روایت تلخ فیلمساز کردستانی از نداشتن امکانات؛ تجهیزات فنی� فیلمسازی را از استانهای دیگر امانت میگیریم
گروه استانها ـ فیلمساز جوان کردستانی با بیان اینکه بهدلیل نبود امکانات، تجهیزات فنی فیلمسازی را از استانهای دیگر امانت میگیریم؛ معتقد است: با تکیه بر صنعت فیلمسازی و تقویت آن میتوان توسعه و رونق اقتصادی استان را سرعت بخشید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، «رسول احمدی» فیلمساز جوانی است که در کارنامه هنری خود 11 فیلم کوتاه داستانی و مستند را کارگردانی کرده و در بیش از 40 فیلم در قالب عوامل فیلمسازی همچون مدیر تولید و دستیار کارگردان حضور داشته است.
تولیدات مشترک و انفرادی این فیلمساز جوان کردستانی در 150 فستیوال خارجی همچون جشنواره ملی دانشآموزان، فستیوالهای ملی و بینالمللی هنر وطبیعت، صلح و بشر دوستی، فستیوال فیلمهای کوتاه لس آنجلس، لیل فرانسه، سانفرانسیسکو آمریکا و...
جوایز خوبی را به خود اختصاص داده است.
علاقه «احمدی» به فیلمسازی از اوایل نوجوانی کلید خورده و با ادامه تحصیلات آکادمیک در رشته فیلمسازی بهطور تخصصی دنبال شده است.
برای پی بردن به بخشی از مشکلات سینماگران جوان در شرایط کرونایی کنونی با وی گفتوگویی داشتهایم که مشروح آن را در ذیل خواهید خواند:
«فقدان آموزش تخصصی» گریبانگیر جامعه فیلمسازان جوان
رسول احمدی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در سنندج با اشاره به اینکه شرایط کرونایی منجر به تشدید مشکلات قبل از کرونا در عرصه فیلمسازی شد، اظهار کرد: همزمان با اینکه سیطره کرونا بر جامعه بشریت دستاوردهای تلخی را به دنبال داشت، در دنیای فیلمسازی نیز پروسه فیلمسازی متوقف شد.
وی عمدهترین مشکل فیلمسازان جوان کردستانی را «فقدان آموزش تخصصی» دانست و افزود: هر چند دانشگاههای سطح استان چند سالی است که به مقوله فیلمسازی به صورت آکادمیک ورود کرده، اما به خوبی واقف هستیم که برای تغییر در این عرصه؛ باید چند نسل تربیت شود تا بتوان تحولاتی را در فیلمسازی کردستان شاهد بود.
این کارگردان خوشآتیه کردستانی با ذکر اینکه «نبود آموزشهای بهروز» و «اطلاعات تخصصی» چالشی است که باید هر چه زودتر برطرف شود، گفت: برگزاری ورکشاپها و اکران فیلمهای موفق و مشهور جهان و ایران میتواند این خلاء را جبران کند.
وی با تأکید بر اینکه چند سال قبل اکران فیلمهای مشهور در کردستان رواج داشت، ابراز ناراحتی کرد: متأسفانه این پروسه به فراموشی سپرده شد.
سینماگرانکردستانی و ماجرای تلخ نداشتن تهیهکننده
احمدی با اذعان به اینکه نمایش فیلم و تخصیص بودجه میتواند راهکاری خوب برای توسعه صنعت فیلمسازی در کردستان باشد، توضیح داد: گاهاً فیلمسازی یک تا دو سال از عمر خود را بر روی پروژهای کار میکند؛ اما در نهایت یک ششم هزینه تولید فیلم وی توسط تهیهکننده تأمین نمیشود و این اتفاق باعث سرخوردگی فیلمسازان میشود.
به گفته وی فیلمهای استان مستقل بوده و کمتر فیلمی را میتوان یافت که تهیهکنندهای آن را حمایت کند.
