رزق حلال با عطر گل محمدی / نوآوری در فرآوری را به دست گیریم
اینجا خراسان جنوبی است، نه شاید کویر خراسان جنوبی نیست، بلکه قطعهای بهشت با عطر دلانگیز و بهاری گلهای محمدی است. عطری که تو را تا بهشت میکشاند.

ایسنا/خراسان جنوبی اینجا خراسان جنوبی است، نه شاید کویر خراسان جنوبی نیست، بلکه قطعهای بهشت با عطر دلانگیز و بهاری گلهای محمدی است.
عطری که تو را تا بهشت میکشاند.
روز که بالا میآید و خورشید نظری دوباره بر زمین میافکند، در خنکای صبح زندگی دوباره با عطر مدهوش کننده گلهای محمدی در باغهای بیرجند آغاز میشود.
این عطر مرا یاد کودکیام میاندازد، از عطری که مادربزرگ همواره همراه خودش داشت و با هر بار استفاده کردن صلواتی در دلش میفرستاد و یا عطری که از گلهای محمدی در سجادهاش احساس میشد.
به گزارش ایسنا، اینجا خراسان جنوبی است، نه شاید کویر خراسان جنوبی نیست، بلکه قطعهای بهشت با عطر دلانگیز و بهاری گلهای محمدی است.
عطری که تو را تا بهشت میکشاند.
وارد باغهای گل محمدی که میشوی، گویی زندگی دوباره عطر میگیرد.
کارگرانی که مشغول کارند و چه کاری از این بهتر و کودکانی که در قهقهه معصومانه کودکی در لابلای بوتههای محمدی میدوند، گویی کودکانههایشان با عطر گلهای محمدی دلانگیزتر شده و پدران و مادرانی که هر روز برای برداشت گل مخمدی به اینجا میآیند تا رزقی از جنس حلال بر سر سفره آورند.
نزدیکشان که میشوی در حال که پیراهنهایشان پر از رنگ صورتی گل محمدی شده، نگاهشان را از تو میدزدند و دوباره مشغول کار میشوند.
چشمانشان در زیر کلاه حصیری پنهان شده و با معصومیتی که در چهره کودکانشان نیز آشکار است، مشغول برداشت میشوند.
مشغول کار است، اما ذکری از نام حضرت محمد(ص) را زیر لب زمزمه میکند و شاید این تمام معنای زندگی باشد، کارگرانی که با طلوع خورشید در این مزرعه کار را آغاز میکنند و با تمام سختیهایش زندگی را با عطر صلوات گل محمدی ادامه میدهند.
اما جدا از فرصتی که این صنعت برای اشتغالزایی در کویر ایجاد کرده، خواص و کاربردهای این گیاه بسیار متنوع است و از دیرباز گیاهی ارزشمند در زمینه دارویی، غذایی، تولید عطر و نیز بیش از همه زینت بخش باغچهها و فضای سبز ایرانیان بوده است.
خواص بینظیر گل محمدی
محسن پویان، مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: از گل محمدی در ساخت برخی داروهای گیاهی از جمله قطره گل سرخ استفاده میشود که دارویی ضدافسردگی است.
وی با اشاره به اینکه گل محمدی درختچهای پرشاخ و برگ با انشعابات فراوان که به خانواده گل سرخ تعلق دارد، افزود: در سطح گیاه تیغهایی وجود دارد که منشأ اپیدرمی دارند و گلهای آن صورتی و معطر است که در تهیه اسانس و گلاب استفاده دارد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در گلبرگهای آن اسانس وجود دارد که از دو قسمت تشکیل شده است، تصریح کرد: بخشی از آن مایع و «اولئوپتن» نام دارد که روغنی و بسیار معطر و بخش دیگر آن جامد و بیبو است به نام «استئاروپتن» که تا ۳۰ درجه سانتیگراد حالت جامد دارد.
پویان بیان کرد: در اسانس آن علاوه بر این ماده، سیترونلول نیز وجود دارد و مصرف گل آن مفرح و مسهل است و برای رفع اخلاط خونی و درمان یبوست نیز از آن استفاده میشود.
وی یادآور شد: در بیماریهای سردرد، ضعف قلب، تقویت لثهها، زخم دهان و لثهها و به صورت استعمال خارجی برای ترمیم زخمها، رفع بوی ناشی از ترشحات رحمی در زنان و قطع زگیل، ناراحتیهای پوستی، رویاندن گوشت تازه بر زخمهای عمیق، تحلیل ورم اعضا، شکستگی اعضا و رفع بدبویی عرق کاربرد دارد.
پویان خاطرنشان کرد: از گلمحمدی در تهیه داروهای گیاهی استفاده میشود که برخی از آنها سنالین، پودر سنالین و قطره گل سرخ است.
برداشت 365 تن گل محمدی از باغهای استان
محمدرضا اکبری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به آغاز برداشت گل محمدی از گلستانهای خراسانجنوبی از ابتدای اردیبهشتماه، گفت: سطح کشت گل محمدی در خراسانجنوبی 260.7 هکتار است، که از این میزان 155.5 هکتار بارور و مابقی غیربارور است.
وی اظهار کرد: برداشت گل محمدی تا اواخر اردیبهشتماه در این استان ادامه دارد و پیشبینی میشود ۳۶۵ تن گل محمدی از باغهای استان برداشت شود.
وی با بیان اینکه گل محمدی با توجه به شرایطی که استان دارد یکی از گیاهان بسیار مقاوم به تنشهای محیطی است، تصریح کرد: خراسانجنوبی ظرفیت فوقالعادهای در تولید گل محمدی دارد.
وی اظهار کرد: نیاز آبی بسیار کم، قابلیت کشت دیم، سازگار به شرایط آب و هوایی منطقه و مقاومت به تنشهای محیطی موجود، قابلیت نگهداری پس از برداشت و قابلیت کشت در زمینهای فقیر و سنگلاخی، از مزایای کشت گل محمدی است.
فعالیت 7 واحد فرآوری
اکبری با بیان اینکه بیشترین سطح زیرکشت گل محمدی در خراسان جنوبی به شهرستان سربیشه اختصاص دارد، تصریح کرد: گل محمدی برداشت شده در خراسان جنوبی به روشهای صنعتی و سنتی گلابگیری میشود و علاوه بر مصرف در داخل استان به استانهای همجوار ارسال میشود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی خراسانجنوبی از افزایش ۳۰ درصدی سطح زیرکشت گل محمدی در سال جاری خبر داد و خاطرنشان کرد: تعداد بهرهبرداران گل محمدی در استان ۳۱۰ نفر هستند و در استان هفت واحد فرآوری فعالیت دارند که ۵۰ درصد گل تولیدی استان را فرآوری میکند.
وی یادآور شد: علاوه بر بحثهای اسانسگیری و فرآوری غنچه از این گل برای تغذیه زنبورهای عسل، تولید مربا و گلاب نیز استفاده میشود و ۵۰ درصد دیگر گل محمدی تولیدی به خارج از استان صادر و غنچه این گل نیز از طریق یک شرکت خریداری و به هندوستان صادر میشود.
هنوز از ظرفیت گل محمدی خراسان جنوبی آن چنان که باید استفاده نشده، میتوان با به کارگیری و راهاندازی صنایع فرآوری و اسانسگیری صنعتی و حمایت از پژوهشهای کاربردی در زمینه این گل در استان، سهم مهمی در اشتغال و اقتصاد در سالی که جهش تولید نام گرفته، ایفا کرد.
انتهای پیام