خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 03 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

مشکل نهاده‌های دامی همچنان پابرجاست

ایسنا | استان‌ها | یکشنبه، 29 تیر 1399 - 13:00
در حالی که هنوز مشکل نهاده‌های مورد نیاز دامداران و مرغداران رفع نشده، مطالبه فعالان این حوزه برای تغذیه جایگزین نیز به بن‌بست خورده و بنا به گفته‌ی مسئولان، تغذیه جایگزین نیز به علت تقاضای بالا با کمبود مواجه است.
گندم،دام،استان،طيور،سويا،دامي،كنجاله،دامداران،تغذيه،توزيع،يز ...

ایسنا/یزد در حالی که هنوز مشکل نهاده‌های مورد نیاز دامداران و مرغداران رفع نشده، مطالبه فعالان این حوزه برای تغذیه جایگزین نیز به بن‌بست خورده و بنا به گفته‌ی مسئولان، تغذیه جایگزین نیز به علت تقاضای بالا با کمبود مواجه است.
چند ماهی است کمبود نهاده‌ها منجر به بروز مشکلات زیادی برای پرورش دهندگان دام و طیور در سراسر کشور شده که تبعات آن را مردم به دنبال گرانی بیش از حد قیمت‌ اقلام تولیدی در این حوزه مانند گوشت مرغ می‌پردازند.
استان یزد به عنوان یکی از تولیدکنندگان عمده گوشت مرغ در کشور نیز از قاعده این گرانی‌ها مستثنی نیست و مرغداران و دامداران این استان نیز همچنان از این مشکلات رنج می‌برند و با این حال، مشکل تامین نهاده‌های دامی که قریب هشت ماه از آن می‌گذرد، هنوز پابرجاست و روز به روز وضعیت این بخش از سرمایه‌های اقتصادی در کشورمان را بدتر و وخیم‌تر می‌کند به طوری که تعداد قابل توجهی از واحدهای تولیدی این صنعت در معرض تعطیلی هستند و قطعاً با رکود این بخش خسارات‌ جبران ناپذیری به اشتغال و تولید کشور وارد خواهد شد.
«حسین محمدزاده» مدیر امور طیور جهادکشاورزی استان یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، مشکل کمبود نهاده‌های دامی را موضوعی کشوری می‌داند و با بیان این که این مشکل به زودی رفع خواهد شد، می‌گوید: حدود ۴۸ هزار تن نهاده دامی در استان یزد از شروع سال جدید تاکنون توزیع شده که این میزان شامل حدود ۱۸ هزار و ۷۷۵ تن ذرت، ۱۷ هزار و ۲۱۰ تن کنجاله سویا و ۱۲ هزار و ۲۰۰ تن جو است.
وی با بیان این که بخشی از نهاده‌های تخصیصی از ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین و با عدالت بین پرورش‌دهندگان دام و طیور استان توزیع شده است، تصریح می‌کند: البته این میزان نهاده تخصیص یافته به استان تنها بخشی از نیازهای استانی را تامین کرده به نحوی که حدود ۳۰ تا ۳۲ درصد ذرت، ۵۲ درصد سویا و ۲۶ درصد جو استان از طریق سهمیه وزارت جهاد کشاورزی تامین شده است.
محمدزاده در مورد نحوه توزیع نهاده‌های دولتی می‌گوید: سهمیه تخصیص یافته، میان واحدهای دارای پروانه بهره‌برداری در بخش طیور و براساس ثبت‌نام در سامانه «سماصط» و اعلام تعداد جوجه‌ریزی واحدها، با نهایت عدالت توزیع شده است.
وی اضافه می‌کند: در بخش دام نیز سهمیه اختصاصی بین دامداران دارای پروانه بهره‌برداری از طریق اتحادیه و تعاونی‌های دامداران با مدیریت جهادکشاورزی شهرستان‌ها توزیع شد.
محمدزاده در مورد مطالبه برخی از دامداران در مورد مواد خوراکی جایگزین ذرت و سویا نیز بیان می‌کند: گندم به دلیل گران بودن، مقرون به صرفه نیست و از آنجایی که گندم غذای اصلی مردم محسوب می‌شود، منطقی نیست که در تغذیه دام و طیور مورد استفاده قرار گیرد، ضمن این که استفاده از گندم در دام و طیور به دلیل مشکلات گوارشی محدودیت مصرف دارد.
وی راجع به جایگزینی کنجاله سویا هم می‌گوید: دیگر کنجاله‌ها مانند کنجاله کنجد، آفتابگردان، پنبه دانه و کلزا، محددویت مصرف برای دام و طیور دارند به طوری که حداکثر می‌تواند حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد تغذیه دام و طیور را شامل شود.
این مسئول با بیان این که همچنان کنجاله سویا بهترین منبع پروتئین برای تغذیه دام و طیور است، اضافه می‌کند: البته با توجه به محدودیت دسترسی به کنجاله سویا، تقاضا برای سایر کنجاله‌ها در کل کشور افزایش یافته و کمبود آن‌ها نیز وجود دارد.
در عین حال، «حمید پایدار» مدیر عامل شرکت غله استان یزد در رابطه با نهاده‌های جایگزین مانند گندم، به خبرنگار ایسنا می‌گوید: گندم دامی و گندم خوراکی، دو گندم متفاوت هستند که به علت مرغوبیت گندم‌های تولیدی در استان، گندمی برای دام کشت نمی‌شود لذا مقدار ذخیره و تولیدی گندم استان، نه تنها برای دام مناسب نیست و البته اجازه هم نمی‌دهیم گندم قوت استان و مردم به مصرف دام برسد.
این مسئول به صرفه نبودن گندم دام به منظور واردات را نیز یادآور می‎شود و می‌گوید: بهتر است به جای وارد کردن گندم دامی، نهاده‌ها را وارد کرد چرا که واردات گندم دامی در مقابل سایر نهاده‌ها به صرفه نیست.
انتهای پیام