روش های نوین تدریس باید جایگزین شیوه های سنتی شود
قزوین- مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین گفت: روشهای نوین تدریس باید جایگزین شیوه سنتی شده ومدرسه محل فعالیت و زندگی شود و این کار نیازمند بهره گیری از ایده همه افراد حتی دانش آموزان است.

به گزارش خبرنگار مهر، حسنعلی اصغری عصر یکشنبه در جمع خبرنگاران رسانههای گروهی استان که در محل آموزش و پرورش برگزار شد ضمن ارائه گزارشی از اقدامات انجام شده در شرایط کرونا به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
وی با تبریک هفته معلم اظهار داشت: اگر بخواهیم جامعه سعادتمندی داشته باشیم به معلمان نیاز داریم و تکریم و تقویت این جایگاه رسالتی همگانی است.
اصغری تصریح کرد: نگاه ما در آموزش و پرورش ایجاد شرایطی شفاف و شیشهای است تا هیچ چیزی از دید مردم، معلمان و دانش آموزان پنهان نماند و با اعتماد سازی بتوانیم جایگاه معلمان را ارتقا بخشیم که این کار با کمک رسانهها ممکن میشود.
وی اضافه کرد: رسانهها میتوانند نواقص و کمبودها را منعکس و ما را نقد کنند و با رویکرد اصلاح امور در تحقق اهداف بلند آموزش و پرورش یاری رسان ما باشند.
توجه به اخلاق مهم است
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین با بیان اولویتهای دوران جدید مدیری خود یادآور شد: مهمترین اولویت و رویکرد ما توجه به امور اخلاقی است و در کنار آن باور داریم که هر فعالیتی باید پایه علمی داشته باشد و هر مدیری که قرار است کار کند باید برنامه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت داشته باشد.
وی اضافه کرد: لازم است در این شرایط مشارکت بیشتری از جامعه بگیریم هر چند در ساختارهای رسمی قواعدی داریم که دست و پای ما را میبندد اما با ایجاد کارگروه مشورتی با عنوان «تحول و بهسازی سازمانی» توانسته ایم تعداد ۸ کمیته را فعال کنیم و با دعوت از ۱۵ تا ۲۵ خبره و صاحب نظر درخواست کرده ایم که به نظام تعلیم و تربیت کشور و استان به ما کمک کنند.
اصغری تصریح کرد: از این افراد انتظار داریم در مورد فرآیندها و روشها به ما ایده بدهد و تلاش میکنیم با افزایش مشارکت بتوانیم به کیفی سازی امور کمک کنیم.
وی اظهار داشت: ما زمانی میتوانیم ادعای عقلانیت کنیم که عدهای خلاق و اندیشمند و صاحب فکر در تصمیم سازی مشارکت کنند و رویکرد ما این است که یک فرآیند عقلایی را در آموزش و پرورش طی کنیم و در این راه همه گروهها باید در اتخاذ تصمیمات بهتر همکاری کنند.
اصغری اضافه کرد: آموزش و پرورش مجموعه بزرگی است و موفقیتهای حاصل شده در آن نباید به نام یک فرد یا گروه تمام شود بلکه همه در آن نقش داشته اند و کارها متعلق به مجموعه بزرگ آموزش و پرورش است.
مشکلات دوران کرونا را پشت سر میگذاریم
وی بیان کرد: شیوع ویروس کرونا برای مردم، اولیا، دانش آموزان، معلمان و آموزش و پرورش مشکلات زیادی ایجاد کرد و در شرایط ناخواسته ای قرار گرفتیم که باید برای آن تدبیر میشد که هرچند اقدامات مؤثری انجام شده و شبکه مجازی جایگزین شده اما با چالشهای آن هم روبرو هستیم.
اصغری تصریح کرد: کامل نبودن پوشش اینترنت در استان، پایین بودن سرعت اینترنت، نبود گوشی هوشمند در خانوادهها، تحمیل هزینه اینترنت، نا آشنایی برخی دانش آموزان با نحوه کار در شبکه مجازی و جوابگو نبودن فضای مجازی در تدریس برخی دروس از مشکلاتی است که به دنبال راهکار برای حل آنها هستیم.
