دلیل خضوع ائمه (ع) در مقابل مقام حضرت خدیجه (س)
دلیل خضوع ائمه در مقابل مقام حضرت خدیجه تبدل فرهنگ جاهلی به فرهنگ عقلانیت، تحریم ربا، تحریم مراکز فساد و حمایت همه جانبه از رسول گرامی اسلام است.

به گزارش خبرگزاری مهر، متن زیر گفتاری از آیت الله جوادی آملی در مورد حضرت خدیجه (س) است که در ادامه میخوانید؛
سلوک حضرت خدیجه (س)
آیت الله جوادی آملی گفت: این عصر، عصر جاهلیت است که فرهنگ، فرهنگ تقلید است، دلالی است، نه تحقیق و نه استدلال!
در چنین عصری خدیجه کبریٰ عالمه، عابده، زاهده، موحده ای بود، مادرمان این است.
ما فخر میکنیم که چنین مادری داریم!
درست است او دوازده معصوم و معصومه به بار آورد؛ اما مادر ما هم هست.
قدر این مادرها را بدانیم!
چه کسی آن روز او را موحّد کرد؟
در کدام مکتب درس خواند؟
این «حنفاء» قبلاً این طور بودند، این بخش فرهنگی که وجود مبارک مادر ما، خدیجه کبریٰ (عَلَیها آلَافُ التَّحِیةِ وَ الثَّنَاء)، آمده فرهنگ عقلانیت را در فضای جاهلی پیاده کرد.
چون آن فرهنگ فرهنگ جاهلی بود، اقتصاد جاهلی هم داشتند، اقتصاد جاهلی در محدوده ربا دور میزند.
وی ادامه داد: در جاهلیت کهن که دین در سوره «احزاب» به ما گفت، نه جاهلیت کهنه، نه جاهلیت تازه ﴿لا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجاهِلِیةِ الْأُولی ﴾ در آن جاهلیت که ربا یک پیمان تجاری و اقتصادی رسمی بود، از یک سو؛ دامن فروشی یک تجارت رسمی بود که فرمود: ﴿لا تُکْرِهُوا فَتَیاتِکُمْ عَلَی الْبِغاءِ إِنْ أَرَدْنَ تَحَصُّنا ﴾، از سوی دیگر؛ هر دو را حضرت خدیجه خط بطلان بست، مال فراوان داشت، هم ربا را تحریم کرده بود، هم بغاء را، این کار مادر ماست.
آن ثروت کلان، نیازی نداشت که انسان کالای «مال التجارة» را در آن راه ناامن از شام به مکه و از حجاز به مکه ببرد، این با ربا میتوانست آسوده زندگی کند، هم جلوی ربا را گرفت، هم به آیه نیامده: ﴿لا تُکْرِهُوا فَتَیاتِکُمْ عَلَی الْبِغاءِ إِنْ أَرَدْنَ تَحَصُّنا﴾، که تجارتِ رسمی عدهای بود، امروز هم در فضای مجازی تجارت رسمی یک عده است، همان جاهلیت کهن است، جلوی آن را گرفته است، این کار مادر ماست.
پس فرهنگ را عوض کرده، اقتصاد را عوض کرده، طهارت را عوض کرده، ربا را تحریم کرده عمل کرده، این کار مادر ما بوده است.
وی افزود: پس بنابراین ما اگر بخواهیم ببینیم آن ره آوردش در اسلام چیست؟
الآن امروز ما باید همین کار را بکنیم، تبدیل فرهنگ جاهلیت به فرهنگ عقلانی، یک؛ تحریم بانکهای ربوی، دو؛ تحریم مراکز فساد، در فضای مجازی و غیر مجازی، سه؛ اینها کار مادر ما بود، اگر این مادر بخواهد از ما راضی بشود، باید راه او را طی کنیم.
دلیل خضوع ائمه (ع) در مقابل مقام حضرت خدیجه (س)
آیت الله جوادی آملی گفت: فرهنگ جاهلی همه جامعه را جاهل میکند، از جمله اقتصاد جامعه را و اقتصاد جاهلی در محدوده ربا دور میزند، اما حضرت خدیجه (س) در آن فضای جاهلی فرهنگ عقلانیت را یافت و روی این اقتصاد جاهلی خط بطلان کشید، ایشان با آن ثروت کلان، نیازی به تجارت نداشت، ایشان میتوانست با ربا که تجارت رسمی آن دوران بود خود را اداره کند و خطر تجارت در راههای پر خطر شام و حجاز را نپذیرد اما ایشان فرهنگ جاهلی و ربا را تحریم کرد و مال التجاره خود را تحت اشراف پیامبر به سود آوری رساند و سپس آن را در خدمت اسلام قرار داد.
وی دلیل خضوع ائمه در مقابل مقام حضرت خدیجه را تبدل فرهنگ جاهلی به فرهنگ عقلانیت، تحریم ربا، تحریم مراکز فساد و حمایت همه جانبه از رسول گرامی اسلام دانست و بیان داشت: حضرت خدیجه فرهنگ را عوض کرده، اقتصاد را عوض کرده، طهارت را عوض کرده، ربا را تحریم کرده، این کار مادر ما بوده و اگر میبینید این همه خضوع ائمه (عَلَیْهِمُ السَّلام) در پیشگاه مادر میکنند، برای آن است، ما فرزندان این مادریم و این فخر ماست و باید حق این مادر را به درستی ادا کنیم.