سیاست خارجی در هفتهای که گذشت
سیاست خارجی در هفتهای که گذشت شاهد تحولاتی بود از تلاشهای آمریکاییها برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و سفرهای «برایان هوک» به منطقه و اروپا در همین راستا و سفر دستیار ارشد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به دوحه.

سیاست خارجی در هفتهای که گذشت شاهد تحولاتی بود از تلاشهای آمریکاییها برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و سفرهای «برایان هوک» به منطقه و اروپا در همین راستا و سفر دستیار ارشد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به دوحه.
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سیاست خارجی در هفتهای که گذشت شاهد تحولاتی بود از ادامه تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و سفرهای برایان هوک به چند کشور منطقه و اروپا تا سفر دستیار ارشد وزیر امور خارجه ایران به قطر و از سوی دیگر حضور هیأت ایرانی در کییف به منظور گفتوگو درباره سقوط هواپیمای اوکراینی.
*ادامه تلاشهای آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران
در ادامه اظهارنظرهای مقامات آمریکا در خصوص تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه پنجم مرداد ماه در سخنانی گفت که تضمین میکند تحریم تسلیحاتی ایران در اکتبر تمدید شود که این موضوع واکنش عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران را به همراه داشت و او روز دوشنبه ششم مرداد ماه در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس در این باره گفت که رسیدن آمریکا به این هدف را بعید میدانیم.(اینجا بخوانید)
در هفتهای که گذشت باز هم آمریکاییها دست از تلاش برای ترغیب کشورها به منظور تمدید تحریم تسلیحاتی ایران برنداشتند و در همین راستا «برایان هوک» نماینده ویژه آمریکا در امور ایران به تونس، قطر و کویت سفر کرد.
هوک در گفتوگویی با یک روزنامه سعودی ضمن تکرار اتهامزنیها به تهران اعلام کرد، به تلاش خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران ادامه میدهد و از سوی دیگر در گفتوگو با شبکه الجزیره بر ادامه تلاش کشورش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و مقابله با آنچه کار نیابتی ایران علیه منافع آمریکا در منطقه خواند، تاکید کرد.
فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران دوشنبه ششم مرداد ماه نیز در کنفرانسی مطبوعاتی در کویت به اتهام پراکنی علیه جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
پس از این سفرها، وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که هوک برای گفتوگو درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به استونی و انگلیس سفر میکند که این سفرها انجام شد و هوک روز چهارشنبه هشتم مرداد ماه در لندن طی اظهاراتی با متهم کردن ایران به حمایت از «جنگ بیپایان» در یمن خواستار اعمال تحریمهای جهانی علیه ایران شد.(جزییات بیشتر)
* آمریکاییها به دنبال ایجاد اغتشاش جدید در منطقه
در همین خصوص، «محسن بهاروند» معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه روز سهشنبه هفتم مرداد ماه در گفتوگو با فارس، درباره تلاش آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران و سفر هوک به منطقه خطاب به کشورهای منطقه و جهان گفت که فریب آمریکا را نخورند و افزود: آمریکاییها خوب میدانند که هیچگاه برای کشورهای منطقه تهدید امنیتی نبوده و نیست.
معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هدف اصلی آمریکاییها را از بین بردن برجام و ایجاد یک اغتشاش جدید در منطقه برشمرد و افزود: نتیجه این رفتار غیرعقلانی آمریکا بازنده شدن همه کشورهای منطقه و فراتر از آن است.(اینجا بخوانید)
از دیگر تحولات هفته گذشته، سفر «علی اصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به قطر بود.
او روز سهشنبه هفتم مرداد ماه در سفر به دوحه با وزیر مشاور در امور خارجی قطر دیدار کرد و تحرکات آمریکاییها در منطقه را در راستای ایران هراسی و بی ثباتی در منطقه خواند.
«کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد نیز در اظهاراتی عنوان کرد از اینکه تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران ظرف چند ماه آینده منقضی میشود عمیقاً نگران است.
