خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

دوشنبه، 22 اردیبهشت 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

تثبیت خاک در کانون‌های ریزگرد با مالچ رسی محققان کشور

ایسنا | دانش و فناوری | چهارشنبه، 31 اردیبهشت 1399 - 13:44
محققان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان نوعی مالچ رسی دوستدار محیط زیست تولید کردند که قادر به تثبیت خاک در بادهایی با سرعت 100 کیلومتر در ساعت است؛ ضمن آنکه اعمال آن در کانون‌های ریزگرد، موجب تقویت گیاهان بومی منطقه خواهد شد.
توليد،مالچ،رسي،گرد،آب،طرح،لومي،فرسايش،هكتار،اصفهان،زيست

محققان دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان نوعی مالچ رسی دوستدار محیط زیست تولید کردند که قادر به تثبیت خاک در بادهایی با سرعت 100 کیلومتر در ساعت است؛ ضمن آنکه اعمال آن در کانون‌های ریزگرد، موجب تقویت گیاهان بومی منطقه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی، احمد جلالیان مجری پروژه تولید مالچ‌های رسی بنتونیت با بیان اینکه در سال 95 پایلوت مالچ رسی تولید در کانون فرسایش بادی اصفهان در منطقه "سجزی" اجرا در مساحت 65 هکتار اجرا شد.
استفاده از این مالچ‌ها در این منطقه باعث کاهش فوق العاده فرسایش بادی شد به گونه‌ای که بعد از اجرای طرح علی‌رغم وزش بادهای تند، گرد و غباری در محدوده طرح مشاهده نشد.
وی مالچ‌های تولید شده را از رس بنتونیت کلسیم دار دانست که با نواوری خاص میزان آهک و سدیم در آنها تنظیم و پایداری می‌شوند، ادامه داد: مالچ‌های رسی جذب رطوبت بالایی دارند و هیچ گونه آسیبی برای محیط زیست ندارند.
همچنین نفوذ آب از آنها به خوبی انجام می‌شود از این رو ایجاد روان آب نمی‌کنند.
اما مالچ‌های نفتی نفوذپذیری ندارند ضمن آنکه باعث انتقال آلاینده‌ها به آب زیر زمینی می‌شوند.
جلالیان، هزینه اجرای مالچ‌های نفتی برای هر هکتار را حدود 50 میلیون تومان ذکر کرد و افزود: این در حالی است که هزینه مالچ رسی برای هر هکتار حدود 5 تا 6 میلیون تومان است علاوه بر آن این مالچ‌ها تقویت پوشش گیاهی و گیاهان بومی را در پی خواهد داشت.
به گفته مجری طرح استفاده از این نوع مالچ باعث عدم تولید گرد و غبار در بادهای با سرعت 100 کیلومتر بر ساعت است.
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان همچنین یادآور شد: در حال حاضر پس از چند سال تحقیق و توسعه و با حمایت ستاد توسعه فناوری های آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری و ستاد ملی گرد و غبار کشور این طرح از مرحله پایلوت عبور کرده است و امکان تجاری­ سازی محصول و تولید انبوه آن فراهم شد.
وی عمده گرد و غبارهای کشور را در سه نوع بافت خاک "لومی شنی"، "لومی" و "سیلتی لومی" دانست که مالچ زیستی تولید شد با موفقیت روی این سه نوع بافت تست شد.
انتهای پیام