تحلیل آماری وقوع و شیوع بیماری کووید
عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در پژوهشی به بررسی تحلیل آماری وقوع و شیوع بیماری کووید- ۱۹ در سراسر کشور بر اساس متغیرهای میزان ابتلا، درمان و تلفات ناشی از آن پرداخته است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبائی در پژوهشی به بررسی تحلیل آماری وقوع و شیوع بیماری کووید- ۱۹ در سراسر کشور بر اساس متغیرهای میزان ابتلا، درمان و تلفات ناشی از آن پرداخته است.
به گزارش ایسنا، محمدجواد زالی در پژوهشی به بررسی تحلیل آماری وقوع و شیوع بیماری کووید- ۱۹ در سراسر کشور بر اساس متغیرهای میزان ابتلا، درمان و تلفات ناشی از آن پرداخته است.
هدف از این پژوهش، تحلیل آمارها و اطلاعات موجود در خصوص وقوع و شیوع بیماری کووید- ۱۹ بر اساس متغیرهای میزان ابتلای روزانه، بهبود یافتهها و فوت شدهها طی یک دوره پنج هفتهای (از ۲۰ اسفند ۹۸ تا ۲۵ فروردین ۹۹) است.
در چکیدۀ این پژوهش آمده است که آمارها نشان میدهد از زمان ورود و شیوع کووید- ۱۹ در کشور، هرچه از زمان ورود آن فاصله بیشتر شده است، تعداد مبتلایان افزایش یافته است؛ به طوری که دادههای مربوط به آمار مبتلایان در اوایل شناسایی بیماری، از اعداد دو رقمی به سرعت به سمت اعداد چهار رقمی پیش رفت، تا جایی که از ۶ فروردین ۹۹ به بعد دادهها صعودی و در ۱۱ و ۱۲ فروردین ۹۹ به اوج خود رسید.
این افزایش آمار میتواند ناشی از تهاجمیتر شدن بیماری در سراسر کشور و دسترسی بیشتر به ابزارهای بیماریابی نظیر کیتهای تشخیصی و همچنین پاسخگویی مردم سراسر کشور به پرسشهای خود مراقبتی از طریق سامانه Salamat.gov.ir و مراکز تماس ۴۰۳۰ و… باشد.
خوشبختانه از روز ۱۳ فروردین ۹۹ به بعد، با رعایت مواردی چون در خانهماندن، فاصله گذاری اجتماعی و پرهیز از تردد غیر ضرور به مرور شمار مبتلایان کاهش یافت.
از سوی دیگر علیرغم نوسانات در میزان بهبودیافتهها، از روز ۴ فروردین ۹۹ به بعد، به مرور تعداد بهبود یافتهها افزایش یافت.
تا جایی که در روز ۲۳ فروردین ۹۹ تعداد بهبود یافتهها به حداکثر رسید و پس از آن به مرور رو به کاهش گذاشت.
از علل افزایش تعداد بهبودیافتهها میتوان به تجربهاندوزی و کارآمدتر شدن و شناخت بیشتر نسبت به بیماری کووید- ۱۹ توسط کادر درمانی سراسر کشور اشاره کرد.
دادهها در خصوص فوتشدهها بیانگر آن است که نوسانات زیادی در شمار فوت شدهها رخ داده است و تقریباً در تمامی روزها، دادهها سه رقمی هستند و متوسط تعداد فوت شدهها ۱۲۴ نفر فوتی در روز است.
به طور متوسط در هر روز از ۵ هفته (۳۵ روز) مورد بررسی تعداد ۱۸۹۰ نفر و در هر ساعت از شبانه روز تعداد ۷۹ نفر از مردم به کرونا ویروس مبتلا شدهاند.
مطالعه هفتگی دادهها نشان میدهد، در دو هفته ابتدایی اول و دوم از ۵ هفته مورد بررسی، متوسط مبتلایان در سراسر کشور روزانه ۱۱۳۵ نفر و در هر ساعت از شبانهروز تعداد آنان ۴۷ نفر بوده است.
میانگین تعداد مبتلایان جدید به کووید- ۱۹ در سراسر کشور در سه هفته بعدی (سوم، چهارم و پنجم) نسبت به دو هفته ابتدایی (اول و دوم) دوره مورد بررسی روزانه و همچنین به ازای هر ساعت از شبانهروز با افزایش بیش از دو برابر مواجه شد.
میانگین تعداد مبتلایان از هفته سوم به بعد (از ۵ فروردین لغایت ۲۵ فروردین ۹۹) روزانه به تعداد ۲۳۹۲ نفر و به ازای هر ساعت شبانهروز به تعداد یکصد نفر رسید.
در هفته پنجم شمار مبتلایان به بیماری کرونا در سراسر کشور (یعنی تعداد ۱۲۸۰۳ نفر) نسبت به دو هفته (سوم و چهارم ) به ترتیب به تعداد ۱۸۴۴۶ نفر و ۱۹۰۰۵ نفر، کاهش چشمگیری است.
تحلیل دادهها بر اساس میزان بهبود یافتهها
دادههای مربوط به بهبود یافتهها، نشان میدهد در پنج هفته مورد بررسی از سهشنبه ۲۰ اسفند ۹۸ تا دوشنبه ۲۵ فروردین ۹۹ از میان مبتلایان به کووید- ۱۹ بهطور متوسط تعداد ۸۷۱۸ نفر در هر هفته بهبود یافتهاند.
حداقل بهبود یافتهها ۲۶۰۲ نفر متعلق به هفته اول دوره مورد بررسی و حداکثر بهبود یافتهها تعداد ۲۱۷۴۷ نفر مربوط به هفته پنجم از دوره مورد بررسی بوده است.