در ادامه همصدایی رژیم صهیونیستی با آمریکا، وزارت خارجه این رژیم نیز ضمن اتهامپراکنیهای همیشگی اعلام کرد تمدید نشدن تحریمها مساوی است با دستیابی ایران به سلاحهای پیشرفته.
در هفتهای که گذشت، سخنگوی منطقهای وزارت خارجه آمریکا با تکرار ادعاهای واشنگتن علیه ایران، تهران را به بیثبات کردن منطقه متهم کرد.
«جرالدین گریفیت» با اشاره به سفرهای اخیر «برایان هوک» فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران به کشورهای منطقه، گفت که آمریکا در تلاش است تحریم تسلیحاتی علیه ایران را تمدید کند.
وی همچنین خاطرنشان کرد که برایان هوک برای بحث و بررسی در خصوص این مسئله به کشورهای منطقه سفر کرده است.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا نیز روز چهارشنبه هشتم مرداد ماه ادعاهای اثبات نشده علیه ایران را تکرار کرد.
وزارت خزانهداری آمریکا نیز از موافقت یک شرکت آمریکایی با پرداخت بیش از ۸۲۴ هزار دلار جریمه به دلیل نقض تحریمهای ایران خبر داد.
از سوی دیگر، وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد دامنه تحریمها علیه فلزات ایران را گسترش داده و انتقال ۲۲ فلز دیگر به ایران یا از این کشور را ممنوع کرد.
(جزییات بیشتر)
پامپئو وزیر امور خارجه آمریکا هم در نشستی در مجلس سنا مدعی شد تحریمهای این کشور ۹۰ درصد از درآمدهای نفتی ایران را کاهش داده است.
«وندی شرمن» مقام سابق وزارت خارجه آمریکا سیاست دولت فعلی این کشور علیه ایران را شکستی «دردناک و پرهزینه» توصیف کرده است.
*عراق
در پی سفر دو روزه نخستوزیر عراق به تهران، یک عضو پارلمان عراق روز شنبه چهارم مرداد ماه سفر مصطفی الکاظمی نخست وزیر کشورش به ایران را نشانه عمق روابط بین دو کشور خواند و گفت که دو کشور برای توسعه روابط در همه زمینهها مصمم هستند.
از سوی دیگر «حیدر العبادی» نخست وزیر پیشین عراق هم سفر الکاظمی به تهران را فرصت خوبی برای توسعه روابط با ایران در راستای منافع مشترک دو کشور و ایجاد صلح و امنیت در منطقه توصیف کرد.
«فالح الفیاض» رئیس سازمان الحشد الشعبی سفر نخستوزیر عراق به ایران را نشانه روابط عمیق و منافع مشترک دو کشور توصیف کرد و گفت روابط تهران و بغداد در بهترین شرایط به سر میبرد.
مشاور امنیت ملی عراق هم در هفتهای که گذشت در دیدار با «ایرج مسجدی» سفیر ایران در بغداد بر ادامه همکاری و هماهنگی بین دو کشور در راستای خدمت به منافع مشترک تاکید کرد.
از دیگر سو، «مهدی شوشتری» سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در دیدار با استاندار سلیمانیه آمادگی جمهوری اسلامی برای انتقال تجربیات و کمک به اقلیم کردستان عراق و استان سلیمانیه برای مقابله با کرونا را اعلام کرد.
*بدهی کره جنوبی به ایران
چهارشنبه هشتم مرداد ماه خبرگزاری کره جنوبی به نقل از وزارت خارجه این کشور از برگزاری نشستی مجازی بین این کشور با ایران در خصوص مبادلات بشردوستانه خبر داد و در همین خصوص سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه درباره این خبر عنوان کرد به اندازه کافی از این کشور وعده شنیدهایم و کسی در ایران منتظر محموله نیم میلیون یا ۲ میلیون دلاری نیست.
علاوه بر این، روابط عمومی وزارت امور خارجه نیز در اطلاعیهای با بیان اینکه در دو سال گذشته تامین دسترسی به منابع مالی بانک مرکزی ایران در کره جنوبی در دستورکار بوده، اعلام کرد: طرح دعوی علیه بانکهای متخلف کرهای در محاکم صالحه، توسط نهادهای ذیربط در دست پیگیری است.
