کوک ناکوک ساعتفروشان مشهد؛ عقربههای فروش ساعت "روی صفر" تنظیم شده است
ارائه ساعتهای تقلبی و فعالیتهای تداخلی از سوی سایر اصناف بزرگترین معضلی است که این روزها ساعتفروشان مشهدی با آن دست و پنجه نرم میکنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، در موضوع شیوع ویروس کرونا و تعطیلی صنوف مختلف بسیاری از صنفها با وجود تاثیرپذیری فراوان از وضعیت موجود اما به دلیل کم خطر بودن در اشاعه ویروس و نوع فعالیت، ضرر و زیان به آنها از چشم دور ماند.
صنوفی که با قبول ضرر و زیان فراوان این روزها حال و روز خوبی ندارند، هر چند مشمول کمک و مساعدتی قرار نگرفتهاند.
صنف «ساعتسازان و ساعت فروشان» یکی از صنوفی است که آسیبدیدگی فعالان آن پنهان مانده است.
اگر قبل از ویروس کرونا مشکلات این صنف را تنها تداخل صنفی؛ ورود کالای بیکیفیت و دست چندم خارجی بهویژه چینی و نیز گسترس استفاده از تلفنهای همراه و ساعتهای هوشمند به عنوان جایگزین ساعت عنوان میشد، امروز با شروع فعالیت صنف پس از تعطیلی دو ماهه مشکلات بسیار بیشتر و جدیتری بر سر راه ساعتسازان و ساعتفروشان قرار گرفته است.
دیگر صنوف هم ساعتفروش شدهاند
یک فروشنده ساعت معتقد است: این روزها هر کجا که پا بگذارید از مغازه فروش پوشاک تا خرازی همه مشغول فروش ساعت هستند.
اصلا ویترین مجزا دارند و این نخستین و مهمترین معضل صنف است.
اگر قرار به این کار است ما هم از فردا در ساعتفروشی خودمان کت و شلوار و مانتوی ست با ساعت را عرضه کنیم.
وی گفت: اگر دقت کنید در اکثر هایپر مارکتها و مرکز خریدها، کیوسکهایی به فروش ساعت مشغول هستند در حالی که تخصص این کار را ندارند و نه پروانه کسب دارند.
با این وضعیت من که حرفه اصلیام فروش ساعت است نباید ورشکسته شوم؟
این فروشنده ساعت بیا کرد: بسیاری از همکاران قدیمی من به همین دلایل فعالیت در این صنف را رها کردهاند.
ماندن در این صنف عشق میخواهد وگرنه این روزها برای جامعه بهویژه جوانها مارکِ ساعت مهمتر از کارکرد و کیفیت آن است.
شما اگر از متخصصان حوزه ساعت سوال کنید به شما خواهند گفت بسیاری از مارکهای به اصلاح برند از لحاظ فنی کمترین کیفیت را دارند.
وی گفت: به دلیل قیمتهای نجومی کسی به سراغ سیکو یا اوماکس اصلی نمیرود زیرا توان خرید نیست به همین دلیل برندهای بیکیفیت با کپیهای دست چندم چینی جای خود را در بازار باز کردهاند و مردم هم بهدلیل قیمت مناسب و تنوع طلبی امروز جامعه که بر مد سوار است از این ساعتها استقبال میکنند.
بورس ساعتهای یک بار مصرف چینی
معتمدی تعمیرکار قدیمی ساعت میگوید: 15 سال است در کار تعمیر ساعت هستم، از زمانی که در خیابان خسروی شاگرد تعمیراتی ساعت بودم تا امروز که خودم صاحب مغازه هستم کمتر ساعتی از مدلهای مختلف برای تعمیر پیش بنده نیاوردهاند؛ همه مدل ساعت از دیواری تا مچی تا زنانه و بچگانه تعمیر کردهام.
وی افزود: این روزها اما تعمیرات هم رونقی ندارد.
