خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 20 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

۱۴۳ نفر از کادر درمانی در چهارمحال و بختیاری به کرونا مبتلا شدند

مهر | استان‌ها | چهارشنبه، 01 مرداد 1399 - 15:21
شهرکرد- رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: بیش از ۱۴۳ نفر از کادر درمانی در چهارمحال و بختیاری در پنج ماه گذشته تاکنون به کرونا مبتلا شدند.
درماني،علوم،پزشكي،بيماري،دانشگاه،كرونا،شهركرد،كادر،بهداشتي،ب ...

به گزارش خبرنگار مهر، مجید شیرانی ظهر چهارشنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: اولین کلینیک تنفسی کشور در مرکز آموزشی درمانی هاجر (س) شهرکرد راه اندازی و با راه اندازی ۳۸ کلینیک ۱۶ ساعته، غربالگری فعال بیماران کرونایی به سرعت آغاز و در حال حاضر پیشرفته‌ترین روش‌های درمانی در مراکز درمانی استان انجام و داروهای مؤثر بیماری در اختیار بیماران قرار می‌گیرد.
وی افزود: بیماری کرونا تاکنون داروی اختصاصی نداشته و داروهای موجود کمک کننده هستند و اثر درمانی آنها ثابت نشده است لذا رعایت پروتکل‌های بهداشتی ساده و مؤثرترین راه مقابله با کرونا محسوب می‌شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیان کرد: بیش از ۱۴۳ نفر از کادر بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی استان طی پنج ماه گذشته تاکنون به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شدند.
وی با اشاره به لزوم مراقبت شدید از بیماران بد حال کرونایی و ارائه خدمت مطلوب به مبتلایان به این بیماری، قطعاً خستگی کادر درمانی در نحوه ارائه خدمات و افزایش خطر مرگ و میر مبتلایان به کرونا اثرگذار خواهد بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد تاکید کرد: تاکنون نظرات مختلفی راجع به رفتار ویروس کرونا مطرح و دانشگاه علوم پزشکی در بسیاری از شاخص‌های کنترل این بیماری نسبت به سایر استان‌ها پیشگام بوده و نظرات و پیشنهادات و اقدامات صورت گرفته به عنوان الگو در وزارت و به کار گرفته شده است.
وی تاکید کرد: وضعیت موجود بسیار شکننده و غیر قابل پیش بینی است و درصورت بی توجهی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی با بحران جدی مواجه خواهیم بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد تاکید کرد: با توجه به هزینه‌های میلیاردی تجهیز تخت‌های ICU و محدودیت تجهیزات و ظرفیت بیمارستان، کنترل شرایط ضروری است.
وی بیان کرد: سیستم درمان و پرستاران پس از پنج ماه تلاش بی وقفه و شبانه روزی خسته شده است و جابه جایی کادر پرستاری با توجه به تخصصی شدن خدمات و زمان بر بودن کسب مهارت پرستاران در صورت جابه جایی در بین بخش‌ها نیازمند ارائه راهکارهایی برای افزایش انگیزه پرسنل و کنترل شرایط است.