از سوی دیگر، خبرگزاری رویترز نیز در این زمینه گزارش داد که شبکه پیچیده تحریمهای آمریکا موجب ایجاد اخلال در مبادله اقلام بشردوستانه با ایران شده است.
علاوه بر این یک مقام کره جنوبی عنوان کرد که آمریکا اجازه انتقال پول ایران به کانال سوئیس را نمیدهد.(اینجا بخوانید)
*تعرض جنگندههای آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایران
در پی مزاحمت جنگندههای آمریکایی برای هواپیمای مسافربری ایران «محمدجلال فیروزنیا» سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت بر پیگیری ایجاد این مزاحمت و فرود اضطراری این هواپیما در فرودگاه بیروت تأکید کرد.
یک حقوقدان عراقی هم در این زمینه عنوان کرد که طبق قانون و توافقنامههای بینالمللی موجود، تهران و دمشق میتوانند از آمریکا به دلیل تعرض به هواپیمای مسافربری ماهان در آسمان سوریه شکایت کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم روز دوشنبه ششم مرداد ماه در نشست خبری با خبرنگاران درباره تعرض جنگندههای آمریکا به هواپیمای مسافری ایران خاطرنشان کرد: اقدامات لازم را برای پشیمان کردن آمریکاییها انجام خواهیم داد.(جزییات بیشتر)
*افغانستان و استقبال ایران از آتش بس سه روزه طالبان
در هفتهای که گذشت، سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل با رد ادعای زلمای خلیلزاد تاکید کرد ایران از استقرار صلح و ثبات در افغانستان و ضرورت پایهگذاری صلح بر مبنای نتایج گفتوگوهای بینالافغانی به مالکیت و رهبری افغانها، حمایت میکند.
«محمدابراهیم طاهریانفرد» نماینده ویژه وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در امور افغانستان نیز با تأکید مجدد بر حمایت تهران از صلح و ثبات در افغانستان، خطاب به آمریکاییها گفت که قبل از اظهارنظر درباره دیدگاههای مسئولان ایرانی در خصوص مسائل منطقه، مواضع ایران را با دقت مطالعه کنند.
از سوی دیگر سید عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره اظهارات زلمای خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان مبنی بر اینکه آماده گفتوگوی واشنگتن - تهران درباره وضعیت صلح در افغانستان است هم عنوان کرد: هیچگونه صداقتی در گفتار و کردار آمریکاییها درباره منطقه ما به ویژه همکاری درباره افغانستان وجود ندارد.
جمهوری اسلامی ایران، آمریکاییها را در اظهاراتشان صادق نمیداند و آنها و حضورشان را باعث بروز ناامنی و بی ثباتی در منطقه و به خصوص افغانستان میداند.
در پی اعلام آتش بس سه روزه از سوی طالبان به مناسبت عید قربان، عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه هشتم مرداد ماه از اعلام این آتش بس استقبال کرد و آن را گامی مثبت در مسیر دستیابی به صلح و ثبات در آن کشور خواند.
*رژیم صهیونیستی در جایگاهی نیست که به ایران بگوید کجا حضور داشته باش و نباش
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جلسه هفتگی کابینه ضمن ادعای اینکه ارتش این رژیم آمادگی مقابله با تهدیدات را دارد، گفت به ایران اجازه حضور نظامی در مرزهای فلسطین اشغالی را نخواهد داد که در این خصوص عباس موسوی در پاسخ به سوال فارس گفت: آنها (صهیونیستها) باید خودشان را قدری جمع و جور کنند و ضمن اینکه اساس و موجودیت آنها برای ما و اکثر کشورهای منطقه و حتی در سطح جهان، حضور و موجودیتی نامشروع و غیرقانونی است.
آنها در جایگاهی نیستند که به ایران بگویند کجا حضور داشته باشد و نداشته باشد.