این فیلمساز جوان کردستانی با ابراز تأسف از اینکه، نبود تهیهکننده مشکلات خاصی را برای فیلمسازان بهوجود میآورد، تأکید کرد: حامیان در قالب نهادهای دولتی و ادارت میتوانند به حمایت از سینماگران جوان پرداخته و در کنار آنها، افراد نیز میتوانند بهعنوان اسپانسر یاریگر این قشر باشند.
بخشی از بودجه فرهنگی ادارات به فیلمسازی تخصیص یابد
وی با ذکر اینکه در تمامی ادارات، ارگانها و سازمانها بودجهای تحت عنوان بودجه فرهنگی تعریف شده است، اظهار داشت: ظرفیت فرهنگی که در این ارگانها فراهم شده، میتواند به تولید و ساخت فیلم در استان اختصاص یابد.
احمدی ارگانهای تخصصی متولی فیلمسازی در استان را «اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی»، «حوزه هنری» و «سینما جوان» دانست و افزد: متأسفانه حمایتهای خاصی از سوی این نهادها دریافت نمیشود و تنها حمایتی که از سینماگران جوان در سالهای اخیر شده، محدود به حوزه هنری بوده که در اکران فیلمها، برگزاری جشنواره فیلم صد ثانیهای، حمایتهای مالی و فروش بلیتها همکاری خوبی را با فیلمسازان داشته است.
تجهیزات فنی فیلمسازی را از استانهای دیگر امانت میگیریم
وی عمده مشکل دیگر فیلمسازان جوان کردستانی را نبود امکانات فنی در استان دانست و توضیح داد: سینماگران برای ساخت فیلم خود مجبور هستند تجهیزات را از استانهای دیگر به صورت امانی گرفته که این اقدام خود تبعات و نگرانیهای زیادی را از جمله هزینههای جابجایی، ترس از خراب شدن و مشکلات دیگری به دنبال خواهد داشت.
این فیلمساز جوان کردستانی معتقد است: اگر بتوان چند میز تدوین را در استان راهاندازی کرد، ظرفیت خوبی برای کار و حتی گرفتن سفارش از دیگر استانها نیز فراهم میشود.
بیشترین کمکاری در قبال فیلمسازان از سوی «صدا و سیما» است
این کارگردان جوان کردستانی تصریح کرد: برای جذب اسپانسر و سرمایهداران سطح استان میتوان از ظرفیت صدا و سیما به عنوان اصلیترین متولی عرصه فیلمسازی بهره برد.
وی دلیل این ادعا را نقش کلیدی صدا و سیما در برگزاری جشنوارههای فیلم دانست و مدعی شد: با وجود اینکه صدا و سیما باید حمایتگر و حامی سینماگران جوان باشد، علیایحال شاهد هستیم که بیشترین کمکاری در قبال فیلمسازان از سوی این نهاد لحاظ میشود.
احمدی با اشاره به اینکه فیلمهای تولیدی، فیلمهایی هستند که از سوی دولت مجوز میگیرند، خاطرنشان کرد: این فیلمها از فیلترهای زیادی عبور کرده و در چارچوب موازین و استانداردهای تعیینشده پا به عرصه وجود میگذارند، توقع آن میرود که صدا و سیما جهت حمایت از سینماگران جوان، فیلمهای تولیدی آنان را نمایش داده تا از این طریق علاوهبر اینکه مردم با فیلمسازی آشنا میشوند، فیلمها نیز مخاطب خود را بیابند تا بتوان دیگر ارگانها و افراد را نیز پای کار کشاند.
کردستان گنجینه فیلمسازی است
وی با ابراز خرسندی از اینکه نیروهای جوان، موفق، صاحب ایده و خلاقی در عرصه فیلمسازی استان حضور دارند، ادامه داد: در چند سال گذشته غالب جوایز فیلمهای کوتاه جشنوارههای خارجی که ایرانیان حضور داشته به سینماگران جوان کردستانی تخصیص یافته که در بین آنها جوایز معتبر فستیوالهای کن، برلین، سن سباستین و...
نیز وجود داشته است.
