتی با افزایش فروش مواجه شدند.
در خصوص این مسئله تمهیدات مختلفی اندیشیده شد تا قدری از آسیب شرایط ناشی از ویروس کرونا بر وضعیت مشاغل و اصناف بکاهد ،از جمله این تمهیدات، ارائهی وامهای مختلف به فعالین اقتصادی بود تا از تعطیلی و ورشکستگی ای واحدها جلوگیری شود، از جملهی این وارد وامی است که اخیرا برای حمایت از مشاغل آسیب دیده از کرونا ارائه شده است.
مصطفی کاویانی مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قم در خصوص این وام بیان کرد: این وام برای 14 دسته شغلی اختصاص پیدا کرده است و از طریق پیامک به واحدهای صنفی مشمول این وام اطلاعرسانی شده است.
وی ادامه داد: این وام با سود 12 درصد ارائه میشود و بعد از یک تنفس سه ماهه پس از دریافت وام، مهلت 24 ماههی بازپرداخت وام آغاز میگردد و15 بانک در کشور متولی پرداخت این وام هستند که به تقاضا کنندگان وام معرفی خواهند شد .
کاویانی عنوان کرد: مبلغ وام متناسب با تعداد کارگران هر واحد صنفی، بین 12 و 15 میلیون تومان متغیر است، کل مبلغ اختصاص یافته برای این وام 642 میلیارد تومان است که تاکنون صرفا 64 میلیارد تومان از این بودجه از سوی واجدین شرایط، تقاضا شده است و مبلغ 5 میلیارد تومان از این میزان برای متقاضیان پرداخت شده است، به طور کلی تا کنون 20 درصد از بودجه کشوری و 10 درصد از بودجه استان قم به عنوان وام مورد تقاضا قرار گفته است.
در نگاه اول، به نظر میرسد که پرداخت چنین وامهایی به عنوان یک عامل کمککننده برای ادامهی فعالیت واحدهای اقتصادی آسیب دیده، مفید باشد، اما نکتهی جالب توجه و چالش برانگیز مسئله، این است که با وجود فراهم شدن امکان اخذ این وام از سوی مراجع دولتی، استقبال چندانی از سوی مردم برای دریافت این وام مشاهده نمیشود!
آمارها به وضوح نشاندهندهی عدم تمایل مردم و واحدهای صنفی به دریافت وام مذکور است و تنها 10 درصد از مبلغ وام در استان قم توسط واجدین شرایط، تقاضا و پرداخت شده است، اما باید دید با توجه به اینکه آسیبهای وارده از شیوع کرونا به واحدهای اقتصادی و مشاغل کوچک و بزرگ استان، قابل انکار نیست، علت این عدم استقبال چه بوده است؟
مشکل از اطلاعرسانی ضعیف است یا واجدین شرایط با وجود اطلاع از وجود چنین وامی، برای دریافت آن اقدام نمیکنند؟
و...
.
مصطفی کاویانی مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان قم در خصوص علل عدم دریافت استقبال از دریافت ای وام میگوید: چون اغلب مشاغل موجود در استان قم خدماتی هستند، میزان پرداخت این وام محدود بوده است و تقاضای قابل توجهی صورت نگرفته است.
مرتضی حیدری، فرماندار قم نیز در گفتوگوی اخیر خود با ایسنا درخصوص علل عدم رغبت مردم به دریافت وام گفت: وقتی تکلیف این بیماری هنوز مشخص نیست و تاریخ خاصی نیز برای اتمام قطعی این شرایط وجود ندارد پس تکلیف بسیاری از مشاغل هم مشخص نیست و مشخص نیست که چه زمانی می توانند به شرایط سابق برگردند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه اکثر واحدها و مشاغل فعال در قم در بخش خدمات هستند، قطعا این مشاغل ضررهای فراوانی از این شرایط متحمل شده اند و منتظر هستند که ببینند تکلیف آنها با این ویروس چه خواهد شد.
