انتشار گزارش استاد ایرانی درباره تاثیرات کرونا در انجمن اکولوژی انگلستان
در پی دعوت انجمن اکولوژی انگلستان برای ارائه گزارش در زمینه اکولوژی و کرونا در ایران، گزارشی از دکتر مهدی عابدی، عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، در سایت رسمی انجمن و مجله Functional ecology منتشر شد.

در پی دعوت انجمن اکولوژی انگلستان برای ارائه گزارش در زمینه اکولوژی و کرونا در ایران، گزارشی از دکتر مهدی عابدی، عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، در سایت رسمی انجمن و مجله Functional ecology منتشر شد.
به گزارش ایسنا، دکتر مهدی عابدی گفت: از طرف یکی از سردبیران انجمن اکولوژی انگلستان (British Ecological Society) از اینجانب برای ارائه یک گزارش در مورد اکولوژی و کرونا در ایران دعوت شد.
این گزارش در وب سایت رسمی اکولوژی کارکردی (Functional ecologist) به آدرس (https://functionalecologists.com/2020/06/01/ecology-during-covid-iran/#respond) منتشر شده و قابل مشاهده است.
وی افزود: این گزارش شامل بخشهای مختلفی از جمله اثر کرونا در سطح ملی، اثر کرونا در دانشگاه تربیت مدرس، اثر کرونا در دانشکده و گروه، اثر کرونا بر روی فعالیتهای پژوهشی، اثر کرونا بر فعالیت اینجانب و دانشجویان و پیامهای کرونا است.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس درباره مطالب بیان شده در بخش اثر کرونا در سطح ملی گفت: در بخش اثر کرونا در سطح ملی، ضمن ارائه زمان شروع اپیدمی و وضعیت کنونی آن، به تلاش و فداکاری جامعه پزشکی ایران، مدیریت خوب بحران، نقش داوطلبان و تشکلهای مردمی و نیز اثر تحریمهای آمریکا در زمان اپیدمی در تامین دارو و نیازهای پزشکی اشاره شد.
وی با اشاره به اثر کرونا در دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: در این بخش از گزارش بیان شد که با آغاز کرونا، دانشگاه تربیت مدرس از دانشگاههای پیشگام در تصمیم گیری کشور بود.
همچنین به تصمیمگیری به موقع در تعطیلی خوابگاهها، ایجاد کمیته کرونا، ارائه دستورالعملهای جدید و نقش مدیریت دانشکده اشاره شد.
همچنین دلایل اهمیت تصمیم گیری در بحران به خصوص در بستن خوابگاه ها مورد توجه قرار گرفت و خطرهای تاخیر در آن بررسی شد.
ارائه آییننامههای جدید دورکاری و رایگان کردن هزینه استفاده از سایت آموزشی دانشگاه نیز مورد توجه قرار گرفت.
عابدی ادامه داد: در این گزارش همچنین تاثیر کرونا بر فعالیتهای گروه و دانشکده مورد بررسی قرار گرفت و سامانه الکترونیکی دروس دانشگاه، ارائه درسها به صورت مجازی و چگونگی فعالیت اعضای هیئت علمی و دانشجویان در آن معرفی شد.
همچنین به مشکلات دروس عملی و آزمایشگاهی و تصمیمگیری در مورد آن و همچنین به اثر کرونا بر روی فعالیتهای پژوهشی اشاره شد.
عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به تاثیر کرونا بر روی فعالیتهای پژوهشی خاطرنشان کرد: این اپیدمی بر روی مطالعاتی که نیاز به کار در گلخانه، بازدید میدانی و یا کارهای آزمایشگاهی بر روی باکتری ها یا جانوران داشت، اثر بیشتری گذاشته است.
مطالعات اکولوژی که معمولا نیازمند بازدید میدانی از رویشگاههای مختلف کشور هستند به دلیل عدم امکان سفر بین استانی مختل شدند.
مطالعات فنولوژی، جمعآوری نمونهها که باید ابتدای بهار انجام می شد، یا در میانه تحقیق متوقف شدند و یا شروع نشدند.
مطالعات گلخانهای که نیاز به مطالعه پیوسته صفات فیزیولوژیک است، نیز امکان پذیر نبود.
وی افزود: یکی از نقاط مثبت در بحث پژوهشی امکانپذیری مشارکت همکاران خارج از دانشگاه در جلسه دفاع به صورت مجازی بود.
در قوانین پژوهشی امکان ارزیابی رسمی یک رساله چنانچه داور در جلسه دفاع حضور نداشت فراهم نبود.
اما با شرایط موجود این امکان فراهم آمد و برگزاری چندین جلسه دفاع از رساله در دانشکده، بیانگر نقش مثبت این تصمیم بود.
این امر در آینده نزدیک می تواند باعث افزایش مشارکت همکاران کشور در فعالیتهای پژوهشی با توجه به وسعت و گستردگی ایران شود.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: در بخشی از این گزارش، اثر کرونا بر فعالیتهای پژوهشی و آموزشی خود و دانشجویانم را مورد بررسی قرار دادم.
کرونا باعث مختل شدن نمونهبرداری دانشجویانم شد.
نمونه برداری یکی از گونههای نادر که در اوایل فصل بهار تنها یک هفته گل می دهد، انجام نشد.
نمونه برداری پوشش گیاهی پروژه DroughtNet و GYPWORLD امکان پذیر نبود و نمونه برداری در این سال میسر نشد.
همچنین با توجه محدودیت حضور خوابگاه، موضوع تحقیق دانشجویان تحت راهنمایی نیز تغییر کرد.
همچنین اینجانب که برای یک دوره 45 روزه به دانشگاه URJC مادرید و نیز دانشجوی دکتری تحت راهنمایی برای دوره 3 ماهه به موسسه IPE-CSIC شهر خاکا به اسپانیا آمده بودیم به علت وقوع کرونا و متوقف شدن پروازها مجبور به اقامت اجباری در قرنطینه در کشور اسپانیا شدیم.
با حمایت خوب همکاران اسپانیایی این دوره سخت با سلامت تاکنون طی شد ولی کارهای آزمایشگاه دانشجوی دکتری به دلیل تعطیلی دانشگاه دچار اخلال شد.
همچنین همایش های پروژه GYPWORD در کشور قبرس و یک همایش دانشجویی گروه مرتعداری نیز به تاخیر افتاد.
بنا بر اعلام روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس، وی در پایان با اشاره به پیام های کرونا در این گزارش، گفت: مهمترین چالش کرونا در بخش پژوهشی برداری میدانی و آزمایشگاهی بود و اثر مثبت پژوهشی آن افزایش کارایی بخش آنالیز و تحلیل دادهها بود.
از بعد اجتماعی، مهمترین پیام آن را میتوان با شعر سعدی "بنی آدم اعضا یکدیگرند..." بیان کرد.
به عبارت سادهتر آرامش و سلامت ما بدون مراقبت از دیگران امکان پذیر نیست.
از نظر علمی، مهمترین مزیت کرونا، نشان دادن اهمیت فضای مجازی در آموزش و پژوهش است.
از این تجربه میتوان بهره برد و محیط علمی جدید رایگان و در دسترس و با عدالت علمی در جهان ایجاد کرد.
انتهای پیام