وی گفت: هر چند هیچ روشی جای کلاس درس حضوری را نمیگیرد اما در این شرایط باید با هر روشی بتوانیم تعلیم و تربیت را ادامه دهیم تا شاهد افت تحصیلی دانش آموزان نباشیم اما به مشکلات واقفیم و با کمک دانش آموزان، معلمان و والدین به سمت کیفی بخشی فعالیتها حرکت میکنیم.
اصغری اظهار داشت: کمیتهای در استان تشکیل شده تا بتوانیم مناطقی را که تحت پوشش نیستند شناسایی کرده و برای رفع مشکلات موجود اقدام کنیم و در این میان در برخی مناطق کلاسها را در فضای باز تشکیل خواهیم داد و کلاس جبرانی برگزار میکنیم تا تحصیل متوقف نشود.
۶۶ درصد دانش آموزان در شبکه شاد حضور دارند
وی در ادامه گفت: در حال حاضر حدود ۹۹.۶ درصد مدیران مدارس، ۷۷.۱ درصد معلمان و ۹۴.۲ درصد کلاسها به شبکه شاد متصل شده و در این میان ۵۵ درصد دانش آموزان در شبکه مجازی برای تحصیل حضور دارند.
اصغری در پاسخ به سوالی در خصوص محاسبه شهریه مدارس غیر انتفاعی اظهار داشت: مدارس غیر انتفاعی که بیشتر آنها استیجاری است هزینههای اجاره را در روزهای تعطیلی هم داده اند و حقوق معلمان هم پرداخت شده است و شاید برخی کلاسهای فوق برنامه تعطیل شده باشد که قانونا باید برخی هزینهها بازگردانده شود که البته زیاد نیست.
وی گفت: هزینه سرویس مدارس در اسفند ماه حدود ۴۰ درصد دریافت شده بود و برای بقیه ماهها نباید هیچ هزینهای پرداخت شود و در این زمینه نیز یک کمیته موضوع را در دست بررسی دارد.
اصغری تصریح کرد: لازم است استفاده از شبکه رایگان شود و در روستاها و مناطق سفید قرار است کلاسها به صورت حضوری برگزار شود و نگاه ما به اتباع بیگانه هم یکسان است و همین شرایط برای این کودکان نیز وجود دارد.
وی اضافه کرد: همه امکانات را بسیج کرده ایم تا شبکه شاد با کمترین مشکل فعال باشد و در کنار آن ظرفیتهای شبکه آموزش، شبکه ۴ و استانی در رسانه ملی هم برای تدریس به کار گرفته شده تا همه دانش آموزان بتوانند از خدمات تحصیل غیر حضوری برخوردار شوند.
اصغری تصریح کرد: بیش از ۱۵۸۰ عنوان درسی در مقاطع ابتدایی، متوسطه و کاردانش داریم که برنامه ریزی برای همه دروس در شبکه آموزش هم تدریس میشود.
سهم مدارس غیر انتفاعی بیشتر میشود
اصغری تصریح کرد: نظارت بر مدارس غیر انتفاعی و آموزشگاهها باید بیشتر از گذشته و به صورت مستمر فعال شود و هر مدرسه بر اساس خدماتی که ارائه میکند و نوع آموزش شهریه دریافت کند.
مدیرکل آموزش و پرورش یادآور شد: البته برای همه مدارس، مدیریت عملکرد مهم است که جای آن در آموزش و پرورش خالی است باید کنترل قبل از اقدام و حین فعالیتها باشد تا کیفی سازی محقق شود.
وی گفت: در حال حاضر سهم مدارس غیر انتفاعی در استان قزوین ۸.۵ درصد است که این میزان باید با دادن مشوقهای لازم، واگذاری زمین ارزان و دادن تسهیلات کم بهره بیشتر شود زیرا در این صورت میتوانیم امکانات بیشتری را برای مدارس دولتی اختصاص دهیم و کیفیت تحصیل هم بالا میرود.
