گلمحمدی آذربایجانغربی؛ طلایی که قدرش را نمیدانیم
گروه استان ها- گل محمدی بهعنوان یک محصول مقاوم در مقابل کمآبی در تعدادی از شهرهای آذربایجان غربی کشت شده و کسب و کار تعداد زیادی از کشاورزان منطقه است اما توجه جهاد کشاورزی برای بهرهوری بیشتر در این صنعت چندان رونق آن را در پی نداشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ارومیه٬ گلمحمدی گیاهی مقاوم در برابر کم آبی و مخاطرات طبیعی است که ظرفیت عظیمی برای ایجاد ارزش افزوده دارد٬ در ایران بهعنوان مهد گلمحمدی جهان، سالانه بیش از 30 تا 37هزار هکتار گل محمدی کشت میشود که میتوان با ایجاد زنجیره ارزش افزوده نزدیک به 140 نوع محصول غذایی، آرایشی، بهداشتی دارویی از آن تولید کرد اما این رقم کمتر از پنج محصول است و اغلب به گلاب محدود میشود.
عرصه فرآوری گیاهان دارویی در ایران، یکی از عرصههایی است که میتواند ارزش افزوده و اشتغال فراوانی را بهدنبال داشته باشد اما تاکنون مورد غفلت قرار گرفته و سال جهش تولید فرصتی مناسب برای توجه به این بخش از تولید است و در این بین، «گل محمدی» تنها بهعنوان یک نمونه از گیاهان دارویی باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
گلمحمدی تولیدشده در آذربایجان غربی بهخصوص شهرستان خوی از معطرترین نوع این گل در دنیا بهحساب میآید و مشتریان خاص خود را در جایجای کشور و جهان دارد و مقادیر زیادی از گلهای تازه آن به استانهای همجوار و خشک کرده آن نیز به خارج صادر میشود.
شرایط بکر آب و هوایی در آذربایجان غربی از جمله مزایایی است که سبب کشت گیاه کم آب بر گلمحمدی در این حوزه شده با این حال برخی موانع سبب شده تا در زمینه صادرات حجم ناچیزی داشته باشد در حالی که، کشور ترکیه با شناخت درست از ظرفیتهای این گیاه خوشبو و خوشطعم، توانسته انواع محصولات دارویی، غذایی و آرایشی را از این محصول تولید کند و با صادرات این محصول، ارزش افزوده فراوانی را برای ترکیه به ارمغان بیاورد.
فواید صنعتیسازی پروسه فرآوری گلمحمدی در آذربایجانغربی
عضو هیئت علمی دانشگاه ارومیه در رابطه با گیاه گل محمدی و میزان سودآوری آن برای استان میگوید: محصول گل محمدی گیاهی است که اگر در استان زیر ساخت های آن آماده شود میتواند هم برای کشاورز سودآوری داشته باشد و مانع از ضرر او شود و هم به دلیل کم آب بر بودن در احیای دریاچه ارومیه مفید واقع می شود.
وحیدرضا وردینژاد میافزاید: برگشت سرمایه و سودآوری گیاه گل محمدی یک تا دو سال است از نظر تولید ناخالص استانی هم باعث افزایش درآمد منطقه میشود که در ابتدا باید زیرساختهای آن یعنی احداث کارخانه اسانس گیری و تأسیس شرکتهایی برای بازاریابی و تجاریسازی این محصول توسط مدیران استانی آماده شود تا کشاورزان ترغیب به کشت گل محمدی شوند.
وی تصریح میکند: ترکیه تنها در بخش فرآوری گل محمدی، بیش از 137 محصول نهایی تولید میکند، اما در ایران از گلمحمدی فقط گلاب میگیریم که مشتری چندانی در دنیا ندارد.
70درصد گل های محمدی استان گلاب میشود
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه زمان برداشت گل محمدی از اوایل خردادماه آغاز و تا اواخر خردادماه ادامه دارد می گوید: امسال پیشبینیشده است، 700 هزار لیتر گلاب از گلستانهای گل محمدی استحصال شود که نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته و امسال 70 درصد گلبرگهای گل محمدی به گلاب و 10 درصد آن نیز درصد در تهیه مربا و بقیه بهصورت خشکشده مصرف میشود.
رسول جلیلی بابیان اینکه امسال 250 تن گل محمدی در خوی برداشت و مشتقات آن نیز به جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر میشود میافزاید: برداشت این محصول از اوایل خرداد در استان آغازشده وپیشبینی میشود از هر هکتار زمین زیر کشت چهار تا پنج تن گل محمدی برداشت شود.
با وجود اینکه در آذربایجان غربی شاهد وجود شرایط طبیعی و جغرافیایی خوبی هستیم اما بیتدبیری در کشف و هدفمندسازی این ظرفیتها آذربایجان غربی را در برههای از محرومیت و عقبافتادگی قرار داده و کشاورزان استان هر روز بیشتر از دیروز متضرر میشوند.
انتهای پیام/7548/ ز