در این خصوص به نتیجهی چند نمونه از مصاحبههای میدانی خبرنگار ایسنا با مدیران اصناف و مشاغل واجد شرایط دریافت این وام، توجه کنید:
آقای اسکندری مدیر یکی از مهمانپذیرهای قم عنوان کرد: مهمانپذیر من مستقیما با خسارات ناشی از کرونا آسیب دیده است و مدتی است که هیچگونه فعالیتی نداریم، با وجود اینکه مدتها از درخواست من برای این وام میگذرد، اما هنوز پرداخت قطعی صورت نگرفته است و هم چنان منتظر هستم.
خانم فرخ نژاد مدیر یکی از موسسات آموزش رانندگی قم بیان کرد: درآمد مجموعهی آموزشی ما کاهش پیدا کرده است و میزان ثبت نامهای جدید به شدت پایین آمده است، از وجود چنین وامی بیاطلاع بودهام اما در صورت اطلاع نیز، قطعیتی برای دریافت آن ندارم، چون نمیتوانم تضمین کنم که توانایی بازپرداخت آن، برای مجموعه ممکن خواهد بود یا خیر.
خانم امیری مدیر یکی از اغذیهفروشیهای قم بیان کرد: وامی با چنین شرایطی را نمیتوانم دریافت کنم ،درصد سود وام بالا است و من نمیدانم که آیا با این شرایط میتوانم درآمد خود را افزایش دهم یا خیر/ف پس ترجیح میدهم که با حداقل درآمدی که اکنون دارم ادامه دهم.
وضعیت نامعلوم آینده، یکی از علل بیرغبتی به دریافت وام
طی مصاحبههای میدانی انجام شده، عمده دلایلی که از سوی واجدین شرایط دریافت این وام حمایتی برای عدم دریافت بیان شده است، عدم اطمینان درمورد توان بازپرداخت وام، درصد بالای سود وام، عدم اطلاع از وجود این وام و مشخص نبودن وضعیت بازار کار در آینده بوده است.
به نظر میرسد هرچند اطلاع رسانی پیامکی به صاحبان مشاغل واجد شرایط صورت گرفته است اما همچنان برخی از وجود این وام بیخبر هستند که نشان میدهد نیاز به اطلاعرسانی از طریق سایر رسانههای موجود، وجود دارد تا باید توسط مسئولین امر، پیگیری و اجرایی شود.
وامی به اصطلاح حمایتی!
نکتهی دیگر اینکه وضعیت نامعلوم پایان محدودیتهای ناشی از ویروس کرونا و که وضعیت اقتصاد و بازار کار را نیز نامعلوم نموه است، موجب شده تا افراد به دلیل عدم اطمینان از آینده و عدم اطمینان از توان بازپرداخت وام برای دریافت آن اقدام نکنند، سررسید نزدیک دریافت وام و سود 12 درصدی این وام به اصطلاح حمایتی نیز به این تردید و بدگمانی دامن زده است، انتظار میرود تا این وام که با هدف حمایت از مشاغل آسیبدیده از کرونا ارائه شده است، در عمل نیز جنبهی حمایتی داشته باشد و با شرایط آسانتری همچون سود کمتر و یا مدت تنفس بیشتر ارائه شود تا با وضعیت نامناسب واجدین آن نیز، همخوانی داشته باشد.
متاسفانه وام مذکور ویژگی یک وام حمایتی مناسب را ندارد و همین مهم موجب عدم استقبال از این وام شده است و این سیاست حمایتی را تا کنون با شکست مواجه کرده است، تسهیل شرایط دریافت وام و اطلاعرسانی دقیقتر، از جمله راههایی هستند که میتوانند موجب تمایل مردم به دریافت وام و در نتیجه جلوگیری از آسیبهای جدیتر به به بنگاههای اقتصادی باشند.
ادامه دارد