ساعتهای ارزان قیمت چینی مثل ساعتهای یکبار مصرف شده و سلیقه و مد روز منجر به استفاده مدتدار از ساعت توسط جوانها شده است.
قبلا بچهها یک ساعت زمان مدرسه میخریدند و یک ساعت هم موقع دامادی.
ساعت چیزی نبود که هر روز عوض شود جوانهای امروز اما با هر دست کت شلوار یک ساعت دارند.
چینی و یکبار مصرف هم هستند.
تعمیرکار قدیمی ساعت بیان کرد: برخی اوقات برای تعویض باطری ساعتی که مشتری میآورد حتی ارزش هزینه باطری ندارد.
مثلا هزینه تعویض باطری آن به همراه قیمت باطری 100 هزار تومن میشود در حالی که ساعت 75 هزار تومن قیمت دارد.
اجناس بنجل چینی کاسبی ساعت فروشهای ایرانی را کساد کرده است.
کمر صنف به زمین خورده است
غلامحسن ادریس آبادی نایب رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان ساعت کشور پیرامون وضعیت این صنف میگوید: ما هم مانند دیگر صنوف آسیب شدید مالی خوردهایم.
اما مسئله این است که ساعت وسیلهای ضروری برای خرید نیست و با بروز مشکلات اقتصادی مردم اولویتی برای خرید ساعت نسبت به دیگر ملزومات مورد نیازشان قائل نمیشوند.
وی افزود: بسیاری واحدهای ما اعم از ساعتساز و ساعتفروش تعدیل نیرو داشتهاند برخی حتی وامهای اخذ شده از اتحادیه را نتوانستهاند در این دو ماه پرداخت کنند چه برسد به وامهای بانکی.
حالا شما هزینههای شهرداری، بیمه پرسنل، اجاره محل را هم اضافه کنید بر درآمد نداشته این دو ماه نتیجه چیزی جز رکود و خطر ورشکستگی نیست.
ادریسآبادی ادامه میدهد: درست است که ما در حال حاضر فروش نفت نداریم و بخش بزرگی از بودجه مملکت از محل مالیات تامین میشود اما منِ فروشنده ساعت باید کار کنم تا توان پرداخت مالیات را داشته باشم یا نه؟
لطف کردهاند گفتهاند اظهارنامههای مالیاتی را تیرماه ارسال کنید.
مگر تا تیرماه قرار است چه اتفاقی بیافتد؟
فعالان صنف ما برخی صنوف دیگر در تهیه نان شب ماندهاند پرداخت مالیات که جای خود دارد.
نایب رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان ساعت کشور بیان کرد: صنف ما به شدت به مجالس و عروسیها وابسته است و عروس و دامادها مشتری دایمی فروشگاههای عرضه ساعت هستند.
حالا هم با وضعیت بلاتکلیفی که جشنها دارد و عروسی انجام نمیشود، فروش ساعت به صفر رسیده.
ما از دولت توقع حمایت داریم؛ بسیاری از تعمیرکاران ما پس از 20 سال دچار مشکلات عدیده در چشم و گردن و کمر میشوند و شرایط بیمه پاسخگوی مشکلات آنها نیست.
ساعتهای تقلبی بزرگترین معضلات صنف ساعت
کاظم واحدی رئیس اتحادیه صنف ساعتسازان و ساعتفروشان مشهد پیرامون وضعیت این صنف میگوید: صنف ساعت مشهد متولد سال 1349 با شماره 194 در اداره ثبت مشهد از قدیمترین صنوف مشهد است.
تعداد واحدهای فعال ساعتفروشی و تعمیرات پروانهدار ما در ابتدای شش ماهه دوم سال گذشته 243 نفر بوده که در حال حاضر به 318 واحد رسیده است.
وی گفت: حدود 520 مورد تداخلی صنفی شناسایی کردهایم که بزرگترین معضل صنف ما و فعالان صنفی است.
منظور از تداخل صنفی یعنی خرازی؛ پوشاک، آرایشی و غیره هم با ورود به این حوزه و عدم داشتن پروانه فروش ساعت اقدام به عرضه ساعت میکنند.