این فیلمساز جوان کردستانی با تأکید بر اینکه اگر استعداد و ظرفیتی که در استان کردستان وجود دارد، به خوبی پرورده نشود، سرخوردگی بر این صنعت بال خواهد انداخت، بیان کرد: زمانی که مدیران از جوانان حمایت نکنند، آنها نیز به دلایل مالی و حمایتی این حرفه را رها کرده و به کارهای غیرمرتبط با استعداد و تخصص خود روی آورده و دیگر تمایلی به ادامه راه نخواهند داشت.
برخی از فیلمسازان برای تهیه هزینه فیلم خود کولهبری میکنند
وی با ذکر اینکه بسیاری از این فیلمسازان برای تهیه هزینههای فیلم خود مجبور هستند مدتی را به کولهبری و کارگری بپردازند، یادآور شد: افراد از این طریق پولی را پسانداز کرده و با تکیه بر آن فیلم خود را میسازند.
این فیلم ساز جوان تأکید کرد: اگر ساز و کار درستی وجود داشت، سینماگران بدون دغدغه میتوانستند فعالیتهای خود را دنبال کنند.
فیلمسازان اطلاعات خود را بهروز کنند
احمدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه بهترین اقدام در شرایط کنونی این است که فیلمسازان، فیلمسازی را تعطیل کرده و پیش از هر چیز به فکر حفظ سلامت خود، خانواده و دیگر افراد جامعه باشند، افزود: همگی برای عبور از شرایط بحران کرونا در قبال جامعه مسئول هستیم.
وی از سینماگران درخواست کرد تا در فرصت پیش آمده فیلمها را بببیند و به مرور آثار کارگردانان موفق دنیا بپردازند و در کنار آن از مطالعه، خوانش و نگارش فیلمنامه، راهاندازی گروههای مجازی جهت تبادل اطلاعات و همافزایی، پژوهش و در نهایت اتمام کارهای نیمه تمام خود غافل نشوند.
این فیلمساز جوان کردستانی با بیان اینکه چند سالی است که فیلمها چند داستان محدود را پشت سر هم تکرار و هر کس از یک زاویه متفاوت به آن میپردازد، گفت: این امر ضعف بزرگی است و برای جبران آن میطلبد فیلمسازان در حوزههای روانشناسی، جامعه شناسی، فلسفه و مردمشناسی مطالعات خود را به روز کرده تا بتوانند با شناسایی دغدغههای جامعه کنونی، نیازهای تولیدی را به درستی مرتفع سازند.
وی در پاسخ به اینکه چه چالشهای در عملکرد فیلمسازان استان وجود دارد؟
گفت: وجود سیستم معیوب در عرصه فیلمسازی استان، عملکرد سینماگران را تحت تأثیر قرار داده، چراکه فرد در ابتدای آغاز فعالیت خود، آموزش درست نمیبیند و در کنار آن این دانستههای فنی بهروز نمیشود که این عوامل دست به دست هم داده و بعد از مدتی فرد را با مشکلات عدیدهای روبرو خواهد ساخت.
تکروی در میان فیلمسازان کردستانی باید از میان برود
احمدی دیگر چالش عرصه فیلمسازی استان را «احساس کاذب خودمحور پنداری» برخی فیلمسازان دانست و توضیح داد: گاه فرد فیلمساز پس از کسب موفقیتهای پشت سر هم و دریافت جوایزی از جشنوارهها، دچار غرور و افول شده و خود را یک سر و گردن بالاتر از سایرین تصور میکند.
وی افزود: ابتداییترین آسیب ناشی از این جو، جدا کردن خود از سایرین است که برای برخی از سینماگران اتفاق میافتد، با این کار دو مشکل در عرصه فیلمسازی رخ میدهد، ابتدا اینکه اگر استعدادی در فرد وجود دارد، سایرین از آن محروم شده و دیگر اینکه خود فرد نیز منزوی میشود.
فیلمسازان کهنهکار «جوانان» را دریابند
به گفته وی «تک روی» در عرصه فیلمسازی کردستان رویهای عادی است، چراکه برای بسیاری که پا به عرصه فیلمسازی میگذارند، چرخه لازم طی نمیشود و افراد پیشنیازهای لازم را که باید در محضر یک استاد طی کرده تا در این کار پوستاندازی کنند، را کسب نمیکنند.
