آشنایی با آثار نویسندهای از دیار نائین
اسدالله بقایی، به روایت خودش در کتاب «کجاوۀ سخن»، سال ۱۳۲۷ در روستای آبچویۀ شهر نائین متولد شده و تاکنون کتابهای بسیاری را در زمینه شعر، داستان، سفرنامه و... تألیف کرده است.

ایسنا/اصفهان اسدالله بقایی، به روایت خودش در کتاب «کجاوۀ سخن»، سال ۱۳۲۷ در روستای آبچویۀ شهر نائین متولد شده و تاکنون کتابهای بسیاری را در زمینه شعر، داستان، سفرنامه و...
تألیف کرده است.
از جمله سفرنامههای اسدالله بقایی میتوان به آثاری چون «سفر اصفهان»، «شام، سرزمین تاریخ»، «ز ملک تا ملکوت»، «هند و هندو»، «بوی جوی مولیان»، «کربلایی که من دیدم» و «سرزمین تزارها» (روسیه) اشاره کرد که حاصل سفر او به کشور و شهرهایی چون اصفهان، سوریه، مکه، هندوستان، سمرقند و بخارا، کربلا و سوریه است.
او علاوه بر خلق رمان «سیاووشان»، کتاب «سهراب رستم، سهراب تهمینه»، مجموعه شعری به نام «قرابۀ خورشید» و کتابی نیز با نام «کوثر عشق» دربارۀ زندگی حضرت فاطمه (س) دارد.
در این مجال به معرفی چند اثر از این نویسندۀ نائینی خواهیم پرداخت.
کجاوۀ سخن
کتاب «کجاوه سخن» با عنوان فرعی «گزیده نظم و نثر پارسی» در ۸۵۲ صفحه و با همت انتشارات سوره مهر در اختیار علاقهمندان به ادبیات فارسی و سیر تاریخی آن قرار گرفته است.
بقایی در پیشگفتار این کتاب مینویسد: «کجاوه سخن سر آن دارد که با یاری مهرورزان فرهیخته این سرزمین و در این وانفسای تهاجم همه جانبه به ساحت منیر زبان شیرین پارسی که از شبه قاره هند تا زادگاه نخستینش هرات و مرو و سمرقند و بخارا را در نوردیده و گستاخانه حلقه محاصره را تنگتر میکند، به تبیین شمهای از احتشام و بزرگی و حلاوت این زبان کهن بپردازد، باشد که سند قومیت و ملیت این قوم کهن همچنان از گزند باد و طوفان حوادث مصون و محفوظ بماند.» کتاب، به جز مقدمه و پیشگفتار در هفت فصل با عنوانهای «در بیان سخن»، «شاعران شعر پارسی»، «شاعران نوپرداز»، «لطیفه و بدیههها در ادب فارسی»، «گزیده از ساقی نامهها»، «گلچینی در باغ خوش شعر» و «گزیدههایی از نثر شیرین فارسی» تدوین شده است.
شیخ بهائی در آیینۀ عشق
کتاب «شیخ بهائی در آیینه عشق» در ۳۲۸ صفحه و با همت انتشارات بوستان کتاب به جمع کتابهای زندگینامه، تاریخ مشاهیر و اصفهان شناسی پیوسته است.
بقایی در صفحه ۱۱ کتاب آورده: «قصه زندگانی آن عزیز شریف (شیخ بهائی) را در قالب داستانی تاریخی با چاشنی و حلاوت تخیل معقول، چنان پرداختم و به خدمت ارباب ذوق عرضه داشتم که در سیاق کلام وقایع نگاران صرفا ثبات روزگار نیاید و با این که از خدشه مذموم تحریف، منزه و عاری است، فی الحال، جذبه و شور و سرمستی حیات شیخ را نیز بر ناصیه دارد، باشد که از تلألؤ شبچراغ منیر خویش، جان جان یاران همراه سرمست دارد.» این اثر در بیست بخش تنظیم شده و در آن به زندگی شخصی، کتابها، موقعیت اجتماعی و دیگر آثار شیخ بهائی پرداخته شده است.
ز ملک تا ملکوت
کتاب «ز ملک تا ملکوت» همان سفرنامه حاج بقایی است که با مقدمه محمد شفیعی و همت انتشارات فرزانه به جمع مجموعه سفرنامههای این نویسنده پیوسته.
این اثر ۲۰۶ صفحهای ۶۶ قطعه متمایز دارد.
در بخشی از قطعه دوم کتاب، بقایی نوشته است: «من در لابلای اوراق روزگار بسی سفر کردهام، با ابن خلدون از دیار ملوک بابل و قبطیان تا سرزمین محصوره بنی حسنویه و صامغان و احد و خندق و بدر و حدیبیه و تبوک و مکه سفر کردهام.
با محمد بن جریر طبری از سرزمین عاد و ثمود و تا سواد کوفه زمان قرمطیان و مهبط وحی و غار حرا و ثور و چاههای شن گرفتۀ بدر سفر کردهام.
با احمد بن ابی یعقوب از موطن شیث بن آدم تا سرزمین پادشاهان دهریه و آنگاه محل جنگهای احد و بنی قرظیه و غزوات خیبر و حنین سفر کردهام.
با ناصر خسرو قبادیانی از بلخ و مرو و ری و اسیوط و اسوان و حلب و شامات تا یثرب و طائف و صحاری حجاز و کعبه و زمزم سفر کردهام.»
سهراب رستم، سهراب تهمینه
«سهراب رستم، سهراب تهمینه» نقد و نگاه بقایی به شعر رستم و سهراب فردوسی است که توسط انتشارات فردا روانه بازار نشر شده.
کتاب حاضر با ویراستاری حشمت الله انتخابی در ۱۹۲ صفحه تهیه و تنظیم شده و در اختیار علاقهمندان ادب فارسی قرار گرفته است.
انتهای پیام