در این پنج هفته مورد مطالعه ۲۶ درصدشان در هفتههای اول، دوم و سوم بهبود یافتند و نزدیک به ۷۵ درصد آنان در هفتههای چهارم و پنجم از دوره مورد بررسی درمان شدند و خطر از آنان تا حد زیادی رفع شده است.
علل جهش بهبودی تقریباً ۷۵ درصدی در دو هفته چهارم و پنجم دوره مورد بررسی در سراسر کشور در مقایسه با سه هفته اول، دوم و سوم از ۵ هفته مورد بررسی:
شمار مجموع مبتلایان جدید از ابتدا تا هفته چهارم دوره مورد بررسی میتواند باشد که در این بازه زمانی، مجموع مبتلایان جدید به ویروس کرونا به تعداد ۶۰ هزار نفر رسیده بود و لذا این جهش در درمان (بهبودی) مبتلایان رخ داد.
دلیل دیگر، به نظر میرسد تجربهاندوزی، کارآمدتر شدن و شناخت بیشتر کادر درمانی اعم از پزشکان، پرستاران و بهطور کلی مجموعه پرسنل درمانی و اجرایی سراسر کشور در بیمارستانهای دولتی یا خصوصی با این بیماری میتواند باشد.
تحلیل دادهها بر اساس میزان فوتیها
دادههای توزیع فراوانی فوتیهای ناشی از کووید ۱۹ در سراسر کشور، بیانگر آن است که در پنج هفته مورد مطالعه از میان مبتلایان جدید به کرونا ویروس، بهطور متوسط تعداد ۸۶۸ نفر از مبتلایان در هر هفته فوت شدهاند.
حداقل تعداد فوتیها ۶۱۶ نفر متعلق به هفته اول دوره مورد بررسی، و حداکثر تعداد فوتیها ۹۸۲ نفر متعلق به هفته چهارم از پنج هفته مورد بررسی است.
میان فوت شدگان ناشی از ابتلا به کووید ۱۹ در سراسر کشور، ۶۶درصدشان در هفتههای دوم، سوم و چهارم از ۲۷ اسفند ۹۸ لغایت ۱۸ فروردین ۹۹ فوت کردند و ۳۴ درصد از جان باختگان، در سراسر کشور در هفتههای اول و پنجم از ۵ هفته مورد بررسی به ترتیب ۲/۱۴ درصد و ۵/۱۹ درصد اتفاق افتاد.
دادههای ثبت و تایید شده از سوی مراکز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی سراسر کشور موید این موضوع است که در پنج هفته (۳۵ روز) مورد بررسی، بهطور متوسط روزانه تعداد ۱۲۴ نفر و بهازای هر ساعت از شبانهروز تعداد ۵ نفر از هموطنان که به کووید- ۱۹ مبتلا شدند، جان خود را از دست دادند.
مقایسه آمارهای ایران با سایر کشورها
این دادهها مربوط به روز پنجشنبه مورخ ۹۹/۰۲/۰۴ است که ساعت ۸ صبح توسط سیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است.
دادههای جدول نشان میدهد در میان کشورهایی که بالاترین شمار مبتلایان به کووید ۱۹ را در جهان دارند، کشور آمریکا با بیش از ۸۰۰ هزار نفر مبتلا و پس از آن کشورهای اروپایی شامل اسپانیا، ایتالیا، فرانسه، آلمان و انگلستان در مجموع تقریباً برابر با کشور آمریکا دارای بیشترین مبتلایان به کووید ۱۹ در جهان هستند.
حال آنکه دو کشور ایران و چین هر یک با بیش از ۸۰ هزار نفر مبتلا صرفاً کمتر از ۱۰ درصد از مبتلایان به کووید- ۱۹ را نسبت به آمریکا و کشورهای اروپایی دارا هستند.
این در شرایطی است که ورود و شیوع کووید۱۹ در کشورهای اروپایی و آمریکایی حدوداً یک ماه پس از ورود و شیوع کووید- ۱۹ در کشورهای چین و ایران رخ داد.
آمار بهبود یافتهها بیانگر آن است در حالیکه شمار بهبودیافتهها در آمریکا با بیش از ۸۰ هزار نفر، آلمان تقریباً با ۱۰۰ هزار نفر و اسپانیا با بیش از ۸۵ هزار بهبودیافته، بیشترین بهبود یافتهها را نسبت به کشور ایران با ۶۳ هزار نفر و کشور چین با بیش از ۷۷ هزار بهبود یافته دارند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبایی، اما درصد بهبود یافتهها نسبت به کل مبتلایان در این کشورها به مراتب کمتر از ایران و چین به ترتیب با ۷۳/۴ درصد و ۹۳/۳ درصد است.
همچنین درصد بهبود یافتهها نسبت به کل مبتلایان در کشور آمریکا کمتر از ۱۰درصد است و در میان کشورهای اروپایی، آلمان با ۶۶ درصد بالاترین درصد بهبود یافتهها نسبت به کل مبتلایان را به خود اختصاص داده است.
هرچند شمار فوتشدهها در کشور آمریکا بیش از ۹ برابر شمار فوتیها در هر یک از کشورهای ایران و چین است، اما نسبت (درصد) فوت شدهها به کل مبتلایان به کووید ۱۹ با ۵/۶ درصد مشابه درصد فوت شدههای کشور چین است و اندکی کمتر از درصد فوت شدههای کشور ایران (با ۶/۳) درصد است.
انتهای پیام