این فیلمساز جوان معتقد است: چنددستگی نیز در بین سینماگران مجرب و کارکشته با فیلمسازان جوان وجود دارد که خود عاملی برای دوری و گسست این دو نسل از یکدیگر شده است.
فیلم صدثانیهای مُسکن مقطعی است
وی با اشاره به اینکه کردستان در بحث تولید فیلم 100 ثانیهای، یکی از قطبهای موفق کشور است، اظهار داشت: حدود 30 درصد فیلمهای آخرین جشنواره فیلم 100 ثانیهای کشور، به تولیدات فیلمسازان کردستان اختصاص یافت.
احمدی دلیل استقبال سینماگران کردستانی از فیلم 100 ثانیه را «هزینههای پایین» آن و «عدم نیاز به تجهیزات و نیروهای زیاد» دانسته و افزود: تولید فیلم در هر مرحله، داستانی جدا را دنبال کرده و این روال هزینههای زیادی را به دنبال دارد؛ در صورتیکه فیلم صد ثانیهای مُسکنی است که در این شرایط میتواند مانع از تعطیلی کامل فیلمسازی در استان شود.
وی با اعلام اینکه سیاستها نیز فیلمسازان را مجبور به گرایش به سبک 100 ثانیهای میکند، تصریح کرد: ارگانهای سفارشدهنده برای فیلمها بر این نوع فیلم متمرکز شده و فیلمسازان نیز ناچاراً مجبورند به دنبال خلق داستانهایی بروند که بشود آن را در 100 ثانیه به تصویر کشید.
تولید سریال «سنجرخان» فتحالبابی زیبا به روی صنعت فیلمسازی کردستان است
این فیلمساز جوان کردستانی در ادامه با بیان اینکه تولید سریال سنجر خان یک حرکت نیک در عرصه فیلمسازی کردستان است، گفت: ای کاش از ظرفیت کارگردانان، سینماگران، عوامل تولید و نیروهای فنی بومی منطقه برای تولید این سریال استفاده شود؛ چراکه این سریال یک داستان کُردی است که خاص منطقه بوده و به همین خاطر میطلبد برای موفقیت در آن از ظرفیتهای موجود در استان بهره برده شود.
به گفته وی موفقیت این سریال به عوامل مختلفی باز میگردد که در ابتداییترین آن «فیلم نامه» و خوانش داستان درست از روایتی است که در منطقه اتفاق افتاده و اینکه باید دید این فیلمنامه تا چه اندازه محکم و به دور اعمال سلیقه نوشته میشود.
احمدی با اعلام اینکه نسبت به تولید سریال سنجر خان بهعنوان فتحالبابی زیبا در صنعت فیلمسازی کردستان خوشبین هستیم، ادامه داد: تا به امروز چنین سریالی در سطح استان نداشتهایم و انتظار میرود با پشتوانه کارگردان آن که فردی موفق و بنامی است، بتوان حمایتهای خوبی را برای آن به دست آورد.
وی با یادآوری اینکه صدا و سیما کمکاری زیادی را در طول سالیان فعالیتی خود داشته است، مدعی شد: صدا و سیما دلخوش به چند سریال طنز و خالی از محتوا شده که نهایت سریالهای تولیدی چند سال اخیر به شوخیهای مبتذل و از رده خارج شده محدود شده است.
«مشکلات مالی» مانع اصلی حضور فیلمسازان خانم در عرصه فیلمسازی
این فیلمساز جوان در بخش دیگری از سخنان خود به سیطره فیلمسازان مرد بر صنعت فیلمسازی استان گریزی زد و در این خصوص اعلام کرد: پروسه فیلمسازی بسیار سخت، طاقتفرسا و هزینهبردار است؛ بهعنوان مثال گاهاً شاهد هستیم یک فیلمساز برای تأمین هزینههای فیلم خود کارگری کرده و از این طریق هزینههای نبود تهیهکننده را جبران میکند، اتفاقی که برای بسیاری از خانمها امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به اینکه برخی از بانوان فیلمساز با حمایت خانوادههایشان توانسته خوش بدرخشند، افزود: در کلیت امر بهدلیل نبود تهیهکننده و حامی در استان، متأسفانه خانمها کمتر ریسک میکنند.
