غبار فراموشی بر تن مناطق زلزلهزده آذربایجانشرقی
تبریز- این روزها مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی با تبدیل ویروس کرونا به تیتر اخبار به فراموشی سپرده شده و کار بازسازی در این مناطق با وجود سرما و این بیماری منحوس زمین گیر شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استانها - فائزه زنجانی: بیش از پنج ماه از زلزله ۵.۹ ریشتری شهرستانهای میانه و سراب آذربایجان شرقی گذشته است.
زلزله شامگاه ۱۷ آبان سال ۹۸ که منجر به مصدوم شدن صدها نفر و وارد آمدن آسیبهایی به سه هزار واحد مسکونی در دو شهرستان میانه و سراب شده و مردم این مناطق را در روزهای سرد و سوزناک آذربایجان شرقی چادرنشین کرد.
هر چند روزهای چادرنشینی مردم این ۲ شهرستان دیری نپایید و اتاقکهای اسکان موقت به داد مردم منطقه رسید تا پناهگاهی برای روزهای سرد پاییزی و زمستانی داشته باشند و روند آواربرداری و تعمیرات و بازسازی مناطق مسکونی خود را به چشم ببینند.
از همان روزهای ابتدایی، وعدههایی از سوی مسئولان برای آواربرداری و بازسازی مناطق مسکونی و واحدهای دامی در این مناطق داده شد، اما روزهای سرد زمستان، آن هم در مناطق کوهستانی منطقه و بهدنبال آن، پیدا شدن رد پای ویروس منحوس کرونا، نگذاشت مسئولان در این زمینه خوش قول شده و مردم روستاهای زلزلهزده هر چه سریعتر به خانههای خود بازگردند.
پیدا شدن سروکله ویروس کرونا، این روزها بیش از هر چیز دیگری، مناطق زلزله زده استان و مردمان آسیب دیده از این بحران را به سوی فراموشی برده و دیگر کمتر خبری از وضعیت مناطق و مردمان آن، منتشر میشود.
برای خبردار شدن از آخرین وضعیت مناطق زلزله زده استان، به همراه گروه بنیاد مسکن آذربایجان شرقی راهی مناطق زلزله زده میانه شدیم تا از آخرین وضعیت آواربرداری و بازسازیها در این مناطق بازدید کنیم.
عزیزالله مهدیان، معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور نیز مهمان مناطق آسیبدیده آذربایجان شرقی تا از نزدیک در جریان روند بازسازیها قرار گیرد.
وارد روستای بالسین میانه میشویم.
روستایی که حدود ۱۲۰ واحد مسکونی آن در جریان زلزله آسیب دیده و هماکنون با گذشت روزهای سرد، روند بازسازی در آن قوت گرفته است.
برخلاف روزهای ابتدایی زلزله آذربایجان شرقی که محیط روستاهای آسیب دیده پر از هیاهو و رفت و آمدها بود، حالا با گذشت بیش از پنج ماه از زلزله، سکوت نسبی در روستاها حاکم شده و تنها در گوشه به گوشه روستاها، آرماتوربندی، بتنریزی و دیگر مراحل بازسازی منازل ادامه مییابد.
هر چند در این میان، منازلی وجود دارد که هنوز کار آواربرداری آنها انجام نشده است.
روستاییان زلزله زده برای سرعت کار آستین بالا زدهاند
در این میان، خود اهالی روستا و صاحبان منازل نیز دست به دست یکدیگر داده و آستینهای خود را برای تکمیل واحدهایشان بالا زدهاند که میتواند نقطه مثبتی برای سرعت دادن به کار بازسازیها باشد.
خانهای است که در مرحله بتن ریزی قرار دارد، دور تا دور پر از آجر و سیمان و دیگر مصالح ساختمانی است.
زن میانسالی، گوشهای ایستاده و به واحد در حال ساخت مینگرد.
نزدیک میشوم، با دادن سلام و لبخندی، صحبت را آغاز میکند.
وی میگوید: ۱۷ آبان، خانهای را که خودمان بنا کرده بودیم، ریخت و من و همسرم چند ماهی مجبور شدیم، خانه یکی از اقوام را برای سکونت انتخاب کنیم.
حالا با شروع کار، یکی از فرزندانم که ساکن روستا است هم به کمک آمده تا منزل جدیدمان هرچه سریعتر سر پا شود.
از روند آواربرداریها و زمان آغاز ساخت منزلشان میپرسم که در پاسخ میگوید: پاییز سال گذشته آواربرداری انجام شد، اما با آمدن زمستان و بارش برف، همه چیز متوقف شده بود تا بعد از عید که بالاخره با بهتر شدن آب و هوا، مراحل ساخت دوباره شروع شد.
اینجا خبری از کرونا نیست
در حالی که کل کشور این روزها درگیر بیماری کرونا بوده و این بیماری توانسته به موضوع اصلی تمامی اخبار جهان تبدیل شود، اینجا خبری از کرونا نیست و مردم در حال انجام کار روزمره و رفت و آمدهای روزانه خود هستند، امری که شاید بتواند در این مناطق که در روزهای آتی به محلی برای رفت و آمد از شهرها و بازدیدهای مختلف از آن تبدیل میشود، خطرناک باشد.
در این میان، معاون بازسازی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی نیز که از نزدیک در جریان جزئیات ساخت و سازها قرار گرفته و گاه متأسفانه زمستان از یک سو و بعد از آن شیوع ویروس کرونا، ما را از برنامهریزی خود عقب انداخت تذکراتی را در خصوص نحوه ساخت و رعایت دستورالعملهای مربوطه به ناظران طرح میدهد.
از وی در خصوص روند بازسازیها در مناطق زلزله زده استان می پرسم.