اصغری بیان کرد: حرکت به سمت کلاسهای استاندارد دستور کار است و با بسیج همه امکانات در این مسیر گام برخواهیم داشت.
آزمون دانش آموزان ابتدایی توصیفی است
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین در ادامه در خصوص نحوه برگزاری امتحانات مدارس هم اظهار داشت: امتحانات مدارس ابتدایی به صورت توصیفی است و پایه دوازدهم هم به صورت حضوری از ۱۷ خرداد ماه در ۱۲۶ حوزه امتحانی برگزار خواهد شد.
وی اضافه کرد: امتحانات پایههای هفتم، هشتم، نهم، دهم و یازدهم هنوز مشخص نشده و بزودی برای آن تصمیم میگیریم و به احتمال زیاد این مقاطع هم به صورت حضوری با رعایت پروتکلهای بهداشتی خواهد بود.
اصغری در ادامه گفت: در این میان دسترسی کودکان به گوشی هوشمند آسیب هم دارد به هر حال هزینه زیادی شده تا شبکه راه بیفتد، لذا باید در نحوه استفاده از این ابزار نظارت و کنترل لازم صورت گیرد و معلمان و اولیا خود را به روز کنند و در محیطهای اجتماعی مدیریت داشته باشند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین تصریح کرد: برای معلمان دوره آموزشی با هدف توانمند سازی تدارک دیده شده و نگاه ما به جای واکنشی بودن باید پیش کنشی باشد و برای سناریوهای محتمل راهکار داشته باشیم زیرا با یک شرایط غیر مترقبه روبرو شده ایم و تجربه جدیدی است که به تدریج میتوان وضعیت را بهبود بخشید.
وی یادآور شد: باید به سمت روشهای نوین تدریس برویم زیرا دیگر روش رفتار گرایی جواب نمیدهد و مدرسه لازم است محل فعالیت و زندگی شود و این کار نیازمند بهره گیری از ایدههای همه افراد حتی دانش آموزان است.
اصغری تصریح کرد: باور داریم که افراد مختلف خارج از بدنه آموزش و پرورش، معلمان و دانش آموزان هم در تصمیم گیری و برون رفت از مشکلات راهکار دهند لذا بهتر است به شورای دانش آموزی بیشتر اهمیت دهیم.
آموزش و پرورش جای کار سیاسی نیست
اصغری تصریح کرد: آموزش و پرورش جای کار سیاسی نیست و دوری از سیاست در این مجموعه از اولویتها ما در دوره جدید است و در این راستا مدیران را بر اساس شاخصهای غیر سیاسی انتخاب میکنیم و روابط سیاسی افراد هیچ نقشی در انتخاب مدیران ندارد.
وی گفت: مدیر آموزش و پرورش نباید سیاسی باشد بلکه باید از میان چهرههای علمی انتخاب شود و ما نیز در استان تلاش میکنیم سپردن مسئولیت بر اساس شایستگی در بستر و مصدر امور آموزش باشد.
اصغری در ادامه از گرامیداشت هفته معلم سخن گفت و افزود: خوشبختانه نگاه خوبی در جامعه نسبت به معلمان ایجاد شده است و برگزاری مراسم روز معلم و تجلیل از آنها نوعی تشکر و قدردانی از این انسانهای شریف است.
وی اظهار داشت: منزلت اجتماعی معلمان بسیار مهم است و ما باید تلاش کنیم تا معلمان دغدغه معیشت نداشته باشند و به تعلیم و تربیت فکر کنند و دغدغه آنها فقط تحصیل دانش آموزان باشد.
مدیرکل آموزش و پرورش استان قزوین یادآور شد: مراسم تجلیل از معلمان هفته گذشته به صورت ویدئو کنفرانس با وزیر آموزش و پرورش برگزار شد و روز سه شنبه نیز با حضور ۵ معلم برگزیده استان به صورت ویدئو کنفرانس با حضور ریاست جمهور برگزار خواهد شد.