اینها حرفهای زیادی است که نتانیاهو هر از چندی میزند و اصلا قابل اعتبار نیست.
«احمد معصومیفر» سفیر جمهوری اسلامی ایران در استکهلم نیز در هفتهای که گذشت، در پاسخ به نفرت پراکنی و کینهتوزی سفیر رژیم صهیونیستی عنوان کرد: رژیمی که تاکنون دهها قطعنامه سازمان ملل متحد را نادیده گرفته، میخواهد اروپا و سوئد را متقاعد کند که به دیپلماسی با ایران پایان دهند.(اینجا بخوانید)
«محمدجلال فیروزنیا» سفیر ایران در لبنان نیز در دیدار با نائب رئیس مجلس اعلای شیعیان لبنان سالروز پیروزی حزب الله در جنگ ۲۰۰۶ را تبریک گفت و افزود: اگر رژیم صهیونیستی مرتکب حماقت علیه لبنان شود ضربه سختی دریافت خواهد کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در بیروت همچنین در هفتهای که گذشت با «حسان دیاب» نخستوزیر لبنان دیدار و گفتوگو کرد.
از دیگر سو، یک وبگاه «خبری-تحلیلی» از تلاش «خوان گوایدو» رئیسجمهور خودخوانده ونزوئلا برای ائتلاف و همپیمانی با رژیم صهیونیستی علیه دولت کاراکاس و تهران خبر داد.
«دنی یاتوم» رئیس سابق موساد هشدار داد توافق تجاری بین تهران و پکن، موجب تقویت اقتصاد ایران خواهد شد و تهدیدی برای ثبات و امنیت رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
*حق مسلم مردم ایران را تسلیم قلدریهای آمریکا نمیکنیم
«سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه در مقالهای با بیان اینکه به برنامه هستهای صلح آمیز خود، طبق ضوابط و قواعد تعیین شده و توافق شده با آژانس ادامه میدهیم، تصریح کرد: حق مسلم مردم ایران را تسلیم قلدریهای آمریکا نخواهیم کرد.
«مجید تختروانچی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل نیز چهارشنبه هشتم مرداد ماه در توئیتی با بیان اینکه آمریکا به لحاظ حقوقی موظف به اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ است، عنوان کرد: اما آمریکا از مسئولیت خود در این زمینه طفره میرود.
در هفتهای که گذشت، دولت سوئیس اعلام کرد یک شرکت داروسازی این کشور اولین معامله تحت کانال تجاری بشردوستانه جدید با ایران را تکمیل کرده است.دولت سوئیس همچنین روز پنجشنبه جزئیات اولین مبادله از طریق کانال بشردوستانه با ایران را تشریح کرد.سوئیس اعلام کرد که از طریق کانال بشردوستانه داروی ضدسرطان تحویل ایران شد.
در هفتهای که گذشت «دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس اعلام کرد با «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه درباره مسائل مختلف مهم برای دو طرف از جمله ایران رایزنی کرده است.
رئیس کمیته روابط خارجی پارلمان انگلیس هم در نامهای به یک مقام این کشور خواستار اعمال تحریم علیه مقامهای ایران شد که واکنش «حمید بعیدینژاد»، سفیر ایران در انگلستان را به همراه داشت.بعیدینژاد در توئیتر با انتشار عکسی که تاگندهات را در لباس نظامی نشان میدهد، نوشت: «میزان تنفری که تاگندهات در قبال ایران نشان داده فراتر از حد تصور است.
او هیچ فرصتی را برای حمله به ایران از دست نمیدهد و سوءبرداشتهای عمیقی درباره سیاستهای منطقهای ایران دارد که احتمالاً نتیجه عضویتش در ارتش در [ زمان جنگهای] عراق و افغانستان بوده است.»(اینجا بخوانید)
* هواپیمای اوکراینی
از دیگر تحولات هفته گذشته سفر هیأت ایرانی به اوکراین بود.
بدین منظور هیأت ایرانی به سرپرستی «محسن بهاروند» معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به منظور گفتوگو درباره هواپیمای اوکراینی بامداد پنجشنبه نهم مرداد ماه وارد کییف شد.
