خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

شنبه، 24 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

شاهکار معماری ایران در یزد نونوار می‌شود

ایسنا | فرهنگی و هنری، استان‌ها | دوشنبه، 16 تیر 1399 - 10:07
کارشناس ارشد مرمت آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد از مرمت گنبد مسجدجامع یزد که از شاهکارهای معماری ایران است، خبر داد.
گنبد،يزد،مسجد،ميراث،معماري،فرهنگي،مرمت،جامع،تاريخي،اداره،آثا ...

ایسنا/یزد کارشناس ارشد مرمت آثار تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد از مرمت گنبد مسجدجامع یزد که از شاهکارهای معماری ایران است، خبر داد.
«مجید علومی» از مرمت و بهسازی کاشیکاری گنبد مسجد جامع یزد خبر داد و اظهار کرد: به دلیل قرارگیری این گنبد در ضلع شمالی بنا، این گنبد بیشتر در معرض عوامل فرسایشی همچون باد، باران و آفتاب قرار دارد و همین مساله باعث تخریب ملات و اندود آن‌ها شده است.
وی با اشاره به این که عملیات مرمتی این بنا توسط استادکاری مجرب و یکی از نیروهای امانی اداره کل میراث فرهنگی انجام می‌شود، گفت: پس از مستندنگاری کاشی‌هایی که در محل تخریب شده قرار گرفته‌اند، آن‌ها را از بستر کار جدا کرده و دوباره روی طرح اصلی چیده، سپس به صورت ریختن تخمیر با دوغاب گچ مسلح به صورت سنتی، روی سطح ساقه گنبد بازگردانده می‌شود.
به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی یزد، این مرمتکار میراث فرهنگی و نائب رییس پایگاه میراث جهانی بافت تاریخی یزد در مورد ویژگی‌های گنبد مسجد جامع، تصریح کرد: این گنبد از نوع دو پوسته گسسته و دارای تزئینات کاشی کاری به صورت معقلی و کوفی بنایی بوده و بخشی از کاشی‌های ساقه آن دارای تزئینات خط کوفی بنایی، با کاشی نره مزین به واژه «الله» است.
گفتنی است، مسجد جامع کبیر یزد یکی از شاهکارهای معماری و تاریخی جهان به شمار می‌رود، که به دستور گرشاسب از نوادگان علاء‌الدوله کالنجار ساخته شده و بنای اصلی مسجد کنونی از آثار سید رکن الدین محمد قاضی است.
از امتیازات هنری و معماری این مسجد می‌توان به قدرت و استواری کاشی‌کاری‌های نفیس و زیبای لاجوردی آن اشاره کرد.
این شاهکار معماری در یزد قدمتی متعلق به قرن هشتم هجری قمری دارد و با شماره ثبتی ۲۰۶ در سال ۱۳۱۳ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
انتهای پیام