حمایت از فیلمسازان با رعایت حق کپی رایت
احمدی یکی از روشهای جذب بودجه برای فیلمسازی در سراسر دنیا را «حق کپی رایت» دانسته و گفت: متأسفانه این مهم در کشور ما رعایت نمیشود و سینماگران چندان توقع بازدهی مالی از فیلم خود را ندارند؛ بهعنوان مثال در فراخون جشنوارهها اعلام میشود که اجازه استفاده از فیلم برای تیزهای تلویزیونی مجاز است، در صورتی که بابت این کار هزینهای به فیلمساز پرداخت نمیشود.
وی دیگر ظرفیت مالی بازار فیلم دنیا را فستیوالها و جشنوارهها دانست و در این خصوص بیان کرد: در هر فستیوالی که برگزار میشود، فیلمهای تولیدی به مخاطبین فروخته و این درآمد به فیلمساز عودت میگردد.
این فیلمساز جوان دیگر روشی را که میتواند بخشی از هزینههای یک فیلم را برای فیلمسازان جبران کند خرید فیلم توسط NGOها و سازمانهای خصوص دانست و اذعان کرد: بسیاری از این سازمانها فیلمهای مرتبط با حیطه کاری خود را خریداری کرده و آن را در اختیار اعضای خود قرار میدهند.
وی با ابراز تأسف از اینکه هیچ کدام از این راهکارها که به جبران بخشی از هزینههای تولید فیلم کمک میکند، در کشور ما وجود ندارد، خاطرنشان کرد: امید است راهکاری اندیشیده شود تا در کنار به روز شدن دانستههای سینماگران، بتوان اسپانسرها و حمایتهای مالی را نیز از فعالان این عرضه لحاظ کرد تا شاهد بازدهی و شکلگیری چرخهای سالم و کاربردی در این حیطه باشیم.
صنعت فیلمسازی میتواند اقتصاد کردستان را محتول کند
احمدی در بخش پایانی سخنان خود بازدهی فیلمسازی در استان کردستان را متکی به نیروهای با استعداد آن دانست و ادامه داد: ارزآوری خوبی در صنعت فیلمسازی وجود دارد و اگر بتوانیم جایگاه خود را در آن بیابیم، میتوان از آن برای خلق ثروت برای استان بهره برد.
وی با اشاره به اینکه صنعت فیلمسازی یکی از حوزههای قدرتمند اقتصادی است، تصریح کرد: این صنعت میتواند رونق اقتصادی را برای استان به همراه آورد.
این فیلمساز جوان کردستانی دیگر شاکله فیلمسازی را معرفی فرهنگ، هنر، ادب، آیین، پیشینه و تاریخ کردستان به سرتاسر دنیا دانست و گفت: هماکنون نیز با تلاش فیلمسازانی که در این راه جانانه استخوان خُرد کرده و راه را برای ما هموار کردند، در میانه راه هستیم و میطلبد تلاش این عزیزان مسکوت نماند.
وی با تأکید بر اینکه تلاشهای پیشینیان این عرصه باعث شده که بخش سینمای کُردی در بسیاری از جشنوارههای الف دنیا تعریف شود، افزود: ما به این جایگاه میبالیم و باعث افتخار ماست که با پشتوانه تلاش فیلمسازانی به جهان معرفی میشویم که سختی و پشتکار سرلوحه کارهایشان بوده و به خوبی آن را به دیگران نشان دادهاند.
احمدی در پایان مسئولیت صیانت از این جایگاه را وظیفه تک تک افراد دخیل در عرصه فیلمسازی دانست و یادآور شد: امید است بتوان این امانت را به درستی و پربارتر به نسلهای بعد منتقل کرده و با علم به اینکه، قدم گذاشتن در این راه سختیهای خاص خود را دارد، در ارج نهادن به این تلاشها بیش از پیش اهتمام خود را به کار ببندیم.
انتهای پیام/483/ش