در رایزنیهای هیأت ایرانی با مقامات اوکراینی ضمن بررسی ابعاد مختلف فنی و حقوقی حادثه سقوط هواپیما و تعیین گروههای کارشناسی، توافق شد دور دوم مذاکرات اکتبر در تهران برگزار شود.(اینجا بخوانید)
«دمیترو کولِبا» وزیر خارجه اوکراین نیز در اظهاراتی با «سازنده» خواندن مذاکرات با هیأت ایرانی درباره هواپیمای سانحه دیده، از ارائه هرگونه جزئیات درباره پرداخت غرامت خودداری کرد.
*دیگر تحولات عرصه سیاست خارجی
روزنامه گاردین در گزارش روز یکشنبه پنجم مرداد ماه ضمن رد مواضع وزیر خارجه آمریکا، نوشت: «پامپئو بود که ترامپ را به صدور فرمان قتل ژنرال قاسم سلیمانی متقاعد کرد».
وزیر امور خارجه تاجیکستان نیز در هفتهای که گذشت با اشاره به وضعیت کنونی و چشمانداز روابط دوشنبه-تهران گفت: همکاریهای ما با جمهوری اسلامی ایران به خوبی پیش میرود.
«ناصر کنعانی» رئیس دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در قاهره با بیان اینکه همانهایی که به دنبال انزوای منطقهای و بینالمللی ایران بودهاند، اینک دریافتهاند که این کشور بازیگری مقتدر، مستقل و مقاوم است، گفت: جمهوری اسلامی به دنبال منطقهای قوی و دست دوستی آن به سوی همسایگان همواره دراز است.
در هفتهای که گذشت «کاظم جلالی» سفیر جمهوری اسلامی ایران و نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه درباره تحولات افغانستان و ضرورت تعامل و همکاری دو کشور در این زمینه به گفتوگو پرداختند.
کاظم جلالی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مسکو همچنین در اظهاراتی خطاب به بازرگانان و دانشجویان ایرانی که قصد عزیمت به روسیه را دارند، با بیان اینکه تصمیمگیری درباره باز شدن مسیر ورود در اختیار نخستوزیری روسیه است، گفت: همه تلاش خود را انجام میدهیم که این مسیر باز شود.
عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن نیز در هفتهای که گذشت، تأکید کرد این جنبش با ایران در یک محور واحد و جنگ نامحدود علیه آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه قرار دارد.
مقامات یمنی نیز با انتشار پیامهایی از ارسال کمکهای پزشکی ایران به یمن قدردانی کرده و کارشکنیهای ائتلاف سعودی در مسیر رسیدن این کمکها به یمن در سایه سکوت سازمان ملل را محکوم کردند.
رئیس ایالت پارانا برزیل در دیدار «حسین قریبی» سفیر جمهوری اسلامی ایران بر گسترش همکاری با ایران در زمینههای مختلف تأکید کرد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در برازیلیا همچنین در دیدار با رئیس مجلس نمایندگان برزیل بر ضرورت همکاری مضاعف دو کشور برای جبران آسیب های اقتصادی در دوران پساکرونا تاکید کرد.
«سید جواد قوامشهیدی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در دیدار با وزیر اقتصاد و توسعه پایدار گرجستان با اشاره به متوقف شدن ورود کالاهای ایرانی به گرجستان، از کاهش حجم مبادلات تجاری بین دو کشور ابراز نگرانی کرد.
در هفتهای که گذشت، سفرای نروژ، اسلواکی و اکوادور در پایان ماموریت خود امروز با وزیر امور خارجه دیدار و سفرای جدید پرتغال و اسپانیا نیز رونوشت استوارنامههای خود را تسلیم محمدجواد ظریف کردند.
عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین روز شنبه چهارم مرداد ماه در توئیتی عنوان کرد: مصمم به حفظ و تداوم روابط متوازن و دوستانه با تمام قدرتهای اوراسیا، شرق و جنوب آسیا هستیم.
انتهای پیام/