میگوید: سال گذشته نسبت به تأمین اعتبار برای این مناطق اقدام شد اما متأسفانه زمستان از یک سو و بعد از آن شیوع ویروس کرونا، ما را از برنامه ریزی خود عقب انداخت.
ساخت و سازها تا شهریور به اتمام میرسد
مهدیان با ارائه وعدههایی برای اتمام کار در این مناطق میگوید: با این وجود، کارها آغاز شده و امیدواریم در برنامهریزیها تا پایان ۶ ماه اول سال شاهد اتمام ساخت و سازها در این مناطق باشیم.
تعمیرات واحدها به پایان رسیده و واحدهای احداثی در دست ساخت است.
از طرفی خود مردم روستاها نیز پای کار بوده و این امر، روند کار را سرعت میبخشد وی میگوید: تعمیرات واحدها به پایان رسیده و واحدهای احداثی در دست ساخت است و از طرفی خود مردم روستاها نیز پای کار بوده و این امر، روند کار را سرعت می بخشد.
از وی در خصوص کیفیت ساخت و سازها و نظارتهای انجام شده بر واحدهای تازه تأسیس می پرسم که در پاسخ میگوید: واحدهای جدید براساس آخرین آئیننامهها و استانداردهای ساخت و ساز در کشور بنا میشود و قرار بر این شده است که دورههای آموزشی برای ناظران نیز برگزار شود.
روستای بالسین تنها روستایی نیست که به همراه عوامل بنیاد مسکن از آنجا بازدید میکنیم.
روستای صومعه علیا، دستجرد، بخش کندوان، النجارق و چندین روستای دیگر در منطقه میانه نیز مقصد بعدی ما در این بازدیدها بود.
انتظارهای روستاییان برای سرعت بخشی به کار
حال و هوای دیگر روستاها نیز با اندکی تفاوت شبیه به روستای بالسین است.
با رفتن فصل سرما و رفع برخی محدودیتهای ایجاد شده بر اثر بیماری کرونا، ساخت و سازها و آواربرداریها در نقطه به نقطه روستاها آغاز شده است.
هر چند این میان برخی مردم از روند کند آواربرداری و ساخت و سازها گله مند بوده و از کمبود دستگاهها و ماشینهای سنگین برای عملیات آوار برداری و ساخت و ساز شکایت دارند.
وارد یکی از منازلی میشویم که بخش بالایی از کار بازسازی در آن به اتمام رسیده است.
صاحب خانه پیرزن و پیرمردی هستند.
از پیرزن در خصوص چند ماهی که گذشت، سوال میکنم.
میگوید: کل خانه ما در اثر زلزله تخریب شده بود، این چند مدت را در خانه دخترم به سر میکردیم اما نه خود و نه شوهرم، دوست نداشتیم تا مدتها خانه دیگری بمانیم، دوست داریم هر چه زودتر به خانه خود برگردیم.
وی میگوید: چندین فرزندی که اینجا دارم به همراه شوهرم دست به کار شده و بدون توجه به زمستان و سرمای منطقه، تا جایی که میتوانستیم پای کار بودهایم و امروز خانه جدیدمان به این مرحله رسیده و امیدواریم هر چه سریعتر تکمیل شود تا بتوانیم وارد خانه جدیدمان شویم.
عقب افتادن ۴۰ درصد از برنامه زمان بندی با سرما و کرونا
در حاشیه این بازدیدها با حافظ باباپور، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی آذربایجانشرقی که یکی از مدیران پای کار پس از زلزله آذربایجان شرقی است، در خصوص روند بازسازیها در این مناطق هم صحبت میشوم که میگوید: طولانی بودن فصل زمستان و شیوع بیماری کرونا، روند بازسازیها را در این مناطق مختل کرد که طبق برآوردها این دو پدیده سبب شد تا ۴۰ درصد از برنامه زمان بندی خود عقب تر باشیم.
باباپور از زمان بندی جدید برای اتمام کار بازسازی تا پایان مهر یا آبان امسال خبر داده و ادامه میدهد: در جریان زلزله آذربایجان شرقی، در مجموع سه هزار واحد مسکونی آسیب دیده بود که کار آواربرداری یکهزار و ۷۳۲ واحد به اتمام رسیده و ۶۲۱ واحد پیکنی شده و در مراحل بعدی ساخت قرار دارند.
او همچنین از آسیب دیدن ۲ هزار جایگاه دامی در مناطق نیز خبر داده و میگوید: از این تعداد ۷۹۳ جایگاه آواربرداری شده و عملیات اجرایی ۱۲ مورد از آن به پایان رسیده و بقیه در مراحل مختلف قرار دارند.
۱۶۰ کیسه سیمان اهدایی به هر واحد مسکونی
باباپور از تعلق گرفتن ۱۶۰ کیسه سیمان اهدایی رهبری برای هر واحد مسکونی در مناطق خبر میدهد که طبق گفته او کرایه حمل بر عهده خود مردم است.
حالا با گذشت بیش از پنج ماه از زلزله آذربایجان شرقی، وقتی به چهره روستاها دقیق میشوم، آثار این زلزله هنوز در قامت کوچه به کوچه آن باقی مانده و حالا بعد از دوران سخت زمستان و تعطیلاتی کرونایی، لازم است تمامی مسئولان مربوطه، این بار با اراده قویتر از گذشته، پای کار بیایند و به روند ساخت و ساز در این مناطق سرعت ببخشند.
مردم مناطق روستاهای زلزله زده آذربایجان شرقی حالا با گذران روزهای سخت و سرد انتظار دارند، به فراموشی سپرده نشده و با دیدن هر چه سریعتر منازل تکمیل شده، غبار غم را از شانه خود بتکانند.
عکسها از فائزه زنجانی