ساعتفروشی شغلی تخصصی است که باید از این اتحادیه مجوز گرفته شود.
واحدی بیان کرد: بازرسان ما با اخطار اقدام به جمعآوری این تداخلها میکنند.
تقریبا تا امروز حدود 235 اخطار ارسال شده؛ از اقدامات دیگر ما تسهیل روند صدور پروانه کسب است که همین صنوف تداخلی میتوانند برای گرفتن پروانه صنفی ساعتفروشی اقدام کنند تا امکان نظارت بر این ساعت فروشیها و امکان پیگیری شکایات نیز میسر شود.
رئیس اتحادیه صنف ساعتسازان و ساعتفروشان مشهد با اشاره به تعطیلی دوماهه صنف در دوران شیوع کرونا میافزاید: در مدت شیوع کرونا بسیاری صنوف از جمله صنوف ما متضرر شد.
شب عید و مجالس عروسی وابسته به کسب و کارم ما بود که این دو ماه تعطیلی مطلق خسارت جدی به همکاران بنده تحمیل کرد.
ایام شعبان و نوروز اوج کار صنف ماست که عملا این فرصت امسال تا امروز از دست رفته هر چند در این مدت بیشترین تعامل را با اتاق اصناف داشتهایم که به گواه آمار و ارقام کمترین تذکر و پلمب یعنی چهار مورد متعلق به صنف ما بوده همچنین پس از مجوز بازگشایی پروتکل بهداشتی ارائه کردیم که همکاران ما موظف به رعایت آن شدهاند.
واحدی ادامه میدهد: امیدواریم ضرر و زیان اقتصادی توسط دولت جبران شود.
تخفیفات و تقسیط و همکاری اداراتی مانند دارایی یا تامین اجتماعی میتواند وضعیت را در حوزه اقتصادی برای این صنف تسهیل کند تا با چالش بیشتری روبهرو نشویم.
با قول و وعده وعید به جایی نمیرسیم امیدواریم موارد تسهیلاتی وعده داده شده واقعا بدون موانع اجرایی شود.
همچنین در این مدت سعی کردیم در حوزه واحدهای استیجاری با مالکان مذاکراتی انجام دهیم تا اجاره مغازهها بهنحوی تسهیل شود.
رئیس اتحادیه صنف ساعتسازان و ساعتفروشان مشهد پیرامون دستمزد تعمیران میگوید: دستمزدهای تعمیرات ساعت واقعا ناچیز بود که با توجه به تورم چند سال اخیر نرخنامه در حوزه فنی اتحادیه به روزرسانی شده؛ نرخ نامه جدید تائید و به روزشده، دستمزدها نسبت به سال 94 تقریبا چهار برابر شده که بهزودی به همکارانی که کارت مهارت فنی دارند ارائه خواهد شد تا از منافع آن بهرهمند شوند.
واحدی با اشاره به ورود ساعتهای تقلبی چینی مشابه مارک به بازار و تفاوت قیمت فاحش آن اظهار میدارد: بزرگترین معضل صنف ما ساعتهای چینی و تقلبی است.
شهروندان باید ساعت اصل را از نمایندگی مجاز خرید کنند زیرا تشخیص اصلی یا تقلبی بودن بسیاری از برندهای ساعت از عهده مصرف کننده و حتی برخی فروشندههای ما هم خارج است.
وی میگوید: توصیه داریم برند اصل را از نمایندگی مجار بخرید و اگر ساعتی با قیمت مناسبتر میخواهید از فروشگاهی خرید کنید که دارای پروانه کسب و عضو معتبر اتحادیه باشد تا امکان پیگیری در صورت نارضایتی مصرف کننده باشد.
با خرید از فروشگاه تداخلی امکان شکایت و پیگیری و احقاق حق مصرف کننده میسر نبوده و هر گونه اقدام و پیگیری از عهده اتحادیه نیز خارج است.
انتهای پیام/281/ح