دیدگاه یک استاد دانشگاه درباره اهداف اروپاییها در تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام
یک استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان گفت: قطعنامه شورای حکام شکل توصیه دارد و چون ایران تهدید کرده بود که اگر شورای حکام قطعنامهای صادر کند با عکسالعمل مناسب ایران مواجه میشود، به همین دلیل شورای حکام قطعنامهای به شکل توصیه صادر کرد نه الزامآور.

ایسنا/اصفهان یک استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان گفت: قطعنامه شورای حکام شکل توصیه دارد و چون ایران تهدید کرده بود که اگر شورای حکام قطعنامهای صادر کند با عکسالعمل مناسب ایران مواجه میشود، به همین دلیل شورای حکام قطعنامهای به شکل توصیه صادر کرد نه الزامآور.
محمدعلی بصیری در گفتوگو با ایسنا در خصوص قطعنامه تصویب شده در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران مبنی بر اینکه ایران به بازرسان این آژانس، اجازه دسترسی به دو محل را به طور کامل نمیدهد، اظهار کرد: تصویب چنین قطعنامههایی در راستای فشار حداکثری است که دونالد ترامپ این سیاست را دنبال میکند و اروپاییها هم بعد از جنگ جهانی دوم متحد استراتژیک آمریکا بودند و در همه مسائل این اتحاد خود را با آمریکا نشان دادند و هماکنون هم علیرغم اینکه رسماً از برجام بیرون نرفتهاند، اما عملاً اقدامات و فشارهای حداکثری آمریکا بر ایران را همراهی میکنند.
وی افزود: اروپاییها قدمهای چندان مثبتی هم بعد از خروج آمریکا از برجام در جهت جلب رضایت ایران برنداشتند و دو روز قبل سه کشور فرانسه، انگلستان و آلمان با ارائه پیشنویسی به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای با این بهانه که ایران اجازه دسترسی بازرسان آژانس به دو سایت هستهای را نمیدهد زمینه تصویب قطعنامهای علیه ایران را فراهم کردند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: در واقع اروپاییها مسیری را دارند ادامه میدهند که عملاً خواستههای ترامپ مبنی بر از بین رفتن کامل برجام و بردن پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل محقق شود.
بصیری تصریح کرد: ایران در این شرایط خواهان حفظ برجام و بهره بردن از مزایای این توافق است و تا کنون با سیاست کج دار و مریز پیش آمده و امید به تحولات آینده دارد.
در این شرایط ایران میخواهد این سیاست را پیش ببرد تا زمینهساز از بین رفتن کامل برجام نشود تا تحریمها دوباره اعمال شود.
وی با بیان اینکه قطعنامه شورای حکام الزامآور نیست، گفت: این قطعنامه بیشتر شکل توصیه دارد تا ایران با بازرسان آژانس همکاری کند و چون ایران تهدید کرده بود که اگر شورای حکام قطعنامهای صادر کند با عکسالعمل مناسب ایران مواجه میشود، به همین دلیل شورای حکام قطعنامهای به شکل توصیه صادر کرد نه الزامآور.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، ادامه داد: شورای حکام به خوبی میدانست اگر قطعنامهای علیه ایران صادر کند که جنبه الزامآور داشته و ایران را ملزم به اجازه بازرسان آژانس کند ممکن است ایران گام ششم کاهش تعهدات خود را بردارد.
اروپاییها هم خواهان این هستند که برجام حفظ شود و ایران از خطوط قرمز قبل از این توافق عبور نکند و در عین حال درآمد ایران هم کاهش پیدا کند تا قدرت مانور آن در منطقه به حداقل برسد تا در آینده ایران به دلیل کمبود منابع مالی به سر میز مذاکره بیاید.
بصیری افزود: این توصیه که در دقیقه ۹۰ باید با ترامپ وارد مذاکره شویم کار عقلانی و درستی نیست چون به سود منافع ملی کشور نیست.
ایران باید مسیری را در پیش بگیرد که بیشتر از شرایط فعلی هزینه دیگری نپردازد.
وی به تشریح علل اجازه ندادن ایران به بازرسان آژانس برای بازدید از دو سایت مورد ادعای سه کشور اروپایی پرداخت و خاطرنشان کرد: چون کشورهای اروپایی در اجرای تعهدات برجامی حداکثر همکاری را نداشتند و با وجودی که ایران در سه سال گذشته به پروتکل الحاقی داوطلبانه ملحق شد و با بازرسان آژانس هستهای حداکثر اکثر همکاری را داشت، اما با کارشکنیهای اروپا و آمریکا مواجه شد و متقابلا فرصتهایی را که برای بازرسان آژانس در بازدیدها گذاشته بود محدود کرد.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه اصفهان، گفت: طرفهای مقابل باید امتیازات به حق ایران را ادا و تحریمهای بانکی و مالی را کم کنند تا با این اعتمادسازی، ایران حداکثر کنترل و نظارت را به آژانس هستهای اعطا کند.
بنابراین ایران با عمل متقابل، کاهش امتیاز در برابر کاهش نظارت کرده است و این یک منطق حقوقی و سیاسی در عرصه بینالمللی دارد.
انتهای پیام