خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

یکشنبه، 04 خرداد 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

کرونا اجرای آسفالت را متوقف کرده است

باشگاه خبرنگاران | اجتماعی و حوادث | یکشنبه، 21 اردیبهشت 1399 - 12:42
عملیات تولید و اجرای آسفالت در شرایط همه گیری بیماری کووید ۱۹ دشوارتر شده است.
آسفالت،توليد،كارخانجات،معابر،تهران،مهندسي،افزايش،شيفت،عمران، ...

معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران مطرح کرد:
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،صفا صبوری دیلمی معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران افزود: برخلاف این تصور عمومی که ضوابط طرح فاصله گذاری اجتماعی، شرایط مناسبی برای بهسازی و مرمت معابر فراهم ساخته است، باید اذعان کرد که لزوم شیفت بندی کارخانجات تولید آسفالت (در اسفند ماه سال گذشته) به منظور رعایت دستور العمل‌های پیشگیری از شیوع کرونا و افزایش قابل توجه ترافیک در دو هفته اخیر، عملیات تولید و اجرای آسفالت را عملا دشوارتر ساخته است.
وی در عین حال با تاکید براینکه میزان تولید و پخش آسفالت در سطح معابر شهر تهران نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است، گفت: فعالیت کارخانجات آسفالت سازمان مهندسی و عمران شهر تهران از ابتدای سال ۱۳۹۹ و با توجه به ضوابط طرح فاصله گذاری اجتماعی به صورت ۲۴ ساعته شده و تولید و توزیع ماهانه یکصد هزار تن آسفالت در دستور کار قرار گرفته است.
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران با بیان آنکه افزایش قابل ملاحظه ترافیک و عدم امکان انسداد معابر در طول روز، بخش عمده اقدامات مربوط به بهسازی معابر را به شیفت شب منتقل کرده است، یادآور شد: ظرفیت تولید کارخانجات آسفالت سازمان مهندسی و عمران طی شیفت شب نهایتا ۴۵۰ تن در ساعت است؛ بنابراین بهره گیری از پتانسیل بخش خصوصی نیز مدنظر قرار گرفته و ظرفیت تولید این محصول در ساعات پیک تقاضا افزایش یافته است تا پیش از آغاز ترافیک صبحگاهی، عملیات مذکور به پایان رسیده و مانع از تردد راحت و روان شهروندان در معابر اصلی نگردد.
صبوری با اشاره به اینکه اورهال و تعمیرات اساسی کارخانجات آسفالت سازمان مهندسی و عمران ماهانه یک میلیارد تومان هزینه در پی دارد، تحریم‌های اقتصادی را مانع انتقال سریع تجهیزات مورد نیاز به کشور دانست و یادآور شد: اگرچه برخی از قطعات سخت افزاری این واحد‌های تولیدی توسط تکنسین‌های فعال در کارخانجات از طریق مهندسی معکوس، تعمیر و به روز رسانی شده است، اما بسیاری از قطعات الکترونیکی لازم باید از شرکت‌های مادر تهیه شوند.
انتهای پیام/