فرهنگ مجازات جایگزین حبس باید در استان نهادینه شود
رئیسکل دادگستری استان قزوین گفت: فرهنگ مجازات جایگزین حبس باید نهادینه شود، این فرهنگسازی باید به گونهای باشد که همکار قضایی ابتدا سراغ مجازات جایگزین برود اگر متناسب با پرونده نبود حبس را مطرح کند.

ایسنا/قزوین رئیسکل دادگستری استان قزوین گفت: فرهنگ مجازات جایگزین حبس باید نهادینه شود، این فرهنگسازی باید به گونهای باشد که همکار قضایی ابتدا سراغ مجازات جایگزین برود اگر متناسب با پرونده نبود حبس را مطرح کند.
نورالله قدرتی در اولین همایش تبیین راهکارهای بهکارگیری مجازات جایگزین حبس و جرائم نقدی و تجلیل از حامیان اکرام ایتام که صبح امروز ۲ تیر در سالن اجتماعات دادگستری قزوین برگزار شد، تصریح کرد: در استان قزوین ۲۰۰ قاضی فعال هستند و سال گذشته ۳۷۰ هزار پرونده در محاکم قزوین توسط این تعداد قاضی رسیدگی شده است.
وی افزود: اگر هر پرونده بهطور متوسط دو مراجعهکننده داشته باشد و این افراد یکبار در محاکم قضایی حاضر شده باشند میتوانیم بگوییم طی سال گذشته بیش از ۷۰۰ هزار مراجعهکننده به دستگاه قضایی داشتیم، اگرچه تعداد اربابرجوع بیشتر از این است.
رئیسکل دادگستری استان قزوین اظهار کرد: صرفاً در ساختمان مرکزی دادگستری روزانه ۱۰۰۰ نفر مراجعهکننده داریم که این میزان طی سال سه میلیون نفر میشود، حجم سنگینی از کار بر دوش همکاران است، این حجم از کار صرفاً در دادگستری صورت میگیرد در کنار این ۸۰ کمیسیون و هیئت هم در ادارات مختلف مشغول به فعالیت هستند.
وی بیان کرد: این حجم عظیم کار دیده نمیشود اما همه ما اعتقاد داریم که باید پاسخگوی خون شهدا باشیم و به این نظام بدهکار هستیم و طلبی نداریم.
قدرتی با اشاره به حامیان ایتام که در قوه قضاییه مشغول به فعالیت هستند، اظهار کرد: ۴۰۰ نفر از همکاران ما در این امر با کمیته امداد امام خمینی (ره) همکاری میکنند، ۱۵۰ یتیم تحت پوشش قاضیان نیکوکار استان هستند و امیدواریم حامیان بیشتری به این مجموعه اضافه شوند.
رئیسکل دادگستری استان قزوین عنوان کرد: شرایط کشور بهگونهای است که با تشدید مشکلات اقتصادی و افزایش فقر همچنان نیازمند خدمات کمیته امداد هستیم زیرا حوادث همچنان باقی است و این نهاد کمکهایش تأثیرگذار بوده و خدماتش دشمن را هم عصبانی کرده است.
وی افزود: کمیته امداد مُسکن درد هاست، حجم عظیمی از نیازمندان تحت پوشش این نهاد قرار دارند، اگر این نهاد نبود شاهد آسیبهای اجتماعی گستردهتری در سطح کشور بودیم، اگر بیش از چهار میلیون نفر مددجو حمایت نمیشدند آسیبهایی از قبیل سرقت و طلاق افزایش چشمگیری پیدا میکرد.
قدرتی خاطرنشان کرد: تعامل خوبی بین دادگستری و کمیته امداد وجود دارد بهطوریکه بسیاری از خانوادههای زندانیان تحت حمایت کمیته امداد قرار دارند که همین امر از ایجاد آسیب بیشتر جلوگیری میکند اگر این خانوادهها که پشتیبانی ندارند حمایت نمیشدند به کپسول جرم تبدیل میشدند.
وی اظهار کرد: همچنین کمیته امداد در ستاد دیه به ما کمک میکنند، دستگاه قضا نیز در حوزه پروندههای مددجویان مساعدت میکند و تعامل دوسویه است، در این میان موضوع مجازات جایگزین از کارهای ارزشمندی است که میتواند به کاهش جمعیت کیفری منجر شود و در مقابل در حوزه محرومیتزدایی کمک کند.
همکار قضایی مجازات جایگزین را جدی بگیرد
رئیسکل دادگستری استان قزوین بیان کرد: در قانونگذاری ما اغلب مجازات حبس و جزای نقدی بود که اخیراً تغییر جدی صورت گرفته است و مجازات جایگزین حبس شامل خدمات عمومی به دستگاهها، جزای نقدی روزانه و جزای نقدی صورت میگیرد، ما میتوانیم بهجای حبس دوره مراقبت یا جزای نقدی بدهیم که آن را در حوزه کمیته امداد هزینه کنیم.
وی اظهار کرد: این موضوع نیاز به برگزاری جلسات تخصصی دارد، یکی از معضلات ما افزایش مددجویان و تعداد زندانیان است، مجازاتی مانند حبس و شلاق نهتنها اثر مثبتی نداشت بلکه تعداد زندانیان افزایش داشته است، همکاران قضایی در ۶ سال گذشته قانون مجازات جایگزین را جدی نگرفتند اما باید این را به یک فرهنگ تبدیل کنیم.
قدرتی خاطرنشان کرد: باید فرهنگسازی به سمتی برود که همکار قضایی ابتدا سراغ مجازات جایگزین برود اگر آن متناسب با پرونده نبود حبس را مطرح کند، در برخی موارد مانند حبس سه ماهه مجبور هستند که جایگزین حبس بدهند.
وی تصریح کرد: ما میتوانیم در امور مختلف از جمله امور کارگری، کشاورزی، خدماتی، بهداشتی، آموزشی و سایر حوزهها مجازات را لحاظ کنیم، مجازات باید با توجه به شغل و مهارتهای فرد تعیین شود مثلاً اگر پزشکی دچار خطایی شد با توجه به جایگاه وی بهتر است که زندانی نکنیم و در حوزه بهداشت از توان او استفاده کنیم.
رئیسکل دادگستری استان قزوین یادآور شد: مثلاً کمیته امداد برای ساخت منزل مددجویان نیاز به خدماتی از قبیل جوشکاری، کابیت سازی، بنایی، نقاشی دارد که میتوانیم از بین پروندههای محکومین و شغل آنها جایگزین حبس صادر و تلاش کنیم این فرهنگ در استان ما نهادینه شود.
انتهای پیام