خبیر‌نیوز | خلاصه خبر

پنجشنبه، 26 تیر 1404
سامانه هوشمند خبیر‌نیوز با استفاده از آخرین فناوری‌های هوش مصنوعی، اخبار را برای شما خلاصه می‌نماید. وقت شما برای ما گران‌بهاست.

نیرو گرفته از موتور جستجوی دانش‌بنیان شریف (اولین موتور جستجوی مفهومی ایران):

چه کسی اصطلاح غرب‌زدگی را در جهان باب کرد؟

ایسنا | استان‌ها | شنبه، 06 اردیبهشت 1399 - 12:31
دکتر «سید احمد فردید» از مشاهیر نامی یزد و از فیلسوفان بزرگ معاصر ایران زمین، نخستین کسی بود که اصطلاح «غرب‌زدگی» را در جهان باب کرد.
چه کسی اصطلاح غرب‌زدگی را در جهان باب کرد؟

ایسنا/یزد دکتر «سید احمد فردید» از مشاهیر نامی یزد و از فیلسوفان بزرگ معاصر ایران زمین، نخستین کسی بود که اصطلاح «غرب‌زدگی» را در جهان باب کرد.
«حسین مسرت» محقق و نویسنده برجسته یزد در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، «سید احمد فردید» را از مشاهیر نام‌آور استان یزد خواند و اظهار کرد: شاید بسیاری از یزدی‌ها ندانند که سید احمد فردید نیز یزدی بوده چرا که قبلاً نام خانوادگی‌ وی «مهینی یزدی» بود.
وی ادامه داد: او در سال ۱۲۸۹ هجری شمسی در شهر یزد به‌ دنیا آمد و در سال ۱۳۰۵ هجری شمسی راهی تهران شد و ادامۀ تحصیلات را درآن شهر پی گرفت.
مسرت با بیان این که فردید از فیلسوفان بزرگ معاصر است، عنوان کرد: استاد محمّدتقی جعفری دربارۀ ایشان می‌گوید: «دکتر فردید، مردی وارسته و جامع بود و در رشتۀ خود تبحر داشت.»
وی اضافه کرد: اشتهار دیگر فردید باب‌کردن اصطلاح «غرب‌زدگی» بود چنانکه جلال آل احمد در کتاب «غرب‌زدگی»‌ خود به این مسئله اشاره دارد که نخستین بار ایشان بود که اصطلاح غرب‌زدگی را در جهان باب کردند.
به گفته این محقق برجسته یزدی، دکتر فردید در فلسفۀ اشراق و فلسفۀ ایران باستان تبحر داشت و به همین دلیل کتاب «روابط حکمت اشراق و فلسفۀ ایران باستان » اثر هانری کربن را با همکاری عبدالحمید گلشن در سال ۱۳۲۵ ترجمه و چاپ کرد.
وی خاطرنشان کرد: مرحوم استاد فردید در تاریخ ششم مرداد ۱۳۵۸ کاندیدای مجلس خبرگان هم شده بود.
وی علاوه بر تدریس در دانشگاه تهران، در خرداد ۱۳۵۹ بنا به دعوت انجمن اسلامی حکمت و فلسفه ایران به تدریس فلسفه و حکمت هم پرداخت.
مسرت عنوان کرد: استاد فردید، بینش و دانایی در رشتۀ فلسفه داشت اما نوشته‌های زیادی از ایشان متأسّفانه چاپ نشده است که از آن جمله می‌توان به س‍ی‍ر ف‍ل‍س‍ف‍ه‌ در ق‍رن‌ ب‍ی‍س‍ت‍م‌(سال ۱۳۸۶)، غرب و غرب‌زدگی و بحران حوالت تاریخی آن در روزگار نیست‌، انگار و مکر لیل و نهار زده آخرالزمان کنونی(سال ۱۳۹۵)، نی‍ه‍ی‍ل‍ی‍س‍م‌ ص‍ادق‌ هدای‍ت‌(۱۳۷۷) و دی‍دار ف‍ره‍ی‌ و ف‍ت‍وح‍ات‌ آخ‍رال‍زم‍ان(سال ۱۳۸۱) اشاره کرد که همه پس از درگذشت وی و به کوشش علاقه‌مندان او بوده است.
این پروهشگر یزدی با بیان این که چند مقاله هم در مجلّۀ سخن و یکی، دو تا مقاله هم در مجلّۀ ایران امروز از وی چاپ شده است، افزود: دکتر فردید بسیار خوب صحبت می‌کرد و شگرد دیگر وی این بود که اصطلاح‌یابی فلسفه را انجام می‌داد یعنی برای واژه‌ها و کلمات فلسفه، معادلات و اصطلاحات خوبی در نظر می‌گرفتند.
البته سعی می کرد واژه‌سازی نکند ولی در واژه‌سازی با تعمق بود.
به گفته وی، دکتر فردید یکی، دو سفر به اروپا برای تحقیق و مطالعه در فلسفه‌های نوین اروپا و یکی هم برای کنگرۀ بین‌المللی خاورشناسان به میشیگان آمریکا داشت که آن‌جا شمّه‌ای از عقاید خود را دربارۀ شرق و غرب در جلسه‌ای مطرح کرد و ایشان با آن همه اشتهاری که داشت، کمتر در مجامع حضور می‌یافت و شاید به همین دلیل تا زمان حیات، کمتر آثار وی چاپ شد.
مسرت در پایان با بیان این که کتاب آرا و عقاید سیداحمد فردید (مفردات فردیدی) در سال ۱۳۸۶ به کوشش موسی دیباج از سوی نشر علم چاپ شد، گفت: این فرهیخته یزدی در صبح روز سه‌شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۷۳ در ۸۴ سالگی در تهران درگذشت و مجالس یادبودی در تهران برگزار شد و دکتر «رضا داوری اردکانی» در آن جلسه بسیار دربارۀ ایشان صحبت کرد.
انتهای پیام