زمینههای حمایتی برای هنرمندان مهاجر افغانستانی در ایران فراهم نیست
محمدکاظم کاظمی گفت: زمینههای حمایتی و اخذ مجوز برای فعالیت هنرمندان مهاجر افغانستانی در ایران فراهم نیست.

ایسنا/خراسان رضوی محمدکاظم کاظمی گفت: زمینههای حمایتی و اخذ مجوز برای فعالیت هنرمندان مهاجر افغانستانی در ایران فراهم نیست.
این شاعر افغانستانی مقیم ایران و عضو وابسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با فعالیت هنرمندان افغانستانی در ایران، اظهار کرد: هنرمندان افغانستان، در ایران به غیر از حوزه شعر و ادبیات در حوزههای زیادی فعال نیستند، به دلیل اینکه برای اخذ مجوز فعالیتشان و دریافت امکانات، همیشه در تنگنا بودهاند و زمینههای حمایتی از آنها نیز در حد انتظار نبوده است.
وی افزود: هنرمندان موسیقی افغانستان به همین دلیل، زیاد به ایران نیامدهاند و به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند و یا اینکه در افغانستان ماندهاند، اما بعضی از آنها که در مشهد حضور دارند در بنیاد فرهنگی هنری امیرخسرو بلخی مشغول فعالیت هستند.
این شاعر افغانستانی ادامه داد: برخی دوستان دیگر، به صورت انفرادی در هنرهایی مانند نگارگری و هنرهای تجسمی فعال هستند و در کانون هنری اندیشه که در مشهد و زیر نظر استاد محمد جعفری اداره میشود مشغول به فعالیت هستند و در حوزه هنرهای تجسمی کارهای بسیار خوبی انجام دادهاند، اما آن طور که باید از آنها حمایت نمیشود.
کاظمی در رابطه با فعالیتهای جلسات شعر افغانستان در ایران، بیان کرد: جلسات شعر افغانستان در سالهای مختلف و در مکانهای مختلف، شکلهای متفاوتی داشته است؛ زمانی انجمنی به عنوان انجمن شاعران انقلاب اسلامی افغانستان در مشهد فعالیت میکرد که پس از مدتی منحل شد و نزدیک به 25 سال است که جلسه دُّر دَری در مشهد برگزار میشود که بنده در زمان قدیم ارتباط بیشتری با آن جلسه داشتم؛ اما چندسالی است که ارتباط کمتری دارم و درکل ارتباطم با جلسات شعر افغانستان در این مدت زیاد نبوده است، اما با دوستان ارتباط از دور دارم و اگر محفل و مراسمی برگزار شود و نیاز باشد، شرکت میکنم.
وی ادامه داد: در تهران، خانه ادبیات افغانستان، در قم، انجمن ادبی کلمه و در اصفهان شعبهای از خانه ادبیات افغانستان فعالیت دارند که با آنها نیز ارتباط دارم.
ارتباط دو سویه جامعه ادبی ایران با شعر افغانستان در سالهای اخیر
عضو گروه علمی برونمرزی فرهنگستان زبان و ادب فارسی با بیان اینکه امروزه ارتباط بیشتری بین شاعران ایران و افغانستان شکل گرفته است، گفت: ارتباط ادبی ایران و افغانستان همیشه برقرار بوده و شعر افغانستان همیشه متاثر از شعر ایران بوده است.
وی افزود: کتابها، مجلات و نشریات ایران در افغانستان منتشر میشده و این ارتباط، ارتباط مستمری بوده است، منتها آشنایی جامعه ادبی ایران با شعر افغانستان زیاد نبوده؛ ولی در سالهای اخیر این آشنایی بیشتر اتفاق افتاده است و اکنون این ارتباط را دوسویه میبینیم؛ ارتباطی که شاید تا اوایل دهه 70 یک سویه بود و شعر افغانستان در ایران نام و آوازهای نداشت، مگر در شعر افرادی مانند مرحوم خلیلالله خلیلی و آن هم در بین جامعه دانشگاهیان و نخبگان ایران وجود داشت، اما این ارتباط امروزه بیشتر شده و فضای مجازی هم در پررنگ کردن این ارتباط بین شاعران دو کشور تاثیر بسیاری داشته است.
کاظمی در رابطه با کتاب جدیدی که در دست چاپ دارد، بیان کرد: کتاب جدیدی که چندسال است در دست تالیف داشتهام و درحال بازبینی برای چاپ است، کتاب «نقدی بر آثار شاعران انقلاب» است که اشعار 8 شاعر از انقلاب اسلامی در آن بررسی میشود؛ البته هنوز اسم قطعی ندارد و در مورد این که چه زمانی منتشر میشود، با توجه به وضعیت چاپ و نشر در این دوران، زمان دقیقی را نمیتوانم اعلام کنم.
به جز این، فعلا کار مکتوب دیگری ندارم، مگر آمادهسازی و تجدید چاپ برخی کتابهای قدیمی از جمله گزیده غزلیات بیدل.
وی با بیان اینکه امروزه بین مردم و ادبیات فاصله افتاده است، افزود: این اتفاق دلایل متعددی دارد که بعضی از آنها به شاعران و اهالی ادبیات برمیگردد که چقدر مفاهیم مورد نیاز مردم را بیان میکنند، مقداری به رسانهها برمیگردد که چقدر به ادبیات میپردازند و مقداری به مردم، که چقدر با ادبیات ارتباط دارند، اما به طور کلی باید گفت که این وضعیت خوشایند و راضیکننده نیست و راهکار مشخصی هم برای بهبود این اوضاع نمیتوان بیان کرد.
این شاعر و منتقد ادبی با بیان این که نظام آموزشی ما متاسفانه ادبیات بسیار خشک، غیر کاربردی و امتحانمحور عرضه میکند، عنوان کرد: این مسئله بسیاری از جوانان را از ادبیات گریزان کرده است و ارتباط محافل ادبی زنده با نظام آموزشی و آکادمیک کشور را کم میکند.
کاظمی ادامه داد: در رسانهها، روزنامهها و مطبوعات حضور ادبیات پررنگ نیست و بسیاری از جاذبههای دیگر جای ادبیات را گرفته و بعضی از شاعران نیز دغدغههای بسیار موثری که بتواند برای مردم جذاب باشد، ندارند.
انتهای پیام