گردشگری مسئولانه؛ حلقه مفقوده در توسعه گردشگری طبیعت
کارشناس محیطزیست در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گردشگری مسئولانه حلقه مفقوده در بحث توسعه گردشگری طبیعت است، گفت: شاهدیم تبلیغات گستردهای برای معرفی جاذبههای طبیعی مناطق مختلف انجام میشود اما زیرساختهای لازم برای حضور گردشگران فراهم نمیشود، منظور از ایجاد زیرساخت الزاما احداث جاده نیست، بلکه ایجاد اقامتگاههای بومگردی به حفظ طبیعت کمک میکند.

ایسنا/چهارمحال و بختیاری کارشناس محیطزیست در چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه گردشگری مسئولانه حلقه مفقوده در بحث توسعه گردشگری طبیعت است، گفت: شاهدیم تبلیغات گستردهای برای معرفی جاذبههای طبیعی مناطق مختلف انجام میشود اما زیرساختهای لازم برای حضور گردشگران فراهم نمیشود، منظور از ایجاد زیرساخت الزاما احداث جاده نیست، بلکه ایجاد اقامتگاههای بومگردی به حفظ طبیعت کمک میکند.
سعید یوسفپور در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه عامل وقوع ۹۰ درصد آتشسوزیها منشاء انسانی است و ریشه در ناآگاهی و غفلت دارد، اظهار کرد: فوران آتشفشان، صاعقه، ریزش سنگ و ایجاد جرقه از عوامل طبیعی ایجاد آتشسوزی در جنگلها و مراتع به شمار میرود.
گردشگری مسئولانه حلقه مفقوده در بحث توسعه گردشگری طبیعت است
کارشناس محیطزیست در ادامه با بیان اینکه گردشگری مسئولانه حلقه مفقوده در بحث توسعه گردشگری طبیعت است، خاطرنشان کرد: شاهدیم تبلیغات گستردهای برای معرفی جاذبههای طبیعی مناطق مختلف انجام میشود اما زیرساختهای لازم برای حضور گردشگران فراهم نمیشود، منظور از ایجاد زیرساخت الزاما احداث جاده نیست، بلکه ایجاد اقامتگاههای بومگردی به حفظ طبیعت کمک میکند.
یوسفپور در خصوص موانع خاموش کردن سریع آتش در لحظات اولیه، بیان کرد: با افزایش دما و خشک شدن پوشش گیاهی و علوفهای، مناطق طبیعی مانند زاگرس همچون انبار باروت با کوچکترین جرقهای شعلهور میشود که مهمترین مانع اطفای حریق در دقایق نخستین همین پوشش متراکم گیاهی است.
این مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه حضور افراد برای خاموش کردن آتش در همان دقایق اولیه اهمیت زیادی دارد، یادآور شد: دسترسی سخت به مناطق درگیر آتشسوزی و صعبالعبور بودن این مناطق به دلیل کوهستانی بودن نیز مانعی جدی در اطفای حریق در لحظات اولیه است.
مشکل کمبود امکانات، منابع مالی و نیروی انسانی در سازمان محیطزیست و ادارهکل منابعطبیعی ریشهای تاریخی دارد
وی با اشاره به اینکه مشکل کمبود امکانات، منابع مالی و نیروی انسانی در سازمان محیطزیست و ادارهکل منابعطبیعی ریشهای تاریخی دارد، تصریح کرد: به جرأت میتوان گفت مظلومترین افراد در مقابله با بحرانهایی مثل آتشسوزی جنگلبانان، محیطبانان و برخی فعالان واقعی محیط زیست هستند که علاوه بر وظایف سازمانی، با دست تقریبا خالی جان بر کف به میان شعلههای آتش میروند.
یوسفپور با تأکید بر اینکه مجلس شورای اسلامی باید برای مدیریت بحران در مواقع وقوع حریق وظایف مشخصی را برای هر ارگان تعریف کند، توضیح داد: اگر در زمان بحران دنبال هماهنگی باشیم دردی دوا نمیشود و باعث نگاه سلیقهای به موضوع خواهد شد که ممکن است در هر منطقه و هر استان برای موضوع یکسانی مانند حریق، نسخه های متفاوتی پیچیده شود.
این کارشناس محیطزیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه بیشک قانون اصلاحات اراضی با حذف مردم از مدیریت مستقیم اراضی ضربه بزرگی به طبیعت ایران وارد کرده است، گفت: این مسئله موجب شد مردم مانند قبل چندان تعلق خاطری به اراضی ملی شده نداشته باشند و همین موضوع زمینه تخریب را فراهم آورد.
نحوه مدیریت بحرانهای طبیعی در تمام کشورها با انتقادات جدی مواجه است
وی ادامه داد: نحوه مدیریت بحرانهای طبیعی در تمام کشورها حتی کشورهای پیشرفته با انتقادات جدی مواجه است، اما این واقعیت را نمی شود کتمان کرد که در کشور ما در بسیاری از سیاستگذاریهای کلان، برنامهریزیهای ملی، وضع قوانین و مقررات، تخصیص اعتبارات و بودجه و...
حفاظت و صیانت از سرمایههای طبیعی اولویت نیست.
یوسفپور با تأکید بر اینکه آتشسوزی به شرط طبیعی بودن بخشی از روال توالی اکوسیستمهای طبیعی است، اظهار کرد: ما با دخالتهای انسان در طبیعت، شکنندگی شدید این اکوسیستمها و نقش مستقیم انسان در آتشسوزیها، ناگزیر به برنامهریزی برای پیشگیری، مقابله و اقدامات مدیریتی بعد از حریق هستیم.
این کارشناس محیطزیست افزود: اگر کارکردهای مختلف یک درخت بلوط و ارزشهای بیبدیل آن روشن شود بعید است که کسی بخواهد حتی یک نهال بلوط را از بین ببرد، بنابراین استقرار سیستم رهبری حوادث در سطح ملی و استانی، نکته کلیدی دیگری است که در بحرانهایی مانند حریق ضرورتش احساس میشود.
امکاناتی مانند بالگرد اطفای حریق و چرخبال آبپاش از ضروریات مقابله با آتشسوزی در طبیعت است
وی خاطرنشان کرد: امکاناتی مانند بالگرد اطفای حریق و چرخبال آبپاش از ضروریات مقابله با آتشسوزی در طبیعت است که باید ضمن تهیه، برای استفاده در دسترس هم باشند، نهایتا وضع قوانین بازدارنده و تعیین جرائم سنگین برای کسانی که باعث حریق در جنگل ها و مراتع میشوند نیز می تواند به پیشگیری از آتشسوزیهای طبیعت کمک شایانی کند.
یوسفپور در پایان در خصوص تبعات آتشسوزی در گرمایش زمین در ایران، توضیح داد: گرمایش زمین یک فرآیند جهانی است، گرمایش زمین باعث افزایش زمینه آتشسوزی در همه کشورهای جهان میشود و هر آتشسوزی در هر گوشه از جهان به افزایش گرمایش جهانی کمک می کند، تغییرات اقلیمی قطعا عاملی مهم برای تشدید و بدتر شدن حوادث طبیعی است.
انتهای پیام