نابودی ذخایر زیستی در چرخه مرگبار زنجیرهای انسان ساز
12 اسفند ماه مصادف با 3 مارس به عنوان روز جهانی حیاتوحش نامگذاری شده است.
12 اسفند ماه مصادف با 3 مارس به عنوان روز جهانی حیاتوحش نامگذاری شده است.
به گزارش ایسنا، 20 دسامبر 2013 در مجمع عمومی سازمان ملل در بانکوک و به پیشنهاد تایلند، نامگذاری سوم مارس به عنوان روز جهانی حیات وحش به جهت حفاظت از گونههای مختلف گیاهی و جانوری در معرض خطر به تصویب رسید.
هر ساله برای حساسسازی بشر نسبت به وضعیت حیاتوحش شعاری برای این روز انتخاب میشود و برای سال 2019 "زندگی زیرآب" مورد توجه قرار گرفته است.
زندگی زیر آب دنیایی ورای دنیای روی آب دارد و کمتر نمود بیرونی پیدا میکند و همین امر باعث شده است که امسال این دنیا مورد توجه قرار گیرد چراکه هر روز اقدامات بشر میتواند این زندگی را بیشتر تحت تاثیر قرار دهد.
یک رفتارشناس حیوانات در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه نامگذاری یک روز در تقویم جهانی به نام روز حیات وحش به منطور آگاهی جهان در خصوص تنوع زیستی و حیاتوحش است تا بشر بیشتر به این زیستمندان توجه و از آنها حفاظت کند، افزود: این نامگذاری تاکیدی دوباره بر توجه به ارزشمندی این ذخایر دارد تا بتوان از آنها در راه استفاده پایدار و رفاه انسان استفاده کرد.
دکتر نادر صادقیراد بیان کرد: مسلما توجه به ارزشمندی حیات وحش را نباید تنها محدود به یک روز کرد.
طبق اصل 50 قانون اساسی حفظ این آفریدهها وظیفه همگانی است و باید استفاده پایدار از انها صورت گیرد و به نسل آینده هدیه شوند.
وی با اشاره به خاص بودن ایران با برخورداری از 11 اقلیم و وجود زیستگاههای مختلف به دلیل کوهها و بلندیها، نزدیکی به دریا و در اختیار داشتن بزرگترین دریاچه زمین که منجر به وجود گونههای خاص در این سرزمین شده است، گفت: ایران دارای بیش از هزار گونه جانوری و بیش از هشت هزار گونه گیاهی است که برای حفاظت آنها باید نگاهی دغدغهمندانه و وظیفهمندانه داشت.
صادقیراد با بیان اینکه این زیستمندان به لحاظ توسعه و افزایش جمعیت متحمل آلودگیهای بسیاری میشوند، افزود: این آلودگیها نه تنها حیاتوحش و تنوع زیستی بلکه سه عنصر آب، خاک و هوا را نیز آلوده میکند و به راحتی به حیاتوحش نیز منتقل و حتی در مواردی منجر به مرگ و انقراض گونههای جانوری میشود.
وی با اشاره به اثرات مستقیم و غیرمستقیم برخی از آلودگیها در زندگی جانوران گفت: سوراخ شدن لایه ازن گرم شدن زمین را به دنبال دارد و در مواردی خاص سرد شدن زمین را منجر میشود، اما همین تغییر دما اقلیم را تغییر میدهد و میتوان اثرات این تغییر را در حیات جانوری به وضوح دید.
گرم شدن زمین و اثرات آن بر قطب شمال و جنوب حیات و زندگی خرسهای قطبی، پنگوئنها و گونههای دیگر را دستخوش تغییرات میکند، از طرفی وقوع بارانهای اسیدی نیز به نحوی دیگر منجر به آلودگی آب و خاک و تاثیرات منفی بر زندگی جانوران میشود که ممکن است زندگی و زاد و ولد آنان را تحت تاثیر قرار دهد و در حلقههای بعدی این زنجیره انسان نیز درگیر شود و تحت تاثیر قرار گیرد.
این رفتارشناس حیوانات افزود: در کنار تغییرات اقلیمی که بخشی از آن حاصل دست بشر است، استفاده از مواد شیمیایی و سموم نیز میتواند اثرات منفی به دنبال داشته باشد، عدم حضور یک کارشناس متخصص در مزارع در زمان استفاده از سموم قطعا اثرات مخربی برای زیستمندان به دنبال خواهد داشت در حالی که حضور یک متخصص و ارائه نظرات کارشناسی در استفاده از نوع، میزان و نحوه مصرف سموم میتواند اثرات مثبتی هم به همراه داشته باشد، هرچند عموما این خلاء وجود دارد.
وی گفت: استفاده از حشرهکش ها در مزارع باعث می شود که طیف بزرگی از حشرات از بین بروند و به دنبال آن نیز پرندگان حشرهخوار منبع تغذیهای خود را از دست میدهند، جمعیت آنها کاهش مییابد و در ادامه نیز کاهش پرندگان شکاری که از پرندگان حشره خوار تغذیه میکنند رقم میخورد و این چرخه به صورت مستمر در حال تکرار است و اینگونه است که ذخایر ارزشمند زیستی را به راحتی از دست میدهیم.
صادقیراد با اشاره به آلودگی آبها، بیان کرد: دریاها نیز از آلودگیها در امان نماندهاند.
حرکت کشتیها و ورود نفت به آبها میتواند مرگ ماهیان را به دنبال داشته باشد و این امر قطعا بر جمعیت پرندگان ماهیخوار تاثیر منفی خواهد گذاشت.
وی حفظ حیاتوحش و حیات جانوری را مشروط به وظیفهمندی فردی و نگاه عمیق و دقیق به موضوع دانست و گفت: زندگی بشر روز به روز در حال پیشرفت و توسعه است و هر روز نیز صدمه و آلودگی جدیدی به جانوران و دیگر زیستمندان زمین وارد میکند که هر کدام اثرات سوئی به دنبال دارد، کافی است هر فرد تنها وظیفه فردی خود را در حفاظت از محیط زیست به انجام برساند که در این صورت قطعا بخشی از این خسارات کاهش مییابد.
این رفتارشناس حیوانات تصریح کرد: کاهش یک درجه دمای بخاری منزل و کاهش مصرف سوخت میتواند تاثیر مثبتی در کاهش آلودگی بهمراه داشته باشد و این مصداق انجام وظایف فردی است که به حیاتوحش و حیات جانوری کمک میکند.
باید به فرزندان خود ارزش تنوع زیستی را بیاموزیم، دقیقتر و عمیقتر نگاه کنیم و قدر این آفریدههای خداوند را بدانیم.
امید است با وظیفهمندی بتوانیم طبیعت را نجات دهیم.
انتهای پیام